Discussie: E3 is verleden tijd, lang leve de losse events!

Christophe (SpankmasterC)


Nu de Ubidays voorbij zijn wordt het duidelijk dat dit soort events de toekomst zijn voor de gamesindustrie. Uiteindelijk is het voor zowel gamer als uitgever als developer alleen maar goed als de grote beurzen als de E3 opdoeken en iedere uitgever zijn eigen event gaat regelen. Of verliezen we hiermee nu juist een uniek event in games-land?

Stelling: Het is voor iedereen beter als uitgevers hun eigen events gaan organiseren.

Het slechte nieuws voor de E3 (en de bijbehorende organisatie ESA) blijft maar binnendruppelen en de conventie lijkt slechts een schim te zijn van wat het eens was: hét games-event van het jaar. Steeds meer uitgevers regelen nu hun eigen conventies, al is dit geen nieuw begrip. Vroeger organiseerden de grote jongens ook al hun eigen persconferenties buiten de E3 om, om tussen al het media-geweld door toch nog wat geconcentreerde aandacht te krijgen. Maar in de loop der jaren zijn steeds meer uitgevers ook hun eigen conventies gaan opzetten, zo was er afgelopen week de Ubidays van Ubisoft, maar ook Microsoft staat bekend om zijn X-events en Nintendo om zijn Space Expo. Er lijkt dus een verschuiving te zijn van de massale events als de E3 en de Leipzig Games Expo naar specifieke events per publisher.


En eigenlijk is dit een goede ontwikkeling, want niet alleen krijgen de uitgevers zo per stuk meer aandacht van ons gamers, wij zullen ook nog eens meer informatie krijgen. Publishers hoeven nu niet meer te vechten om media-aandacht en kunnen dus in alle rust de informatie delen die ze zelf willen, zonder bang te zijn voor lastige dingen als bedrijfsspionage, het niet bereiken van het publiek door overvloed aan informatie vanaf de beurs en de mogelijkheid om meer hands-on demo\'s te geven.

Ook voor ons gamers is het handig, zoals al gezegd zullen wij meer informatie krijgen van de publishers maar daarnaast zal de informatie ook beter verspreid zijn over het jaar. Niet meer zal al het toffe gamenieuws in een tijdsperiode van één week online geknald worden, per event zal er nu een paar dagen van veel nieuws zijn waardoor het voor ons ook makkelijker is om op de hoogte te blijven van de titels die wij tof vinden. Daarnaast is er voor journalisten ook meer tijd per spel waardoor er meer hands-on previews gespeeld kunnen worden en er meer ruimte is voor interviews met de makers van een game.

Wat denken jullie ervan? Zijn jullie ook blij met de losse events van de uitgevers of zien jullie liever mega-events als de E3 en Leipzig? Of vinden jullie die grote events juist wel hun charme hebben, met de grote hoeveelheid nieuwe games en uitgevers die elkaar eruit proberen te troeven?


Niet alles aan de E3 is slecht...