FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 9 mei 2008

Dopinggeval aan vooravond Giro

Aan de vooravond van de Giro d'Italia is Ariel Maximiliano Richeze door de ploegleiding van de CSF-formatie uit de Giro genomen. De Argentijn heeft positief gereageerd bij een dopingcontrole na afloop van de Omloop van de Sarthe.

De wielrenner liep met het middel stanozolol tegen de lamp na afloop van de door hem gewonnen vierde etappe. "We hebben Richeze naar huis gestuurd en hij moet nu zelf maar bepalen of hij een contra-expertise aanvraagt", lichtte teammanager Bruno Reverberi toe.

CSF zal nu met slechts acht renners van start gaan in de Palermo, waar de Giro zaterdag van start zal gaan met een ploegentijdrit over 28,5 kilometer.

Weer baby te vondeling in Duitsland

In het begin van de avond is er in het Duitse Gangelt, net over de grens bij Schinveld, een baby te vondeling gelegd. Het blijkt om een ruim twee weken oud meisje te gaan. Ze maakt het goed. Dit maakte de politie van Heinsberg bekend.

Net na zes uur vanavond merkte de bewoner aan de Bahnhofstrasse de zuigeling op. Het kindje was in handdoeken gewikkeld. De man alarmeerde meteen de politie. De politie zoekt in de regio naar getuigen die iets gezien hebben rond 18h10.

Ook in januari werd er in Karken in Duitsland, net over de grens bij Posterholt, een baby voor een woning gelegd. Die ouders zijn ook nog niet gevonden.


Amerikaanse verwacht achttiende kind

De 41-jarige Michelle Duggar is zwanger van haar achttiende kind. Ze is uitgerekend op nieuwsjaarsdag. Dat zal een drukke periode worden, aangezien zes van haar kinderen in de maanden december en januari hun verjaardag vieren. De hele familie is bekend door een docusoap op de zender Discovery Health, die het reilen en zeilen van de familie in beeld brengt.

De Duggars wonen in de plaats Tonitown in de staat Arkansas. De oudste van de kinderen is 20, de jongste is negen maanden. Michelle was elf jaar van haar leven zwanger. “Wij blijven kinderen krijgen zolang God dat wil”, aldus Jim Bob Duggar, de vader van het gezin.

Diverse rechtszaken van Ségolčne Royal

Ségolène Royal, de vrouw die het opnam tegen Nicolas Sarkozy in de presidentsverkiezingen, klaagt het weekblad Paris Match aan. Het tijdschrift zou foto’s van haar gepubliceerd hebben waarop zij te zien is terwijl ze in een kerk in Italië aan het bidden is. Volgens de advocaat mochten deze kiekjes niet gepubliceerd worden omdat ze privé zijn en omdat zij zich op dat moment niet bewust was dat de foto’s genomen werden.

Eerder deze week maakte Royal bekend dat zij politicus Jean-Pierre Raffarin aanklaagt omdat hij haar een ‘socialistische misdadiger’ noemde toen zij een rechtszaak verloor tegen 2 oud medewerkers. Tegenover de krant le Parisien beklaagde Royal zich erover dat zij constant door fotografen wordt gevolgd. Haar ex-man en politicus François Hollande steunde openlijk haar punt en zei op de Franse radiozender RTL dat ook de verantwoordelijke socialisten recht hebben op hun eigen leven en hun eigen spiritualiteit.

Bos tikt de 140 km/h aan

Theo Bos heeft een nieuw record gehaald. De sprinter wilde wat nieuws proberen en reed achter een auto aan.

Coach Pavel Buran zat in de Citroën en wachtte op het teken van de 24-jarige renner. Toen de geboren Hierdenaar seinde dat er gas gegeven moest worden ging hij tekeer als een beest. Tijdens de afdaling raakte hij bijna de achterbumper. Achteraf bleek dat hij maximaal 140 kilometer per uur gehaald had in de slipstream.

"Een nieuw record voor mij. We gaan na de trainingen altijd nog even op de sprint trainen. De weg liep mooi door en ik dacht, laat ik maar eens proberen hoe hard ik kan? Dat gaf wel even een kick. En we hebben ook nog eens bewijs, want het is op film vastgelegd”, zei de man die zich nog moet plaatsen voor Beijing.

Ballen vliegen over en weer in trailer Top Spin 3

Voor tennisfans wordt het een vervelend einde van de maand, ze moeten dan de keuze maken tussen het kijken naar Roland Garros en het spelen van Top Spin 3. Beide beloven een hoop goeds. Top Spin vanwege zijn voorgangers en Roland Garros, vanwege de wat mindere prestaties van Nadal en Federer deze week die tot een spannend toernooi kunnen gaan leiden.
Mensen die nog niet besloten hebben, moeten maar even naar onderstaande trailer kijken om te zien wat Top Spin 3 te bieden heeft.


Passagiers vliegtuig waren bang voor botsing

Wat er deze week werkelijk is gebeurd is nog steeds niet duidelijk, maar tijdens de vlucht aan boord van een Air France vliegtuig dat van Manchester naar Paris Charles de Gaulle vloog, gebeurden er vreemde dingen. Een jongen van een jaar of dertien kreeg toestemming om in de cockpit te mogen kijken terwijl dat sinds de verscherpte veiligheidsmaatregelen van 11 september 2001 niet meer is toegestaan.

“Bij het opstijgen ging het vliegtuig opeens behoorlijk hard van links naar rechts zonder de passagiers te waarschuwen. Het was blijkbaar om de jongen in de cockpit te laten zien hoe je een vliegtuig bestuurt. Ik zag hoe de piloot de hand van de jongen schudde en de jongen kwam met een grote glimlach de cockpit uit,“ verklaart passagier Shaun Robinson. Vlak daarna hoorden de passagiers alarm vanuit de cockpit komen.

Het toestel steeg opeens aanzienlijk," zegt Shaun, "sommigen zagen dat er een ander vliegtuig wel heel erg dichtbij was gekomen, dus we dachten meteen dat het de piloot had moeten uitwijken om een botsing te voorkomen.” Air France verklaart echter dat er geen passagiers aanwezig waren in de cockpit tijdens de vlucht, noch tijdens het opstijgen of landen.

Ook zegt Air France dat er geen alarm is afgegaan tijdens de vlucht. Wel zeggen ze dat de piloot wat gas terugnam tijdens het opstijgen, maar dat was op verzoek van de toren, omdat de ruimte voor opstijgen niet met die snelheid verantwoordelijk bleek te zijn. De vlucht is daarna gegaan zonder afwijkende gebeurtenissen. Volgens Air France is het gas terugnemen een eenvoudige manoeuvre en kan eenvoudig gedaan worden om de veiligheid van passagiers te waarborgen.


Alonso optimistisch over kwalificatie

Tijdens de eerste en tweede vrije training voor de Grand Prix van Turkije reed Fernando Alonso respectievelijk de vierde en negende tijd. Renault wil de vorm die het had tijdens de Grand Prix van Spanje een vervolg geven in Istanbul.

De tweevoudig wereldkampioen was blij met zijn trainingstijden, maar was minder tevreden met de balans van zijn auto. "De omstandigheden op de baan waren zeker niet ideaal", aldus de Spanjaard. "Maar ze waren gelijk voor iedereen en eigenlijk hadden wij er uiteindelijk niet zo heel veel last van. We moeten nog een aantal aanpassingen doorvoeren voor morgen, maar de vandaag behaalde prestaties zijn bemoedigend voor een sterk weekend."

Alonso's teammaat Nelson Piquet Jr. sloot beide trainingen af met respectievelijk de negende en zestiende tijd. "Mijn dag verliep vrij normaal," aldus Piquet. "Ik werkte een druk programma af, 's ochtends om de balans te verbeteren en 's middags om de banden te testen. Uiteindelijk hebben wij helemaal geen problemen gehad en heb ik het trainingsprogramma goed kunnen afwerken."

Grote verslagenheid na brand in Eelde

Het vrijwillige brandweerkorps Eelde-Paterswolde is vrijdag bij de brand op het scheepsreparatiebedrijf drie van de achttien leden verloren. Dat meldde locoburgemeester Henk Kosmeijer vrijdagavond op een persconferentie. Het gaat om drie mannen van 49, 38 en 29 jaar oud.

De verslagenheid in het dorp Eelde-Paterswolde is volgens Kosmeijer 'onvoorstelbaar groot'. De brandweer heeft ondertussen het sein brand meester gegeven, al zal het nablussen nog uren duren. Pas daarna kan de politie beginnen met het onderzoek naar de oorzaak van de brand.  

 

 

Grootscheepse zoekactie naar kinderen in Almere

Politie en brandweer zoeken vrijdagavond op het Weerwater in Almere naar kinderen die mogelijk vermist zijn. Een getuige meldde rond 18.30 uur dat hij een leeg bootje zag drijven waarin hij daarvoor nog kinderen had gezien.

De man zegt de kinderen te hebben gezien vanaf het balkon van zijn flat aan het kunstmatige binnenmeer, laat een politiewoordvoerder weten. Hij was vervolgens naar binnen gegaan om drinken te halen. Teruggekeerd op het balkon merkte hij op dat het bootje leeg was. Hoeveel kinderen op het bootje zouden hebben gezeten is niet duidelijk.

Helikopters en duikers zoeken naar de mogelijk overboord geslagen kinderen. De politie heeft het bootje gevonden, maar van de kinderen ontbreekt anderhalf uur na de melding nog ieder spoor. Recreanten op het meer hebben de politie net zo min als buurtbewoners verder kunnen helpen. Een sms-alert is in de omgeving van het binnenmeer uitgedaan met de vraag of iemand wellicht iets gezien heeft. Er zijn nog geen kinderen als vermist opgegeven.

Advies: verplichte legitimatie voor prepaidbeller

Prepaidbellers moeten zich voortaan legitimeren bij de aanschaf van een nieuwe kaart. Dat moet criminelen afschrikken prepaidkaarten te misbruiken. Dit is een van de aanbevelingen die volgen uit het Apollo-project, een onderzoek naar oplichting door West-Afrikaanse criminele netwerken die zich bezighouden met financiële fraude.

De NOS heeft het rapport van met aanbevelingen van politie en justitie vrijdag in handen weten te krijgen. Het is verstuurd aan ministeries, financiële instellingen en telecomaanbieders.

De West-Afrikaanse criminelen benaderen mensen telefonisch of per mail. De benaderden krijgen te horen dat ze veel geld zullen krijgen, omdat ze een prijs hebben gewonnen of erfgenaam zijn van een overleden ver familielid. Het gaat meestal om miljoenen dollars. Uiteindelijk komt het erop neer dat er om een vooruitbetaling wordt gevraagd, waarna de benaderde in een circuit van oplichting wordt getrokken.

Vanwege de goede communicatiestructuur opereren de criminelen graag vanuit Nederland, stellen de onderzoekers. Anoniem internetten vanuit internetcafés moet daarom onmogelijk worden gemaakt en wisselkantoren moeten bij iedere transactie een kopie maken van een identiteitsbewijs, luidt het advies. Ook moet het Openbaar Ministerie de mogelijkheid krijgen telefoonnummers te blokkeren wanneer die worden gebruikt bij het plegen van strafbare feiten.

Binnen het Apollo-onderzoek zijn sinds oktober vorig jaar zo'n honderd verdachten aangehouden. Slachtoffers van de West-Afrikanen melden dat hun tussen de 8500 en 2,5 miljoen euro afhandig is gemaakt.

Een aantal landen, waaronder Thailand, Japan en Singapore, heeft de wetgeving volgens het rapport al aangepast of een registratiesysteem opgezet nadat criminele handelingen werden verricht met prepaidtelefoons.

Rechtszaak tegen 'pedo' R. Kelly begonnen

Bij de rechtbank van Chicago is vandaag het proces begonnen tegen zanger R. Kelly die zich moet verantwoorden seks met een minderjarig meisje en voor het maken van een kinderpornofilm. Dat meldde de BBC op zijn website.

Bij de ingang van de rechtbank stonden toeschouwers, sommigen om Kelly een hart onder de riem te steken en anderen om hem uit te jouwen.

Op een video zou te zien zijn hoe de zanger, wiens volledige naam Robert Kelly luidt, seks heeft met een 13-jarig meisje. Hoewel het zijn advocaten is gelukt de begindatum van het proces jarenlang vooruit te schuiven, begon de juryselectie vandaag. Maandag zal de selectie doorgaan.

Kelly's advocaten hadden een motie ingediend om de begindatum van de rechtszaak nogmaals uit te stellen. De rechter verwierp het verzoek, omdat het proces al zo lang op zich laat wachten. Het proces zal naar verwachting enkele maanden duren.

Kelly werd in februari 2002 gearresteerd, nadat de regionale krant Chicago Sun Times de videoband aan de politie overhandigde. Vier maanden later kwam hij vrij door een borg van 750.000 dollar te betalen. Het vermeende slachtoffer, die nu 23 is, weigert te zeggen of ze het meisje is op de tape.

Als de zanger schuldig wordt bevonden kan hij maximaal vijftien jaar achter de tralies verdwijnen.

