Geen uitbreiding verbod godslastering

Michel (OA)

De wet die godslastering verbiedt, zal niet worden uitgebreid. Het kabinet gaat niet akkoord met het voorstel van minister Ernst Hirsch Ballin. Vorige week lekte een brief uit via de website van het Ministerie van Justitie, waarin werd voorgesteld om het beledigend uitlaten over een godsdienst of levensovertuiging 'in het algemeen', strafbaar te stellen.

Na afloop van de Ministerraad zei vicepremier Wouter Bos dat de brief over het voorstel niet in dezelfde vorm terugkeert. Toen hem werd gevraagd of hij daarmee bedoelde dat het kabinet het oneens is met de exacte inhoud van de brief, zei Bos: "Het kabinet is het uiteraard nooit eens met conceptbrieven, maar ik geloof dat ik dat inderdaad zojuist per ongeluk heb gezegd." Bos zei verder dat het kabinet van mening is dat gelovigen meer zouden worden beschermd dan niet-gelovigen door een vernieuwde wet die godslatering verbiedt.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is eigenlijk van plan het verbod op godslastering af te schaffen, terwijl Hirsch Ballin het juist nieuw leven wil inblazen. De wet die sinds 1932 van kracht is, heeft na 1965 niet meer tot veroordelingen geleid. Volgens de brief van de minister moest er daarom gekeken worden naar "de meer objectief te bepalen maatstaf" voor verstoring van de openbare orde. Hirsch Ballin heeft nog altijd vertrouwen in een goede afloop en zegt nog wat mogelijkheden te zien om met het kabinet tot overeenstemming te komen.