Duitse politie pakt Nederlandse qat-dealer

De Duitse politie heeft een Nederlander en een Deen gearresteerd omdat ze rondreden met in totaal bijna vijftienhonderd kilo qat. De bladeren en takjes met stimulerende werking waren bedoeld voor de Deense markt en zouden daar volgens de politie naar schatting negentigduizend euro hebben opgeleverd. In Duitsland is, anders dan in Nederland, het bezit van en de handel in qat verboden.

De Nederlander werd met zijn vrachtwagen aangehouden bij een reguliere verkeerscontrole in de noordelijke deelstaat Sleeswijk-Holstein. De Duitse politie stelde vast dat de 32-jarige man meermaals was opgepakt voor het smokkelen van qat. Omdat er geen opsporingsbevel was en hij geen qat bij zich had mocht hij verder rijden richting Denemarken.

Korte tijd later werd een Deen in een bestelbusje met Nederlands kenteken aangehouden. In het busje lag bijna vijftienhonderd kilo qat. De 30-jarige man, die met de plantjes op weg was naar zijn thuisland, werd opgepakt. De politie zag een verband met de Nederlander en spoorde hem op. Ook hij werd opgepakt.

Het duo is intussen op vrije voeten. De Duitse douane buigt zich verder over de zaak. De qat wordt vernietigd.

Bladeren en takjes van de qatplant worden gekauwd, veelal door Somaliërs. De plant zelf is in Nederland legaal maar de werkzame stoffen zijn verboden.