Levenslang voor eigenares seksclub met kinderen

Een vrouw die kinderen in haar seksclub liet werken is donderdag in de Amerikaanse staat Texas tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. De jury had slechts vier minuten nodig om tot een uitspraak te komen.

De veroordeelde, de 29-jarige Shauntel Mayo, dwong drie broertjes en zusjes in de leeftijd van 7 tot 10 jaar ertoe in de seksclub voor een publiek de geslachtsdaad met elkaar te bedrijven en andere seksuele handelingen te verrichten. Haar 36-jarige vriend werd in maart al tot levenslang veroordeeld.

De slachtoffers hebben getuigd dat ze al vanaf hun 5e jaar door de verdachten werden opgeleid om in de club te kunnen optreden. Ook kregen ze drugs, die door de verdachten 'gekke pillen' werden genoemd.

Acht jaar cel en tbs voor doodsteken portier

Een 34-jarige man is vrijdag veroordeeld tot acht jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de moord op een portier van een café. Hij stak het slachtoffer begin dit jaar dood voor de deur van het café aan het Utrechtse Thomas à Kempisplantsoen. De uitspraak van de rechtbank in Utrecht was conform de eis van het Openbaar Ministerie.

De portier, die de verdachte al jaren kende, zette de Utrechter in de vroege ochtend van 13 januari met geweld uit het café. Die haalde vervolgens in zijn woning een keukenmes en gooide een steen tegen de caféruit, zodat de portiers naar buiten zouden komen. In een gevecht trok de verdachte zijn mes en stak het slachtoffer neer. In een ziekenhuis bezweek de portier aan zijn verwondingen.

De verklaring van een ooggetuige en bloedsporen op kleding van de verdachte vormden voor de rechtbank het schuldbewijs. Bovendien vond de politie in zijn woning een bebloed mes. Tijdens het onderzoek bleek dat de Utrechter geen berouw heeft. Hij legde de volle verantwoording bij het slachtoffer en noemde de steekpartij het werk van 'de hand van God'. Ten tijde van de moord was de verdachte onder invloed van alcohol, cannabis en cocaïne.

De 34-jarige man van Turkse afkomst is eerder veroordeeld voor steekpartijen. Hij heeft in Turkije vastgezeten. Deskundigen achtten de kans groot dat de verdachte op korte termijn opnieuw de fout in zou gaan. De rechtbank sprak van een 'laffe daad', waardoor een lichtere gevangenisstraf dan geëist niet zou volstaan.

Retroseksueel houdt van voetbal en een potje bier

Na de metroman (type David Beckham) en überseksueel (George Clooney) staat er nu een nieuwe man op. Hij luistert naar de naam retroseksueel. Hij houdt van voetbal, een potje bier en seks. Hij heeft een partij borsthaar en blijft zichzelf.

Dit schrijft de Singlesite vandaag op zijn website. Volgens het online magazine voor vrijgezellen laat de retroman zich niet meeslepen door vrouwelijk geneuzel. Hij gaat regelmatig stappen en geeft dit niet op voor zijn vriendin. Galant is hij wel. De deur openhouden en het diner betalen is voor hem vanzelfsprekend.

Vrouwelijk trekjes zijn hem vreemd: hij plukt niet aan zijn wenkbrauwen, gebruikt geen crème en laat zijn baard gerust drie dagen staan.

Volgens de Singlesite voldoen de retromannen aan het ideaalbeeld van de vrouw 2008. Ze zoeken een man die haar een veilig gevoel geeft, heldhaftig is, recht op zijn doel afgaat en haar beschermt. Het liefst is hij iets langer en ouder, in het bezit van een behaarde borst en brengt hij een goedgevulde portemonnee met zich mee.

Vrouwen hebben overigens steeds vaker zin in een vluggertje zonder urenlang voorspel en napraten en ook daarvoor zijn ze bij de retroseksueel aan het juiste adres.

 

 

Feyenoord bestraft, Sparta A1 kampioen

Sparta is kampioen bij de A1-jeugd geworden. De tuchtcommisie van de KNVB heeft Feyenoord namelijk bestraft voor het opstellen van Leroy Fer.

De club van de Zuidelijke Maasoever moet drie punten inleveren waardoor de club van de Noordelijke Maasoever de titel heeft behaald. Tevens moet de wedstrijd tegen Willem II opnieuw gespeeld worden, die is immers onrechtmatig verklaard. Bij winst tegen de Tilburgers komen de Rotterdammers één punt tekort op hun stadsgenoot.

Ook Leroy Fer kreeg een berisping. Feyenoord overweegt een beroep in te dienen.

KNVB maakt speelsteden bekend

Bert van Marwijk begint op 6 september in Eindhoven als bondscoach voor de kwalificatie voor het WK in 2010. Tegen wie Oranje dan oefent, is nog niet bekend.

Op 11 oktober staat de eerste serieuze wedstrijd voor Van Marwijk op eigen bodem op het programma. Nederland speelt dan in Rotterdam tegen IJsland, de wedstrijd staat in het teken van kwalificatie voor het WK2010. En de laatste wedstrijd van 2008 in ons land van Oranje is in Amsterdam tegen Zweden. Dat betreft een oefenwedstrijd.

De KNVB maakt later bekend waar er in 2009 nog thuisduels in de kwalificatiereeks plaats vinden. Het gaat om de duels tegen Schotland (28 maart), Macedonië (1 april) en tegen Noorwegen (10 juni).

Onderzoek naar vermeende misdragingen militairen

De marechaussee doet op verzoek van het ministerie van Defensie een oriënterend onderzoek naar mogelijke misdragingen van enkele Nederlandse militairen in Afghanistan. De misdragingen zouden begin dit jaar hebben plaatsgevonden. De militairen zijn niet meer actief in Afghanistan.

Het ministerie van Defensie heeft dat vandaag bekendgemaakt. De defensieleiding heeft enkele weken geleden aangifte van de misdragingen gedaan.

De marechaussee kan geen nadere toelichting geven. De komende tijd zal informatie ingewonnen worden en zullen militairen gehoord worden, aldus een woordvoerder.

Wie wint 'F1 Driven Dutch Racedriver of the Year

Vandaag zijn de acht kandidaten voor de 'F1 Driven Dutch Racedriver of the Year' bekend gemaakt. Michiel Mol zal samen met een vakjury de acht rijders volgen en beoordelen.

Renger van der Zande, Yelmer Buurman, Giedo van der Garde, Jeroen Bleekemolen, Ho-Pin Tung, Chris van der Drift, Carlo van Dam en Shirley van der Lof zijn de kandidaten voor de nieuwe prijs. Jos Verstappen en Robert Doornbos waren door de Nederlandse autosport fans in de lijst gekozen maar worden geweerd. "Helaas is Robert uitgesloten van deelname, omdat hij op dit moment (nog) nergens rijdt en de jury hem dus niet kan volgen. Jos Verstappen behaalt nog altijd superresultaten, maar maakt plaats voor jong talent, die hem wellicht ooit op kunnen gaan volgen. Voor alle overige kandidaten komt er volgend jaar natuurlijk weer een nieuwe kans om mee te strijden", aldus de organisatie in een verklaring.

Michiel Mol heeft de prijs opgezet om Nederlands talent te helpen om ver te komen met hun racedroom. Naast de mede-eigenaar van Force India zitten Jan Lammers (racelegende), Allard Kalf (F1-analist bij RTL), Kees van der Grint (sportbaas van Bridgestone) en Lodewijk Varossieau (oud-manager van Christijan Albers en nu manager van Van der Garde).

Uiteraard mogen de Nederlandse autosportfreaks ook stemmen via de website van de organisatie.

Engeland krijgt extra UEFA Cup-plaats

Doordat Engeland het UEFA fair play-klassement heeft gewonnen mag het komend seizoen een extra ploeg afvaardigen naar de UEFA Cup.

Wie die plek krijgt is nog niet bekend. De plek wordt toegekend aan een ploeg die zich niet voor Europees voetbal geplaatst heeft, en zich in de Engelse competitie het beste gedragen heeft. Daarmee komt het totaal aantal Engelse Europese afgevaardigde ploegen op acht. Twee ploegen plaatsen zich voor de Champions League, nog eens twee voor de voorronde van datzelfde toernooi. Ook plaatsen zich drie ploegen voor de UEFA Cup, waar er nu dus eentje bijkomt.

EU en FIFA lijnrecht tegenover elkaar

De wereldvoetbalbond FIFA en het Europees Parlement kunnen het niet eens worden over het aantal buitenlanders bij de Europese voetbalclubs. De beruchte 6+5 regel van FIFA-preses Sepp Blatter wordt door het parlement verworpen. Daarom komt Europa met een variant op de regel.

Volgens Blatter zouden clubs minimaal zes spelers moeten opstellen die dezelfde nationaliteit hebben als het land waarin de club uitkomt. De overige vijf plekken mogen dan worden opgevuld met buitenlandse voetballers. De FIFA stemt eind mei over dit omstreden plan. De EU ziet echter niets in dit voorstel.

Een dergelijke verplichting is tegen het vrije verkeer van werknemers binnen Europa. Daarom pleiten de Europarlementariërs voor een zogenaamde home grown players. Deze regel houdt in dat van elke 25 voetballers bij een club, er minstens vier moeten zijn opgeleid bij de eigen club en minstens vier bij clubs uit de eigen divisie.

Activision bestempelt zichzelf als grootste uitgever van VS

Activision heeft vandaag haar financiële resultaten van het afgelopen kwartaal gepubliceerd. Aan de hand van de resultaten kroont Activision zich tot grootste uitgever van Amerika, volgens henzelf. Bij gebrek aan cijfers van de grootste concurrenten willen we ze gezien de resultaten nog wel het voordeel van de twijfel gunnen.

Maar liefst 2.9 miljard dollar omzet werd er gedraaid in het financiële jaar 2008. Dat is een stijging van 92 procent te opzichte van 2007. De winst bedroeg 344,9 miljoen dollar. Deze cijfers zijn te danken aan het succes van onder andere Call of Duty IV: Modern Warfare en Guitar Hero III. Activision hoopt dat ze tijdens het tweede kwartaal ook winst gaan boeken. Robert Kotick, voorzitter en CEO van Activision, was erg trots op de resulaten en ziet de toekomst dan ook vol vertrouwen tegemoet:

Fiscal 2008 was the best year in our history and Q4 was the largest and most profitable non-holiday quarter, even though we did not release any new titles. During the fiscal year, we were the #1 U.S. console and handheld publisher in dollars for the first time ever, according to The NPD Group, and we grew our worldwide share of the console, handheld and PC markets year over year. We achieved record financial performance significantly growing both net revenues and earnings per share.

In fiscal 2009, we expect to deliver another year of growth. We remain committed to strengthening our global leadership position by continuing to execute on our growth strategies and cost-optimization initiatives. We own or control some of the most successful brands in interactive entertainment, and we will continue to focus our resources on proven properties with broad global appeal. Our solid lineup, which includes new titles based on such blockbuster brands as Call of Duty®, Guitar Hero® and James Bond, should enable us to continue capitalizing on growth in interactive entertainment consumption worldwide.

Microsoft mag zelf de content voor PGR4 maken

De scheiding tussen Bizarre Creations en Microsoft wordt met de dag duidelijker. Toen er een gebruiker op de officiële Bizarre Creations forums een wens deed, kreeg hij als antwoord te horen dat Bizarre Creations geen downloadable content voor Project Gotham Racing 4 meer zal maken. Het is nu aan Microsoft om ze te ontwikkelen.

Bizarre Creations is al een tijdje geleden overgenomen door Activision. Het is tot nu toe niet bekend aan wat voor project ze werken. Geruchten deden al de ronde over dat Bizarre Creations de nieuwe Bond-game zal maken, maar dat gerucht is al vele malen ontkend door Activision. We kunnen ook niet wachten tot de E3, want Activision zal daar niet aanwezig zijn. Oftewel, we moeten gewoon wachten.

Rajkovic opgeroepen voor Servië

Miroslav Djukic heeft Slobodan Rajkovic voor de eerste maal opgeroepen voor de nationale ploeg van Servië. De 19-jarige verdediger zit in de selectie voor de oefeninterlands tegen respectievelijk Ierland (24 mei), Rusland (28 mei) en Duitsland (31 mei).

Rajkovic speelde het afgelopen seizoen op huurbasis voor PSV. Ook Danko Lazovic, ploeggenoot van de verdediger bij PSV, zal deel uitmaken van het keurkorps van Djukic. De Serven wisten zich overigens niet te plaatsen voor het EK voetbal, dat half juni van start gaat.

Goed begin voor Red Bull Racing

Red Bull Racing heeft tijdens de eerste vrije trainingen in Turkije, ondanks de spin van Mark Webber, een prima indruk achter gelaten. David Coulthard had er zin in en zette in de tweede training de tweede tijd op de klokken. In de uitloopronde was de coureur het snelst, maar moest toen naar de pits.

"Deze training was min of meer gelijk aan die in Barcelona," liet Coulthard in een reactie weten. "Er waren geen grote problemen en alles draaide om het leren kennen van de baan en het vinden van de juiste balans. Dit circuit kent vele lange bochten en je ziet veel auto's even de baan verlaten. Het is dus belangrijk dat de voorkant goed afgesteld staat. We zullen vanavond naar de data kijken en dan zien we morgen wel verder."

