FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 10 mei 2008

Man ontsnapt aan dood na val van perron

Een 48-jarige inwoner van Den Haag is vandaag ternauwernood gered toen hij op het treinstation van Schiphol van het perron viel en er een trein kwam aanrijden. Een andere man die ook op het perron stond te wachten, sprong hem meteen achterna en trok hem van de rails af.

De machinist kon zijn trein op vijftien meter voor de mannen stoppen door hard te remmen, aldus het Korps landelijke politiediensten (KLPD).

De Hagenaar bleek volgens de politie te veel te hebben gedronken. Hij heeft een bekeuring gekregen van zestig euro. De man die hem probeerde te redden, een 21-jarige inwoner van Punthorst, krijgt van de Spoorwegpolitie een bloemetje als dank voor zijn kordate optreden.

Doorsnee vrouw strijkt 346 km

Ondanks dat strijken geen geliefd karweitje is, brengt een vrouw in haar leven toch vele dagen achter de strijkplank door. Britse onderzoekers hebben berekend dat een gemiddelde huisvrouw maar liefst 346 kilometer met haar strijkijzer aflegt. Op jaarbasis staat een vrouw twee hele dagen met het strijkijzer in haar hand.

Manlief beleeft veel minder plezier aan strijken. In zijn hele leven legt een man dan ook gemiddeld een schamele 117 kilometer af op de strijkplank. Een kwart van de volwassen mannen gaat er zelfs klakkeloos van uit dat hun moeder het strijkgoed wel voor haar rekening neemt.

De helft van de ondervraagde Britten vindt zichzelf niet handig genoeg met het strijken, en verknoeit dan ook menig kledingstuk. Bijna de helft van de mannen sloopt zelfs expres kledingstukken, in de hoop dat iemand anders het vervelende karweitje overneemt.

Praten en statistiekjes in Spectral Force 3-screens

Sinds Atlus een kantoor heeft geopend in Amerika, heeft het bedrijf een flinke lading games aangekondigd die sowieso aan de andere kant van de oceaan in de winkels zullen liggen. Een van die games is Spectral Force 3. De game speelt zich af in een fantasiewereld, waar tien landen strijden om heerschappij. Dit is het begin van The Great Neverland War. Als nieuwe huurling wil je jezelf bewijzen en als je baas gewond raakt en jij de leiding krijgt, is dat de kans waar je op zat te wachten.

Voetbal: Uitslag FC Twente - Ajax

FC Twente is erin geslaagd om te winnen van Ajax. Het duel, dat in Emmen werd gespeeld, eindigde in 2-1. De return wordt volgende week gespeeld in de Amsterdam ArenA. De club die als winnaar uit de strijd komt krijgt een ticket voor de voorronde van de Champions League.

In de eerste tien minuten had Ajax een penalty moeten krijgen maar scheidsrechter Haverkort zag de handsbal van Braafheid over het hoofd. In de minuten die volgden zorgden de Amsterdammers voor meer gevaar, maar Twente had een veldoverwicht. Vlak voor rust maakte Suárez de 0-1 na een mooi een-tweetje met Perez.

Na de pauze kwam Ajax niet in de problemen, tot Vertonghen de bal tegen de hand kreeg en N'Kufo vanaf elf meter scoorde. Vervolgens ging FC Twente op zoek naar meer en kon N'Kufo ook de 2-1 tegen de touwen schieten. In de slotfase slaagde Ajax erin om de schade beperkt te houden, met het oog op de wedstrijd die volgt.

Statistieken

44’ Suárez 0-1
66’ N'Kufo 1-1
76’ N'Kufo 2-1

Toeschouwers: 8.500
Scheidsrechter: Haverkort
Stadion: Univé Stadion Emmen
Gele kaart: Wilkshire, Denneboom, Douglas, Hersi (FC Twente), Vertonghen, Suarez, Huntelaar, Silva (Ajax)

Opstellingen

FC Twente: Boschker, Douglas, Braafheid, Wielaert, El Ahmadi, Wilkshire, N'Kufo, Elia (Huysegems/56), Engelaar, Denneboom, Hersi.

Ajax: Stekelenburg, Silva, Vertonghen, Heitinga, Emanuelson (Rommedahl/67), Davids, Gabri, Perez (Bakircioglu/74), Lindgren, Suárez, Huntelaar.

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK!voetbalmanager!

Uitslag FC Twente - Ajax

Vanavond werd in het kader van de play-offs voor een plekje in de voorronde van de Champions League de eerste wedstrijd in de finale gespeeld. Hieronder vind je een verslag en de statistieken terug.

Blaise N'Kufo heeft FC Twente zaterdagavond een stap dichterbij de voorronde van de Champions League gezet. De spits maakte beide doelpunten in de door zijn ploeg gewonnen eerste wedstrijd in de finale van de play-offs tegen Ajax (2-1) om een plaats in de voorronde van de Champions League. De beslissende return staat voor volgende week zondag in de Amsterdam ArenA op het programma.

Spelers, supporters en trainers van Ajax wezen na afloop van de nederlaag met de beschuldigende vinger naar scheidsrechter Ben Haverkort. De arbiter floot na acht minuten niet voor een strafschop toen verdediger Edson Braafheid van FC Twente de bal met de hand raakte. Ajax was daardoor ook zeer boos toen de scheidsrechter in de 66e minuut wel een strafschop gaf toen Jan Vertonghen op bijna identieke wijze hands maakte. In de daaropvolgende strafschop maakte N'Kufo geen fout (1-1).Tien minuten later maakte dezelfde N'Kufo na een goed uitgespeelde aanval op aangeven van Stein Huysegems de 2-1.

Naast de dubieze strafschop trok arbiter Haverkort ook opzien door acht keer geel te trekken. Dit was verwonderlijk omdat het geen harde wedstrijd was. Door deze gele kaarten zijn zowel Jan Vertonghen als Romano Denneboom geschorst voor de return volgende week zondag.


FC Twente - Ajax 2-1
44’ SuŠrez 0-1
66’ N'Kufo 1-1
76’ N'Kufo 2-1

Toeschouwers: 8.500
Scheidsrechter: Haverkort
Stadion: Univť Stadion Emmen
Gele kaart: Wilkshire, Denneboom, Douglas, Hersi (FC Twente), Vertonghen, SuŠrez, Huntelaar, Silva (Ajax)

Opstellingen

FC Twente: Boschker, Douglas, Braafheid, Wielaert, El Ahmadi, Wilkshire, N'Kufo, Elia (Huysegems/56), Engelaar, Denneboom, Hersi.

Ajax: Stekelenburg, Silva, Vertonghen, Heitinga, Emanuelson (Rommedahl/67), Davids, Gabri, Perez (Bakircioglu/74), Lindgren, SuŠrez, Huntelaar.

Weer brand op Tilburgse stortplaats

Voor de derde keer in een week tijd is er brand uitgebroken op stortplaats De Spinder aan de Vloeiveldweg in Tilburg-Noord. Rond 18:15 uur brak de brand uit, waarschijnlijk door het warme weer.

Afgelopen zondag en maandag was er ook al brand. Toen was er een enorme rookontwikkeling op de stortplaats. Ook toen waren de hoge temperaturen waarschijnlijk de oorzaak.

Bij de brand zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen.

Vulkaan Etna is weer uitgebarsten

Op het Italiaanse eiland Sicilië is de vulkaan Etna weer uitgebarsten. Sinds 15:00 uur vanmiddag stroomt er lava uit een krater aan de zuidoostelijke kant van de vulkaan het gebied Valle del Bove in. Volgens het Instituut voor geofysica en vulkanologie, dat gevestigd is in Palermo, is het gebied waar de lava stroomt onbewoond.

De Etna is de op één na actiefste vulkaan van Europa. De vorige uitbarsting is nog niet zo lang geleden en dateert van september 2007. De uitbarsting ging toen gepaard met vliegende rotsblokken, waardoor het nabij gelegen vliegveld van Catania werd gesloten. De zwaarste uitbarsting van de laatste jaren vond plaats in 2001; de regering riep toen de noodtoestand uit.

[upd] Mislukte couppoging in Sudan

In Sudan is vandaag een couppoging gepleegd door rebellen uit Darfur. Volgens de autoriteiten is de poging mislukt.

Rebellen uit Darfur hadden vanmiddag de Sudanese hoofdstad Khartum aangevallen. De autoriteiten hadden daarop een uitgaansverbod voor de avond en nacht afgekondigd. Niet eerder hadden de rebellen de stad aangevallen. Getuigen meldden zware gevechten. Een commandant van de opstandelingenbeweging JEM verklaarde de buitenwijk Omdurman in handen te hebben. Hij zei dat zijn strijders de macht in de hoofdstad proberen over te nemen.

"We proberen nu controle te krijgen over Khartum. Het is slechts een kwestie van tijd", aldus JEM-commandant Abdel Aziz el-Nur Ashr eerder vandaag. Hij zei zelfs steun te hebben van onderdelen van het leger in Khartum. De JEM is één van de rebellengroepen die sinds 2003 vechten tegen de regering in Darfur omdat de autoriteiten de lokale bevolking zou discrimineren.

Update 21.30 uur:
De rebellen hebben vandaag geprobeerd de Sudanese regering af te zetten middels een onverwachte aanval op de hoofdstad. Volgens de autoriteiten is die couppoging mislukt en zijn de rebellen verdreven uit de stad. Een aantal rebellenleiders zou door het leger zijn gedood.

Gran Turismo racet langs de 50 miljoen verkopen

Sony heeft vandaag bekend gemaakt dat de games van de Gran Turismo franchise meer dan 50 miljoen keer over de toonbank gegaan zijn. Tien jaar geleden kwam de allereerste Gran Turismo game uit, nu zitten we op ruim zeven Gran Turismo titels. Kazunori Yamauchi, het brein achter Gran Turismo, is zijn fans natuurlijk erg dankbaar:

"Initially, Gran Turismo was an alternative racing game, kind of an outsider in the genre. And we made it thinking that it would be okay as long as it reached out to the select few who would agree with us. So this figure - 50 million units - is simply astounding.

“I would really like to thank all the fans who have supported the Gran Turismo series over the years, for all their passion and love of the game. We'd like to continue making every effort to create cutting edge, high quality games, so that we don't disappoint anyone's expectations."

Roorda mist return tegen NAC

Gert-Jan Verbeek zal in de return tegen NAC Breda geen beroep kunnen doen op Geert-Arend Roorda. De middenvelder van SC Heerenveen heeft een knieblessure overgehouden aan de thuiswedstrijd tegen NAC. Hij moet minstens tien dagen rust houden.

In de thuiswedstrijd tegen NAC verdraaide Roorda zijn knie. Na een kwartier moest hij al gewisseld worden. “De knie is niet stabiel”, aldus de fysiotherapeut van de Friezen. Doordat Roorda al eerder last had van deze blessure, krijgt hij nu meer rust. Hierdoor kan de middenvelder optimaal revalideren. De 20-jarige Fries heeft zich ook bij Foppe de Haan afgemeld. De Haan gaat 12 mei met Jong Oranje naar Papendal voor een trainingsstage.

Heerenveen won afgelopen donderdag van NAC met 2-0. Beide doelpunten kwamen op de naam van Paulo Henrique. Maandag wordt dus de return gespeeld waarmee een ticket voor de UEFA Cup verdiend kan worden.

Krajicek neemt tweede coach

MichaŽlla Krajicek stelt op korte termijn een tweede coach aan. Momenteel is de Zuid-Afrikaanse fitnesstrainer Allistair MacCaw nog haar begeleider.

De huidige nummer 43 van de wereld heeft dit jaar in het enkelspel nog geen partij gewonnen. Om hierin verandering te brengen, wil zij een tweede coach om ook het tennistechnische aspect aandacht te geven om zo het tij te doen keren. Zelf zegt ze over het aanstellen van een tweede coach: "Allistair heeft het super gedaan. Ik ben fitter dan ooit en heb behalve een polsblessure nergens last van gehad. Bovendien houdt hij me mentaal rustig. Nu moet ik vooruitkijken en zoeken naar manieren om mijn niveau te verbeteren."

Momenteel is Krajicek in onderhandeling met een aantal kandidaten om haar te begeleiden. Na Roland Garros zal waarschijnlijk bekend worden gemaakt wie het team rond Mischa komt versterken.

Warmste pinksterdagen in vijf jaar

Het ziet er naar uit dat het morgen en overmorgen de warmste pinksterdagen in vijf jaar gaan worden. Als de zon zo blijft schijnen als hij de laatste dagen doet, is het volgens het KNMI zelfs mogelijk dat het de warmste pinksteren sinds 1985 wordt.

In 2003 werd een maximumtemperatuur van 25,4 graden gemeten met pinksteren. In 1985 was het 28,5 graden in De Bilt. Volgens een woordvoerder kan het komend pinksterweekend zeker 26 graden worden.

In de eerste tien dagen van mei is nog nooit zoveel uren zonneschijn gemeten als dit jaar. Ook het temperatuurgemiddelde zit in de top tien.

