Mislukte couppoging in Sudan

In Sudan is vandaag een couppoging gepleegd door rebellen uit Darfur. Volgens de autoriteiten is de poging mislukt.

Rebellen uit Darfur hadden vanmiddag de Sudanese hoofdstad Khartum aangevallen. De autoriteiten hadden daarop een uitgaansverbod voor de avond en nacht afgekondigd. Niet eerder hadden de rebellen de stad aangevallen. Getuigen meldden zware gevechten. Een commandant van de opstandelingenbeweging JEM verklaarde de buitenwijk Omdurman in handen te hebben. Hij zei dat zijn strijders de macht in de hoofdstad proberen over te nemen.

"We proberen nu controle te krijgen over Khartum. Het is slechts een kwestie van tijd", aldus JEM-commandant Abdel Aziz el-Nur Ashr eerder vandaag. Hij zei zelfs steun te hebben van onderdelen van het leger in Khartum. De JEM is één van de rebellengroepen die sinds 2003 vechten tegen de regering in Darfur omdat de autoriteiten de lokale bevolking zou discrimineren.

Update 21.30 uur:
De rebellen hebben vandaag geprobeerd de Sudanese regering af te zetten middels een onverwachte aanval op de hoofdstad. Volgens de autoriteiten is die couppoging mislukt en zijn de rebellen verdreven uit de stad. Een aantal rebellenleiders zou door het leger zijn gedood.