Ook Webber blikte nog even terug op de eerste vrije trainingen op het circuit van Turkije. "Mijn spin in bocht 6 was volledig mijn fout. Ik onderschatte de groene uitloopstrook en gleed er over weg. Ik ging iets te wijd, de astroturf was nog nat en ik vloog eraf. Ik heb mijn excuses aangeboden aan het team en morgen maak ik dit goed."

De Haan maakt eerste afvallers bekend

Foppe de Haan, trainer van de olympische ploeg, heeft vrijdag bekend gemaakt dat zijn selectie nog maar uit 28 spelers bestaat. Zeven spelers, die eerder wel in de voorlopige selectie zaten, zullen daarom niet afreizen naar Beijing om deel te nemen aan het Olympisch toernooi.

Jeroen Drost, Lorenzo Davids (beide NEC), Willem Janssen (Roda JC), Milano Koenders (AZ), Geert-Arend Roorda (sc Heerenveen), Robbert Schilder (Heracles Almelo) en Evander Sno (Celtic) zijn de spelers die buiten de boot zijn gevallen.

Sno is nog actief in de Schotse competitie en is daardoor afgevallen. Roorda heeft teveel last van een blessure aan zijn knie en moest ook afhaken. Het is overigens wel mogelijk dat het duo later nog kan instromen.

Aanstaande maandag zullen zestien spelers, waaronder dispensatiespeler Roy Makaay, zich in Papendal melden voor een trainingsstage. Het overige deel van de selectie arriveert op 20 mei als het olympisch team in het Brabantse Oisterwijk gaat trainen. Uiteindelijk zullen er achttien spelers naar Beijing afreizen.


De ingekrompen selectie:

Doel: Piet Velthuizen (Vitesse), Kenneth Vermeer (Willem II)

Verdediging: Edson Braafheid, Rob Wielaert (FC Twente), Ryan Donk (AZ), Tom Hiariej (FC Groningen), Calvin Jong-A-Pin, Gianni Zuiverloon (sc Heerenveen), Christian Kum (ADO Den Haag), Dirk Marcellis (PSV), Erik Pieters (FC Utrecht)

Middenveld: Ismaďl Aissati, Otman Bakkal (PSV), Wout Brama (FC Twente), Luigi Bruins, Jonathan de Guzman (Feyenoord), Siem de Jong (Ajax), Kees Luijckx (Excelsior), Ruud Vormer (AZ)

Aanval: Nordin Amrabat (VVV-Venlo), Istvan Bakx (KV Kortrijk), Roy Beerens, Gerald Sibon (sc Heerenveen), Royston Drenthe (Real Madrid), Marvin Emnes (Sparta Rotterdam), Leroy George (FC Utrecht), Roy Makaay (Feyenoord), Stefan Nijland (FC Groningen)

10. In 't kielzog ende voor den boeg

Het logboek van Hein. (Klik voor een vergroting.)

Nu, na het tiende deel van de tweede serie -en het in totaal dertigste deel- is het de hoogste tijd voor een globaal overzicht van de onsamenhangende gebeurtenissen uit het leven (en de reis) van de Hollandse piraat Hein Pietersz.  In dit deel zullen komende weken alle vorige gebeurtenissen kort op een rijtje gezet worden middels een kernachtige tijd- en feitenlijn.  

1. Hein Pietersz, de hoofdpersoon. 

Van de Hollandse piraat Hein Pietersz. is niet bijster veel bekend, behalve dat hij zijn rum-roestwater dronk met een "scheyfken citroen, ende een theelepeltjen caneel", en op 16 juni 1621 't Kofschip enterde ter hoogte van de taalgrens. Volgens sommige bronnen zou Hein geleefd hebben van ongeveer 1602 tot 17 juni 1621, toen bij een zogenaamde "Tweedhen Opinie"  bleek dat hij niet leed aan 'aenstelleritus ' maar een redelijk vervelende combinatie van vergevorderde vlektyfus, syfilus, herpes, de vis-hik, scheurbuik en een soort AIDS avant-la-lettre. Anderen beweren dat hij leefde van 1602 tot 1725, met ouderdom als vermoedelijke doodsoorzaak. Tot slot is er nog een derde theorie, op naam van de Haarlemmer scheeparts Lucas Suypschuyt (een broer van de cartograaf Lazarus Suypschuyt, die Nieu-Flevolandt voor Hein in kaart heeft gebracht). Volgens deze Lucas leefde Hein van 1602 tot 1492, al werd dat door tijdgenoten ernstig betwijfeld. 

Enkele vaststaande feiten zijn dat Hein met twaalf galgebrokken op de achtste april van het jaar 1621 de Amsterdamse Peperwerf verliet met zijn schip 'd'Enter ende Lete', op zoek naar een schat, in Nieu-Flevolandt in den Oost. Wat (of wie) de daadwerkelijke schat was, wist alleen Hein ..én een sinistere bootsgezel die al op de dertiende april van het jaar 1621 door Hein aan de mast werd vastgenageld; stuurman/ c. ende q. dominee J.A. Endenee. 

Over hem spoedig meer.

(wordt vervolgd ende uitgebreid)

 

Pim Fortuyn

Waar was jij op 6 Mei 2002? Ik was in Maastricht voor een uitje met school. Het was tegen de avond en ik was met wat andere scholieren op zoek naar een plek om te gaan eten. Na twintig minuten zoeken veranderde ineens het straatbeeld in Maastricht van gezellige boel naar grimmige sfeer. Mensen stonden in groepjes, fluisterden en straalden een rare vorm van angst uit. Een vorm van angst, die ik nog niet eerder had gezien. Ik maakte al snel op dat er iets gebeurd moest zijn, maar het werd me nergens echt duidelijk totdat er een verdwaasde ziel over straat strompelde en riep: ‘Ze hebben hem vermoord! Ze hebben hem vermoord!’

Kooiman stopt met voetballen

FC Dordrecht-keeper Frank Kooiman heeft per direct zijn loopbaan beëindigd. De 38-jarige Kooiman kwam tot dit besluit nadat hij afgelopen dinsdag opnieuw flink geblesseerd raakte op de training.

FC Dordrecht had eerder al laten weten het contract van Kooiman, die al meer dan een jaar met allerlei blessures tobt, niet te verlengen. De doelman speelde 322 competitieduels in het Nederlands betaald voetbal. Hij deed dit voor Sparta, VVV, FC Utrecht, wederom Sparta en FC Dordrecht. Tijdens het seizoen 2002/03 kwam Kooiman een half seizoen op huurbasis uit voor PSV en speelde daarin twee duels.

Amateurclubs tegen topklasse

Het is nog allerminst zeker dat er een topklasse gaat komen. De KNVB wil dolgraag een klasse tussen de Jupiler League en de hoofdklasse invoeren, maar de amateurclubs staan niet te springen.

De afgelopen weken konden de clubs op regiovergaderingen stemmen over het plan dat de KNVB en het bestuur amateurvoetbal hadden uitgewerkt. In deze opzet zouden er drie topklassen van zestien clubs komen en zouden alle lagere klassen uitgebreid worden van twaalf naar veertien clubs.

Uit de stemming op de regiovergaderingen blijkt nu dat zestig procent van de clubs tegen is. De districten Oost, Zuid I en West II waren ruim tegen. Zij stemden de plannen massaal weg. In Zuid II was een kleine meerderheid voor, terwijl in West I en Noord het overgrote deel van de clubs voor was. Op 31 mei zullen de afgevaardigden van de regioclusters hun stem uitbrengen tijdens de amateurvergadering. Verwacht wordt dat zij de uitkomst van de regiobijeenkomsten zullen volgen en dat er dus tegen de plannen van de KNVB gestemd zal worden. In dat geval is het hoogst onzeker dat de topklasse ingevoerd zal worden.

[upd] Drie brandweermannen overleden bij grote brand De Punt

Momenteel woedt er een grote brand in een opslagloods voor boten in het Drentse dorp De Punt. Rond kwart over twee vanmiddag kwam er een melding van een woningbrand binnen bij de brandweer.

Vlak na aankomst van de brandweer werd de brand opgeschaald naar een zeer grote brand. Even voor half drie kwam de melding dat de brandweer mensen kwijt is in het pand. Volgens Dagblad van het Noorden gaat het om twee brandweerlieden. Direct werd er een zogenaamd GRIP 2 alarm gegeven. Dit staat voor een gebeurtenis op regionale schaal. Vervolgens werden verschillende brandweerkorpsen uit Drenthe en Groningen opgeroepen. 

Ook de traumahelikopter van het UMCG in Groningen is ter plaatse. Wat er precies aan de hand is en of de brandweermannen al gevonden zijn is nog niet bekend.  

[upd] 15:30 uur

Zojuist kwam de melding dat er opgeschaald is naar GRIP 3. De burgemeester van de gemeente Tynaarlo heeft de leiding over de inzet van de hulpdiensten overgenomen en coördineert nu de bestrijding van de brand. 

[upd] 16:32 uur 

Zojuist heeft de gemeente Tynaarlo bekend gemaakt dat er drie doden zijn gevallen bij de brand. Alle drie de doden zijn brandweermannen van de vrijwillige brandweer te Eelde.

Burnout Paradise onderweg naar de PC

Criterion werkt nog altijd door aan de racegame Burnout Paradise die begin dit jaar gelanceerd werd. Behalve aan een reeks patches werken ze bovendien aan een PC-versie van de game, zo werd vandaag bekend gemaakt. De game zal meer multiplayerfeatures kennen, verbeterde online features en de mogelijkheid bieden voor user created content.

Het is nog niet bekend wanneer de PC-versie uit moet gaan komen. Mocht je benieuwd zijn naar wat de game te bieden zal hebben, dan kun je hier onze review lezen.

Battlefield: Bad Company demo op komst

Degenen die Battlefield: Bad Company graag willen uitproberen, voordat hij 23 juni in de winkels verschijnt, krijgen hun kans op 5 juni. Er komt dan namelijk een single- en multiplayer demo uit voor de game. De demo verschijnt voor zowel de Xbox 360 als de PlayStation 3 op dezelfde dag.

In de demo kun je in het single player gedeelte je 'B' company carričre beginnen en kun je kennis maken met verschillende characters. Het multiplayer gedeelte bevat de 'Gold Rush' mode op de Oasis map. Mensen die de game pre-orderen krijgen eerder toegang tot de demo.

Man snijdt zichzelf in keel als redding

Zelfchirurgie voor beginners. De Amerikaan Steve Wilder kan je daarbij helpen. Hij heeft het namelijk zelf moeten doen.

De Amerikaan werd een paar dagen geleden wakker toen hij merkte dat hij moeite had met ademhalen. Hij wist dat hij, als hij niets zou doen, het niet zou overleven. Bovendien zou een rit naar het ziekenhuis te lang duren. Ook een ambulance zou er volgens Wilder te lang over doen om ter plaatse te komen. Daarom besloot Wilder om zelf in te grijpen en hij haalde een steakmes. Hij sneed een gat in zijn keel zodat er meer lucht in de longen kwam.

De 55-jarige Amerikaan had al vaker last van ademhalingsproblemen. Ook heeft hij keelkanker gehad. De man zal geen complicaties overhouden wanneer de wond weer dicht is.

In ziekenhuizen wordt deze methode overigens ook toegepast. Er wordt een snede gemaakt in de hals van de patiënt. Hier wordt vervolgens een holle pijp in geplaatst. Deze methode heet tracheotomie.

Davids inzetbaar tegen FC Twente

Ajax kan aanstaande zaterdag weer beroep doen op Edgar Davids. De Amsterdammers nemen het dan namelijk op tegen FC Twente. De ploeg die het beste uit het tweeluik in de finale van de playoffs komt, plaatst zich voor de voorrondes van de Champions League.

Afgelopen maandag, tijdens het thuisduel met SC Heerenveen (3-1), moest Davids verstek laten gaan. Een blessure aan zijn lies was hier verantwoordelijk voor. De speler is inmiddels voldoende hersteld en zal zaterdag weer in actie komen.

Voor Thomas Vermaelen is het seizoen voorbij. De verdediger van de Amsterdamse formatie heeft nog teveel last van zijn lies. Hierdoor is het voor hem ook niet mogelijk om volgende week zondag, tijdens de tweede ontmoeting tussen FC Twente en Ajax, mee te spelen.

Adrie Koster, trainer van Ajax, verklapte vrijdag al een beetje hoe de ploeg zal gaan spelen. "We moeten FC Twente op het middenveld het voetballen onmogelijk maken," aldus de oefenmeester. ""Ik sla FC Twente op dit moment hoger aan dan Heerenveen. We hebben dit seizoen nog niet van ze gewonnen. Dat zegt voldoende. Toch zie ik wel kansen voor ons. Ik vind dat mijn spelers een fitte indruk maken. Ze zijn klaar voor twee zware duels met FC Twente."

