Discussie: Door de GTA IV hype kan de game alleen maar tegenvallen




De gamepers staat er de afgelopen weken vol van: Grand Theft Auto 4. Maanden van te voren zijn we verblijdt met veel trailers, screenshots en informatie. Het langverwachte vervolg op het revolutionaire GTA 3 zou de beste game ooit worden. Maar is dat ook zo? En is het niet zo dat door al dit gehype de game alleen maar tegen kan vallen?

Stelling: GTA IV wordt zo gehypt, dat de game alleen maar tegen kan vallen

Hypen op de manier hoe het nu gebeurt is iets van de afgelopen jaren. De bedoeling van hypen is eigenlijk de consument een gevoel te geven dat de game zo ontzettend gaaf en revolutionair is, dat je stom bent om hem te laten liggen. Dit gebeurt door middel van het verschaffen van veel spectaculaire informatie over het spel, en het promoten met grote reclamecampagnes. Tegenwoordig proberen uitgevers elke game zo goed mogelijk te hypen, want hierdoor verkopen ze ontzettend veel games.

Het hypen, zoals we dat nu kennen, is eigenlijk allemaal begonnen met Metal Gear Solid 2 voor de Playstation 2. Door de ontzettend mooie en lange trailers, en veel informatie over wat wel niet mogelijk was in de game werd er een grote hype opgebouwd. Iedereen moest dat spel hebben. Toch, na de release in Japan kwamen veel fans van een koude kermis thuis. Het spel was niet wat ervan werd verwacht, je speelde bijvoorbeeld niet met Snake, en het verhaal was ontzettend verwarrend. Door de ontzettend hype viel de game ontzettend tegen.


De laatste echte grote hype was die van Halo 3. De serie die first person shooters toegankelijk maakte op de consoles kreeg met Halo 3 zijn eerste next-gen avontuur, en zou het laatste deel in de serie zijn. In de maanden voor de release werd er door Microsoft een zeer grote marketingcampagne opgezet om het spel te promoten, en het werd de grootste release in de videogame-wereld ooit. Het spel kreeg alleen maar lovende woorden van de pers. Toch zijn de meningen ontzettend verdeeld over het spel. De ene vindt dat het de hype heeft waargemaakt, terwijl anderen dat absoluut niet vinden.


Wat denken jullie? Zijn grote hypes goed voor de industrie? Zorgt het ervoor dat mensen vaker teleurgesteld zijn? Is Grand Theft Auto IV de volgende in het rijtje van teleurstellende games?