Met pinksteren wordt de uitstorting van de Heilige Geest herdacht. Pasen viel dit jaar erg vroeg, en omdat de pinksterdagen altijd 49 dagen (zeven zondagen) na pasen komt, valt pinksteren dit jaar dus ook vroeg. Opmerkelijk is dat pasen juist weer erg koud was. Vergeet trouwens niet om aan de FOK! pinksterpoll mee te doen!

Eurovoetbal 2008: 32e editie

Het voor dit jaar 32e keer georganiseerde Eurovoetbaltoernooi in het noorden van Nederland is alweer begonnen. Het toernooi is ideaal voor jongere teams tot en met zeventien jaar. Clubs als FC Bayern MŁnchen, FC Porto en Real Madrid CF nemen deel aan het toernooi.

Er zijn drie poules met elk vier clubs. In poule A bevinden zich onder andere de Nederlandse clubs FC Groningen en PSV. SC Heerenveen en FC Twente zijn de andere Nederlandse ploegen. Heerenveen zit in poule B, Twente in poule C.

Het Eurovoetbaltoernooi werd gisteravond geopend in zowel de Euroborg als in het Abe Lenstra stadion. In Groningen ging het tussen FenerbahÁe en Celtic. De Turkse club won met 2-1. In Heerenveen werd er gespeeld tussen RSC Anderlecht en PSV. De Belgen waren te sterk met 3-0.

De meeste wedstrijden van het toernooi zijn al gespeeld. Onder dit bericht is een overzicht te zien van de eindstanden in de poules. In poule B hebben FenerbahÁe en Bayern MŁnchen evenveel punten waardoor beide teams door zijn naar de kruisfinales.

Morgen worden de kruisfinales en de uiteindelijke finale gespeeld. De wedstrijden voor een plek in de finale gaan tussen FenerbahÁe en Schalke 04 en Anderlecht en Bayern MŁnchen. De winnaars van beide wedstrijden spelen de finale.

FC Groningen was al uitgeschakeld waardoor ze de titel niet voor een tweede keer kunnen winnen. Vorig jaar ging de eindstrijd tussen Groningen en Slavia Praag. De Groningers wonnen met 2-0.

Poule A:

#Club WgPt
1Anderlecht37
2Groningen35
3PSV34
4Real Madrid30


Poule B:

#Club WgPt
1FenerbahÁe37
2Bayern MŁnchen37
3Heerenveen31
4Celtic31

Poule C:

#Club WgPt
1Schalke 0439
2Twente36
3Newcastle United31
4FC Porto31

Koeman selecteert drie 'Nederlanders'

Erwin Koeman heeft drie in Nederland spelende Hongaren opgeroepen. De bondscoach treedt met zijn Hongaarse team op 24 mei aan tegen Griekenland. 31 mei is Kroatie de tegenstander.

De geselecteerde spelers zijn BoldizsŠr Bodor (Roda JC), BalŠzs DzsudzsŠk (PSV) en Krisztian Vadocz (NEC). Ook riep Koeman een routinier op, Pal Dardai (Hertha BSC) Verder wil de voormalig trainer van RKC en Feyenoord zien wat het jonge talent TamŠs KŠdŠr kan. KŠdŠr staat onder contract bij het Engelse Newcastle United.

Wanneer is Dit: Opgave 3 - Uitslag

Helaas voor velen is het deze keer nodig om onze regels strikt te hanteren. Zoals staat in de blog is een jaartal plus korte begrijpelijke beschrijving voldoende. Het antwoord van livelink voldeed hier aan. Hij wint deze opgave dus. Nihil gaf hetzelfde antwoord met extra informatie. Hier worden echter geen extra punten voor gegeven. Dus iedereen die op Nihil of anderen is meegelift kan ik geen punten geven. En of het in Amsterdam of Montreal was is in deze niet belangrijk. Alleen de mensen die op livelink liften krijgen dus liftpunten: Jordy-B, ABC-tje, bees, blup, Klaasjuan en G-lock.
 

Sahin terug naar Borussia Dortmund

Nuri Sahin zal vanaf komend seizoen weer uitkomen voor Borussia Dortmund. Dit seizoen werd Sahin door de Duitsers verhuurd aan Feyenoord.

De negentienjarige Turk speelde dit seizoen 26 wedstrijden voor Feyenoord, waarin hij zes keer scoorde. Vanaf volgend seizoen keert hij weer terug naar Dortmund, waar Sahin nog een contract tot medio 2009 heeft. Omdat Sahin op dit moment interlandverplichtingen heeft met het Turkse elftal tot 21 jaar zal hij niet meer in actie komen in de laatste oefenwedstrijden van Feyenoord.

Spakenburg, HHC kampioen, ACV degradeert

Vandaag vielen de laatste beslissingen in de zaterdaghoofdklasse. Spakenburg en HHC Hardenberg werden kampioen, terwijl grootmacht ACV degradeerde.

Spakenburg wist in de thuiswedstrijd tegen LRC Leerdam wat het moest doen. De Blauwen konden bij winst feest gaan vieren. Het werd 4-1 op de Westmaat, waardoor Spakenburg na jaren weer eens de titel mocht vieren. Die kwam mede tot stand door een goede eindsprint, want lange tijd leek Sparta Nijkerk kampioen te worden. Toen die ploeg bezweek onder de druk greep Spakenburg de koppositie in de hoofdklasse B en gaf die niet meer weg.

HHC Hardenberg kende eenzelfde opdracht. De titelverdediger in de hoofdklasse C moest winnen bij Staphorst. Dit gebeurde dan ook. Het werd 1-3. Lange tijd leek HHC onbedreigd op titelprolongatie af te gaan, maar door een mindere fase kwam concurrent Be Quick '28 toch nog dichtbij. HHC beschikte echter over de langste adem en mag voor de tweede keer op rij feesten. De Hardenbergers zullen nu met Spakenburg en FC Lisse om de zaterdagtitel gaan strijden.

Voor ACV, present in de top tien van de ranglijst aller tijden van het zaterdagamateurvoetbal, viel het doek in de hoofdklasse C. ACV had moeten winnen en dan moeten hopen op fouten van de concurrentie. Het liep echter anders. De rivalen in de degradatiestrijd maakten geen fout, terwijl ACV zelf op 3-3 bleef steken tegen ONS Sneek.

Tevens werd in elke afdeling bekend welke club nog een promotie / degradatie-wedstrijd moet gaan spelen. In A is dit Ter Leede, in B promovendus LRC Leerdam en in C VVOG. Voor VVOG is dit extra zuur, men werd immers op doelsaldo twaalfde. De komende weken zullen deze teams de strijd moeten aanbinden met een eersteklasser.

Uitslagen zaterdaghoofdklasse

Vanmiddag stond de zesentwintigste speelronde in de zaterdaghoofdklasse van het seizoen 2007/08 op het programma. Hieronder volgen de uitslagen, morgen volgt een terugblik op de gespeelde wedstrijden.

Hoofdklasse A

ASWH - Ter Leede 2-2
Capelle - Katwijk 1-0
FC Lisse - Barendrecht 3-2
Quick Boys - Excelsior Maassluis 1-3
Rijnsburgse Boys - Noordwijk 2-0
TOGR - SHO 1-4
Zwaluwen '30 / Henver - DOTO 2-2

Hoofdklasse B

Geinoord - DOVO 1-1
GVVV - AFC Ajax 5-0
Kloetinge - Hoek 0-2
Kozakken Boys - Nunspeet 2-3
Nivo Sparta - IJsselmeervogels 2-3
Spakenburg - LRC Leerdam 4-1
Sparta Nijkerk - Bennekom 5-0

Hoofdklasse C

ACV - ONS Sneek 3-3
Excelsior '31 - Be Quick '28 2-2
Flevo Boys - DOS Kampen 3-0
Go Ahead Kampen - SC Genemuiden 1-0
PKC '83 - Oranje Nassau 0-0
Staphorst - HHC Hardenberg 1-3
VVOG - WHC 3-1

[NBA] Uitslagen play-offs - 2e ronde

Er zijn weer wedstrijden gespeeld in de tweede ronde van de NBA-play-offs. Hieronder vind je de uitslagen.

De overgebleven teams uit de eerste ronde spelen momenteel tegen elkaar. Dat zijn de Cleveland Cavaliers, Boston Celtics, New Orleans Hornets, Utah Jazz, Los Angeles Lakers, Orlando Magic, Detroit Pistons en San Antonio Spurs. De eerste paar wedstrijden werden eerder al genoemd, hier staan de volgende opgesomd.

Uitslagen play-offs 2e ronde

Thuis UitUitslag
San Antonio SpursNew Orleans Hornets84-102
Orlando MagicDetroit Pistons93-100
Cleveland CavaliersBoston Celtics72-76
Utah JazzLos Angeles Lakers110-120
Detroit PistonsOrlando Magic86-111
New Orleans HornetsSan Antonio Spurs99-110
Cleveland CavaliersBoston Celtics73-89
Los Angeles LakersUtah Jazz99-104

'Staking Schiphol breidt zich uit'

De staking onder het personeel van bagage- en passagierafhandelaar Menzies breidt zich uit. Dat heeft woordvoerder Maarten Hoelscher van vakbond De Unie vandaag gezegd. Volgens hem staakten er vandaag meer mensen dan gisteren, de eerste dag van de acties.

Hij verwacht dat morgen nog meer mensen het werk zullen neerleggen. De overlast voor passagiers zal naar zijn verwachting ook verder toenemen. Gisteren staakten volgens hem 100 tot 120 mensen. Vandaag waren dat er 150, zegt de vakbondsman. Hij verwacht dat vooral personeel van de incheckbalies zich meer bij de acties gaat aansluiten. Hoelscher sluit niet uit dat passagiers zondag hun koffers helemaal niet meer zullen terugkrijgen nadat ze uit het vliegtuig zijn gestapt.

De vakbonden De Unie en FNV Bondgenoten eisen 3,5 procent meer loon. Ze zeggen door te gaan met de stakingsacties tot ze hun zin krijgen. "Dat is buitengewoon treurig voor de passagiers", vindt Hoelscher. "Maar voor ons is deze actie een laatste redmiddel."

Hefner wil actrice Miley Cyrus (15) in Playboy

Playboy-baas Hugh Hefner zou graag zien dat de 15-jarige actrice Miley Cyrus voor zijn mannenblad poseert zodra ze oud genoeg is. "Ze is welkom in ons magazine", vertelde de 82-jarige vrouwenliefhebber aan entertainmentprogramma Extra. "Het is een hele mooie dame."

Het aanbod van Hefner komt vlak nadat een fotoreportage van de jonge actrice in het Amerikaanse magazine Vanity Fair nogal wat stof deed opwaaien in de Verenigde Staten. Het tieneridool, dat bekend werd door haar hoofdrol in Disney-serie Hannah Montana, veroorzaakte een rel door te poseren met slechts een doek om haar lichaam.

Hefner begrijpt niets van de geschokte reacties op de kiekjes van het zangeresje. "Al die ophef illustreert hoe schizofreen Amerika is als het gaat om seksualiteit", zegt de Playboy-baas.

Cyrus is niet de eerste jonge actrice die in de smaak valt bij Hefner. Eerder werden naar verluidt al de voormalige kindsterretjes Ashley en Mary-Kate Olsen en Lindsay Lohan benaderd voor een naaktreportage in het blad. Alle drie de actrices bedankten voor de eer.

Myanmar legt opnieuw beslag op hulpvluchten

Het militaire regime van Myanmar heeft vandaag opnieuw beslag gelegd op twee vliegtuigen vol met hulpgoederen bestemd voor de slachtoffers van de cycloon Nargis. Dat zei een zegsman van het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties.

De junta legde gisteren ook al beslag op twee vliegtuigen met hulp. Toen schortte de volkerenorganisatie de hulpvluchten op, maar na overleg met het bewind werd later besloten de vluchten te hervatten. Dit keer gaan de hulpvluchten gewoon door, aldus de woordvoerder.

[Giro] Team Slipstream wint ploegentijdrit

Team Slipstream is er in geslaagd om de eerste etappe, een ploegentijdrit in Palermo, van de Giro d'Italia te winnen. De Amerikaanse formatie wist Team CSC en Team High Road achter zich te houden.

Christian Vandevelde was de eerste renner die over de streep kwam en kreeg daarom de eerste roze trui van de 91e editie van deze ronde omgehangen. Ook de plaatsen twee tot en met vijf zijn voor renners van Team Slipstream, omdat zij met vijf personen over de finish reden.

In het begin van de eerste etappe leek het erop dat Tinkoff goede zaken zou doen. Astana had veel moeite om de tijd van de Russische formatie te evenaren, maar wisten uiteindelijk vier seconden voor deze ploeg te eindigen. Om 16:00 uur ging Team Slipstream van start en verpulverde de tijd van de Kazachse ploeg. De eerstgenoemde ploeg reed namelijk 29 seconden van de beste tijd af.

Vervolgens had het er alle schijn van dat Team CSC, Team High Road, Liquigas en Barloworld voor de winst zouden gaan. Team Slipstream zorgde echter voor een prima slotstuk, waar de andere ploegen zich uiteindelijk op stuk beten.

De formatie van Rabobank kwam tijdens de eerste etappe van de Giro d'Italia niet goed uit de startblokken. De Nederlandse formatie gaf meer dan een minuut toe op Team Slipstream.