Uitslag 2e vrije training GP Turkije

Kimi Räikkönen heeft de snelste tijd neergezet in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Turkije. Lewis Hamilton kwam tot de tweede tijd, gevolgd door Felipe Massa en David Coulthard. Heikki Kovalainen maakte de top vijf compleet.

PosCoureurTeam TijdRonden
1 K. Räikkönen Ferrari 1:27.54330
2 L. Hamilton McLaren 1:27.57931
3 F. Massa Ferrari 1:27.68229
4 D. Coulthard Red Bull 1:27.76324
5 H. Kovalainen McLaren 1:27.95427
6 R. Kubica BMW 1:28.43129
7 J. Trulli Toyota 1:28.61929
8 K. Nakajima Williams 1:28.66427
9 F. Alonso Renault 1:28.68126
10 N. Heidfeld BMW 1:28.81731
11 J. Button Honda 1:28.82628
12 T. Glock Toyota 1:28.84926
13 N. Rosberg Williams 1:28.90729
14 G. Fisichella Force India F1 1:29.00835
15 R. Barrichello Honda 1:29.02422
16 N. Piquet jr. Renault 1:29.21226
17 S. Vettel Scuderia Toro Rosso 1:29.46230
18 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso 1:29.63032
19 M. Webber Red Bull 1:29.6334
20 A. Sutil Force India F1 1:30.8329

Hulpdiensten rukken uit op Eindhoven Airport

Vanmorgen werd op Eindhoven Airport tijdelijk groot alarm geslagen nadat een vliegtuig in de problemen zou zijn geraakt. De hulpdiensten rukten op grote schaal uit. Ongeveer twintig brandweerwagens werden ingezet.

De hulpdiensten kwamen in actie na een crash call van de verkeersleiding. Uit de wielen van een net geland toestel kwam rook. Toen bleek dat de rookontwikkeling veroorzaakt werd doordat de remmen oververhit waren geraakt door olie, kon het probleem snel worden verholpen en konden de hulpdiensten weer rechtsomkeert maken.

De Airbus vervoerde geen passagiers. De zestien bemanningsleden bleven ongedeerd.

Dit weekend gratis LOTRO: Shadows of Angmar!

Codemasters Online Gaming probeert oude Lord of the Rings Online spelers terug te winnen door ze een gratis weekend aan te bieden in Middle-earth. Vanaf vandaag tot maandag zullen spelers die proberen in te loggen met hun account gratis kunnen spelen, je moet natuurlijk wel eerst de nieuwe patch downloaden. Er is een hoop veranderd sinds de release in april 2007, Codemasters wil daarom de oude spelers kennis laten maken met de nieuwe content. Even voor de duidelijkheid: je moet de game gekocht hebben om van dit weekend gebruik te kunnen maken. Kijk voor meer informatie op de Lord of the Rings Online website


Massa stapt uit de GPDA

Felipe Massa maakt niet langer deel uit van de Grand Prix Drivers' Association (GPDA). De coureur van Ferrari is het namelijk niet eens met de manier waarop de bond momenteel wordt geleid.

"Ik kan me vinden in de goede zaken die de GPDA heeft gedaan, maar ik was het niet eens met de manier waarop de boel gerund werd, dus ben ik vertrokken", liet Massa in een reactie weten.

Jarno Trulli is echter van mening dat alle coureurs, die actief zijn in de Formule 1, lid moeten worden van de GPDA. "Ik wil niemand verplichten om lid te zijn van de GPDA. Toch zou elke coureur moeten weten waar deze bond voor staat en wat zij allemaal doen."

Jol met Petrovic naar HSV

Berichtten wij vanmorgen nog over de interesse van Manchester City voor Martin Jol, nu lijkt hij dan toch te kiezen voor HSV. Hij neemt huidig RKC-trainer Zeljko Petrovic mee als assistent.

Dit deelde Petrovic vanmorgen mee aan de pers: "Ik ga, net als Martin, voor twee seizoenen tekenen. Gistermiddag ben ik bij AA Gent, dat ook in mij geďnteresseerd was, geweest om persoonlijk te zeggen dat ik voor HSV kies.'' Daarmee komt er een einde aan de vele speculaties over de toekomst van beide heren. Petrovic kijkt uit naar de samenwerking met Jol: "Martin en ik kennen elkaar erg goed en onder weinig andere trainers zou ik als assistent willen werken. Ik ben nu 42 en over twee jaar ben ik 44. Daarna heb ik nog genoeg tijd over om zelf als hoofdtrainer aan de slag te gaan. En bij een club als HSV kan ik natuurlijk heel veel leren. Ik zie dit als een enorme stap vooruit, fantastisch."

Dit weekend zal Petrovic proberen om RKC een mooi afscheidscadeau te geven. Als zijn ploeg tweemaal ADO Den Haag weet te bedwingen, dan zal RKC na één jaar afwezigheid weer terugkeren in de Eredivisie.

Noval start niet in Giro d'Italia

Benjamin Noval zal aanstaande zaterdag niet aan de start van de Giro d'Italia verschijnen. De Spaanse renner van Astana heeft teveel last van maagklachten en heeft vrijdag laten weten niet deel te nemen.

"Hij is woensdagnacht ziek geworden. Hij kon niet eten en heeft niet voldoende reserves om aan een zware wedstrijd als de Giro mee te doen", was in een verklaring van Astana te lezen. Noval wordt vervangen door de Zwitser Steve Morabito.

PlayStation Store is weer bijgevuld

Gisteravond is de PlayStation Store weer bijgevuld. Het zit weer vol met talloze nieuwe downloads, zoals nieuwe demo's en content. De Bourne Conspiracy en Race Driver: GRID demo's staan op de PlayStation Store, met wat nieuwe content voor onder andere Army of Two. Genoeg materiaal om ervan te genieten.

Games/Demos:

Bourne Conspiracy demo
Race Driver: GRID demo

DLC:

Army of Two - Map Pack - €5.99
Guitar Hero III: Legends of Rock - Def Leppard Track Pack - €5.99
Guitar Hero III: Legends of Rock - Muse Track Pack - €5.99

Trailers:

Playstation Day - "Play Compilation"
Playstation Day - "Press Conference"

Rosický kan EK vergeten

Tsjechië kan tijdens het naderende EK voetbal in Oostenrijk en Zwitserland geen beroep doen op TomᨠRosický. De captain van de Tsjechen wordt binnenkort namelijk geopereerd aan een pees in zijn knie.

Rosický kampt al met de blessure sinds januari. Sindsdien speelde de middenvelder geen enkele wedstrijd voor zijn ploeg Arsenal meer. In eerste instantie was het de bedoeling dat de kwetsuur met de nodige rust zou genezen. Nu is echter gebleken dat een operatieve ingreep noodzakelijk is.

De absentie van Rosický is een tegenvaller voor Tsjechië. De middenvelder wordt namelijk gekenmerkt als de onbetwiste leider van de ploeg. In het verleden was deze rol voor Pavel Nedved weggelegd, maar hij bedankte na het WK 2006 voor de nationale ploeg.

Buffel wil naar Feyenoord

Eigenlijk wil hij maar naar één club. Thomas Buffel, die mag vertrekken bij Glasgow Rangers, wil naar Feyenoord.

De 26-jarige Buffel speelt sinds drieëneenhalf jaar voor de Schotse club, maar het laatste seizoen komt hij maar weinig in actie. Slechts eenmaal mocht hij in de basis starten van trainer Walter Smith, vier keer kon hij komen opdraven voor een invalbeurt. Onder huidig Birmingham City-trainer Alex McLeish was hij eerder wel succesvol. Afgelopen winterstop was er sprake van een verhuur aan 1. FC Köln, maar die transfer ketste af op financiële problemen.

Naar verluidt zijn ook Anderlecht en Club Brugge geďnteresseerd in de Belgische middenvelder, maar die clubs beschouwt hij niet als serieuze optie.

Sierra maakt Mummy game

Sierra heeft bekend gemaakt dat ze bezig zijn met een officiële Mummy game. Het zal de naam Mummy: Tomb of the Dragon Emperor dragen en het komt voor de Nintendo DS, Nintendo Wii en PlayStation 2 uit. Eurocom Entertainment krijgt de taak om een dijk van een game af te leveren.

Het wordt een third-person action game waar je in de huid kruipt van Rick O'Connell en zijn zoon Alex. Het tweetal maakt een spannend avontuur mee. Ze maken onder andere bezoekjes aan de mooie gebieden en bergen van het Aziatische landschap.

Sierra Entertainment is van plan om de officiële Mummy: Tomb of the Dragon Emperor game een week na de premičre van de film te releasen. Dat is op 8 augustus. Naast het persbericht heeft Sierra tevens de eerste screenshots bij ons afgeleverd, zie ze hieronder.


Codemasters koopt Formule 1-licentie

De uitgever Codemasters, die vooral bekend is van de Colin McRae-games, heeft een nieuwe licentie op zak. Het gaat om de Formule 1-licentie. De licentie zorgt ervoor dat Codemasters de enige uitgever is die een officiële Formule 1-game mag uitgeven.

Codemasters is van plan om haar eerste officiële F1-game in 2009 uit te brengen. Uiteraard benut Codemasters al haar talenten. Zo wordt de Ego-engine, de engine die gebruikt werd voor Race Driver: GRID en Colin McRae DiRT, gebruikt voor de ontwikkeling van de game.


Calderón: "Ramos nergens heen"

Volgens Ramón Calderón bestaat er geen enkele kans dat Sergio Ramos Real Madrid zal verlaten. De voorzitter van de Spaans kampioen zei dat in een interview met een Spaans radiostation.

Deze week kwamen geruchten naar buiten dat Chelsea ¤70 miloen over had voor de rechtsback. Calderón beweert dat De Koninklijke geen enkele intentie heeft om Ramos van de hand te doen. "De fans hoeven zich geen zorgen te maken. Ramos' toekomst ligt bij Real Madrid. Hij is één van de steunpilaren en heeft zijn hele carričre bij de club nog voor zich", aldus Calderón. "Hij zou alleen weggaan als hij dat zelf zou willen, maar niets wijst erop dat dat het geval is. Hij is tevreden hier, waarom zou je dan naar een andere club willen?"

De preses kon ook melden dat er geen grote wijzigingen in de selectie gaan plaatsvinden aankomende zomer. "Dit team wordt niet beschadigd. Een beetje extra kwaliteit toevoegen kan geen kwaad, maar we zullen niets afbreken." Na het winnen van twee landstitels op rij heeft de voorzitter een nieuwe doelstelling voor trainer Bernd Schuster. "Volgend jaar moeten in ieder geval de halve finales van de Champions League bereikt worden." Real Madrid strandde de voorgaande seizoenen viermaal op rij in de achtste finales van het miljoenenbal.

Studenten hebben recordbedrag aan studieschuld

Nederlandse studenten en oud-studenten staan momenteel voor een recordbedrag van twaalf miljard euro in het krijt bij het ministerie van Onderwijs. Dat heeft de Informatie Beheer Groep (IB-Groep), die namens de overheid de studiefinanciering regelt, bevestigd na een bericht daarover van studentenblad Sum Magazine.

Studenten hebben zich dit jaar al flink in de schulden gestoken. In totaal leenden zij in de eerste vier maanden van dit jaar 903 miljoen euro bij de IB-Groep. Dat is 22 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar, schrijft Sum vrijdag op basis van cijfers die de IB-Groep heeft verstrekt.

Een kwart van alle studenten heeft een lening. Dat aantal is volgens Sum al jaren gelijk, maar de studenten die lenen steken zich wel dieper in de schulden. De gemiddelde schuld die een oud-student moet afbetalen is dit jaar twaalfduizend euro, vijftig procent meer dan in 2004, toen de gemiddelde schuld van leners die in de aflosfase zitten achtduizend euro bedroeg.

Lenen bij de IB-Groep is interessant, omdat de rente van 4,17 procent gemiddeld lager is dan die bij banken. Bovendien krijgen de studenten na hun studie twee jaar de tijd om een baan te zoeken voordat ze moeten beginnen met afbetalen.

Volgens Sum gaat lenen sinds de invoer van de prestatiebeurs in 1996 haast automatisch. Wanneer de prestatiebeurs na vier verstrijkt en de student nog bezig is met een opleiding, zet de IB-Groep de beurs automatisch om in een maximale lening. De student moet vervolgens contact opnemen met de IB-Groep om de lening stop te zetten of te veranderen in een ander bedrag. Dat doen veel studenten niet, weet Sum.

Paris Hilton klaar voor kinderen

Paris Hilton hoort haar biologische klok tikken. De steenrijke hotelerfgename wil graag een baby nu haar vriendin Nicole Richie en haar vriend Joel Madden ouders zijn geworden van een dochtertje, Harlow. "Als ik Harlow zie, wil ik ook een kind", bekent Hilton aan het Amerikaanse tijdschrift People. "Ik heb altijd kinderen gewild."

De 26-jarige Hilton is vier maanden samen met Good Charlotte-rocker Benji Madden. Ze weet zeker dat de tweelingbroer van Joel een fantastische vader zal zijn. "Hij is gek op kinderen." Hilton verscheen deze week op een feestje met een fonkelnieuwe diamanten ring om haar vinger. "Het is geen verlovingsring, maar gewoon een cadeautje", vertelt de blondine. "Benji is zó lief."

