FNV: vaker ultimatum nodig om cao te bereiken

Redactie

Vakcentrale FNV heeft werkgevers in het eerste halfjaar vaker onder druk gezet om tot een gewenste cao te komen. Er is vaker een ultimatum gesteld waarbij is gedreigd met acties. Dat blijkt uit de 'tussenbalans' die de vakcentrale donderdag openbaar heeft gemaakt.

Hoewel het onderhandelen langer duurt, wordt wel vaak de looneis van 3,5 procent benaderd. "Vragen is bijna krijgen", zegt FNV-cao-coördinator Wilna Wind. "Maar we moeten veel druk uitoefenen. Ondanks dat de economie nog steeds goed gaat, verlopen de onderhandelingen vaak moeizaam."

Er lopen 959 cao's. Dit jaar moeten 656 collectieve arbeidsovereenkomsten worden afgesloten. Daarvan zijn er per 1 juni al 170 afgesloten, met een gemiddelde loonstijging van 3,3 procent. In enkele sectoren was dreigen niet genoeg en werd daadwerkelijk actiegevoerd, zoals bij de politie, in het kleinmetaal, bij TNT en momenteel in het streekvervoer.

De FNV zet in zijn onderhandelingen dit jaar in op thuiswerken. In 37 cao's staan afspraken over thuiswerken. De FNV vindt dat personeel minstens een dag in de week thuis moet kunnen werken, als het werk dat toelaat. Dat is nodig om onder meer productiviteitsverlies door reizen te beperken en de CO2-uitstoot terug te dringen. Ook hebben werknemers zo de mogelijkheid werk en zorgtaken te combineren

Verder wil de vakcentrale dat het kraamverlof voor vaders wordt uitgebreid. Van de 959 cao's die lopen, bevatten er 517 afspraken hierover. Die gaan echter vaak niet verder dan de wettelijke twee dagen. In vijftien cao's is sprake van kraamverlof tussen de drie en tien dagen. "Het is een begin", stelt de FNV.