Uitslag eerste etappe:

#PloegLandTijd
1Team SlipstreamVerenigde Staten00:26,32
2Team CSCDenemarken+ 0,06
3Team High RoadVerenigde Staten+ 0,07
4LiquigasItaliŽ+ 0,09
5BarloworldGroot-BrittaniŽ+ 0,14
6LPRIerland+ 0,28
7AstanaKazachstan+ 0,29
8TinkoffRusland+ 0,33
9Quick StepItaliŽ+ 0,42
10LampreItaliŽ+ 0,45

Algemeen klassement:

#NaamLandPloegTijd
1Christian VandeveldeVerenigde StatenTeam Slipstream00:26,32
2David ZabriskieVerenigde StatenTeam Slipstreamz.t
3Ryder HesjedalCanadaTeam Slipstreamz.t
4Julian DeanNieuw-ZeelandTeam Slipstreamz.t
5Magnus BšckstedtZwedenTeam Slipstreamz.t

FOK!Blog Babe Battle #72

Jullie mogen weer kiezen. Het principe weten jullie ondertussen wel: twee foto's, twee dames en maar één kan er winnen. Jullie bepalen welke van deze twee schoonheden morgen in al haar glorie op de weblog komt te staan. Stemmen kan tot morgen 17.00 uur. Daarna worden de stemmen geteld. Bij een gelijke stand bepaald een geheel onafhankelijke jury wie de winnaar is.

In de linkerhoek hebben we Ellis en in de rechterhoek Katya. Wie willen jullie morgen om 18.00 uur zien?

Oranje onder-17 naar halve finales

Het Nederlands elftal onder-17 heeft de halve finales van het Europees Kampioenschap behaald. In Turkije werd Schotland met 2-0 aan de kant geschoven, waardoor Oranje tweede in Groep A werd.

De Schotten wisten voor het duel nog geen punt te behalen, en ook tegen het Nederlands elftal zat dat er niet in. Verdedigend hield het nog vrij lang stand, maar zes minuten voor rust was het Geoffrey Castillion die de score opende. De spits van Ajax kreeg de bal in de loop mee middels een uitstekende pass van rechtsback Tim Eekman. Na de thee besliste Oranje het duel snel. Castillion bereikte de meegelopen Ricardo van Rhijn, die op zijn beurt doelman Adam passeerde: 2-0.

Doordat Turkije de nul hield tegen ServiŽ kon Nederland de tweede plaats niet meer ontgaan. De Turken gaan nu als groepswinnaar naar de halve eindstrijd en treffen daarin de runner-up van Groep B. De ploeg van Albert Stuivenberg kan zich opmaken voor een ontmoeting met de groepswinnaar van de andere poule, die vanavond beslist wordt.

Eindstand Groep A:

#LandGespeeldPuntenDoelsaldo
1Turkije374-0
2Nederland363-3
3ServiŽ342-1
4Schotland300-5

Pro-China manifestatie op de Dam

Ongeveer duizend mensen hebben op de Dam in Amsterdam een pro-China manifestatie gehouden. Ze zijn er trots op dat China de Olympische Spelen organiseert en vinden de berichtgeving in westerse media eenzijdig. Het protest verliep volgens de politie 'vriendelijk en gezellig'.

Er was dans en muziek uit China, er waren toespraken en er was een informatiemarkt. De manifestatie werd vooral bijgewoond door Chinese Nederlanders en Chinese jongeren die hier studeren.

De manifestatie was georganiseerd door Chinese studenten en Chinese organisaties in Nederland, verenigd in het Comité Overzeese Chinezen voor de Beijing Olympics 2008. Volgens de organisatie zijn er vandaag in meer landen pro-China bijeenkomsten gehouden. De kritiek op het land nam toe na de dood van tientallen demonstranten in Tibet, Chinese ordetroepen traden hard op tegen betogers.

Djokovic bereikt finale in Rome

Novak Djokovic heeft de finale bereikt van het Masters Series toernooi van Rome.

In de halve finale moest Djokovic het opnemen tegen Radek StepŠnek,die in de kwartfinale nog Roger Federer had uitgeschakeld. De als derde geplaatste ServiŽr won de eerste set met maarliefst 6-0. Bij een 1-0 voorsprong in de tweede set voor Djokovic besloot StepŠnek de strijd te staken.

In de finale treft Djokovic de Zwitser Stanislas Wawrinka.

Hockeysters Den Bosch naar halve finale

De hockeysters van Den Bosch hebben de halve finale van de Europacup 1 bereikt. Het won vandaag zijn tweede groepswedstrijd tegen het Russische Volga Telekom.

Den Bosch had geen enkel probleem met de Russinnen, het werd 10-0. Gisteren was het ook al veel te sterk voor Siauliai Gintra uit Litouwen, toen eindigde de wedstrijd in 11-0. Morgen speelt het nog een groepswedstrijd tegen Atasport uit Azerbeidzjan, dat ook al zeker is van de halve finale.

Interview: Isobel Campbell

Het kriebelende gevoel binnen in mijn buik zullen weinig te maken hebben met de komst van de lente, want echt zonnig liggen de Amsterdamse grachten er op deze druilerige dinsdagmiddag bepaald niet bij. Of het nu vlinders of de zenuwen zijn, ze zullen vermoedelijk meer te maken hebben met de Schotse zangeres Isobel Campbell, die ik zodadelijk in hotel binnen de grachtengordel mag interviewen.

Auto met gevaarlijke diermedicijnen gestolen

In het Gelderse Bemmel, bij Nijmegen, is vanochtend de auto van een veearts gestolen. Er zaten verschillende gevaarlijke diermedicijnen en gereedschap in.

In de Mercedes stonden kisten met vloeibare medicijnen en injectienaalden, die bij verkeerd gebruik een gevaar voor de gezondheid vormen.

De auto werd vanochtend rond 07:20 uur gestolen uit een garage aan de Pollenbrink toen de veearts in zijn praktijk was.

Record 'uit luchtballon springen' gebroken

75 parachutisten zijn vanmiddag boven het vliegbeld Teuge bij Apeldoorn uit tien luchtballonnen gesprongen. Ze zeggen dat ze daarmee in het Guiness Book of Records komen omdat er nog nooit zoveel mensen tegelijk zo'n sprong uit een ballon hebben gemaakt.

De parachutisten hebben hun record onder meer te danken aan het rustige zomerweer. Over een paar dagen besluit het Guiness Book of Records of het inderdaad een recordsprong is.

De meeste springers hadden al wel veel springervaring. Normaal laten ze zich uit een vliegtuig vallen, maar de meesten hadden nog nooit uit een mandje van een luchtballon gesprongen.

Kinderen binnen door roetdeeltjes

Kinderen van 63 huishoudens in Kraggenburg moeten voorlopig binnen blijven. Bij een hevige brand in een voormalig koelhuiscomplex zijn vrijdagavond roetdeeltjes neergedaald in de omgeving.

De schadelijkheid van de roetdeeltjes wordt nog onderzocht. Dat maakte de gemeente Noordoostpolder zaterdag bekend.

Ook het vee in de directe omgeving moet binnen blijven en boeren moeten de melk vanaf zaterdag apart houden tot er meer bekend is over de roetdeeltjes. Het koelhuis brandde volledig uit in de nacht van vrijdag op zaterdag. De politie onderzoekt nog of de brand is aangestoken.

Safina naar finale Berlijn

Dinara Safina heeft zich geplaatst voor de finale van het WTA-toernooi in Berlijn. De Russin, als dertiende geplaatst, was in de halve eindstrijd met 6-4 en 6-1 te sterk voor de Wit-Russin Viktoria Azarenko.

In de vorige twee rondes was Safina ook al te sterk voor Justine Henin en Serena Williams.

In de finale moet ze het opnemen tegen de winnares van de andere halve finale. Die gaat tussen Jelena Dementieva en de als tweede geplaatste Ana Ivanovic.

Boek met brieven van Robert Long verschijnt

Eind deze maand verschijnt 'Het laatste jaar. De brieven uit 2006', een boek waarin een briefwisseling tussen auteurs en vrienden Robert Long en Cees van der Pluijm centraal staat.

Long, die eind 2006 stierf aan de gevolgen van buikvlieskanker, filosofeert met Van der Pluijm over ziekte, ouderdom en de dood. Daarnaast maakt het duo, dat 23 jaar bevriend was, zich in hun pennenvruchten kwaad over de politiek, de graaicultuur, de multiculturele samenleving en de invloed van religies. Ook worden over en weer vriendschappelijke plaagstootjes uitgedeeld.

Op 31 mei wordt het boek van Long en Van der Pluijm gepresenteerd in Villa Lila in Nijmegen. Kristof Rutsaert, de partner van Long, en Van der Pluijm lezen en spreken tijdens de presentatie. Daarnaast wordt muziek van de overleden artiest ten gehore gebracht en is er een tentoonstelling rondom het werk van Long.

Pikante foto's Eva Mendes in Vogue

Eva Mendes staat binnenkort in de Vogue met pikante foto's. Daar zet de Amerikaans-Cubaanse actrice een typetje weg uit de jaren zestig. Op de foto's is ze te zien in sexy lingerie en ook zijn haar borsten uitgebreid op verschillende kiekjes te bewonderen.

De 34-jarige Mendes kwam eerder naakt in beeld in de film 'Training Day' waarin ze de vriendin van Denzel Washington speelt. Verder ging ze voor dierenrechtenorganisatie PETA uit de kleren in een antibontcampagne. Ook was Eva te zien in de film 'We own the night' waarin ze te zien is in sexy ondergoed, terwijl ze zichzelf bevredigt. De foto's zijn hier en hier te vinden. 

Man achtervolgt broer met bijl

Een 19-jarige man uit het Brabantse dorp Langeweg heeft aangifte tegen zijn 21-jarige broer gedaan, nadat die hem achterna had gezeten met een bijl. De mannen hebben al geruime tijd ruzie met elkaar, maar dit keer liep het volledig uit de hand.

De man die zijn broer achterna rende met een bijl zit vast voor poging tot doodslag. Maandag wordt hij voorgeleid voor de rechter-commissaris.

Burnout Paradise racet voorbij in PC screenshots

Zoals jullie gisteren al hebben kunnen lezen, komt Burnout Paradise nu ook richting PC. De game zal verschillen met de consoleversie op gebied van multiplayerfeatures en online features. Bovendien zullen er mogelijkheden zijn voor user created content.

Zevende deel in de bekende race serie, waarbij het schade veroorzaken net zo belangrijk is als de eerste zijn die finisht.

Duitse wetten voor games nog strenger

Op de Bundestag heeft een grote meerderheid van de Duitse coalitie ingestemd met nieuwe strengere wetten voor de bescherming van kinderen tegen oa videogames. Zo moeten publishers voortaan nog groter op CD's en DVD's zetten wat de leeftijdsgrens is en wat er voor content in de game zit. De groep games die niet uitgebracht mag worden is ook gegroeid. Elke game die in de categorie "vrij realistische en wrede actiegames met dodelijk geweld" valt wordt voortaan verboden. Tot nu toe gold dat alleen voor games die zaken als oorlog verheerlijkten.

De oppositie, groene en linkse partijen vinden de regels te slap en willen dat deze games ook niet meer online te verkrijgen zullen zijn. De jeugd kan verboden games nu nog gewoon downloaden van internet, zonder dat er gecontroleerd wordt op leeftijd. Met deze huidige regelgeving zullen jongeren gedwongen worden om van deze manier gebruik te gaan maken. Kai Gehring van de groene partij, vond dat er ook hogere boetes en strengere controles moeten komen voor het verkopen van games. Alleen op die manier zou de jeugd echt beschermd kunnen worden.

Uitslag kwalificatie GP Turkije

Felipe Massa zal morgen tijdens de Grand Prix van Turkije van pole position vertrekken. De Braziliaan liet Heikki Kovalainen, Lewis Hamilton en Kimi RšikkŲnen achter zich. Robert Kubica zal van de vijfde plek de race starten.

Giancarlo Fisichella was eerste coureur die de baan op ging. De Italiaan had echter geleerd van zijn fout tijdens de eerste vrije training, en wachtte deze keer wel totdat het licht aan het einde van de pitstraat groen werd. Met nog 12 minuten op de klok spint Kazuki Nakajima, maar hij kan zijn weg vervolgen. Uiteindelijk was Felipe Massa de snelste in de eerste sessie. Lewis Hamilton reed de tweede tijd, gevolgd door Kimi RšikkŲnen. De vijf afvallers waren Nakajima, Piquet, Bourdais, Fisichella en Sutil.

In de tweede sessie was het opnieuw een Ferrari-coureur die bovenaan de lijst eindigde. Kimi RšikkŲnen reed namelijk de snelste tijd. Robert Kubica reed een tiende langzamer en behaalde de tweede tijd. Felipe Massa kwam tot de derde plaats. Rosberg, Barrichello, Button, Vettel en Glock lukten het niet om de derde sessie in te komen, en vielen af.

Aan het einde van de derde sessie is het Felipe Massa die bovenaan staat, waardoor de Braziliaan morgen van pole position mag vertrekken. Heikki Kovalainen mag van de tweede plek starten, gevolgd door Lewis Hamilton en Kimi RšikkŲnen. Robert Kubica legde beslag op de vijfde startplek.