Het kersverse stel wil absoluut trouwen, maar heeft nog geen concrete plannen. "We willen voor eeuwig samen blijven", zwijmelt Hilton. "Ik weet nog niet waar en wanneer we ooit gaan trouwen, maar het moet in ieder geval heel romantisch zijn. Ik zou nooit in Las Vegas trouwen."

Vooralsnog zijn de tortelduifjes gelukkig zolang ze maar samen kunnen zijn. "Ik wilde toen ik jong was alleen maar uitgaan, maar nu ik zo'n fantastische relatie heb is het veel fijner om thuis te blijven", vertelt de nieuwbakken huismus. "We houden niet echt van uitgaan. We doen spelletjes en ik maak graag lekkere lasagne."

[Update] Mirror's Edge gebruikt DICE's engine niet

Update 13:19
De engine die Mirror's Edge gaat gebruiken is inderdaad de Unreal Engine 3. En we willen het nogmaals zeggen, de game staat vooralsnog gepland op een release in september van dit jaar. Je kan er echter wel op rekenen dat de game wordt uitgesteld.

Originele bericht
De engine van DICE, Frostbite, wordt niet gebruikt voor de ontwikkeling van Mirror's Edge. De engine is speciaal ontworpen door DICE voor de Battlefield games, maar voor Mirror's Edge, ho maar! De enige verklaring die DICE af kan leggen is dat Mirror's Edge al in ontwikkeling was, toen de ontwikkeling van Frostbite van start ging.

Kort geleden lieten we nog spectaculaire gameplaybeelden van Mirror's Edge zien, en we kunnen alleen nog maar hopen dat Mirror's Edge wordt wat het moet worden. In ieder geval liet EA weten dat de lichteffecten nóg beter worden. Mirror's Edge wordt in september verwacht.


"Hleb vertrekt bij Arsenal"

Aliaksandr Hleb is bezig aan zijn laatste seizoen bij Arsenal. Dat meldt althans zijn zaakwaarnemer, die beweert dat de Wit-Rus binnenkort naar een grote club vertrekt.

De geruchten over een mogelijke transfer van Hleb naar de Italiaanse topclub Internazionale doen al langer de ronde. De 27-jarige international zou als hij daadwerkelijk Londen voor Milaan verruilt de tweede middenvelder zijn die dit doet. Eerder tekende Mathieu Flamini al een contract bij Inter's rivaal AC Milan. In tegenstelling tot de Fransman heeft Hleb echter nog een contract tot 2010. Hierdoor zal Inter wel eerst nog in de buidel moeten tasten.

"Aliaksandr bereidt zich voor om één van de belangrijkste beslissingen van zijn leven te maken", vertelt Nikolai Shpilevski, Hleb's zaakwaarnemer. "Hij gaat weg bij Arsenal, ondanks het nieuwe en verbeterde contract dat ze voor hem klaar hebben liggen. De tijd zal leren of zijn vertrek de juiste keuze zal zijn, maar hij kan nu niet meer terug. De komende twee weken zal alles duidelijk worden."

Belaagster schudt Wilders de hand

PVV-leider Geert Wilders heeft vandaag bij het gerechtshof in Den Bosch oog in oog gestaan met de vrouw die hem in 2006 en 2007 een recordaantal dreigmailtjes toestuurde. De 34-jarige Tilburgse S.I. (Imre) bood haar excuses aan en schudde de politicus in de rechtszaal de hand.

Wilders bleef erbij dat de vrouw moet worden berecht voor de meer dan honderd doodsbedreigingen die ze hem toestuurde en gaf in een reactie na afloop geen antwoord op de vraag of de verontschuldigingen worden aanvaard.

Het gerechtshof in Den Bosch had de PVV-politicus opgeroepen als getuige. Samen met de teamleider bedreigde politici van de politie Haaglanden legde hij uit hoe een standaardprocedure is ontwikkeld om aangiften wegens dreigementen af te wikkelen. Wilders meldt zich minstens wekelijks op het politiebureau om de aangiften te ondertekenen. In 2007 waren dat er meer dan 150, dit jaar alweer meer dan vijftig.

Advocaat Willem Jan Ausma wilde van Wilders vooral weten of hij niet misschien immuun is geworden voor de vele dreigementen. ''Absolute kul'', aldus het Tweede Kamerlid. Hij legde uit dat hij nog nooit van één persoon zoveel haatmails heeft ontvangen en dat de dreiging concreet en dus serieus was. Alle dreigmails krijgt hij zelf en niemand anders onder ogen, legde Wilders uit.

De rechter veroordeelde de Tilburgse vorig jaar tot een jaar cel plus tbs. Volgens deskundigen is ze verminderd toerekeningsvatbaar en bestaat een verhoogd risico dat ze geweld gebruikt. De advocaat-generaal kwam vanmiddag tot eenzelfde eis: Een jaar cel en tbs.

Killzone 2 trailer toont oorlog tegen Hellghast

Vandaag is op Gametrailers de nieuwe trailer van Killzone verschenen, die getoond is op de Playstation Day 2008. De game moet nu begin 2009 verschijnen en zal daarmee als het goed is na Gears of War 2 en Resistance 2 in de schappen liggen. Voor de HD-trailer klik je hier.


Tweede Killzone FPS waarin je ditmaal wraak neemt op de laffe aanval van de Helghast in deel 1. Je maakt deel uit van de invasie die de planeet Helghan moet verschonen van de Helghast.

België in diepe rouw na overlijden Sterchele

Het overlijden van Club Brugge-spits François Sterchele heeft België in diepe rouw gedompeld. De aanvaller reed in de nacht van woensdag op donderdag met zijn Porsche tegen een boom en was op slag dood.

Op verschillende internetfora is hij het gesprek van de dag, supporters stromen samen om het stadion van Club Brugge en ook oud-collega's betuigen hun medeleven. De spelers werden donderdagochtend op de hoogte gebracht van de tragedie. Ze worden inmiddels bijgestaan met psychische hulp. Tijdens een persconferentie reageren onder anderen de voorzitter en de trainer: "We hebben in eerste plaats een goede vriend verloren, " aldus voorzitter Michel D'Hooghe. Jacky Mathijssen komt niet verder dan drie zinnen: "Sterchele was een goede voetballer. François was een schitterende werkmakker en 'Swa' was de beste en mooiste ploegmaat die je bij je kon hebben. Hij was een vriend van iedereen," aldus de aangeslagen trainer.

Ook oud-collega's treuren om het verlies van de Golden Boy, zoals Sterchele wel eens genoemd werd. "Hij was een man die steeds veel plezier maakte, maar ook bijzonder veel klasse had," vertelt Henri Kumps, voorzitter van zijn oude club OHL. Een andere oude club, Germinal Beerschot, reageert bij monde van trainer Marc Brys: "Hij was sluw, snel en intelligent. En hij was geliefd bij supporters en bestuur. Jammer genoeg typeert dit ongeluk ook hoe rap François leefde naast het veld."

Oud-premier Jean-Luc Dehaene is al jaren groot fan van Club Brugge, en was zoals zovelen erg onder de indruk van Sterchele. "Hij was een van de jongere spelers met heel wat talent en veel groeimarge die ons nog veel had kunnen bijbrengen. Dit seizoen was hij een van de smaakmakers van Club Brugge en een van de spelers die heel goed lagen bij de supporters," aldus Dehaene.

De wedstrijd van Club Brugge tegen Westerlo aanstaande zaterdag gaat wel door, nadat er eerst nog gedacht werd over afgelasting. Zonder stadionmuziek en in een rustige sfeer. Na het zingen van de clubliederen zal er een minuut lang applaus klinken voor de overleden speler.

Rel-jongeren teisteren Zandvoort weer

Het is weer raak met relschoppers van overwegend Marokkaanse afkomst in de Noord-Hollandse badplaats Zandvoort. De voornamelijk uit Amsterdam afkomstige tegenwindjongeren zorgden gisteren voor de tweede achtereenvolgende dag voor ernstige overlast op de boulevards.

Dat is niet voor het eerst, want in 2003 al meldde FOK! dat Zandvoort rel-Marokkanen wilde weren.  De politie en gemeente sloten toen een convenant met de strandpaviljoenhouders om hard op te treden bij overlast van reljeugd. Het jaar er op verplaatste de overlast zich naar Bloemendaal. Ook de jaren daarna bleef er geregeld sprake van overlast.

Gisteren en eergisteren maakten de rellende strandgangers - minderjarigen en meerderjarigen - zich volgens de politie Kennemerland onder meer schuldig aan aanranding, openlijke geweldpleging en mishandeling. Twintig relschoppers werden opgepakt, waarvan er tien de nacht doorbrachten in een politiecel.  

Enterovirus eist leven 34 Chinese kinderen

In China zijn nu in totaal al zo'n 25 duizend gevallen van besmetting gemeld met het kindervirus enterovirus 71 (EV71). Vierendertig kinderen zijn inmiddels bezweken aan de ziekte, die gepaard gaat met koorts en blaren en uitslag veroorzaakt aan handen, voeten en in de mond. Dit heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua bericht.

Alle besmette kinderen zijn jonger dan zes en het merendeel zelfs jonger dan twee. Het zwaarst getroffen zijn de provincies Anhui, Zheijang en het eiland Hainan. In Anhui, waar in de stad Fuyang een kleine zesduizend besmettingen werden geteld, zijn inmiddels 24 kinderen aan het virus bezweken.

Het aantal besmettingen met het virus piekt in China normaliter in de warme maanden juni en juli. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kan dit betekenen dat het aantal besmettingen nog toeneemt.

Het virus kan gemakkelijk worden overgedragen door niezen of hoesten. In sommige gevallen treden complicaties op. Dan kan hersenzwelling voorkomen of vocht in de longen terechtkomen. Er bestaat geen vaccin tegen het virus, maar de meeste kinderen die ermee besmet worden, herstellen voordat permanente schade is aangericht.

Wilders blaast eerste debatavond met moslims af

De eerste debatavond van Geert Wilders met moslims en anderen over de anti-Koranfilm Fitna gaat niet door. De PVV-fractie heeft de bijeenkomst op 16 mei in Waddinxveen afgeblazen, omdat te weinig moslims zich ervoor hebben aangemeld.

Wilders liet vanochtend weten bedroefd te zijn. De moslimgemeenschap heeft volgens hem maandenlang om een debat ''geschreeuwd''. Maar nu de kans zich voordoet, durft zij de confrontatie niet aan, stelt de PVV-leider.

Frans Bauer getrouwd

Frans Bauer en Mariska van Rossenberg hebben elkaar vrijdagochtend het jawoord gegeven. De populaire zanger en zijn grote liefde trouwden in het Mauritshuis in Willemstad. Vrijdagmiddag is de kerkelijke inzegening in de Basiliek in Oudenbosch.

Het paar arriveerde in een witte oldtimer in Willemstad. Frans draagt een gebroken wit pak met een bijpassende riem en stropdas versierd met strass-steentjes. Zijn overhemd is een tintje lichter. Uit zijn borstzakje steekt een witte roos. Dezelfde soort roos is verwerkt in het bruidsboeket van zijn vrouw.

De drie zoontjes van het bruidspaar dragen hetzelfde pak als pappa Frans. Mariska draagt een gebroken witte jurk, laag uitgesneden, met een sluier en lange sleep. De mouwen zijn driekwart en de jurk is versierd met strass-steentjes en loopt aan de onderkant wijd uit.

"Ik ben nerveus jongen, niet normaal meer'', zei Bauer 's ochtends vroeg toen hij zijn ouderlijk huis verliet om Mariska op te halen. Hij had ook heel slecht geslapen van de zenuwen. "En mijn vader snurkt.''

Willemstad was massaal uitgelopen om het bruidspaar te zien. Langs de route stonden honderden fans achter dranghekken en de gemeente was hermetisch afgesloten voor verkeer. Datzelfde geldt voor Oudenbosch, waar het huwelijk om half twee kerkelijk wordt ingezegend in de Basiliek. Ook daar was het 's ochtends al druk. De eerste fans waren zelfs donderdagavond al gearriveerd.

Frans en Mariska kennen elkaar sinds 1991 en hebben drie kinderen samen: Christiaan (2001), Jan (2002) en Frans Junior (2005).

Gore Verbinski gaat Bioshockfilm regisseren

Na redelijk wat geruchten omtrent de verfilming van de game Bioshock heeft Universal nu definitief een regisseur in de arm genomen; Gore Verbinski zal de film in goede banen moeten gaan leiden. Verbinski is onder meer bekend van de Pirates of the Caribbean-trilogie, The Ring en The Mexican.
Om de film goed aan te laten sluiten op de game, heeft Verbinski al een aantal keer overlegd met Ken Levine, de creative director van Bioshock.

Een scriptschrijver is er nog niet, maar Universal is in onderhandeling met John Logan, die eerder het script voor onder meer de musicalfilm Sweeney Todd en The Aviator voor zijn rekening nam.

