Fanboys zijn zo raar nog niet

Christophe (SpankmasterC)

Met de release van Metal Gear Solid 4 wordt het mij weer eens duidelijk dat er echt een heleboel verschillende soorten gamers zijn. Toen ik zag hoeveel liefde er voor de game (en de andere games van Kojima) bestaat in de reacties op de Metal Gear Solid voor Dummies-special besefte ik dat waar andere mensen een enorme band met die game en zijn maker hebben ik er gewoon helemaal niets bij voel.

Nu is Metal Gear Solid niet eens het beste voorbeeld, andere developers worden ook op handen gedragen en hun games vereerd op vele manieren. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk Shigeru Miyamoto, die ondertussen niet alleen door Nintendo-aanhangers als Koning van Games gezien wordt maar ondertussen door de hele wereld erkend wordt als een genie. Nu is het ook wel zo dat hij een van de meest herkende game-karakters ooit heeft ontwikkeld die in een aantal hele leuke games heeft gespeeld. Het leuke van de liefde is dan ook dat mindere games worden bedekt met een deken van liefde als zijnde \"mislukte experimenten\" of \"daar had hij niet zoveel mee te maken.\"

PC-gamers kunnen er echter ook wat van, een man als Peter Molyneux wordt na jaren van niet nagekomen beloftes nog steeds aan de lippen gehangen voor zijn volgende belofte, Sid Meier kan ook al niets fout doen en het is John Carmack gelukt om honderden mensen geïnteresseerd te krijgen in amateur-raketten. Eigenlijk lijken games wat dit betreft wel op films, daar zie je ook genoeg mensen helemaal fan zijn van een bepaalde regisseur of acteur.

En hoe raar of extreem deze liefde voor onze game-makers soms ook voorkomt, eigenlijk valt die nog in het niets vergeleken met de heisa rondom filmsterren. Kojima was laatst in Amsterdam en een paar honderd gamers zijn er op af gekomen, netjes in de rij wachtend op een handtekening. Met een filmster zou dit nooit zo rustig gaan, daar zouden de tienermeisjes alleen bij het idee al flauwvallen en mocht er een publieke signeersessie geregeld worden dan zou de tent worden afgebroken onder alle bitchfights voor de beste blik op de held.

Nee, eigenlijk zijn wij gamers zo gek nog niet. Het is eigenlijk heel normaal om de makers van jouw entertainment te aanbidden, en eigenlijk zijn we daar nog best nuchter in.