Uitslag

Pos.CoureurTeamTijd
1Felipe MassaScuderia Ferrari1:27.617
2Heikki KovalainenMcLaren Mercedes1:27.808
3Lewis HamiltonMcLaren Mercedes1:27.923
4Kimi RšikkŲnenScuderia Ferrari1:27.936
5Robert KubicaBMW F11:28.390
6Mark WebberRed Bull Racing1:28.417
7Fernando AlonsoRenault F11:28.422
8Jarno TrulliToyota Racing1:28.836
9Nick HeidfeldBMW F11:28.882
10David CoulthardRed Bull Racing1:29.959
11Nico RosbergWilliams1:27.012
12Rubens BarrichelloHonda Racing F11:27.219
13Jenson ButtonHonda Racing F11:27.298
14Sebastian VettelScuderia Toro Rosso1:27.412
15Timo GlockToyota Racing1:27.806
16Kazuki NakajimaWilliams1:27.547
17Nelson Piquet Jr.Renault F11:27.568
18Sebastien BourdaisScuderia Toro Rosso1:27.621
19Giancarlo FisichellaForce India1:27.807
20Adrian SutilForce India1:28.325

Keita: "Engelse topclub wil mij"

Naar eigen zeggen geniet Seydou Keita de interesse van ťťn van de Engelse grote vier. De middenvelder van Sevilla vindt het echter niet erg om in AndalusiŽ te blijven.

De international van Mali nadert het einde van zijn eerste seizoen in Spanje. Afgelopen zomer kwam hij voor zo'n §4 miljoen over van het Franse RC Lens. Zijn prestaties bij de nummer vijf van La Liga zijn niet onopgemerkt gebleven en naar verluidt zijn Arsenal, Liverpool en Tottenham Hotspur allen geÔnteresseerd in de diensten van Keita. Volgens de speler zelf heeft ťťn van de Big Four reeds contact gezocht over een mogelijke transfer.

"Eťn van de clubs uit de Engelse grote vier heeft mij gevraagd of ik oren had naar een carriŤre in de Premier League. Ik ben echter tevreden in Sevilla", vertelde de middenvelder. "Maar je weet het nooit. Als de club een bod accepteert zou ik best weg kunnen gaan. Net als spelen in La Liga is het Premiership een droom voor mij. Als ik aan het einde van mijn carriŤre kan zeggen dat ik in beide competities heb gespeeld zou dat geweldig zijn."

Buffel weet niets van interesse Feyenoord

Thomas Buffel heeft gezegd dat hij geen idee heeft waar het gerucht vandaan komt dat hij in de belangstelling zou staan van zijn oude club Feyenoord.

"Ik weet niet waar het bericht vandaan komt," aldus de 27-jarige Belg van Glasgow Rangers. "Ik heb nog met geen enkele ploeg over een transfer gesproken," aldus Buffel die nog een contract voor een jaar heeft bij de Schotse UEFA Cup-finalist. "En ik wil duidelijkheid over mijn toekomst krijgen. Daarom heb ik aan het einde van dit seizoen een gesprek met Glasgow. Daarna zal ik zien of ik blijf of niet."

'EU-lidmaatschap gaat niet van harte'

Nederlanders hebben bij het lidmaatschap van de Europese Unie hetzelfde gevoel als bij een tandartsbezoek. "Je weet dat het goed voor je is, maar je doet het niet met plezier." Dat zei staatssecretaris van Europese Zaken Frans Timmermans (PvdA) zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

Timmermans reageert hiermee op de uitkomsten van een opinieonderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat vrijdag werd gepresenteerd. Daaruit bleek dat bijna acht van de tien Nederlanders het EU-lidmaatschap een goede zaak vinden, de hoogste steun sinds 1994. Tegelijkertijd is Nederland niet erg enthousiast over het beleid van de EU.

"Nederlanders hebben kritiek op het Nederlandse systeem en dat uit zich automatisch als kritiek op het Europese systeem", zegt de PvdA-er. "De PVV en Trots op Nederland zouden niet moeten meebuigen met dit populisme. Populisten moeten wat mij betreft bestreden worden." Hiermee staat de politicus lijnrecht tegenover zijn partijgenoot Wouter Bos, die vorige maand op zijn weblog zei te willen leren van populisme. Er zitten volgens Bos ook elementen in die oersociaaldemocratisch zijn.

Op de vraag of premier Jan Peter Balkenende (CDA) een geschikte eerste president van de EU zou zijn, is Timmermans heel duidelijk. "Een keuze voor hem zou helemaal niet onlogisch zijn. Hij is een van de seniorleden van de EU, dat geeft hem gezag en hij treedt altijd met veel standvastigheid op." Of de staatssecretaris op Balkenende zou stemmen, blijft onduidelijk. "Dat is nu nog helemaal niet aan de orde. De kandidaten kunnen zich beter rustig houden, want vogels die te vroeg zingen zijn voor de poes."

NEC wil stadion uitbreiden

Nadat eerder al AZ, SC Heerenveen en FC Twente plannen hadden om hun stadion te verbouwen heeft nu ook NEC plannen het stadion te vergroten. De Nijmegenaren hopen volgende maand toestemming te krijgen om het stadion uit te bereiden met 7.500 stoelen zodat het totaal op 20.000 zitplaatsen komt.

De Nijmeegse club heeft niet alleen plannen om het stadion te vergroten maar is ook bezig met het oprichten van een investeringsfonds. De club wil minder afhankelijk worden van de diverse geldschieters die in het verleden vaak geld in de club staken. "We hebben ongelooflijk veel respect voor de mensen die financieel achter deze club staan", vertelt technisch directeur Carlos Aalbers. [i]"Het zijn sponsoren en geldschieters met een echt NEC-hart. Ze stoppen stuk voor stuk behoorlijke bedragen met een hoog risicoprofiel in NEC. We maken het draagvlak nu breder."

EA kondigt skategame voor de Wii Balance Board aan

Vorig jaar kwam Skate op de markt, die ervoor zorgde dat Tony Hawk onder druk werd gezet. De gameplay - mede dankzij de dual-analog besturing - werd door de pers en consument zeer gewaardeerd en zelfs sommige mensen vonden dat Skate toch wat beter was dan Tony Hawk. Tony Hawk durft de strijd even niet meer aan, en slaat een jaartje over.

Redenen genoeg voor EA om een nieuwe Skate-game aan te kondigen. Deze keer gaat het om Skate It, een exclusieve skate-game voor de Nintendo Wii en Nintendo DS. De game zal de balance board volledig ondersteunen. Het is echter niet verplicht om een balance board in huis te hebben, het ondersteunt ook de nunchuk en wii-mote. Er komt tevens een online mode, als alles goed verloopt. Daarnaast kun je, wat je ook in Skate kon, je tricks opnemen en laten zien aan je vrienden.

Er is vooralsnog geen releasedatum, wel weten we te melden dat de game voor de Nintendo Wii en de Nintendo DS uitkomt. Zie hieronder de eerste screenshots.Grant pleit voor beslissingsduel

Avram Grant, trainer van het Engelse Chelsea, pleit voor een beslissingsduel mocht Chelsea gelijk eindigen met Manchester United. United zal dan kampioen worden omdat het een beter doelsaldo heeft.

"Ik weet dat ik er nu baat bij heb, maar ik vind dat het voortaan zo moet gaan. Als je evenveel punten hebt, ben je even sterk", aldus Grant. Dit seizoen zal er nog niets gaan gebeuren maar Grant pleit in de toekomst wel voor een systeem zoals dat in ItaliŽ gebruikelijk is. Daar wordt de titel evenals degradatie of Europees voetbal beslist via een play-off als clubs met een gelijk aantal punten eindigt.

SIOD onderzoekt kinderopvang

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) is een onderzoek begonnen naar mogelijk misbruik en oneigenlijk gebruik van de kinderopvang. Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs heeft vandaag een bericht van die strekking in de Telegraaf bevestigd.

Aanleiding voor het onderzoek zijn signalen over opvang waarvoor mensen geld opstrijken terwijl ze daar eigenlijk niet voor in aanmerking komen. Het kabinet besloot eind april om de kinderopvang te versoberen omdat de kosten de pan uit rijzen. Deze vallen dit jaar een half miljard hoger uit dan geraamd.

De regeling dat opa's en oma's een bijdrage krijgen voor het oppassen op hun kleinkinderen, gaat vrijwel verdwijnen. Ook worden de vergoedingen die ouders met een hoger inkomen ontvangen voor kinderopvang, verlaagd.

Solexfanaten vieren jubileum

In Oosterbeek zijn vandaag en morgen zeker 650 solexliefhebbers uit tien verschillende landen bijeen om te vieren dat de solex zestig jaar in Nederland is. Dat meldde de organisatie.

De deelnemers doen onder meer mee aan een behendigheidswedstrijd en een optocht van een kilometer solexen. Morgen maken de rijders een rit van 60 kilometer over de Veluwe. In Oosterbeek is ook een expositie ingericht met onder meer een gouden solex en er is een markt met solexartikelen. Tweede pinksterdag kunnen de fans naar Friesland, waar de Friese Elfstedentocht voor solexrijders wordt gehouden.

De van oorsprong Franse solex werd in Nederland in 1948 voor het eerst gemaakt. Tot 1988 werden wereldwijd tussen de zes en zeven miljoen solexen geproduceerd, waarvan 700.000 in Nederland. Daarna was de Franse solex nog verkrijgbaar, tot in 1988 ook die productie stokte. Tegenwoordig wordt de brommer weer gemaakt in Hongarije.

Pinksteren: veel streekbussen weer gratis

Chauffeurs in het streekbusvervoer voeren zondag en maandag opnieuw actie uit onvrede over de vastgelopen cao-onderhandelingen. Tijdens de pinksterdagen controleren leden van de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV BedrijvenBond niet op plaatsbewijzen.

Het conflict in het openbaar vervoer over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst duurt al enkele maanden. De vakbonden eisen 3,5 procent extra loon, de werkgevers bieden een loonsverhoging van 11,5 procent over een periode van drie jaar.

Dat bod oogt aantrekkelijk, maar de vakbonden vinden het niks. De huidige chauffeurs moeten namelijk 40-urige werkweken gaan draaien, ze moeten de helft van hun doorbetaalde pauzes inleveren én ze moeten flexibeler gaan werken. De door de werkgevers voorgestelde loonsverhoging komt volgens de vakbonden netto neer op minder dan 2,5 procent. Voor nieuwe chauffeurs zou het loonbod nog ongunstiger (+1 procent) uitpakken.

De onderhandelingen liepen begin april vast. Sindsdien voeren de bonden actie, tot nu toe op publieksvriendelijke wijze. Daaraan dreigt volgende week een einde te komen. Als de werkgevers de komende dagen niet met een beter loonbod komen, organiseren de vakbonden voor komende woensdag en donderdag een staking van 48 uur.

'Water mee in auto tijdens pinksterdagen'

Omdat het tijdens de warme pinksterdagen druk kan worden op de Nederlandse snelwegen, adviseert de VerkeersInformatieDienst (VID) automobilisten voldoende water mee te nemen voor het geval ze vast komen te staan in een file.

Traditioneel gaan er veel mensen op weg naar autoshows en woonwarenhuizen en door het mooie weer zal het ook erg druk zijn op de wegen naar de kust en recreatieplassen, meldde de VID vandaag. Op tweede pinksterdag wordt geen echte avondspits verwacht, maar het kan in de avond op de snelwegen wel extra druk zijn door terugkerende dagjesmensen en vakantiegangers.

Kaartjes oefenconcerten Doe Maar snel weg

De kaartjes voor twee van de vier oefenconcerten van Doe Maar raakten vandaag binnen een paar minuten uitverkocht. Dat meldde One& Only Productions, het managementbureau van de nederpopgroep, die begin jaren '80 van de vorige eeuw een reeks hits scoorde.

Er zijn geen kaartjes meer beschikbaar voor de optredens op 23 juni (Speakers, Delft) en 25 juni (Burgerweeshuis, Deventer). Er zijn nog wel kaarten in de verkoop voor de oefenconcerten op 27 juni (013, Tilburg) en 1 juli (Heineken Music Hall, Amsterdam).

De optredens in relatief kleine zalen vormen de opmaat naar twee shows in de Kuip in Rotterdam, op 10 en op 12 juli. Het laatste concert is uitverkocht, voor het andere optreden zijn nog kaarten verkrijgbaar.

AZ verkoopt stadion uit voor oefenduel

Vanavond zal AZ tegen Zenit Sint-Petersburg spelen in het DSB-stadion. Het stadion zal compleet uitverkocht zijn.

De ploeg van Dick Advocaat is in Nederland om zich optimaal voor te bereiden op de UEFA Cup-finale, die komende woensdag in Manchester op het programma staat. De tegenstander zal Glasgow Rangers zijn, de club waar Advocaat van 1998 tot 2001 trainer was. De Rangers spelen nog voor de competitie dus die hebben wedstrijdritme, maar de Russische competitie ligt stil, dus voor Zenit ligt dat anders. Dat is de reden dat ze vanavond tegen de Alkmaarse club een oefenwedstrijd spelen.

