Werkstraf voor begluren plassende vrouwen

De meervoudige strafkamer van de rechtbank te Leeuwarden heeft vandaag drie Friezen tot werkstraffen veroordeeld wegens het begluren van urinerende vrouwen. De drie gaven twee weken geleden toe seksueel opgewonden te raken van de aanblik van plassende vrouwen. Het drietal werd in januari opgepakt. Toen waren ze al jaren bezig geweest met hun gluuractiviteiten.

De 68-jarige Johannes de V., Jappie Z. (40) en Eppie de H. (57) trokken er bijna elk weekeinde op uit om plassende vrouwen te kunnen spotten. Vaak gingen ze naar feesttenten. Om hun kansen 'te vergroten' maakten ze zo nu en dan de toiletwagen buiten zo’n feesttent onbruikbaar door toiletpotten kapot te trappen, schotjes te slopen of de verlichting onklaar te maken. Gaandeweg kwamen de mannen, gehurkt of op hun knieën, steeds dichter bij  hun slachtoffers. Sommige van de vrouwen zeiden dat ze ineens werden betast tijden het lozen van hun urine.

De rechtbank is echter van oordeel dat niet bewezen kan worden verklaard dat het drietal tijdens het begluren ook vrouwen hebben aangerand, zodat ze hiervan zijn vrijgesproken. De opgelegde straffen vallen daarom ook lager uit dan wat de officier van justitie twee weken terug eiste.

De werkstraffen variëren van  tussen de 80 en 120 uur. Ook kregen twee een deels voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd van 78 dagen, waarvan 60 dagen voorwaardelijk. De andere dagen hebben ze reeds in voorarrest uitgezeten.