Grote vraag naar hybride auto's

De gunstige fiscale omstandigheden en de hoge benzineprijzen zorgen ervoor dat de verkoop van hybride auto's ruim verdubbeld is ten opzichte van de eerste vier maanden van vorig jaar. Vanwege de zeer grote belangstelling hebben de fabrikanten moeite om voldoende wagens te produceren.

In Nederland zijn maar twee automerken actief op de hybridemarkt. Honda verkoopt de Honda Civic Hybrid en Toyota verkoopt de Prius. De zeer gunstige bijtelling van slechts veertien procent, in plaats van vijfentwintig procent, heeft geleid tot een enorme groei in de vraag naar deze middenklasse wagens. Toyota verkocht in de eerste vier maanden van dit jaar 1636 hybrides, tegenover 750 een jaar eerder. Honda meldt een stijging van 1080 naar 2265 stuks. Wie nu een nieuwe Civic wil kopen, moet minimaal tot volgend jaar geduld hebben. De wachttijd bij Toyota is korter: "op dit moment is de levertijd opgelopen tot vijf maanden."

Hybrides worden tot nu toe vooral zakelijk gekocht, voornamelijk vanwege de al eerder aangehaalde gunstige bijtelling. Een woordvoerder van Leaseplan zegt dat de lage bijtelling zelfs opweegt tegen het grote nadeel van een zwakke motor, waar in ieder geval geen caravans mee kunnen worden getrokken.