25 oktober 2007 troffen AZ en Zenit elkaar voor de UEFA Cup toen werd het 1-1.

'Brandweer handelde volgens protocol'

De brandweer heeft bij de bestrijding van de brand bij een scheepswerf in De Punt volgens het protocol gehandeld. Dat zei commandant Fred Heerink van de regionale brandweer Drenthe vandaag op een persconferentie in in het gemeentehuis van Tynaarlo.

Bij de brand kwamen drie brandweerlieden om het leven, maar volgens Heerink zijn geen inschattingsfouten gemaakt. Nog onbekend is waardoor de drie precies om het leven zijn gekomen. "Er is waarschijnlijk in hele korte tijd een enorme uitbreiding van de brand geweest, waardoor ze zijn overrompeld", aldus Heerink.

De brandweermensen waren vrijwillige medewerkers van het brandweerkorps Eelde.

[Giro] De feiten en cijfers

Vandaag begint in Palermo de 91e editie van de Giro d'Italia. De Italiaanse wielerronde kent inmiddels een flinke historie, waarin legendes als Fausto Coppi en Alfredo Binda een belangrijke rol spelen. Ook de Belg Eddy Merckx kan in dit illustere rijtje worden geschaard. Hieronder volgen een aantal lijstjes met cijfers en feiten.

De meeste eindoverwinningen:

#NaamLandPeriodeAantal
1Eddy MerckxBelgiŽ1968-19745
=Fausto CoppiItaliŽ1940-19535
=Alfredo BindaItaliŽ1925-19335

De jongste winnaars:

#NaamLandJaarLeeftijd
1Fausto CoppiItaliŽ1940-195320
2Luigi MarchisioItaliŽ193021
3Giuseppe SaronniItaliŽ197921

De oudste winnaar:

#NaamLandJaarLeeftijd
1Fiorenzo MagniItaliŽ195534
2Toni RomingerItaliŽ199534
3Fausto CoppiItaliŽ195333

Meeste eindwinnaars per land:

#LandAantal zeges
1ItaliŽ67
2BelgiŽ7
3Frankrijk6

Meeste ritzeges:

#NaamLandPeriodeAantal zeges
1Mario CipolliniItaliŽ1989-200342
2Alfredo BindaItaliŽ1925-193341
3Learco GuerraItaliŽ1930-193731

Meeste dagen in de roze trui:

#NaamLandPeriodeAantal dagen
1Eddy MerckxBelgiŽ1968-197477
2Alfredo BindaItaliŽ1925-193360
3Francesco MoserItaliŽ1976-198556

Vier Nederlanders aan start Giro

Zaterdag tijdens de start van de Giro d'Italia zullen er slechts vier Nederlanders van start gaan. Bram de Groot, Theo Eltink en Gerben LŲwik zullen voor de Rabobank actief zijn en Addy Engels gaat van start namens Quick-Step.

Ondanks dit kleine aantal Nederlandse deelnemers heeft de ronde van ItaliŽ een sterk deelnemersveld. Zo staan Tour-winnaar Alberto Contador, de winnaar van de Vuelta Dennis Menchov en de winnaar van de Giro in 2007 Danilo de Luca, aan de start.

Ook zullen vanmiddag Robbie McEwen, Paolo Savoldelli, Gilberto Simoni, Paolo Bettini, Levi Leipheimer, Andreas KlŲden, Erik Zabel en Stuart O' Grady hun handtekening zetten op het aanwezigheidsformulier.

Howett heeft vertrouwen in Glock

De president van Toyota Motorsport, John Howett, heeft er veel vertourwen in dat Timo Glock snel zijn eerste punt zal pakken. De Duitser heeft tot nu toe namelijk nog geen enkele punt binnengehaald voor het team.

"We zijn erg tevreden over Timo", zei Howett. "Hij werkt goed samen met het team en heeft een paar keer laten zien dat hij erg goed kan presteren. We kijken uit naar de komende paar races en hopen dat we daar zijn ware potentie zullen zien."

"Ik vind dat hij in Barcelona een zeer goede race heeft gereden, maar in de kwalificatie wist hij helaas geen sterke ronde te rijden", vervolgde de president van Toyota Motorsport. "Maar dit hoort ook bij het krijgen van meer ervaring in de Formule 1. Hij raakt en meer meer gewend aan de banden en de manier waarop de wagen moet worden afgesteld. We zijn erg tevreden met hoe hij het momenteel doet en verwachten betere prestaties van hem in de komende twee of drie races."

Lens kan nog naar Beijing

Foppe de Haan gaat morgenavond Jeremain Lens nogmaals bekijken. Ondanks dat Lens niet op de lijst staat wil de coach van het Olympisch team hem niet zomaar afschrijven.

Morgen speelt het NEC van de aanvaller tegen FC Groningen voor de play-offs. Aan de huurling van AZ de taak om De Haan te overtuigen. "Lens kan geweldig voetballen en hij is goed teruggekomen na zijn slechte beginperiode bij NEC", aldus de trainer. "Ik heb hem twee keer bij Jong Oranje gehad. Jeremain was toen heel erg egoÔstisch en werkte amper. Volgens mij is hij mentaal kwetsbaar als het even tegenzit. Daarom is het een groot risico als ik hem zou meenemen naar de Olympische Spelen."

WK-schema badmintonsters mogelijk toch veranderd

De organisatie van het wereldkampioenschap badminton voor vrouwenteams in Jakarta gaat het speelschema waarschijnlijk aanpassen.

De bondscoah van Nederland, Martijn van Dooremalen, was gisteren hevig ontstemd omdat Nederland ineens twee wedstrijden op een dag moest spelen terwijl gastland IndonesiŽ werd ontzien.

"Er komen misschien toch veranderingen. De organisatie was niet onwelwillend. Maar we horen het wel”, aldus Van Dooremalen vandaag.

Nederland hoopt nu dat ze morgen de eerste wedstrijd kunnen spelen, in plaats van twee op maandag. In de loop van vandaag zal die beslissing bekend zijn.

AZ richt pijlen op Moisander

AZ is van plan om Niklas Moisander, nu nog spelend voor FC Zwolle, naar Alkmaar te halen. Dit maakte technisch directeur Marcel Brands vrijdag bekend. De 22-jarige speler is aan zijn tweede seizoen in Zwolle bezig.

"Wij hebben onze interesse bij zijn zaakwaarnemer bekendgemaakt," liet Brands in een reactie weten. Eerder dit seizoen wist AZ Nick van der Velden en Gill Swerts al te contracteren. Moisander zou dus mogelijk de derde nieuwe speler bij de Alkmaarse formatie kunnen worden.

Een week geleden liet Moisander weten dat hij FC Zwolle, ondanks zijn doorlopende contract, wil verlaten. Ook SC Heerenveen, Sparta Rotterdam en Zulte Waregem toonden al belangstelling voor de Fin.

Lurling: "NAC speelt maandag voor het laatst"

Anthony Lurling blijft goede hoop houden in een goede afloop voor NAC Breda. Hoewel het eerste duel tegen Heerenveen verloren ging met 2-0, houdt de ploeg vertrouwen in een goede afloop en een UEFA Cup-ticket.

Anthony Lurling gaat er zelfs vanuit dat NAC komende maandag de laatste wedstrijd van het seizoen zal spelen. "Maandag wordt de laatste wedstrijd van dit seizoen. Tegen Twente waren we bij voorbaat kansloot nu is dat duidelijk niet het geval. Tuurlijk wordt het moeilijk. Maar in de uitwedstrijd is al gebleken dat je altijd kansen krijgt. Je zult ze alleen moeten benutten."

Sturing in beeld als assistent bij Vitesse

De kans is groot dat Edward Sturing terug zal keren bij Vitesse, dit maal als assistent-trainer. De club heeft vandaag bevestigd dat Sturing voor de functie is benaderd en dat de 44-jarige trainer positief heeft gereageerd.

"Hij wil echter even afwachten wie de nieuwe hoofdtrainer wordt", aldus een woordvoerster van de club.

Een opvolger voor de vertrekkende Aad de Mos is nog niet bekend. Sturing was de afgelopen twee jaar hoofd jeugdopleiding bij PSV, maar hij wilde graag weer op het veld terugkeren.

Koster kijkt uit naar duel met Twente

Adrie Koster, trainer van Ajax, heeft voorafgaand aan het duel met FC Twente gezegd dat er geen extra druk is. De Amsterdammers spelen vanavond de eerste wedstrijd in de finale om een plekje in de voorrondes van de Champions League van volgend seizoen.

"Het is heel simpel. Wij willen ons kwalificeren voor de voorronde. De druk is niet anders dan anders en dus zeker niet belastend," liet Koster in zijn perspraatje weten. Toch schat de trainer FC Twente hoog in. "Twente is verdedigend erg sterk. Maar we hebben weinig geheimen voor elkaar, denk ik. Wij hebben er zin in."

Alonso snapt gebrek interesse in GPDA niet

Fernando Alonso kan er met zijn pet niet bij dat sommige Formule 1-coureurs geen lid zijn van de Grand Prix Drivers' Association (GPDA). Eerder deze week maakte Felipe Massa bekend uit deze organisatie te stappen. Ook Kimi RšikkŲnen en Lewis Hamilton hebben op dit moment geen lidmaatschap.

"Er zijn coureurs die niet lid zijn van de GPDA. Dat is hun eigen keuze, dat heb ik al eens eerder gezegd, maar in mijn ogen is dat niet goed. Ik begrijp niet hoe coureurs niet betrokken willen zijn bij een organisatie die de levens van de coureurs wil redden," liet Alonso in een reactie weten.

De Spanjaard vervolgde met de woorden: "Wij zullen er samen met de FIA aan werken om ervoor te zorgen dat ongelukken zoals die van Heikki Kovalainen niet meer voorkomen. Ik snap niet hoe coureurs daar niet betrokken bij willen zijn."

Uitslag 3e vrije training GP Turkije

Mark Webber heeft verrassend de snelste tijd neergezet in de laatste vrije training voor de GP van Turkije. Fernando Alonso kwam tot de tweede tijd, gevolgd door David Coulthard en Nico Rosberg. Felipe Massa reed de vijfde tijd.

PosCoureurTeam TijdRonden
1 M. Webber Red Bull 1:27.03016
2 F. Alonso Renault 1:27.17213
3 D. Coulthard Red Bull 1:27.19315
4 N. Rosberg Williams 1:27.36516
5 F. Massa Ferrari 1:27.53013
6 J. Trulli Toyota 1:27.61415
7 L. Hamilton McLaren 1:27.65818
8 T. Glock Toyota 1:27.73322
9 J. Button Honda 1:27.76616
10 N. Piquet jr. Renault 1:27.78114
11 K. RšikkŲnen Ferrari 1:27.83714
12 H. Kovalainen McLaren 1:27.84913
13 S. Vettel Scuderia Toro Rosso 1:27.89918
14 R. Barrichello Honda 1:27.94614
15 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso 1:27.94817
16 R. Kubica BMW 1:27.97116
17 K. Nakajima Williams 1:28.30114
18 G. Fisichella Force India F1 1:28.57318
19 N. Heidfeld BMW 1:28.65519
20 A. Sutil Force India F1 1:29.13119

Menchov wil topklassering in Giro

Rabobank-renner Dennis Menchov ziet de Giro d'Italia niet alleen als opmwarmer. De Tour de France die later dit jaar start is het hoofddoel maar ook in ItaliŽ zal hij willen strijden voor een toptienklassering.

De toptienklassering is de minimale inzet waarmee Menchov vandaag tijdens de ploegentijdrit in SiciliŽ zal vertrekken. De ploegleiding heeft in overleg met Menchov er voor gekozen om de formule te kopiŽren waarmee eerder tot twee maal toe de Vuelta werd gewonnen. "Het bleek dat hij na drie weken heel sterk was en daardoor goed presteerde. Als hij nu heel sterk uit de Giro komt hopen we dat hij in de Tour top is", aldus ploegleider Erik Breukink.

Voor de Rabobankploeg zijn in de Giro actief: Menchov, Brown, LŲwik, Ardila, Eltink, De Groot, Hayman, Martens, Kozontchuk.

PSV heeft Mexicaan binnen

PSV heeft opnieuw een nieuwe speler vastgelegd voor komend seizoen. De Mexicaanse verdediger Francisco RodrŪguez tekent voor drie jaar, met een optie op nog eens twee seizoenen.

PSV volgt de 26-jarige verdediger al geruime tijd. De eerste contacten vonden acht maanden geleden al plaats. De international, die tot nu toe 41 interlands speelde, komt over van Chivas. Bij die club haalde PSV eerder ook Carlos Salcido op.

Fry: "Het was niet ons idee"

Aguri Suzuki heeft zelf beslist om te stoppen met zijn F1-team Super Aguri. Dat heeft Nick Fry gezegd, nadat de schuld bij Honda gelegd werd door de media en fans.

De algemeen directeur van Honda Racing reageert daarmee op alle kritiek die er aan hun adres gekomen is de laatste dagen. "Aan het einde van het verhaal was het de beslissing van Aguri Suzuki om niet verder te gaan. Hij is dinsdag zelf naar Honda gegaan, omdat hij zich realiseerde dat de zaken niet zo voorspoedig verliepen en dat het team niet langer door kon gaan," aldus Fry.

