Lage opkomst in Ierland

De opkomst vandaag bij het referendum in Ierland over het nieuwe Europese Verdrag is laag. Volgens de publieke omroep RTE had aan het eind van de middag ongeveer 20 procent van de kiezers zijn stem uitgebracht.

De stemlokalen sluiten om 22.00 uur plaatselijke tijd. In de steden gaan volgens de omroep meer mensen naar de stembus dan op het platteland. Ierland is het enige land van de Europese Unie waar de bevolking zich mag uitspreken over het zogeheten Verdrag van Lissabon.

Premier Brian Cowen zei bij het uitbrengen van zijn stem er van overtuigd te zijn dat het EU-Verdrag zal worden aangenomen. Hij voerde sinds zijn aanstelling een maand geleden dag en nacht campagne voor het verdrag. Toch wordt het volgens de laatste opiniepeilingen een nek-aan-nekrace tussen voor- en tegenstanders.

Een Iers nee zou een nieuwe crisis betekenen voor de slepende pogingen de instituten van de unie een stevige juridische basis en meer gezag te geven. Het verdrag kan pas in werking treden als alle 27 lidstaten de afspraken hebben geratificeerd.

Het Verdrag van Lissabon is de opvolger van het Verdrag van Rome, dat in 2005 als zogenoemde Europese grondwet werd verworpen in referenda in Nederland en Frankrijk.

Het tellen van de stemmen begint vrijdagochtend om tien uur en de resultaten worden verwacht tussen drie en vier uur 's middags.

Met dank aan Freeflyer voor de submit.