Politie achterhaalt potentiële raddraaiers

Redactie

De politie in Gelderland heeft een systeem ontwikkeld dat tijdig aangeeft welke kinderen een verhoogd risico lopen om crimineel te worden. Door snel in te grijpen kan worden voorkomen dat de kinderen daadwerkelijk het criminele pad opgaan. Dat heeft een woordvoerder van de politie woensdag bevestigd.

Drie politiekorpsen in Gelderland hebben samen met wetenschappers van de Radboud Universiteit het systeem ontwikkeld. De politie gaat consequent bijhouden welke kinderen tot en met 12 jaar in contact zijn geweest met de politie. Vervolgens wordt gekeken of zij ook veel spijbelen, thuis problemen veroorzaken of op school bovenmatig agressief zijn. Al deze informatie wordt gebruikt om te voorkomen dat de kleine lastpakken uitgroeien tot echte criminelen.

Niet veel kinderen onder de 12 komen daadwerkelijk in contact met de politie. Maar deze groep is wel verantwoordelijk voor zestig procent van de jeugdcriminaliteit. Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) heeft geld beschikbaar gesteld om het systeem komend najaar landelijk in te voeren.