Dat de trucks van Super Aguri het paddock in Turkije niet op mochten is ook niet de schuld van Honda volgens Fry. "Bernie Ecclestone (F1-baas, red.) was volledig op de hoogte van wat er zich afspeelde en trok waarschijnlijk zijn eigen conclusies. Als je eenmaal iets op de paddock toelaat, wordt het logistiek gezien namelijk erg lastig om er daarna nog mee te gaan schuiven. Je kunt je voorstellen dat Ecclestone de uitkomst van de vergadering wilde afwachten, voordat hij het team op het circuit toe zou laten."

Grote vraag naar hybride auto's

De gunstige fiscale omstandigheden en de hoge benzineprijzen zorgen ervoor dat de verkoop van hybride auto's ruim verdubbeld is ten opzichte van de eerste vier maanden van vorig jaar. Vanwege de zeer grote belangstelling hebben de fabrikanten moeite om voldoende wagens te produceren.

In Nederland zijn maar twee automerken actief op de hybridemarkt. Honda verkoopt de Honda Civic Hybrid en Toyota verkoopt de Prius. De zeer gunstige bijtelling van slechts veertien procent, in plaats van vijfentwintig procent, heeft geleid tot een enorme groei in de vraag naar deze middenklasse wagens. Toyota verkocht in de eerste vier maanden van dit jaar 1636 hybrides, tegenover 750 een jaar eerder. Honda meldt een stijging van 1080 naar 2265 stuks. Wie nu een nieuwe Civic wil kopen, moet minimaal tot volgend jaar geduld hebben. De wachttijd bij Toyota is korter: "op dit moment is de levertijd opgelopen tot vijf maanden."

Hybrides worden tot nu toe vooral zakelijk gekocht, voornamelijk vanwege de al eerder aangehaalde gunstige bijtelling. Een woordvoerder van Leaseplan zegt dat de lage bijtelling zelfs opweegt tegen het grote nadeel van een zwakke motor, waar in ieder geval geen caravans mee kunnen worden getrokken.

Oppositie Zimbabwe stemt in met tweede ronde

Leider Morgan Tsvangirai van de Zimbabwaanse oppositiepartij MDC heeft vandaag in Pretoria bekendgemaakt dat hij akkoord gaat met een tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Dat berichtte CNN vandaag.

Tsvangirai won de eerste ronde van president Robert Mugabe op 29 maart, maar met minder dan 50 procent. Daardoor is een tweede ronde noodzakelijk.

De oppositieleider liet weten dat hij zo snel mogelijk zal terugkeren naar Zimbabwe. Volgens hem moet de tweede ronde uiterlijk plaatsvinden op 24 mei.

Mohammed in Belgische kerk schokt Turken

Een Turkse krant is hevig verontwaardigd over een vermeende Mohammed in een Belgische kerk. Zo zou volgens Yenicag de onderkant van de preekstoel in de Onze-Lieve-Vrouw-kerk van Dendermonde een houtsnijwerk zijn, die de profeet laat zien. Duidelijk is te zien dat Mohammed onder de voet wordt gelopen door twee engelen.

"Maak een einde aan deze zwijnerij/vetzakkerij", luidt de vette kop op de voorpagina van de Turkse krant. Nieuw is de houtsculptuur echter niet, want de kerk stamt al uit de zeventiende eeuw. Het stelt een liggende, oosterse man voor met een boek in zijn hand, terwijl twee engelen op zijn rug staan. De engelen houden vervolgens weer de preekstoel vast.

Volgens de Belgische website de Brussels Journal gaat het hier niet zomaar om een oosterse man. Volgens de site is het namelijk Mohammed zelf die in het stof hapt. Het zou de overwinning van het christendom op de islam symboliseren.

De Turken staan nu op hun achterste benen. Ze vinden dit na Fitna en de Deense cartoons de zoveelste belediging van hun geloof. De Leuvense hoogleraar die de foto en het artikel op de Belgische website heeft geplaatst, is zich van geen kwaad bewust. "Die afbeelding dateert van de cartoonkwestie. Die beelden tonen aan dat in de islamitische geschiedenis de profeet wel afgebeeld werd", vertelt hij. Volgens hem is het niet zeker dat het hier om Mohammed gaat, maar "wel zeker om een moslim".

De conservator van de Dendermondse kerk en de burgemeester wilden niet op de zaak ingaan. Ze houden het bij dat het houtsnijwerk de "symbolische weergave van de ongelovige, dat in de 17de-eeuwse christelijke iconografie zeer gangbaar was".

 

Mohammed
Mohammed lijkt het niet erg te vinden

 

Henin niet actief in Rome

De Belgische Justine Hennin zal komende week niet aan de start verschijnen van het tennistoernooi in Rome. De Belgische leidster van de wereldranglijst heeft zich vrijdag afgemeld bij de organisatie van het evenement.

Henin is door haar late afzegging gedwongen om een boete te betalen van 20.000 dollar. De organisatie heeft Gisela Dulko uit ArgentiniŽ aangewezen als vervangster van Henin, die donderdag in de derde ronde van het WTA-toernooi in Berlijn werd uitgeschakeld door Dinara Safina.

Bergkamp, Overmars op prestigieuze Arsenal-lijst

Dennis Bergkamp en Marc Overmars maken kans om deze zomer te worden gekozen tot 'beste Arsenal-speler aller tijden'. Tussen de 75 genomineerden zijn ze de enige Nederlanders.

Alleen spelers die nu niet meer voor Arsenal uitkomen, staan op de lijst. Naast Bergkamp en Overmars zijn onder anderen Ray Parlour, Martin Keown, David Seaman, Thierry Henry, Robert Pires, Sol Campbell, Fredrik Ljungberg en Patrick Vieira genomineerd.

Tot maandag 19 mei kan men op de website van Arsenal stemmen op hun favoriet. Acht weken later wordt de uitslag bekend gemaakt.

Eerste Gears of War 2 gameplay

Gears of War was een groot succes op de Xbox360 en een vervolg kon dus niet uitblijven. Vandaag zijn dan ook de eerste echt ingame-beelden verschenen van Gears of War 2. In de eerste twee filmpjes zien we een stuk gameplay en een vergelijking tussen Gears of War en Gears of War 2. In het derde filmpje wordt de eerste gameplaytrailer helemaal gestript van informatie die we uit de trailer kunnen halen. Deze laatste is enkel in HD te bekijken, en wel hier. Wil je de eerste twee ook in HD bekijken, klik dan hier en daar.
Veolia lijdt flink verlies

Vervoersbedrijf Veolia heeft in het eerste jaar dat het op een flink aantal plekken het openbaar vervoer verzorgt een verlies van 10,5 miljoen euro geleden. Het bedrijf is vooral aanwezig in Limburg en Brabant. Het verlies is fors meer dan Veolia had ingecalculeerd, zegt de Limburgse gedeputeerde Bert Kersten. Er werd rekening gehouden met een aanloopverlies van drie miljoen euro.

De gestegen loon- en brandstofkosten zijn de belangrijkste oorzaken van het hoge verlies. Maar ook het eurokaartje dat in Limburg werd gebruikt. Maar dat is inmiddels opgeheven. Het kaartje heeft het bedrijf 2,5 miljoen euro gekost.

Toch is het bedrijf optimistisch over de toekomst. Ze denkt de verliezen weg te kunnen werken met meer reizigers en efficiënter werken.

Geen uitbreiding verbod godslastering

De wet die godslastering verbiedt, zal niet worden uitgebreid. Het kabinet gaat niet akkoord met het voorstel van minister Ernst Hirsch Ballin. Vorige week lekte een brief uit via de website van het Ministerie van Justitie, waarin werd voorgesteld om het beledigend uitlaten over een godsdienst of levensovertuiging 'in het algemeen', strafbaar te stellen.

Na afloop van de Ministerraad zei vicepremier Wouter Bos dat de brief over het voorstel niet in dezelfde vorm terugkeert. Toen hem werd gevraagd of hij daarmee bedoelde dat het kabinet het oneens is met de exacte inhoud van de brief, zei Bos: "Het kabinet is het uiteraard nooit eens met conceptbrieven, maar ik geloof dat ik dat inderdaad zojuist per ongeluk heb gezegd." Bos zei verder dat het kabinet van mening is dat gelovigen meer zouden worden beschermd dan niet-gelovigen door een vernieuwde wet die godslatering verbiedt.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is eigenlijk van plan het verbod op godslastering af te schaffen, terwijl Hirsch Ballin het juist nieuw leven wil inblazen. De wet die sinds 1932 van kracht is, heeft na 1965 niet meer tot veroordelingen geleid. Volgens de brief van de minister moest er daarom gekeken worden naar "de meer objectief te bepalen maatstaf" voor verstoring van de openbare orde. Hirsch Ballin heeft nog altijd vertrouwen in een goede afloop en zegt nog wat mogelijkheden te zien om met het kabinet tot overeenstemming te komen.

Heerkes blijft bij Heracles Almelo

Gert Heerkes zit ook de komende twee seizoenen op de bank bij Heracles Almelo. De trainer, die dit seizoen debuteerde in het betaald voetbal, zou in eerste instantie aan de slag gaan bij ACV uit Assen.

Heerkes kon zich geen betere start als hoofdcoach op het hoogste niveau wensen. Samen met Hendrie KrŁzen nam hij in de winterstop de taak van de ontslagen Ruud Brood over en loodste hij de AlmeloŽrs naar een veilige veertiende plaats. Ook de komende twee seizoenen zal de oefenmeester een twee-eenheid vormen met KrŁzen, die deze week aangaf ondanks interesse van Feyenoord, zijn club trouw te blijven.

Bijna 70 luilakvierders opgepakt

De politie heeft in de traditionele luilaknacht in de regio Haarlem bijna zeventig jongeren opgepakt die zich schuldig hadden gemaakt aan vandalisme of overmatig alcoholgebruik. De politie spreekt toch van een rustig verlopen nacht omdat ernstige incidenten zijn uitgebleven, zo heeft zij vandaag bekendgemaakt.

In Haarlem zelf werden slechts drie luilakvierders opgepakt, eentje voor mishandeling en een andere man omdat hij zijn identiteitsbewijs niet bij zich had. Diens broer bemoeide zich ermee en werd ook ingerekend.

Vast in het verkeer door navigatiesysteem

De 22-jarige Madelon Lakerveld schrok zich gisteren kapot. Het navigatiesysteem dat zij in haar auto had stuurde haar een fiets- en voetgangerstunneltje aan de Schenkkade in Den Haag in.

Lakerveld had een afspraak in Den Haag. Aangezien zij hier de weg niet kende maakte zij gebruik van een autonavigatiesysteem. Deze droeg haar op om ‘de volgende afslag’ te nemen. Ze twijfelde nog even, maar volgde uiteindelijk toch de instructie van het apparaat op.

Lakerveld vertelt: “Ik voelde een bonk en probeerde nog te remmen, maar toen was het al te laat”. Ze reed al hobbelend de trap bij de Haagse Schenkkade af. Onderaan de trap besloot de automobiliste door te rijden. Ze wilde kijken of ze aan het eind van de tunnel weer terug de weg op zou kunnen.

Aan het einde van de weg ontdekte zij weer een trap. Zij besloot toen de politie te bellen. Met een takelwagen is haar auto veilig omhooggetrokken, onder grote belangstelling van het grinnikende publiek. Om van de schrik te bekomen kreeg Lakerveld een ijsje van de Haagse politieagenten. 

 

Babel tevreden over eerste jaar bij Liverpool

Ryan Babel is tevreden over zijn eerste jaar bij Liverpool. Desalniettemin is hij van mening dat hij nog meer kan brengen.

"Ik heb het gevoel dat ik beter ben geworden het afgelopen jaar. Zeker over de tweede seizoenshelft ben ik te spreken. Het jaar vloog voorbij. Er waren leuke en minder leuke momenten, maar goed, dat is voetbal."

"Volgend seizoen wil ik weer een stap maken in mijn ontwikkeling. Ik wil nog beter trainen, nog harder werken. Het is een bekend gegeven dat je in je eerste seizoen altijd moet wennen. Ik ben bijvoorbeeld net verhuisd, dat is al een zorg minder voor volgend seizoen," aldus de oud-Ajacied.

Losse fietsverlichting straks ok

De discussie over losse fietsverlichting is beslecht. Voor het eind van het jaar komt er nieuwe wetgeving, die het dragen van lampjes op bovenkleding toestaat. Het licht moet wel voortdurend branden. Dat meldde minister Camiel Eurlings van Verkeer gister in een brief aan de Tweede Kamer.

Vorig jaar ontstond ophef over losse fietsverlichting, nadat de raad van hoofdcommissarissen van de politie een nieuwe, strengere richtlijn had aangekondigd voor dragers van de lampjes. Verlichting die aan kleding of tassen bungelde, zou niet meer worden geaccepteerd. Tot dan toe werden de lampjes gedoogd.

De politiekorpsen reageerden verdeeld. Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken, die over de politie gaat, zei het belangrijker te vinden dat fietsers verlicht zijn dan dat ze bekeurd worden voor losse lampjes. Minister Eurlings van Verkeer liet weten dat hij voelde voor verruiming van de wetgeving.

