DVD: Oranje op het EK & De historie van het EK Voetbal

Is er nog een ontkomen aan? Nauwelijks! Het EK in Oostenrijk en Zwitserland is sinds afgelopen weekend volop in gang. En natuurlijk resulteert dat in legio programma's over voetbal, vedetten, hoogte- en dieptepunten. Dit soort evenementen is bij uitstek ook een uitgelezen moment om weer eens wat dvd's in de markt te zetten. Het gaat dan vooral om terugblikken op de dagen van weleer. Ook dit EK heeft weer wat nieuwe schijfjes met historisch materiaal opgeleverd: Oranje op het EK - Historisch overzicht 1960-2004 en De historie van het EK Voetbal - deel 2. Beide dvd's geven een overzicht van al wat 'onze jongens' in het verleden hebben gepresteerd (of juist hebben laten liggen). Voor de voetballiefhebber is er dezer dagen dus voldoende te genieten.

Oranje op het EK - Historisch overzicht 1960-2004
De eerste dvd, Oranje op het EK - Historisch overzicht 1960-2004, is een dubbele - twee keer zoveel lol voor de prijs van één. Het gaat hier om een historisch overzicht door de NOS samengesteld. Zie het als een soort jaaroverzicht, maar dan van enkele decennia. De uitgave gaat vooral heel uitvoerig in op het EK van 2004 in Portugal. Het is immers het meest recente EK en mannen van 'toen' spelen nu ook weer in het elftal. Denk aan Van Nistelrooy, Sneijder en Van der Sar. Het appelleert meteen aan de saamhorigheid en het massale oranjegevoel. Misschien wordt er iets te uitgebreid ingegaan op juist dit ene EK, het doet de andere misschien wat tekort. Behalve dan de historische zege uit 1988 natuurlijk, want dat is de enige keer dat we ook daadwerkelijk Europees kampioen werden... en dat zullen we weten ook. Verder is er aandacht voor spelers als Cruijff, Van Basten (de huidige bondscoach voor wie dat mocht zijn ontgaan), Gullit en Bergkamp. We kennen ze allemaal, niet in de laatste plaats omdat je er deze weken mee 'doodgegooid' wordt. Wil je de mooiste EK-goals nóg eens zien, dan ben je bij deze dvd's aan het juiste adres; ze komen stuk voor stuk voorbij. Ruim drieënhalf uur EK-pret, je moet ervan houden.

De dvd is voorzien van commentaar van Tom Egbers, NOS Studio Sport coryfee bij uitstek en ook dit jaar weer betrokken bij het EK. Het is een redelijk compleet overzicht, met hier en daar misschien wat meer gewicht op de overbekende spelers en toernooien en wat minder op de entourage en toernooien waar we misschien minder ver kwamen. Dit is jammer, want het is niet echt een eerlijke verdeling. Om een winnaar te zijn moet je ook je verliezen kunnen toegeven en durven tonen.

Deze uitgave maakt overigens deel uit van een groter geheel. Deze zomer brengt de NOS in samenwerking met Strengholt MultiMedia een hele serie dvd's met sporthoogtepunten uit waaronder deze EK-Voetbaleditie, maar ook De Tour de France en de Olympische Spelen zullen verschijnen.

De historie van het EK Voetbal - deel 2
De tweede dvd die we hier aanhalen is De historie van het EK Voetbal - deel 2. Dit deel behandelt de jaren 1992 tot en met 2004. Het gaat hier om een verzameling beelden die door de UEFA zijn vrijgegeven. De periode die deze schijf omvat, kent vier EK's: 1992, 1996, 2000 en 2004. Elk toernooi wordt belicht met zijn opmerkelijke incidenten. Zo was er in 1992 de bijzondere deelname van Denemarken, niet gekwalificeerd, maar door uitsluiting van Joegoslavië toch deelnemer en verrassend uiteindelijk ook de winnaar van het toernooi. Rode draad in deze verzameling voor wat betreft Nederland is toch wel het juk van strafschoppen; wat hebben we er veel gemist door de jaren heen.

De duur van de documentaire -als je het zo mag noemen- is niet al te lang, 40 minuten. Een overkomelijke tijd, zelfs voor mensen die niet zo dol zijn op voetbal. De titel geeft al meteen aan dat hij deel uitmaakt van een tweeluik. Deel 1 beslaat de jaren 1960-1988. Deze dvd heeft een andere insteek dan de eerder besproken dubbelaar. Het gaat hier om een UEFA-overzicht waarbij het EK als geheel wordt belicht. Bij de andere dvd-set gaat het vooral om deelname van ons land aan de EK's. Dit maakt deze tweede dvd misschien geschikt voor een wat breder publiek, niet zozeer alleen de chauvinistische lage-lander.

Voor beide besproken dvd's geldt wel: Je moet van voetbal houden. Bieden ze wat nieuws, in de zin van beelden die we nog niet eerder zagen? Nee, niet echt. Je wordt overspoeld met oude beelden in alle sportprogramma's die op dit moment de televisie beheersen. Zelfs het reguliere NOS Journaal is meer een EK-journaal geworden. Op dit moment heb je deze collecties beelden dus niet echt nodig. Maar als het EK straks voorbij is, is het wellicht voor de voetballiefhebber toch leuk om al die beelden verzameld te hebben op een schijf. Zie het als een naslagwerk, dan zit je goed.


Oranje op het EK - Historisch overzicht 1960-2004
Label: Strengholt MultiMedia Releasedatum: 15 mei 2008 Kijkwijzer: Waardering:

De historie van het EK Voetbal - deel 2
Label: House of Knowledge Releasedatum: 7 mei 2008 Kijkwijzer: Waardering: