Gaddafi valt Obama aan over Israël

De Libische leider kolonel Gaddafi heeft fel uitgehaald naar de Democratische presidentskandidaat Barack Obama vanwege uitspraken die hij vorige week deed voor het American-Israeli Public Affairs Committee - een machtige belangenvereniging die ijvert voor sterke banden tussen de VS en Israël. Obama zei daar dat hij vindt dat Jeruzalem de ongedeelde hoofdstad van Israël moet blijven.

Volgens Gaddafi toont dit aan dat Obama ofwel het conflict in het Midden-Oosten niet begrijpt, of liegt om in november tot president gekozen te kunnen worden. Ook zou eruit kunnen blijken dat Obama vanwege zijn Afrikaanse afkomst aan een minderwaardigheidscomplex lijdt. De uitspraak over Jeruzalem noemde Gaddafi tragisch. Volgens Israël is Jeruzalem de "eeuwige, ondeelbare" hoofdstad van het land, maar de Palestijnen willen het oostelijke deel van de stad, dat in 1967 door Israël werd bezet, als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.

De Libische leider deed zijn uitspraken in een toespraak om te vieren dat de Amerikanen 38 jaar geleden hun luchtmachtbasis in Tipoli verlieten, nadat Gaddafi aan de macht was gekomen. De kolonel had eerder benadrukt dat de huidige - herstelde - relatie met de VS niet in het geding is, maar tegen het einde van zijn toespraak keerde Gaddafi's fameuze politiek-incorrecte rhetoriek terug.

Gaddafi is bang dat de schaamte die Obama over zijn huidskleur zou voelen, ervoor zorgt dat hij "zich meer als blanke zal gedragen dan echte blanken". De kolonel, die de presidentskandidaat "onze Keniaanse broeder" noemde, zei dat Obama trots op zijn afkomst zou moeten zijn en daarmee op de steun van heel Afrika zou kunnen rekenen. Obama heeft tijdens de lange voorverkiezingscampagne tegen Hillary Clinton echter geprobeerd om de rassenkwestie zoveel mogelijk op de achtergrond te houden. Hij is er daarmee in geslaagd om zowel zwarte als blanke Amerikanen achter zich te krijgen.

De kolonel wierp overigens nog een derde mogelijkheid op waarom de presidentskandidaat zich zo vierkant achter Israël opstelt. Obama zou bang kunnen zijn voor een aanslag op zijn leven door Israëlische agenten, "net als Kennedy toen die beloofde Israëls nucleaire programma onder de loep te nemen." Daarmee verwees Gaddafi naar één van de complottheorieën over de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy in 1963, die volgens de VS het werk was van een op eigen initiatief handelende Lee Harvey Oswald.

Met dank aan Philosocles voor de herschreven submit.