Eurlings gaf TNO opdracht voor een onderzoek. Dat wees uit dat de omstreden verlichting "geen noemenswaardige nadelige gevolgen" heeft voor de verkeersveiligheid.

Doden door gevechten in Bagdad

Gevechten tussen sjiitische militanten en Amerikaanse troepen in Bagdad afgelopen nacht hebben vijftien mensen het leven gekost. Bijna tachtig personen raakten gewond, berichtte de Arabische nieuwszender al-Jazeera vandaag op gezag van medische bronnen.

De gevechten hadden plaats in de voornamelijk door sjiïeten bewoonde wijk Sadr City in het oosten van de Iraakse hoofdstad. De wijk heeft 2,5 miljoen inwoners en is een van de armste en overbevolkste gebieden van Irak.

De Iraakse premier Nuri al-Maliki treedt sinds eind maart hard op tegen milities die verbonden zijn aan de radicale sjiitische leider Muqtada al-Sadr. Enkele honderden personen zijn sindsdien omgekomen.

Toppers bedrijven: bonussen van 4000 keer modaal

De vijf grootverdieners van het Nederlandse bedrijfsleven hebben vorig jaar voor 131,8 miljoen euro aan bonussen ontvangen. Dat is evenveel als 4000 Nederlanders bruto in een jaar verdienen, uitgaande van een modaal salaris.

Dit blijkt vandaag uit berekeningen van het Nederlands Dagblad. De oud-topmannen Jan Bennink van Numico en Rijkman Groenink van ABN Amro ontvingen vorig jaar samen ruim 100 miljoen euro. De overige drie van de top vijf zijn Jeroen van de Veer (Shell), Gary Pruitt (chemisch distributeur Univar) en Zach Miles (uitzender Vedior).

Groenink vertrok vorig jaar als bestuursvoorzitter bij ABN Amro, nadat de bank door een consortium was overgenomen. Zijn vertrekregeling stond ter discussie.

Nieuwe naam stadion FC Twente

Vanaf volgend seizoen heet het Arke Stadion van FC Twente Grolsch Veste. Gisteren onthulden Twente-Voorzitter Joop Munsterman en bestuursvoorzitter Ab Pasman van Grolsch die nieuwe naam bij een bijeenkomst ter gelegenheid van het bereiken van het hoogste punt van het vernieuwde stadion.

De Grolsch Veste biedt plaats aan 24.000 toeschouwers. "Met de nieuwe naam bekrachtigen we de goede relatie die we hebben met buurman Grolsch”, aldus Joop Munsterman.

DVD: Dante's Cove Seizoen 1

Sinds februari is het eerste seizoen van de serie Dante's Cove op dvd verkrijgbaar. Niet zoals veel andere series in een mooie kartonnen box, maar gewoon in een plastic hoes met twee dvd's erin. Okť, het gaat natuurlijk om wat er op die schijven staat, maar een beetje gelikte verpakking maakt je toch altijd net wat nieuwsgieriger. Maar losstaand van de hoes hebben we hier te maken met een serie die we moeten plaatsen in de lijn van Buffy, The Vampire Slayer. De kijkwijzeraanduiding van 16 jaar is wel terecht. Kijk de serie dus vooral niet op woensdagmiddag als de kids op de grond aan het spelen zijn, maar bewaar het voor na het late journaal.

[NHL] Penguins winnen eerste finaleduel

De Pittsburgh Penguins hebben in de finale van de Eastern Conference hun eerste onderlinge duel met de Philadelphia Flyers gewonnen. In eigen huis werd het 4-2. De tweede wedstrijd in deze best-of-7 series zal zondag eveneens in Pittsburgh gespeeld worden.

De Penguins legden in de eerste periode de basis voor hun overwinning. Het duel ontbrandde na zes minuten toen Petr Sykora Pittsburgh op voorsprong bracht. Mike Richards maakte twee minuten later alweer gelijk, en zorgde even later zelfs voor de 1-2 voorsprong voor de Flyers. Sydney Crosby deed deze voorsprong echter al snel weer teniet, waarna uitblinker Evgeni Malkin zeven seconden voor het einde van de eerste periode de 3-2 binnenschoot. In de tweede periode zorgde diezelfde Malkin voor de 4-2 door in een man minder situatie uit een razendsnelle breakaway te scoren.

In de finale van de Western Conference speelden de Dallas Stars en de Detroit Red Wings donderdag al hun eerste wedstrijd. De Red Wings wonnen in eigen huis met 4-1 en kunnen in de thuiswedstrijd van vanavond hun voorsprong uitbouwen.

Myanmar houdt referendum ondanks cycloon

Een week na een verwoestende cycloon die tienduizenden mensen het leven heeft gekost, zijn in delen van Myanmar vandaag de stemlokalen geopend voor een referendum over een nieuwe grondwet.

Het leger heeft de stemming in de zwaarstgetroffen gebieden, zoals de grootste stad Yangon en de zuidwestelijke delta, twee weken uitgesteld. In andere plaatsen gingen de stembureaus vroeg in de ochtend open alsof het land niet is getroffen door een van de grootste rampen in haar geschiedenis.

Het referendum is de eerste stemming die wordt gehouden in Myanmar sinds 1990. Dat jaar won oppositieleidster Aung San Suu Kyi met overmacht de verkiezingen. De militaire junta heeft dat resultaat nooit geaccepteerd.

'Fastfoodrestaurants moeten brandveiliger'

Veel fastfoodrestaurants besteden onvoldoende aandacht aan brandveiligheid. Dat concludeerde de Brandraad '08 gisteren. De raad bestaat uit een verzameling deskundigen op het snijvlak van brandveiligheid en horeca. Veel uitbaters zijn zich volgens de raad onvoldoende bewust van de risico's.

Ook zijn er teveel partijen betrokken bij brandveiligheid, waardoor het onduidelijk is wie waarvoor verantwoordelijk is. Bedrijven wijzen de aanleg van bijvoorbeeld sprinklerinstallaties vaak af, omdat zij dergelijke systemen ten onrechte als onhygiënisch beschouwen. De Brandraad is opgericht naar aanleiding van de brand bij een McDonalds in Rijswijk en bestaat onder meer uit topkok Joop Braakhekke en de grondleggers van het Burger King-keten, James McLamore en David Edgerton.

VN voedselhulp Myanmar nog niet uitgedeeld

 Een lading met voedzame biscuits voor 95.000 slachtoffers van de cycloon, is na een etmaal nog niet onder de bevolking in Myanmar verspreid.

''Meer dan 24 uur na de landing in Yangon, is de voedselhulp nog steeds in handen van de autoriteiten op het vliegveld'', aldus een woordvoerder van het VN-voedselprogramma (WFP) vanuit Bangkok. ''Het is zeer frustrerend, maar we geven niet op. We gaan juist nog harder werken.''

Vrijdag meldde de VN dat de militaire junta twee ladingen noodhulp in beslag had genomen. WFP schortte haar vluchten tijdelijk op uit ontevredenheid over de gang van zaken.

Vandaag komen twee nieuwe vliegtuigen met noodhulpgoederen van de VN aan in Yangon.

Valckx lucht hart over Reker

Na zijn ontslag ging de technisch manager van PSV, Stan Valckx, een tijdje op vakantie. Nu terug in Nederland doet hij in de media zijn verhaal over de gebeurtenissen bij PSV. "Echt, Jan Reker vertelt leugens."

Algemeen directeur Jan Reker beschuldigde Valckx ervan dat hij teveel omging met Lemic. Volgens Reker zou Valckx zelfs geld hebben overgehouden aan een aantal transfers. Om de suggestie dat Valckx een vals spel speelde met Lemic lacht hij. "Ik heb op 24 april een gesprek gehad met Jan en commercieel-directeur Marcel van den Bunder. Toen zei Jan: 'Jij wordt betaald door PSV, maar je werkt voor Lemic'," zo verklaart Valckx.

"Er wordt gesuggereerd dat ik geld in mijn zak heb gestopt. Ik had zoiets wel verwacht, maar ik weet wat de waarheid is. Nog nooit heb ik ook maar ťťn euro aangenomen, dat zal ik ook nooit doen. Mensen die mij kennen, weten dat ik niet alleen in geld geÔnteresseerd ben. Als dat zo zou zijn, had ik nu mijn mond gehouden en twee jaar gewoon mijn geld opgestreken."

Volgens Valckx is PSV nu bezig met een onderzoek naar twee transfers. "Die van Dzsudzsak en die van de Mexicaan Rodriguez. Dat gaat ook weer zo amateuristisch. Op de dag dat ze daarmee begonnen, wist ik er al van. Ze doen maar. Ze kunnen honderd jaar zoeken, ze zullen nooit iets vinden. Jan creŽert dat beeld, ik heb dat van verschillende mensen gehoord."

Valckx werkte naar eigen zeggen graag samen met Lemic. "Hij heeft een geweldig netwerk, komt met ideeŽn en heeft strategisch inzicht. Vlado heeft ook altijd veel informatie. Weet vaak wat ongeveer de prijs van spelers is. Zonder hem had bijvoorbeeld Timmy Simons niet eens bij ons gespeeld. Die was naar Feyenoord gegaan."

"Ik heb er wel eens aan gedacht om naar de rechter te stappen. Ik ga echter liever zelf de strijd aan dan dat via de rechter te doen. Ik weet wie Jan is en wat de waarheid is. Ik heb het vertrouwen in hem opgezegd, dan weet je dat je een hoop narigheid over je heen krijgt. Ik zeg ook weer niet dat ik nooit een rechter zal inschakelen. Hij heeft die opmerking over verdienen aan transfers verschillende malen gemaakt, in het bijzijn van Van den Bunder."

Tegenover de verslaggevers van AD Sportwereld praat Valckx verder over de leugens waarop hij Reker vaak heeft kunnen betrappen. "Voorbeeld: Gomes had aangegeven dat hij niet meer met Joop Hiele verder wilde. Dat wilden wij trouwens ook niet. Toen heeft Gomes gezegd dat hij een goede keeperstrainer kende: Flavio Tenius. Op een gegeven moment werd echter duidelijk dat PSV ook Hans Seegers als keeperstrainer erbij zou nemen."

Valckx gaat verder:"Gomes was echt woest. Toen zei Jan tegen mij: 'Zeg maar tegen Gomes dat hij alleen met Flavio hoeft te werken.' Ik vroeg of Seegers en ook Wiljan Vloet daarvan op de hoogte waren. Jan beweerde glashard dat dat zo was. Maar toen ik Seegers aan de lijn had, was hij totaal verrast. Hij ging in paniek Huub Stevens bellen. En Vloet wist ook van niets."

"Ik heb Jan gezegd dat ik mezelf elke morgen in de spiegel kon aankijken. Toen zei hij dat dat voor hem ook geldt. Waarop ik zei dat er dan wel veel barsten in de spiegel zouden komen."

Trein met 300 passagiers onder quarantaine

Een trein met aan boord driehonderd passagiers is in Canada gisteren urenlang onder quarantaine geplaatst. De autoriteiten waren bang dat een ernstige besmettelijke ziekte zich aan boord had verspreid.

Zij namen het besluit de trein stil te zetten en te isoleren nadat aan boord een vrouw door een onbekende aandoening was overleden. Ook andere passagiers hadden griepachtige verschijnselen. Een van hen werd met een helikopter overgevlogen naar een ziekenhuis. Toen uit eerste onderzoeken bleek dat de overleden vrouw geen besmettelijke ziekte had en ook de andere zieken aan boord geen infectie hadden, werd besloten dat de trein in de loop van de dag weer kon vertrekken, aldus lokale media.

De trein was onderweg van Vancouver naar Toronto. De reis van de Canadese westkust naar het oosten van het land duurt normaalgesproken drie dagen.

Militairen VS gecremeerd in zelfde gebouw als dieren

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates heeft  zijn excuses aangeboden nadat bekend werd dat sommige militairen zijn gecremeerd in een crematorium dat ook huisdieren verbrandt. Ook laat hij onderzoeken hoe het leger omgaat met de resten van gesneuvelde militairen.

Bewijs dat militairen zijn gecremeerd in een verbrandingsoven die ook wordt gebruikt voor huisdieren is er niet. Maar het cremeren in dergelijke ondernemingen is ''ongevoelig en volledig ongepast voor de waardige behandeling van onze gevallenen'', aldus een Pentagon-woordvoerder.

De kwestie is aan het rollen gebracht door een militair die erachter kwam dat zijn gesneuvelde vriend zou worden gecremeerd in een bedrijf dat zichzelf ook aanduidt als huisdierencrematorium. De onderneming bevond zich bovendien midden op een terrein vol opslagplaatsen. Dergelijke bedrijven mogen in de toekomst niet meer worden gebruikt, aldus de zegsman.

Drie doden bij ongeval in Maastricht

Door een verkeersongeval op het Oranjeplein in Maastricht zijn vanochtend vroeg drie mannen om het leven gekomen. De politie vermoedt dat twee auto's met elkaar aan het racen waren.

Daarbij botste een van de voertuigen tegen een muur. Drie van de vier inzittenden kwamen om het leven. De vierde inzittende, een 21-jarige man, werd met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De bestuurder van de tweede auto is gevlucht.

