Kritiek op CIA-baas wegens inschatting al-Qaeda

Redactie
De inschatting van de directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, Michael Hayden, dat het terreurnetwerk al-Qaeda zo goed als verslagen is, deugt van geen kant. Dat heeft de Amerikaanse senator Jay Rockefeller gister in Washington gezegd.

Hayden zei in een interview dat al-Qaeda in Irak en Saudi-Arabië verslagen is en dat de terreurorganisatie ook in de rest van de wereld in het nauw is gedreven. Rockerfeller, die voorzitter is van de senaatscommissie voor inlichtingendiensten, betwist dit. "Ik heb niets gezien, ook geen geheime rapporten van inlichtingendiensten, die mij tot deze conclusie brengen."

Rockefeller verwees naar uitspraken van medewerkers van inlichtingendiensten die het afgelopen jaar juist zeiden dat leden van al-Qaeda zich aan het hergroeperen zijn in het Pakistaans-Afghaans grensgebied. Eerder deze maand zei de directeur van de Amerikaanse contraspionagedienst nog dat de Verenigde Staten er niet in zijn geslaagd al-Qaeda te stoppen.

Volgens Rockefeller zijn de VS er wel beter in geworden om acties van al-Qaeda te verstoren. Maar hij voegde eraan toe dat de leiders, Osama bin Laden en zijn rechterhand Ayman al-Zawari, nog steeds in het ontoegankelijke grensgebied in Pakistan vertoeven, waar ze met succes nieuwe leden werven.