Boek: Tanya Commandeur - Wallada's Gasten

Boeken gebaseerd op bekende personen zijn er in overvloed. Vertellingen over hoe bepaalde zaken in elkaar zouden steken worden dan ook aan de lopende band uitgegeven. De combinatie van die twee leidt in ons land al snel naar een boek over Theo van Gogh, Ayaan Hirsi-Ali en de film die zij over de islam en moslims maakte. Met deze feiten kun je een aantal kanten op. Tanya Commandeur besloot om er een fictief verhaal van te maken, gebaseerd op deze personen en de belevenissen die zij bij leven meemaakten, Theo is inmiddels verwezen naar het hiernamaals, Ayaan mag dan nog wel leven, ze is verre van vrij. Wallada's Gasten is het resultaat van Commandeurs inspanningen. Een verhaal met zowel fictieve als bestaande personages, verwikkeld in een wereld van extremisme. Een boek met een boodschap, zo lijkt het op het eerste gezicht.

Fictie verweven met realiteit
Het verhaal begint met de aanslag op een Somalische politica (lees: Ayaan Hirsi-Ali). Door deze aanslag raakt zij in coma en komt in het 'hiernamaals' terecht waar ze ene Theo ontmoet (lees: Theo van Gogh). Hij is filmmaker en heeft de film van haar leven gemaakt die Ayaan in het hiernamaals te zien krijgt. De film laat zien hoe haar leven er uit heeft gezien en wat haar drijfveren waren. Na de komst van Ayaan verschijnt ook Ayda 'boven'. Zij blijkt het nichtje van Ayaan te zijn. Ook zij wordt, als nieuweling in het hiernamaals, verplicht haar film te bekijken. Echter, deze bevat meer dan alleen haar eigen verhaal. Hij is doorspekt met allerlei personages die haar leven hebben beïnvloed en hebben geleid tot de extremistische Ayda die zij later werd. Naast deze personen is er een rol weggelegd voor Wallada, prinses Wallada wel te verstaan. Zij zou, zogezegd, één van de weinige liberale moslima's zijn en zij moet in het boek duidelijk tegengewicht bieden tegen de visie van moslims en extremisme. Prinses Wallada zorgt aan het eind van het boek voor een discussie tussen alle personages, onder het genot van een kopje muntthee op het paleis. Doel is om Ayda in te laten zien dat zij terug moet naar de aarde om haar fouten te herstellen. Dit is wel erg moralistisch!

Actueel thema
Fictie en feiten worden door de schrijfster met elkaar verweven. Om het verhaal goed te kunnen blijven volgen moet je beschikken over een behoorlijke dosis inlevingsvermogen. Heb je dat niet, dan wordt het moeilijk om er nog een touw aan vast te knopen. Het boek mag dan op het eerste gezicht een antwoord lijken te willen geven, het brengt niets nieuws. Alle feiten zoals we die allang kennen omtrent Ayaan, Theo en hun film worden gewoon nog eens feitelijk gebracht. De discussie die in het boek op gang wordt gebracht is hier al vele malen gevoerd en nog altijd aan de gang. In dat opzicht bereikt Commandeur dus niets, behalve dan het afleveren van een boek met de feiten -nogmaals- op een rij. En dan wordt dit boek er dus eentje in de rij met vele andere. Geen bijster origineel thema -in het licht van deze tijd- en geen opmerkelijke uitkomsten en ideeën om deze problematiek aan te pakken. Dit leidt tot een matig boek. Jammer, want het thema biedt zoveel kansen om er meer van te maken.


Uitgever: Sirene ISBN: 9789058314888 Pagina's: 191
Waardering: