Losse fietsverlichting straks ok

Redactie
De discussie over losse fietsverlichting is beslecht. Voor het eind van het jaar komt er nieuwe wetgeving, die het dragen van lampjes op bovenkleding toestaat. Het licht moet wel voortdurend branden. Dat meldde minister Camiel Eurlings van Verkeer gister in een brief aan de Tweede Kamer.

Vorig jaar ontstond ophef over losse fietsverlichting, nadat de raad van hoofdcommissarissen van de politie een nieuwe, strengere richtlijn had aangekondigd voor dragers van de lampjes. Verlichting die aan kleding of tassen bungelde, zou niet meer worden geaccepteerd. Tot dan toe werden de lampjes gedoogd.

De politiekorpsen reageerden verdeeld. Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken, die over de politie gaat, zei het belangrijker te vinden dat fietsers verlicht zijn dan dat ze bekeurd worden voor losse lampjes. Minister Eurlings van Verkeer liet weten dat hij voelde voor verruiming van de wetgeving.

Eurlings gaf TNO opdracht voor een onderzoek. Dat wees uit dat de omstreden verlichting "geen noemenswaardige nadelige gevolgen" heeft voor de verkeersveiligheid.