Vermoedelijk verloor de bestuurder de macht over het stuur doordat de auto met te hoge snelheid een trottoirband raakte. De snelheidslimiet op de plaats van het ongeval is 50 kilometer per uur.

Burgemeester Gerd Leers van Maastricht is door de brandweer uitgenodigd om zich op het Oranjeplein te laten informeren.

Verhagen wil onderzoek kinderpornozaak BraziliŽ

De besluitvorming rond de afgifte van noodpaspoorten aan de Nederlanders die in Brazilië van kinderporno waren veroordeeld, moet diepgaand worden onderzocht. Dat schreef minister van Buitenlandse Zaken Maxima Verhagen (CDA) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

In februari 2004 werden door het Nederlandse consulaat in Rio de Janeiro noodpaspoorten verstrekt aan Jerry K. en Johan T. Zij waren in Brazilië veroordeeld voor het seksueel misbruiken van 24 minderjarige meisjes. Met behulp van de noodpaspoorten konden zij in afwachting van het hoger beroep terugkeren naar Nederland. Vorige maand veroordeelde het gerechtshof in Rio de Janeiro de Nederlanders tot 21 en 17 jaar gevangenisstraf.

Verhagen schrijft dat hij erkent dat destijds door zijn voorganger fouten zijn gemaakt. Voordat hij definitief een oordeel velt, wil hij echter alle feiten weten. Het onderzoeksteam dat hij heeft ingesteld onder leiding van Peter van Zunderd, oud-korpschef van het Korps Landelijke Politiediensten, moet deze feiten boven water krijgen.

Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) meldde eind april dat de twee Nederlanders mogelijk alsnog worden uitgeleverd. Om uitlevering mogelijk te maken, is het volgens de Nederlandse wet nodig dat Nederland en Brazilië een verdrag sluiten dat het mogelijk maakt dat in Brazilië veroordeelde Nederlanders hun straf in Nederland uitzitten. Hirsch Ballin hoopt zo'n verdrag binnen enkele maanden te sluiten.

Bolkestein: alleen Balkan nog bij EU

De Europese Unie moet alleen Albanië en de landen van het voormalige Joegoslavië nog toelaten. Dat stelt voormalig VVD-leider Frits Bolkestein, die voorzitter is van de commissie die het VVD-programma schrijft voor de Europese verkiezingen van volgend jaar.

Eigenlijk is de EU nu al te groot, zei Bolkestein vrijdagavond tijdens de 'Nacht van Europa', een in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken georganiseerde bijeenkomst in Amsterdam met muziek en debatten over de EU. "Het is nu al heidens moeilijk om wat dan ook voor elkaar te krijgen in Europa. Als we de EU weer gaan uitbreiden, wordt dat nog erger", zei Bolkestein, die van 1999 tot 2004 eurocommissaris voor de interne markt was.

Volgens Bolkestein kan de EU geen 'nee' zeggen tegen Albanië en de opvolgerstaten van Joegoslavië. Van die laatste groep is Slovenië al lid. "Die landen houden we er echt niet meer buiten", zei Bolkestein.

De voormalige VVD-leider pleit al langer tegen een eventueel lidmaatschap van Turkije. Als dat land ook bij de EU mag, is 'het hek van de dam', zei hij vrijdagavond. "Dan hebben we geen argumenten meer om Oekraïne te weigeren, en daarna volgen vanzelf Wit-Rusland, Moldavië, Georgië, Armenië en Azerbeidzjan. Dan zitten we met veertig lidstaten en heeft de EU alle cohesie verloren."

De kwestie-Turkije ligt gevoelig in de VVD. Een verschil van mening over de vraag of het land ooit EU-lid kon worden, leidde in 2004 tot het vertrek van Geert Wilders uit de VVD. Hij wilde zich niet neerleggen bij de partijlijn dat Turkije mag toetreden als het aan alle voorwaarden voldoet.

Bolkestein haalde verder opnieuw uit naar Rita Verdonk en haar 'beweging' Trots op Nederland. Hij hekelde het gebrek aan standpunten van de voormalige VVD-minister. "Verdonk opent een supermarkt met lege schappen en hoopt dat de klanten die vervolgens komen vullen", sneerde hij. Eerder heeft Bolkestein gezegd dat Wilders volgens hem een langere politieke toekomst tegemoet gaat dan Verdonk.

'Code droog' in groot deel Nederland

In het oosten en noorden van het land heeft de brandweer gisteren 'Code droog' afgekondigd. Dit betekent dat er geen open vuur mag worden gestookt. Wegens de aanhoudende droogte en het warme weer is dat hard nodig, zo oordelen de brandweerkorpsen.

Boven de betrokken gebieden voeren vliegtuigjes controles uit om brand vroegtijdig op te merken. In Twente en IJsselvecht wordt extra bosbewaking ingesteld. De brandweer houdt bovendien extra personeel achter de hand.

Wandelaars moeten heel voorzichtig zijn met vuur. Bij een brandmelding in een natuurgebied rukt de brandweer met groot materieel uit. In Utrecht staan zelfs speciale bosbrand-blusvoertuigen klaar om uit te rukken.

Het is nog niet bekend hoe lang de Code droog van kracht blijft. Dat hangt samen met de temperatuur en de neerslag.

Het stookverbod heeft overigens geen betrekking op mensen die een barbecue willen houden. ''Hoewel we het niet verbieden doen we wel het verzoek geen barbecue in de natuur te houden'', aldus Wendy Wagenvoort van de brandweer Twente. Ook een brandende sigaret valt in de categorie open vuur.

Bedrijven die stookvergunningen hebben voor bijvoorbeeld het verbranden van afval, zien beperkende voorwaarden in hun vergunningen van kracht worden. Volgens de brandweer Gelderland-Midden klinkt 'Code droog' overigens ingrijpender dan het is. Van een 'verhoogde staat van paraatheid' van de brandweer is geen sprake, aldus een woordvoerder.

Eigenaar boot Almere gevonden, zoektocht gestaakt

De politie en brandweer van Almere zijn afgelopen avond rond 23.00 uur gestopt met de grootse zoekactie naar twee mogelijk vermiste kinderen. De politie besloot hiertoe nadat de eigenaars van het bootje waar de kinderen zich op zouden hebben bevonden, zich hadden gemeld.

De eigenaars hebben verklaard dat er geen kinderen op de boot hebben gezeten. Het bootje zat vast aan hun grote boot en is vermoedelijk tijdens een vaartochtje losgeslagen. De politie ziet geen reden meer om de zoekactie te vervolgen, ook omdat zich nog niemand heeft gemeld die twee kinderen mist.

Heracles Almelo neemt afscheid van tweetal

Heracles Almelo heeft niet geheel onverwacht besloten de aflopende contracten van Igor Gluscevic en Rob Maas niet te verlengen. Voor beide spelers zal het nieuws niet als een verrassing komen aangezien ze in een eerder stadium al officieel ontslag opgelegd hadden gekregen.
Voor de 38-jarige Maas zal Heracles hoogstwaarschijnlijk het eindstation worden van een imposante carriŤre. In bijna twintig seizoenen profvoetbal speelde hij ruim 400 wedstrijden waarin hij negentien keer scoorde. Sinds 2005/2006 speelt Maas in het zwart-wit van de AlmeloŽrs. In drie seizoenen stond hij 83 maal aan de aftrap en wist hij drie keer het net te vinden.

Waar Igor Gluscevic (34) zijn carriŤre voortzet is nog onbekend. In de winterstop had Sparta interesse in de centrumspits, maar hij mocht niet vertrekken van de clubleiding van de AlmeloŽrs. In de tweede seizoenshelft bleef de inbreng van de Montenegrijn vervolgens beperkt tot een aantal invalbeurten. Gluscevic speelde in zijn laatste seizoenen voor FC Utrecht, Sparta Praag en Vitesse, waarna hij na een korte periode in China terugkeerde in Nederland bij Heracles Almelo. In de 35 wedstrijden die hij in Almelo speelde wist hij zeven keer tot scoren te komen.


Met dank aan bmyslave voor de sumbit.

'De Graafschap verlaat De Vijverberg'

De Graafschap denkt eraan om een nieuw stadion te laten bouwen. Vrijdag werd er bekend gemaakt dat de Superboeren onderzoek gaan doen naar de haalbaarheid van een nieuw onderkomen op een andere locatie.

De Superboeren willen bekijken of de komst van een nieuw stadion kan leiden tot de benodigde budgetverhoging. De Graafschap meldt in een persbericht: ""De markt leert dat het bereiken van de doelstelling om structureel in de Eredivisie te voetballen gepaard gaat met een budget van minimaal vijftien miljoen euro. Op de huidige locatie van De Vijverberg is een budget van hoger dan circa tien miljoen euro helaas niet realiseerbaar"

Een positieve uitslag zal uiteindelijk snel tot een beslissing van de Doetinchemse club volgen: "Mocht het haalbaarheidsonderzoek leiden tot een positief advies, dan zal De Graafschap uiterlijk eind 2008 besluiten of een nieuw stadion wordt gerealiseerd en op welke locatie."

De Graafschap speelde haar eerste duel in het jaar 1954 op de Vijverberg. Het eerste doelpunt werd op 4 september 1954 gescoord door Anton Beumer in de wedstrijd tegen Fortuna '54 die uiteindelijk in 1-1 zou eindigen.

Typisch Nederlands sfeertje in Brothers in Arms screenshots

Of het een typisch Nederlands sfeertje heeft of niet, dat maakt helemaal niet uit bij Brothers in Arms: Hell's Highway. Het spel speelt zich af in Nederland en dat kun je zien aan de vele molens en typisch Nederlandse bouwwerken (de Arnhemse brug onder andere). Vandaag zijn er wat nieuwe screenshots verschenen.Brothers in Arms: Hell's Highway begint bij Operation Market Garden, een hel voor de soldaten. De operatie, die ervoor moest zorgen dat de geallieerde troepen naar de overkant van de Rijn moesten, zodat ze Duitsland konden bereiken, mislukte helemaal. In de game kruip je in de huid van een soldaat van de 101e luchtlandingsdivisie. Hij moet ervoor zorgen dat hij het snoepreisje naar de hel gaat overleven.

Guitar Hero IV komt deze kerst naar je console

Mike Griffith, de grote man van Activision, heeft laten weten dat Guitar Hero IV met kerst uitkomt. Er zijn veel nieuwe features in de game toegevoegd en dat zou voor een grote stap vooruit moeten zorgen. Veel meer nieuwe ontwikkelingsmiddelen zijn toegepast, ook kunnen we uiteraard veel meer muziek verwachten.

"We've put a lot of additional development resources, a lot of additional music licenses resources, a lot of additional hardware supplier resources against the title to fuel growth over next year. We're excited by the increased musical content and innovation we're bringing. We do expect a leap forward in innovation with our holiday launch, and we're about two weeks away from providing very specific details on that."

Guitar Hero IV zal de reeks vernieuwen. Er werd gesproken over nieuwe instrumenten, om de concurrentie met Rock Band aan te gaan, maar daar is nog niks over bekend.

Nieuwe Marvel: Ultimate Alliance komt eraan

Activision heeft vandaag bevestigd dat er een vervolg op Marvel: Ultimate Alliance in de maak is. Gezien het succes van de game was het moeilijk om nee te zeggen tegen het voorstel om er een vervolg op te maken. Tevreden over deze action RPG waren we wel, dus een sequel is altijd welkom.


Activision heeft nog geen officiŽle naam voor de game, en dus ook geen releasedatum. Wel hoopt Activision deze game voor 2009 uit te brengen, maar succes is niet gegarandeerd. Veel meer over de game weten we echter niet. Maar waarschijnlijk krijgen we zeer binnenkort meer over deze game te horen.

Microsoft: "Sony komt haar beloftes niet na'

Het moddergooien tussen Microsoft en Sony houdt maar niet op. Deze keer smijt Microsofts Aaron Greenberg een flinke stapel modder richting Sony. Greenberg is het zat hoe Sony blijft liegen tegen de pers en de consument. Volgens hem heeft Sony talloze beloftes gemaakt die niet nagekomen zijn.

Drie jaar geleden kregen we op de E3, Killzone 2 te zien. Sony beloofde dat de graphics uit de game, puur ingame beelden waren. Maar dat bleek echter niet zo te zijn. Het filmpje was een beetje 'gesoept' en pas vier jaar na het filmpje mogen we de game zelf spelen. Greenberg heeft nog wat andere voorbeelden:

"Think back to GDC 2007 when Sony promised to leap ahead in online with the Sony Home unveil. Here we are two years later and multiple delays for a product that appears to have little to no buzz. Where are the achievements? The friends list integration across all games? Where is the long-promised video store? Where are all the other products using and networking with their CELL chip? How come Blu-ray did not result in better games? What happened with Sixaxis and rumble? Where is the complete 1080p game library we were promised? If Blu-ray as they said would be such a catalyst to PS3 console sales, then why have PS3 sales over the past couple of months not seen any lift since the format victory?"

Volgens Greenberg blijft de Xbox 360 de trendsetter op dit moment. Microsoft komt dit jaar nog met heel veel grootse aankondigingen, dus er is nog heel wat om naar uit te kijken dit jaar.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.