Fries schokt buren met douche

Een familie uit het Friese Kollum heeft de afgelopen twee jaar hachelijke avonturen beleefd in hun badkamer. Tijdens het douchen stonden de gezinsleden geregeld onder stroom. De afgelopen weken nam het aantal schokken echter enorm toe. Omdat de twee dochters van elf en zeven jaar niet meer durfden te douchen, besloot de familie Visser een professional in te schakelen.

Een bliksembeveiligingsbedrijf heeft gisteren de oorzaak van de schokkende douche boven water gehaald. Het bleek dat de buurman met een schroef een elektriciteitsdraad van een ventilator had doorboord, hetgeen het hele waterleidingnet in het huis onder stroom zette. Telkens als de buurman zijn ventilator aanzette, stond de boel weer onder stroom. En aangezien het de afgelopen weken erg warm was in ons land, draaide de ventilator dan ook overuren.

Ook drie andere huizen, die gebruikmaakten van dezelfde ringleiding, hadden hetzelfde probleem. Een geluk bij een ongeluk: Stomtoevallig hadden de schokken een kracht van 'slechts' 160 Volt. Normaal bedraagt de spanning in huis namelijk 230 Volt. "230 Volt in combinatie met water is in principe dodelijk", legt bliksembeveiliger Sjoerd Resink uit.

In Kollum kan men nu weer met een gerust hart onder de douche stappen. Het bliksembeveiligingsbedrijf heeft namelijk het probleem gisteravond verholpen.