Premier: taakstraf vervullen in eigen buurt

Redactie
Jongeren tussen de 12 en 18 jaar die over de schreef gaan en een taakstraf krijgen, moeten deze zo veel mogelijk in hun eigen buurt vervullen. Daarvoor pleitte premier Jan Peter Balkenende (CDA) zaterdag in een toespraak voor het CDA-congres, dat in het teken stond van respect. "Hufterigheid is onze vijand."

Nu wordt de taakstraf nog te vaak op een anonieme locatie vervuld, hield Balkenende zijn gehoor in het Utrechtse Beatrixheater voor. De maatregel zou effectiever zijn als die in de eigen buurt van de jeugdige raddraaiers wordt uitgevoerd, 'waar familie en vrienden wonen'. Jongeren die zich hebben misdragen, worden dan ook direct geraakt in hun reputatie. Het zorgt daarnaast voor meer betrokkenheid van de buurt, stelde de premier. Ook moeten de jonge crimineeltjes opdraaien voor de kosten en de schade.

Balkenende richtte zich aan het eind van zijn betoog over respect, normen en waarden specifiek op de jeugd. "Respect kent een vriendelijke, maar ook een strenge kant. Daar hoort het grenzen stellen en handhaven bij. En dat doen we ook bij jongeren."

Daarom worden kinderen tussen de 10 en 12 die stelselmatig probleemgedrag vertonen als het aan de premier ligt ook harder aangepakt. Het gaat dan om delicten als brandstichting, winkeldiefstal, pesten, bekladden en fysiek geweld. Een op de drie jeugdigen uit deze groep misdraagt zich minimaal een keer per jaar ernstig of pleegt een misdrijf, zei Balkenende. "Er ontstaat een harde kern in de dop die dreigt af te glijden."

Voor het eind van dit jaar dient CDA-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin een wet in die het mogelijk maakt om kinderen uit deze leeftijdscategorie aan te pakken die 's avonds laat rondhangen op straat en overlast vertonen. De politie mag hen dan onder dwang naar huis brengen en de ouders aanspreken op het gedrag. Wanneer dit voor een tweede keer gebeurt, gaat er iemand van Bureau Jeugdzorg mee en bij een derde maal wordt de officier van justitie ingeschakeld. Ook moeten de ouders dan opdraaien voor de kosten van de toegebrachte schade.