Boekencollectie TU overleeft brand

Redactie
De spullen uit de bibliotheek en het prentenkabinet van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft lijken de grote brand van 13 mei te hebben overleefd. Een woordvoerder van de universiteit meldde dat vanochtend, toen de berging van de duizenden historische boeken, prenten, kaarten en schetsen werd afgerond.

Na de brand werd gevreesd dat de collectie gehavend uit de strijd zou komen. "Zoals we het nu bekijken, is alles ongeschonden'', aldus de zegsman. De spullen worden nog door een gespecialiseerd bedrijf onderzocht.

De berging van de collectie liet op zich wachten vanwege het instortingsgevaar in het zwaar gehavende faculteitsgebouw. Eerder werd al wel de verzameling meubelstukken van beroemde ontwerpers als Rietveld en Le Corbusier vrijwel ongeschonden uit de puinhopen gehaald. Deze collectie is miljoenen waard.

Een gespecialiseerd bedrijf was gisteren begonnen met het weghalen van de collectie in de bibliotheek en het naastgelegen prentenkabinet. Alleen al de bibliotheek bestaat uit een verzameling van ongeveer 40.000 titels uit de 17e, 18e en 19e eeuw.