Heling kost winkeliers 1 miljard

Redactie
Doorverkoop van gestolen goederen kost de winkeliers in Nederland jaarlijks zo'n 1 miljard euro. Dat meldde het Platform Detailhandel Nederland (PDN) vandaag.

Volgens de organisatie groeit het fenomeen heling gestaag. Het platform schat dat 80 procent van de winkeldiefstallen tegenwoordig wordt gepleegd om de gestolen waar door te verkopen. Vijf jaar geleden was dat nog de helft.

De gestolen spullen worden volgens PDN verkocht aan "doorgewinterde criminelen, georganiseerde bendes of drugsverslaafde veelplegers". Deze maken op hun beurt veel gebruik van internet om de artikelen verder aan de man te brengen.

En dat gebeurt vooral in het buitenland, weet het platform. Zo zijn artikelen als parfum, elektronica en tandpasta gewild in bijvoorbeeld Roemenië, Bulgarije en Polen.

Winkeliers zijn een half miljard euro kwijt aan spullen die voor heling worden gestolen. Doordat gestolen waar goedkoper wordt doorverkocht, derven zij nog eens een half miljard aan inkomsten. Verder zijn zij per jaar 200 miljoen euro kwijt aan beveiligingsmaatregelen.

Het platform noemt "gerichte opsporing van helers door de overheid" hard nodig om het doorverkopen van gestolen waar de kop in te drukken. Volgens het platform wordt "weinig of helemaal geen actie ondernomen" als gestolen goederen ergens opduiken.