De deal tussen Universal en Take Two Interactive is zo opgezet dat het fiasco met de afgelaste Halo-film zich niet zal herhalen. Take Two ontvangt een percentage van de winst die de film moet opleveren en heeft bovendien al een miljoenenvoorschot op dat winstpercentage mogen ontvangen.
Daarnaast heeft de directeur van Take Two, Strauss Zelnick, direct met Universal onderhandeld in plaats van met een producent. Hiermee houdt Take Two meer controle over het uiteindelijke eindproduct.

Dit is de eerste game van Take Two die verfilmd gaat worden, nadat ze verschillende verzoeken om Grand Theft Auto te verfilmen hebben afgewezen. Volgens Take Two leent Bioshock zich veel meer om zich te laten vertalen naar het witte doek door de sterke verhaallijn die de game kenmerkt.

Een releasedate voor Bioshock is er nog niet, maar Verbinski heeft aangegeven direct aan het werk te gaan zodra het script goedgekeurd is door zowel Universal als Take Two.

Hardwareverkopen Japan, One handheld to rule them all

De tussenstand is ook deze week onveranderd gebleven, Sony's PSP staat voor de zoveelste week bovenaan, gevolgd door Nintendo's Wii en Nintendo's DS. Naast de mijlpalen in de miljoenen verkopen in de software verkopen. Zal de Wii binnenkort in totaal maar liefst zes miljoen keer zijn verkocht Japan.

Hardware - This Week | Last Week | YTD | LTD
1. PSP - 100,870 | 92,411 | 1,594,203 | 9,195,797
2. WII - 71,518 | 48,796 | 1,310,912 | 5,927,072
3. NDS - 52,542 | 42,435 | 1,292,024 | 22,465,075
4. PS3 - 10,177 | 9,107 | 392,847 | 2,034,523
5. PS2 - 8,802 | 7,108 | 206,808 | 21,133,845
6. 360 - 1,725 | 1,283 | 53,729 | 561,070

A'damse politie verhaalt ook mentale schade

De politie Amsterdam-Amstelland verhaalt sinds kort de psychische schade die agenten oplopen door toedoen van relschoppers of andere vechtersbazen op de daders. Tot nu tot eiste het korps alleen een schadevergoeding in het geval van lichamelijke schade.

Een woordvoerder bevestigde vanochtend een bericht hierover in De Telegraaf. De nieuwe aanpak staat in een vernieuwd protocol dat 1 maart in werking trad. Doel is het geweld tegen politieagenten aan te pakken.

De Amsterdamse politie verhaalt overigens ook wel eens schade op bijvoorbeeld voetbalhooligans voor het politiematerieel dat ze vernielen. Zo besliste de rechtbank begin dit jaar nog dat een stel Ajax-supporters geld moest ophoesten. Opvallend aan die uitspraak was dat ook meelopers die niet daadwerkelijk iets hadden vernield, moesten meebetalen.

[A1GP] Panis wil A1-Ferrari testen

Olivier Panis wil graag een keer de nieuwe A1GP-auto van team Frankrijk testen. De oud-Formule 1-coureur was al actief als sportief directeur voor zijn land.

"Eerst zal ik teameigenaren Jean-Paul Droit en Eric Boullier vriendelijk vragen of ik een keer met de auto mag testen", aldus de man die de GP van Monaco won in 1996. "Misschien kan dat in augustus, tijdens de officiële testsessie van de A1GP. Het lijkt me in elk geval erg leuk om straks met de nieuwe auto te gaan rijden en de wagen te leren kennen. Volgend seizoen wordt er in de A1GP gereden met Ferrari-wagens en dat is een grote stap voorwaarts voor deze klasse.'

"Misschien wil ik me volgend jaar wel meer bezighouden met de A1GP en bij meer races bijwonen. En als ik het naar mijn zin heb tijdens die testsessie, dan lijkt het me erg leuk om ook een keer te gaan racen. Team Frankrijk won het eerste A1-seizoen met overmacht. Vorig seizoen werden ze vierde en ook dit jaar legde ze beslag op de vierde stek. Tijdens de Le Mans Series is de Fransman ook actief.

Fietsendief die jongen doodstak hoort 12 jaar eisen

Tegen de 19-jarige fietsendief Romano E. die bekend heeft vorig jaar de 18-jarige Rahman Ari aan de Persoonshaven in Rotterdam te hebben doodgestoken, is gisteren 12 jaar celstraf geëist. Deze strafeis is volgens de officier van justitie gerechtvaardigd omdat de Rotterdammer van Surinaamse afkomst weigerde mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum, waardoor geen tbs kan worden geëist.

E. stak de Turks/Nederlandse jongen op 7 juni dood nadat hij was betrapt met een gestolen fiets aan de Persoonshaven. Hij kreeg ruzie met een Turkse man die de eigenaar van het rijwiel was. Romano stelde gisteren in de rechtbank zelf het rijwiel niet te hebben gestolen, maar omdat de man beweerde de eigenaar te zijn, gaf hij de fiets terug en maakte hij excuses.

Daarna begon volgens hem een groepje jongeren, die op een pleintje voetbalden, zich ermee te bemoeien. ''Alles was al geregeld met die Turkse opa. Ik wilde weg, maar zij lieten mij niet gaan. Zij scholden mij voor alles uit. Plotseling kreeg ik een klap”, aldus Romano. Omdat hij meer klappen vreesde stak hij Rahman Ari met een mes. Hij raakte zijn opponent in het hart. ''Ik pakte mijn mes om die jongens op afstand te houden. Het was niet mijn bedoeling om iemand neer te steken”, aldus de verdachte.

Romano E. was nog maar net vrij uit de jeugdgevangenis waar hij zat voor een serie gewelddadige straatovervallen die hij op zijn 17e gepleegd had. Het AD schreef vorig jaar dat hij een gevaar was voor de samenleving.

Botsing Haagse tram en bus leidt tot ravage

Door een botsing vanochtend in Den Haag tussen een tram van RandstadRail en een bus van de HTM bij een busplatform aan de Leyweg/Escamplaan is een grote ravage ontstaan. Dat maakte een woordvoerster van de politie bekend.

Een passagier van de bus en de buschauffeur raakten gewond en werden naar het ziekenhuis gebracht. De chauffeur kon al snel het ziekenhuis verlaten.

Het ongeluk gebeurde bij het nieuwe busstation voor het ziekenhuis Leyenburg. De tram raakte de bus links achter het voorwiel. Daardoor schaarde de bus, aldus de zegsvrouw. De politie onderzoekt nog hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Een woordvoerster van het Haagse vervoersbedrijf stelt dat de buschauffeur de tram niet heeft zien aankomen.

Het openbaar vervoer rond het gebied is stilgelegd. Het duurt nog maximaal twee uur voordat het kruispunt vrij is, aldus de politiewoordvoerster. De bus wordt afgevoerd. De tram van Randstadrail is flink beschadigd maar kan op eigen kracht op weg naar de remise.

Uitslag 1e vrije training GP Turkije

Felipe Massa heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Turkije. Heikki Kovalainen reed de tweede tijd, gevolgd door Lewis Hamilton en Fernando Alonso. Kimi Räikkonen reed drie ronden, daarna werd zijn auto in de pitbox grotendeels gedemonteerd.

PosCoureurTeam TijdRonden
1 F. Massa Ferrari 1:27.32316
2 H. Kovalainen McLaren 1:27.45617
3 L. Hamilton McLaren 1:27.75215
4 F. Alonso Renault 1:28.28416
5 J. Button Honda 1:28.91912
6 K. Nakajima Williams 1:29.00219
7 N. Heidfeld BMW 1:29.02421
8 R. Barrichello Honda 1:29.06811
9 N. Piquet jr. Renault 1:29.08223
10 T. Glock Toyota 1:29.10319
11 J. Trulli Toyota 1:29.32924
12 R. Kubica BMW 1:29.3307
13 N. Rosberg Williams 1:29.36720
14 A. Sutil Force India F1 1:29.75623
15 G. Fisichella Force India F1 1:29.81123
16 M. Webber Red Bull 1:30.08821
17 D. Coulthard Red Bull 1:30.34013
18 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso 1:30.38819
19 S. Vettel Scuderia Toro Rosso 1:30.42621
20 K. Räikkönen Ferrari 1:30.7323

Jol in beeld bij Manchester City

Hoewel hij al getekend leek te hebben bij Hamburger SV blijft Martin Jol de gemoederen bezig houden. De Hagenaar staat nu in de belangstelling van Manchester City.

Huidig trainer van Manchester City, Sven-Göran Eriksson, zit op de schopstoel en staat bovendien in de belangstelling van Benfica. De oud-bondscoach van Engeland zou dus wel eens op korte termijn kunnen vertrekken. Jol is niet de enige kandidaat die Manchester City op het oog heeft, ook bondscoach van Portugal Luiz Felipe Scolari staat in de belangstelling van de Engelse club. Martin Jol werd eerder dit seizoen ontslagen bij Tottenham Hotspur en stond sindsdien in de belangstelling van diverse clubs.

Hezbollah sluit prowesterse media

Gewapende mannen van de Libanese groepering Hezbollah hebben de zenders Future News en al-Ekhbariya uit de lucht gehaald. De tv-stations steunen de prowesterse regering, aldus CNN vandaag.

Future News is eigendom van Saad al-Hariri, de leider van Libanons door Amerika gesteunde coalitie.

Verscheidene soennitische buurten in West-Beiroet zijn in handen gevallen van sjiitische Hezbollah-milities. De buurten worden beschouwd als bastions van de regerende partijen. Hevige gevechten vonden plaats in de religieus gemengde wijk Hamra, waar Hezbollah terrein leek te winnen.

Het is de derde dag op rij dat gevechten plaatsvinden in de Libanese hoofdstad. Zeker tien mensen zijn gedood en ruim veertig gewond.

Games veranderen kinderen niet in bloeddorstige moordenaars

Twee Amerikaanse onderzoekers van de universiteit Harvard publiceerden onlangs de resultaten van een onderzoek naar games en geweld in het boek "Grand Theft Childhood: The Surprising Truth About Violent Video Games and What Parents Can Do". In dit boek leggen Lawrence Kutner en Cheryl Olson uit dat kinderen niet zullen gaan moorden door het spelen van gewelddadige games. Hiervoor hebben ze 1.200 tieners geďnterviewd over een tijdsbestek van twee jaar. Ze concludeerden dat games geweld niet stimuleerden, al was er wel duidelijk een link tussen gewelddadige games en agressief gedrag.

Van de jongens die M-rated games speelden had meer dan 50% wel een keer gevochten in het jaar voorafgaand aan het interview. Voor kinderen die geen M-rated games spelen is dat slechts 28%. Bij meisjes is dit 40% om 14%. Opvallend aan het onderzoek was dat er uit kwam dat M-rated games ook onder meisjes enorm populair zijn. Grand Theft Auto was na The Sims de meest gespeelde game.

Verder onderzoek is nog wel nodig. Op dit moment konden Kutner en Olson alleen aangeven dat er een link was tussen M-rated games en geweld, maar er was geen onderzoek gedaan naar causaliteit. Ze wisten niet of agressieve kinderen gewelddadige games spelen, of dat gewelddadige games leiden tot verhoogde agressie.

Het boek is niet geschreven met de intentie om aan te geven dat games wel of niet tot geweld leiden, maar juist om ouders te helpen met opvoeden. Er staan dan ook handige tips in over hoe om te gaan met gamende kinderen. Zo adviseren ze om bij een dochter die vijftien uur in de week gamet eens te gaan kijken wat er mis is, terwijl dit bij jongens heel normaal is. Voor hen is het namelijk een manier voor sociale competitie, terwijl het voor meisjes nog echt ontspanning is.Call of Duty 5 op zes platformen

Terwijl Activision het even rustig houdt met Tony Hawk gaan ze met Call of Duty de tegenovergestelde richting op. Later dit jaar zal Call of Duty 5 uitkomen voor zes verschillende platformen. Hij zal te zien zijn op de PS3, Xbox 360, PC, Wii, Nintendo DS en PS2.

Zoals al eerder aangegeven zal Infinity Ward niet meehelpen aan deze versie, maar worden de PS3- en Xbox 360-versies gemaakt door Treyarch. Het is nog niet bekend of zij ook de andere versies onder handen zullen nemen.

Call of Duty 5 zal zich weer afspelen tijdens de Tweede Wereldoorlog en dan vooral in Oost-Azië.

Neem een kijkje in de wereld van de Lich King

Blizzard is inmiddels al geruime tijd bezig aan de tweede uitbreiding voor de MMORPG World of Warcraft. In deze expansion zullen gamers de strijd met het kwaad aangaan op het continent Northrend, het thuis van Prince Arthas Menethil, de Lich King. In een aantal trailers laat Blizzard ons nu zien hoe ze dit nieuwe continent ontworpen heeft en hoe combat in voertuigen eruit zal zien.

Een releasedatum voor de expansion is er nog niet, maar de verwachtingen zijn dat hij dit jaar nog in de winkels verschijnt.
Haagse politie geeft allochtone jeugd pak slaag

Haagse politieagenten hebben een stel allochtone raddraaiers een pak slaag gegeven. Dat schrijft De Telegraaf vandaag. De jongeren werden in de Sirtemastraat in de Haagse wijk Kortenbos ''afgerost'', omdat ze de agenten het werken onmogelijk zouden hebben gemaakt.

