Veel publiek bij herdenking moord station Alkmaar

Ongeveer 150 mensen hebben woensdagmiddag in Alkmaar Zeynep Boral herdacht. De 24-jarige Turkse rechtenstudente werd een klein jaar geleden door haar vier jaar oudere ex-man Serdar op het station van Alkmaar vermoord, waarna hij de hand aan zichzelf sloeg. Volgens de tante van Boral kon hij het niet verkroppen dat zijn vrouw hem had verlaten. Hij zou daardoor gezichtsverlies lijden ten opzichte van zijn familie in Turkije. De vrouw was op weg naar het laatste examen van haar rechtenstudie toen het drama zich voltrok.

De neef en nicht -de vaders van Zeynep en Serdar zijn broers- waren vier jaar getrouwd en waren twee weken voor de moord officieel gescheiden. Boral was in Nederland geboren en werd verliefd op haar neef Serdar tijdens een vakantie in haar geboorteplaats in Turkije. Hij kwam naar Nederland, maar het huwelijk hield geen stand. Boral deed tweemaal aangifte tegen haar voormalige geliefde, van huiselijk geweld en van stalking. Dat ze geen bescherming kreeg van de politie, heeft de familie verbijsterd.

Na de moord ontstond discussie over de vraag of sprake was van eerwraak, zoals de familie het omschrijft, of huiselijk geweld, naar de lezing van de politie. Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) wees in maart nog een verzoek van onder anderen Tweede Kamerlid Khadija Arib (PvdA) af, die een onderzoek wilde naar de vraag of het eerwraak was. Volgens hem waren er geen aanwijzingen voor eerwraak. Vorige maand stemde hij alsnog in met een onderzoek.

Arib was woensdag ook aanwezig en sprak de nabestaanden als eerste toe. Ze zei het te betreuren dat het 'nog steeds zo is dat binnen bepaalde culturen het zelfbeschikkingsrecht niet vanzelfsprekend is en heel veel meisjes slachtoffer worden van dit soort barbaarse praktijken die ook in Nederland gebeuren'. Arib stelde dat in Den Haag veel is gedebatteerd over eergerelateerd geweld en dat er geld is vrijgemaakt om plannen te bedenken maar dat 'de Haagse werkelijkheid soms papieren werkelijkheid is'. "Het gaat om heel veel Zeyneps die niet zichtbaar zijn."

Ook de Alkmaarse burgemeester Piet Bruinooge was bij de herdenking. Hij haalde kort de brief aan die Hirsch Ballin twee dagen geleden naar de Kamer stuurde. De conclusie daarvan was dat de politie met de huidige kennis en inzichten een betere aanpak had gekozen. "De checklist eergerelateerd geweld was toen nog niet beschikbaar bij de politie. Nu wel, maar daarmee krijgt u Zeynep niet terug." Hirsch Ballin schreef dat bij Borals dood geen sprake was van traditionele eerwraak, maar dat eer wel een rol heeft gespeeld. Bij eerwraak is volgens Hirsh Ballin de kuisheid van de vrouw in het geding, besluit de familie tot moord en gedraagt de dader zich na de moord 'eervol'. In dit geval was van geen van deze aspecten sprake.

De tante van Boral, Mirjam Boral, stelt echter dat bij eerwraak geen sprake is van een lijstje dat je afwerkt. Zij zegt niet boos te zijn dat is gebleken dat de politie wellicht meer had kunnen doen, omdat de familie ook meer had kunnen doen om Boral te beschermen. Ze wil niet alles op de politie 'afschuiven'. Of de moord niet was gepleegd als de politie had ingegrepen, weet ze niet.

Nadat onder anderen de moeder van Boral, haar tante, en actrice en schrijfster Adelheid Roosen -die een gedicht voordroeg- het woord hadden genomen, werd er gediscussieerd over eerwraak. Daarna liep de stoet met rozen richting het station om de bloemen daar neer te leggen bij een boom.