Mohammed in Belgische kerk schokt Turken

Een Turkse krant is hevig verontwaardigd over een vermeende Mohammed in een Belgische kerk. Zo zou volgens Yenicag de onderkant van de preekstoel in de Onze-Lieve-Vrouw-kerk van Dendermonde een houtsnijwerk zijn, die de profeet laat zien. Duidelijk is te zien dat Mohammed onder de voet wordt gelopen door twee engelen.

"Maak een einde aan deze zwijnerij/vetzakkerij", luidt de vette kop op de voorpagina van de Turkse krant. Nieuw is de houtsculptuur echter niet, want de kerk stamt al uit de zeventiende eeuw. Het stelt een liggende, oosterse man voor met een boek in zijn hand, terwijl twee engelen op zijn rug staan. De engelen houden vervolgens weer de preekstoel vast.

Volgens de Belgische website de Brussels Journal gaat het hier niet zomaar om een oosterse man. Volgens de site is het namelijk Mohammed zelf die in het stof hapt. Het zou de overwinning van het christendom op de islam symboliseren.

De Turken staan nu op hun achterste benen. Ze vinden dit na Fitna en de Deense cartoons de zoveelste belediging van hun geloof. De Leuvense hoogleraar die de foto en het artikel op de Belgische website heeft geplaatst, is zich van geen kwaad bewust. "Die afbeelding dateert van de cartoonkwestie. Die beelden tonen aan dat in de islamitische geschiedenis de profeet wel afgebeeld werd", vertelt hij. Volgens hem is het niet zeker dat het hier om Mohammed gaat, maar "wel zeker om een moslim".

De conservator van de Dendermondse kerk en de burgemeester wilden niet op de zaak ingaan. Ze houden het bij dat het houtsnijwerk de "symbolische weergave van de ongelovige, dat in de 17de-eeuwse christelijke iconografie zeer gangbaar was".

 

Mohammed
Mohammed lijkt het niet erg te vinden