Rechter opgelicht door nepsmerissen

Veerle (Volpez)

Twee nepsmerissen hebben afgelopen week een rechter uit Cambodja, die op verzoek van de Nederlandse regering naar Den Haag was afgereisd, voor vijftienhonderd dollar opgelicht. De opgelichte man, die deel uitmaakte van een delegatie van internationale rechters, was op bezoek bij het Asser Instituut, dat een toonaangevend onderzoeksorgaan op het gebied van internationale wetgeving is. Het slachtoffer waande zich veilig in Den Haag, stad van recht, vrede en veiligheid, maar kwam van een koude kermis thuis.

Afgelopen woensdag trok het slachtoffer samen met drie landgenoten de stad in alwaar hij werd aangehouden door twee mannen gestoken in politie-uniform en zich ook als dusdanig legitimeerden. Zij verzochten de rechter zijn portemonnee af te geven omdat zij hem op drugsbezit wilden controleren. De rechter gaf hier gehoor aan, maar toen hij hem terugkreeg bleek er 1500 van de 2700 aanwezige dollars verdwenen te zijn. Hoewel de man nog om hulp schreeuwde, wisten de daders te ontkomen in een auto.

Bij een grenswisselkantoor heeft de politie beelden van de vermoedelijke daders weten te achterhalen. Bij het bewuste kantoor zou het geld omgewisseld zijn voor euro’s. Woordvoerder Wim Hoonhout van de politie Haaglanden verklaarde: “Aan de hand van de beelden proberen we hun identiteit te achterhalen”.

Met dank aan DJMO voor de herschreven submit.