Bolkestein: alleen Balkan nog bij EU

De Europese Unie moet alleen Albanië en de landen van het voormalige Joegoslavië nog toelaten. Dat stelt voormalig VVD-leider Frits Bolkestein, die voorzitter is van de commissie die het VVD-programma schrijft voor de Europese verkiezingen van volgend jaar.

Eigenlijk is de EU nu al te groot, zei Bolkestein vrijdagavond tijdens de 'Nacht van Europa', een in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken georganiseerde bijeenkomst in Amsterdam met muziek en debatten over de EU. "Het is nu al heidens moeilijk om wat dan ook voor elkaar te krijgen in Europa. Als we de EU weer gaan uitbreiden, wordt dat nog erger", zei Bolkestein, die van 1999 tot 2004 eurocommissaris voor de interne markt was.

Volgens Bolkestein kan de EU geen 'nee' zeggen tegen Albanië en de opvolgerstaten van Joegoslavië. Van die laatste groep is Slovenië al lid. "Die landen houden we er echt niet meer buiten", zei Bolkestein.

De voormalige VVD-leider pleit al langer tegen een eventueel lidmaatschap van Turkije. Als dat land ook bij de EU mag, is 'het hek van de dam', zei hij vrijdagavond. "Dan hebben we geen argumenten meer om Oekraïne te weigeren, en daarna volgen vanzelf Wit-Rusland, Moldavië, Georgië, Armenië en Azerbeidzjan. Dan zitten we met veertig lidstaten en heeft de EU alle cohesie verloren."

De kwestie-Turkije ligt gevoelig in de VVD. Een verschil van mening over de vraag of het land ooit EU-lid kon worden, leidde in 2004 tot het vertrek van Geert Wilders uit de VVD. Hij wilde zich niet neerleggen bij de partijlijn dat Turkije mag toetreden als het aan alle voorwaarden voldoet.

Bolkestein haalde verder opnieuw uit naar Rita Verdonk en haar 'beweging' Trots op Nederland. Hij hekelde het gebrek aan standpunten van de voormalige VVD-minister. "Verdonk opent een supermarkt met lege schappen en hoopt dat de klanten die vervolgens komen vullen", sneerde hij. Eerder heeft Bolkestein gezegd dat Wilders volgens hem een langere politieke toekomst tegemoet gaat dan Verdonk.