Volgens een politiewoordvoerster betreft het jongelui van wie werd vermoed dat zij de aanhouding hadden belemmerd van een andere knul, die zonder helm achter op een brommer zat.

Bewoners van de Sirtemastraat reageren geschokt op het gebeuren. "Dit soort gedrag verwacht je niet van de Nederlandse politie. Het kón echt niet. De agenten waren compleet de controle over zichzelf kwijt en waren puur hun frustratie aan het afreageren'', zo citeert de krant bewoonster Dineke Waakop Reijers. Zij heeft een klacht ingediend over het harde optreden van de Haagse agenten.

De al eerder geciteerde politiewoordvoerster zegt dat de agenten in actie kwamen, omdat ze zich in het nauw gedreven voelden:  "Het was een heel hectische en verwarrende situatie." Er is intern ook melding gemaakt van het toegepaste geweld. Een onderzoek loopt nog naar de vraag of het gerechtvaardigd was.

Even geen Tony Hawk op consoles

Activision heeft aangegeven dat Tony Hawk dit jaar niet naar de consoles gaat. Het volgende spel in de skateboard franchise zal exclusief op de DS verschijnen.

"We're reinventing Tony Hawk from the ground up," geeft Activisions uitgevende president Mike Griffith als reden op. Er zal dus geen Tony Hawk komen tot fiscaal 2010. Mike Griffith geeft ook aan dat de DS versie een nieuwe technologie gebruikt die nog niet op de DS is gezien.

VS: Arrestant is geen topman al-Qaeda

Het Amerikaanse leger heeft vandaag tegengesproken dat de leider van het terreurnetwerk al-Qaeda in Irak, Abu Hamza al-Muhajir, is gearresteerd. Het gaat om een man met dezelfde naam, die geen banden heeft met Muhajir.

De Arabische nieuwszender al-Arabiya meldde gisteren de arrestatie op gezag van het Iraakse ministerie van Defensie.

Muhajir gold als de opvolger van Abu Musab al-Zarqawi. Deze 'topterrorist', volgens de Amerikanen verantwoordelijk voor tal van aanslagen en moorden in Irak, werd in juni 2006 gedood in Irak door een Amerikaanse luchtaanval.

Over Muhajir is niet veel bekend. Hij zou een Egyptenaar zijn die eigenlijk Abu Ayyub al-Masri heet. De Amerikanen hebben 5 miljoen dollar uitgeloofd voor de tip die leidt tot zijn arrestatie.

Grappenmaker hangt slot om gemeentehuis Willemstad

Een grappenmaker heeft er vanmorgen voor gezorgd dat het gemeentehuis van Willemstad, waar Frans Bauer en zijn verloofde Mariska in het huwelijk treden, tijdelijk onbereikbaar was. Een onbekende barricadeerde de toegang tot het gemeentehuis met twee fietssloten. Een medewerker van de gemeente probeert de sloten van het hek te verwijderen met een betonschaar.

Het gemeentehuis van Willemstad is normaliter afgesloten voor onbevoegden. De enige toegang tot het pand is via het hek, waar de twee sloten omheen hangen.

Het wemelde van de pers voor het gemeentehuis. Het aantal fans was nog te overzien. Zo'n twintig liefhebbers hebben een plaatsje opgezocht met zicht op de plek waar de 34-jarige volkszanger en zijn bruid elkaar om 10.00 uur het jawoord gaven.

Het huwelijk van Bauer en zijn 'Maris' werd 's middags kerkelijk ingezegend in de basiliek van Oudenbosch.

Lijst misstappen echtgenoot op auto geplakt

Een Zuid-Afrikaanse vrouw die van haar man wil scheiden, heeft een lijst van zijn onhebbelijkheden op haar auto geplakt. Ze wil dat hij de kosten voor haar onderhoud betaalt zoals de rechtbank verordonneerde, berichtte de BBC.

''Als mijn toekomstige ex-man denkt dat hij ondergoed kan kopen voor vrouwen, hen kan meenemen naar vijfsterrenrestaurants, pillen kan slikken tegen mannelijk falen en niet voor mijn onderhoud wil betalen, dan heeft hij het mis'', kunnen voorbijgangers op de auto lezen.

De echtgenote kwam er na 36 jaar huwelijk achter dat haar man vreemdging. De scheidingsprocedure neemt al twee jaar in beslag en de vrouw heeft het financieel zwaar.

FOK!kers: geen donaties voor Myanmar

FOK!kers staan niet echt te springen te doneren op Giro 555 voor Myanmar. Dat blijkt uit de FOK!poll waar tot nu toe 1600 users op stemden. Maar liefst 30,5 procent doneert niet omdat ze menen dat de Junta, die de macht heeft in het voormalige Birma, toch alles inpikt.

17,9 procent vindt dat er in Nederland problemen genoeg zijn die donaties verdienen En 17,7 procent van de FOK!kers wil eerst wel eens weten waar het geld terechtkomt voor ze eventueel geld overmaken. Slechts 2,7 procent van de FOK!kers zegt over te maken wat ze kunnen missen.

Ook de reacties zijn duidelijk. Zo stelt Shakkara : “Klinkt hard, maar laat het maar gewoon goed misgaan zodat de bevolking ziet dat de Junta niets voor het volk betekent, en dus afgeschaft moet worden.” En Jean1986 zegt: "Sorry hoor, maar ik ben per maand meer kwijt aan benzine dan aan huur. Van mij krijgen ze geen rode cent."

Ook stemmen? Dat kan tot morgenvroeg.

Met tien-tonners over bruggen in Elefunk trailer

Het is wat: Je hebt een kudde olifanten, worden ze gekidnapt en belanden ze op bizarre plekken overal in de wereld. Dit is de situatie in de nieuwe Playstation Network game voor de Playstation 3 genaamd Elefunk.

In Elefunk is het de bedoeling om jouw kudde olifanten terug te krijgen. Dit doet je door het bouwen van bruggen waarmee je ze in veiligheid kan brengen. Wees wel voorzichtig, want de brug moet wel stevig genoeg zijn om de tien-tonners te kunnen dragen. Hoe het spel eruit ziet en in zijn werk gaat, zie je in de onderstaande trailer.


Jans tevreden na nederlaag

Ron Jans is nog nooit zo tevreden geweest na een 1-0 nederlaag. Dat waren de woorden van de Groningen-trainer na afloop van de verloren uitwedstrijd in de play-offs om een UEFA Cup-ticket tegen NEC.

"NEC verdient alle credits. Ik heb vanavond genoten van hun voetbal, alleen hebben ze verzuimd de wedstrijd naar een hogere uitslag te tillen zodat we zondag kansloos waren geweest in de Euroborg."

NEC-trainer Mario Been had ongeveer dezelfde bewoordingen. "We wisten dat we FC Groningen achterin geen ruimte mochten geven. Daar profiteren spelers als Marcus Berg en Berry Powel direct van. We hebben vandaag gedomineerd en fantastisch gespeeld. Dat heeft iedereen kunnen zien. Toen het zo lang 0-0 bleef, besloot ik Dani Fernandez te brengen. Zo kregen we niet alleen meer aanvullende impulsen in het team, maar zetten we tegelijk hun centrum vast. Daarna viel snel de 1-0. Daarna kregen we nog twee tot drie grote kansen om te scoren. We hebben verzuimd het voortijdig te beslissen. Zondag reizen we echter af naar de Euroborg om te winnen."

AS Roma naar finale Italiaanse Beker

AS Roma heeft zich geplaatst voor de finale van het Italiaanse bekertoernooi. De titelverdediger speelde gisteren met 1-1 gelijk bij Catania, maar had de eerste wedstrijd met 2-1 gewonnen.

Roma treft nu Internazionale dat zich woensdag ten koste van Lazio verzekerde van een finaleplaats.

Inter en Roma, die ook nog samen strijden om het landskampioenschap, staan voor het vierde seizoen op rij tegenover elkaar in de bekerfinale. Inter won in 2005 en 2006. Vorig jaar was Roma de sterkste.

Verbeek op het matje

De wedstrijd Ajax-Heerenveen van afgelopen maandag krijgt voor Gertjan Verbeek wellicht nog een staartje. De trainer van de Friezen noemde Dick van Egmond een slechte scheidsrechter, zei dat de leidsman marchandeert en staafde dat met voorbeelden.

De KNVB heeft Verbeek op het matje geroepen en wil een verklaring van de coach. Daarna zal worden beslist of Verbeek een schikkingsvoorstel krijgt. "Wie berokkent de KNVB nou schade? Ik met mijn opmerking of Van Egmond, die zo'n belangrijke wedstrijd zo slecht fluit?" aldus Verbeek voordat het nieuws van de KNVB bekend werd.

Nederlander met cocaďne opgepakt in Peru

De Peruaanse politie heeft een Nederlander opgepakt die met 8 kilo cocaïne in het vliegtuig naar Spanje wilde stappen. De drugs waren verstopt in pakjes snoep en werden ontdekt toen de bagage van de man door een röntgenapparaat was gehaald op de luchthaven van Lima.

De 34-jarige Nederlander gaf tijdens verhoor toe dat hij 4000 dollar (2600 euro) zou krijgen als hij op de terugweg van vakantie in Peru het goedje zou afleveren in Madrid.

Olmert verdacht van aannemen steekpenningen

De Israëlische justitie heeft gisteravond aanhoudende mediaberichten bevestigd dat premier Ehud Olmert formeel wordt verdacht van corruptie. Hij zou honderdduizenden dollars hebben aangenomen van een Amerikaanse zakenman. Het zou volgens zowel Amerikaanse als Israëlische media onder meer gaan om illegale partijfinanciering.

Olmert erkende gisteravond tijdens een persconferentie donaties te hebben ontvangen van de Amerikaan, maar hij onderstreepte dat de transacties legaal waren. De eerste minister tekende aan nu ook geen reden te zien om af te treden. Hij zal wel opstappen als Justitie hem formeel in staat van beschuldiging stelt.

De zaak speelt voordat Olmert in 2006 premier werd. Hij was toen burgemeester van Jeruzalem. Olmert zou volgens Amerikaanse media geld hebben gekregen van de rijke zakenman Morris Talansky uit New York. Dat geld zou onder meer zijn gebruikt in de politieke strijd van Olmert om het leiderschap van de Likud-partij. Justitie liet gisteren geen details los, ondanks dat een verbod op mediapublicaties over de zaak was opgeheven op last een rechter.

Olmert is door Israëlische media al verscheidene malen in verband gebracht met vermeende corruptiepraktijken. Vorige week vrijdag werd hij nog verhoord door de politie, maar daarover werden toen geen nadere mededelingen gedaan. Olmert hield het gisteren bij een korte verklaring. Hij wilde geen vragen van journalisten beantwoorden.

Staking personeel treft vakantiedrukte Schiphol

Reizigers op luchthaven Schiphol gaan vandaag last ondervinden van de werkonderbreking van het personeel van bagage- en passagierafhandelaar Menzies. Ongeveer vijfhonderd personeelsleden legden afgelopen nacht voor onbepaalde tijd het werk neer. Menzies handelt ongeveer 10 procent van alle bagage op Schiphol af en werkt onder meer voor Arkefly, Delta Air Lines, Cathay Pacific en Singapore Airlines.

Schiphol heeft een druk weekeinde voor de boeg. Veel Nederlanders die de meivakantie in het buitenland doorbrachten, keren de komende dagen terug naar huis. De luchthaven verwacht op vrijdag 145.000 reizigers te verwerken, wat een zegsvrouw omschrijft als "een zeer drukke dag". Het aantal passagiers dat het vliegveld op zaterdag en zondag aandoet, is mogelijk nog hoger.

Schiphol is voorbereid op eventuele gevolgen van de staking, maar stelt pas vanochtend te bepalen of extra maatregelen moeten worden genomen om te grote vertragingen te voorkomen. De luchthaven vreest echter dat reizigers "het sowieso zullen gaan merken" dat er wordt gestaakt.Myanmar zet hulpverleners en media uit

Myanmar heeft een aantal hulpverleners en media die noodhulp bij zich hadden het land uitgezet. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken van het dictatoriaal geregeerde land vandaag bekendgemaakt.

Zij waren woensdag aangekomen met een vlucht uit het oliestaatje Qatar en werden dezelfde dag nog teruggestuurd.

Myanmar is "niet klaar" om buitenlandse onderzoeks- en reddingsteams toe te laten die klaarstaan om de honderdduizenden slachtoffers van de cycloon Nargis te helpen, aldus het ministerie in een staatskrant. Het straatarme land wil de hulpverlening op eigen kracht uitvoeren. Talloze buitenlandse hulpverleners staan te popelen om Myanmar in te gaan, maar het uiterst gesloten land weigert hen visa te verstrekken.

Eerder in de week al zette het militaire regime een BBC-correspondent het land uit. De verslaggever was op een toeristenvisum het land binnengekomen.

BHV toch op Belgische Kameragenda

Tegen de zin van Waalse Kamerleden hebben de Vlaamse partijen afgelopen nacht toch de splitsing van het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV) op de Kameragenda gezet. Het is echter onwaarschijnlijk dat er de komende dagen gestemd zal worden over het voorstel. Een stemming zou een kabinetscrisis tot gevolg kunnen hebben.

