Timmermans wil blok tegen SP

De PvdA moet meer samenwerken met GroenLinks en D66. Staatssecretaris van Europese Zaken Frans Timmermans (PvdA) vindt dat zijn partij 'steeds meer toenadering moet zoeken tot links-progressieve partijen'. Dat schrijft hij zaterdag in een opiniestuk in NRC Handelsblad.

De staatssecretaris vindt een versterkte samenwerking met de twee partijen aantrekkelijk voor progressieve Nederlanders. Dan zal de SP ook van haar conservatieve koers afwijken, verwacht hij. PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer flirtte twee weken geleden in dezelfde krant nog met SP-leider Jan Marijnissen. Hamer zei graag snel een afspraak te willen 'om te kijken wat de partijen samen kunnen doen'.

Timmermans ziet een toenaderingspoging met de SP niet zitten. Een blok van links-progressieve partijen zet de partij van Marijnissen volgens hem voor een lastige keus: of de SP moet zich erbij aansluiten of zich fors verzetten. In beide gevallen weet de kiezer waar hij aan toe is, stelt Timmermans.

Het opiniestuk bestaat uit vijftien suggesties van de staatssecretaris om de verlamming van de PvdA te doorbreken. Hij vindt dat zijn partij zich te 'angstig opstelt en zich als een aangeslagen bokser gedraagt'.