'EU-lidmaatschap gaat niet van harte'

Nederlanders hebben bij het lidmaatschap van de Europese Unie hetzelfde gevoel als bij een tandartsbezoek. "Je weet dat het goed voor je is, maar je doet het niet met plezier." Dat zei staatssecretaris van Europese Zaken Frans Timmermans (PvdA) zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

Timmermans reageert hiermee op de uitkomsten van een opinieonderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat vrijdag werd gepresenteerd. Daaruit bleek dat bijna acht van de tien Nederlanders het EU-lidmaatschap een goede zaak vinden, de hoogste steun sinds 1994. Tegelijkertijd is Nederland niet erg enthousiast over het beleid van de EU.

"Nederlanders hebben kritiek op het Nederlandse systeem en dat uit zich automatisch als kritiek op het Europese systeem", zegt de PvdA-er. "De PVV en Trots op Nederland zouden niet moeten meebuigen met dit populisme. Populisten moeten wat mij betreft bestreden worden." Hiermee staat de politicus lijnrecht tegenover zijn partijgenoot Wouter Bos, die vorige maand op zijn weblog zei te willen leren van populisme. Er zitten volgens Bos ook elementen in die oersociaaldemocratisch zijn.

Op de vraag of premier Jan Peter Balkenende (CDA) een geschikte eerste president van de EU zou zijn, is Timmermans heel duidelijk. "Een keuze voor hem zou helemaal niet onlogisch zijn. Hij is een van de seniorleden van de EU, dat geeft hem gezag en hij treedt altijd met veel standvastigheid op." Of de staatssecretaris op Balkenende zou stemmen, blijft onduidelijk. "Dat is nu nog helemaal niet aan de orde. De kandidaten kunnen zich beter rustig houden, want vogels die te vroeg zingen zijn voor de poes."