Franstalige partijen dienden diep in de nacht een reeks amendementen in en vroegen de Raad van State om advies. Daardoor zal de behandeling van de splitsingsvoorstellen nog zeker enkele dagen op zich laten wachten. De Franstalige partijen komen vandaag mogelijk nog met procedurele bezwaren, zodat de kans groot is dat een behandeling van de wet minstens vier maanden wordt verschoven.

Het kiesdistrict is al jaren een struikelblok in de Belgische politiek omdat dit het laatste gemengde kiesdistrict is. Het Hooggerechtshof heeft eerder bepaald dat het district moet worden gesplitst in enkel Nederlands- en enkel Franstalige gemeenten, zoals dat ook al bestaat in de rest van België.

De nachtelijke discussie verliep volgens het persbureau Belga "opvallend sereen". De tussenkomsten werden niet onderbroken, niemand jouwde iemand uit.

Frans Bauer trouwt vandaag

Na een aantal jaren samenwonen en drie kinderen gaat de Nederlandse volkszanger Frans Bauer vandaag trouwen met zijn Mariska. De reis zal beginnen in het Brabantse Fijnaart waar Frans en Mariska wonen. De plechtigheden beginnen in Willemstad waar Frans en Mariska voor de wet in de echt worden verbonden. Daarna zullen ze in de Basiliek van Oudenbosch voor de kerk trouwen.

Dat Frans Bauer en zijn Mariska vandaag gaan trouwen gaat niet ongemerkt voorbij. De gemeente Oudenbosch verwacht dat er tussen vijf- en tienduizend mensen de volkszanger en zijn (aanstaande) vrouw komen toejuichen. Daarom worden in  de dorpen waar Frans gaat trouwen vandaag alle straten afgezet. Ook de NS draagt bij in de feestvreugde. Zij verlengen alle stoptreinen die vandaag naar Oudenbosch gaan om de fans tegemoet te komen.

Schedel als waterpijp gebruikt

Twee mannen uit de Amerikaanse staat Texas wilden erg graag blowen en daarvoor hadden ze een waterpijp nodig, maar die was niet voor handen. Om toch in hun behoeften te voorzien, groeven ze een lijk op en gebruikten zij de schedel als waterpijp.

Op een verlaten begraafplaats in de Texaanse bossen maakten de mannen een graf open en verwijderden zij de schedel van een skelet om vervolgens marihuana te kunnen roken. Eén van de mannen heeft deze daad aan de politie opgebiecht, waarna agenten op de aangewezen plek inderdaad sporen van een opengebroken graf vonden. Het duo wordt aangeklaagd voor lijkschennis.

Van Nelle-fabriek bekroond als Europees erfgoed

De Van Nelle-fabriek in Rotterdam en de Stichting Stadsherstel Hoorn hebben Europese prijzen voor cultureel erfgoed gewonnen. Dat heeft de jury van de Europa Nostra Awards donderdag bekendgemaakt.

Ook vier culturele projecten in Tsjechië, Roemenië, Griekenland en Spanje zijn in de prijzen gevallen. De jury is enthousiast over de manier waarop de oude Van Nelle-fabriek is gerestaureerd en verbouwd voor kantoren en evenementen.

Vrijwilligers helpen in Hoorn het oude centrum te beschermen. Volgens de Europese Commissie geeft Hoorn een mooi voorbeeld van hoe burgers zich in kunnen zetten voor het behoud van cultureel erfgoed.

Celstraffen voor knutselen waterstofbom

Een rechtbank in Tunesië heeft donderdag veertien jonge moslimstrijders veroordeeld tot celstraffen van vijf tot veertien jaar omdat ze poogden een waterstofbom te maken. Dat heeft advocaat Samir Ben Amor gezegd.

De veroordeelden komen uit het zuiden van het Noord-Afrikaanse land, zijn tussen de 19 en 30 jaar oud en zouden tevens lid zijn van een terreurorganisatie. Ze werden eind 2006 aangehouden. De leider van de veertien heeft volgens aanklagers toegegeven twee experimenten te hebben uitgevoerd in een afgelegen, bergachtig gebied. Maar hij ontkende dit in de rechtszaal, zei de advocaat.

Volgens de advocaat was het enige bewijs een stuk hout met daarop drie transformators; zeker geen overtuigend bewijs dat de veertien een waterstofbom poogden te bouwen. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat de regering de dreiging van terrorisme gebruikt om haar tegenstanders uit de weg te ruimen.

VS 'schrapt' reisbeperkingen Mandela

In wat sommige Amerikaanse parlementsvertegenwoordigers een beschamend overblijfsel uit de geschiedenis noemen, heeft het Huis van Afgevaardigden gisteren reisbeperkingen geschrapt tegen Nelson Mandela. Die restten nog uit de tijd dat het ANC te boek stond als een terroristische organisatie.

Hoewel de partij inmiddels jaren over Zuid-Afrika regeert, behandelt de VS het ANC in immigratiezaken nog steeds als een terreurgroep. Mandela heeft nog altijd speciale toestemming nodig om de Verenigde Staten binnen te komen, net als andere leden van het ANC. De Senaat moet de maatregel nog goedkeuren.

Mandela, die het verzet tegen de apartheid leidde en wereldwijd een symbool is geworden van vrijheid, werd in 1990 na 27 jaar uit de gevangenis vrijgelaten. Hij werd de eerste president van Zuid-Afrika na de apartheid.

Spanje eist schat uit negentiende eeuw op

Het scheepswrak voor de kust van Portugal waarin voor 324 miljoen euro aan kostbaarheden zijn gevonden, is eigendom van Spanje. Tenminste, dat heeft Spanje donderdag geclaimd voor een Amerikaanse rechtbank. Het negentiende-eeuwse wrak was een Spaans oorlogsschip, zegt Spanje, en dus moet het Amerikaans bedrijf dat de schatten bovenwater haalde, ze overhandigen aan Spanje.

De Britten brachten het schip, de Nuestra Señora de las Mercedes, in 1804 met meer dan tweehonderd mensen en een half miljoen munten en andere kostbaarheden aan boord tot zinken, zegt het Spaanse ministerie van cultuur. "Het gaat hier om de resten van een Spaans marineschip en om de menselijke resten van Spaanse matrozen die op het schip zijn gestorven en nu op illegale wijze verstoord zijn", aldus de directeur-generaal van het ministerie.

Het Spaanse ministerie ligt al een jaar in de clinch met Odyssey Marine Exploration, dat is gespecialiseerd in verkenningsmissies op de zeebodem. Het bedrijf vervoerde de schat via het Britse Gibraltar, zonder medeweten van Spanje, naar de Verenigde Staten. Onder de gevonden munten zouden gouden dubloenen zijn met daarop de afbeelding van koning Carlos IV.

De zaak ligt bij de rechter in Tampa in de Amerikaanse staat Florida. Odyssey zegt dat het als de vinder recht heeft op een groot deel van de schat. Spanje beroept zich op de 'soevereine immuniteit', die bepaalt dat een marineschip altijd tot het land van herkomst blijft toebehoren, ongeacht waar het is gezonken.

Agent opgepakt voor poging tot doodslag

Een politieagent van het korps Rotterdam-Rijnmond is afgelopen weekeinde opgepakt voor betrokkenheid bij een vechtpartij. Hij zit nog vast voor poging tot doodslag. De 30-jarige agent uit Spijkenisse is de vierde verdachte die voor de vechtpartij wordt opgepakt. Een 19-jarige Rotterdammer liep daarbij onder meer een hersenschudding op, meldt de politie.

De vechtpartij vond zaterdagnacht plaats in het centrum van Rotterdam. Wat de rol van de agent is en of hij op dat moment aan het werk was, is niet bekendgemaakt. De drie andere verdachten werden in de directe omgeving van de vechtpartij opgepakt. De agent meldde zich een dag later bij een leidinggevende, waarna hij is opgepakt. De rechter-commissaris bepaalde woensdag dat hij voorlopig vast blijft zitten.

De recherche van Rotterdam-Centrum onderzoekt de zaak. Waarom het nieuws pas op donderdag naar buiten is gebracht, is onduidelijk.

Catherine Keyl terug op televisie

Catherine Keyl maakt haar rentree op televisie. De presentatrice, die een jaar geleden stopte met Max & Catherine, wordt de nieuwe sidekick in de dagelijkse talkshow Knevel & Van den Brink. Dat vertelde ze donderdag in De Wereld Draait Door.

De 61-jarige presentatrice schuift wekelijks op maandag aan bij Andries Knevel en Tijs van den Brink. "Ik hoefde er niet lang over na te denken", vertelde ze. "Ik kijk regelmatig naar programma's als Pauw & Witteman en De Wereld Draait Door en dan zeg ik vaak tegen mijn vriend Maurits: waarom vragen ze dát nou niet? Ik bedenk altijd net even andere vragen."

Keyl stopte een jaar geleden met het succesvolle programma Max & Catherine, omdat een dagelijkse show te zwaar voor haar werd. "Ik wilde niet meer iedere dag op tv", bekende de presentatrice. "Ik heb me weleens afgevraagd waarom niemand mij ooit heeft gevraagd voor een wekelijks programma."

Knevel en Van den Brink is vanaf maandag 19 mei dagelijks te zien om 23.00 uur.

Arabische demonstratie Israël mondt uit in geweld

Honderden Arabische demonstranten zijn donderdag in Noord-Israël slaags geraakt met de politie. Het protest van de Arabieren stond stil bij het op grote schaal verjagen van Palestijnen van hun grondgebied in 1948 om plaats te maken voor de Israëlische staat. Palestijnen noemen dit hun 'Nakba', of 'catastrofe' in het Arabisch.

Volgens de politie ging het mis toen demonstranten met stenen begonnen te gooien naar agenten. Deelnemers aan het protest zeiden dat rechtse Israëliërs hen provoceerden, door 'dood aan de Arabieren' te roepen. Vijf politieagenten en zes demonstranten raakten gewond, onder wie een Arabisch parlementslid. Vijf personen werden gearresteerd.

Hezbollah: regering verklaart ons de oorlog

Volgens de Libanese oppositiepartij Hezbollah heeft de regering haar de oorlog verklaard door het communicatienetwerk van de sjiitische groepering illegaal te verklaren. Dat zei Hezbollah-leider Hassan Nasrallah gisteravond.

Hij zei dat Hezbollah desnoods naar de wapens zal grijpen om zichzelf te verdedigen. De spanningen lopen hoog op in het land. Het kwam donderdag voor de tweede dag op rij tot gewelddadigheden tussen aanhangers van Hezbollah en supporters van de pro-westerse regering. In de Bekaavallei vielen hierbij vier gewonden, meldde de zender al-Jazeera.

In de hoofdstad Beiroet is de spanning om te snijden. Veel scholen, winkels en kantoren zijn dicht evenals het internationale vliegveld. De oppositie heeft wegblokkades opgeworpen. Het leger bezet cruciale punten in de stad.

NPS komt met probleemjongeren-voetbal

Twintig probleemjongeren uit Nijmegen zijn de hoofdrolspelers in het nieuwe televisieprogramma Kop Dicht, Voetballen! van de NPS. De NPS zendt de serie vanaf zaterdagmiddag 17 mei uit op Nederland 2, laat de omroep weten.

In de serie is te zien dat de hangjongeren (van Antilliaanse, Nederlandse, Marokkaanse en Bosnische komaf) trainen en deelnemen aan de competitie, met als doel een beter toekomstperspectief. Kijkers zien hoe de jongens omgaan met agressie, tegenslagen, verantwoordelijkheid, groepsprocessen en fysieke uitputting.

Dat allemaal onder leiding van een fanatieke charismatische jongerenwerker. In de eerste aflevering is de Bosnische Edin te zien. De jongen wordt aanvoerder, maar als hij een tegenstander slaat, wordt hij voor drie wedstrijden geschorst en verliest hij de leidersrol binnen het team. Tijdens een volgende wedstrijd laat hij zich weer gaan en krijgt hij een rode kaart, tot woede en wanhoop van de trainer.

Uitslagen Spanje speelronde 36

In de 36e speelronde van de Spaanse competitie wist Real Madrid zijn slag te slaan in El Clásico, terwijl Villarreal zich verzekerde van de tweede stek.

Villarreal kon door het verlies van FC Barcelona de tweede plaats veilig stellen, als er gewonnen zou worden bij Recreativo de Huelva. El Submarino Amarilla, zoals de club uit Valencia genoemd wordt, had de nodige moeite met de degradatiekandidaat. Zo kon het in de eerste helft meermaals ternauwernood voorkomen dat doelman Diego López gepasseerd werd. Na rust stelden de bezoekers orde op zaken. De man in vorm, Nihat Kahveci, was weer eens degene die de score opende. Ondanks het doelpunt van de Turk bleef het bikkelen voor Villarreal. Tot de beslissende treffer althans, die een kleine tien minuten voor tijd werd binnengewerkt door invaller Guille Franco.

In Barcelona ontmoetten de kleine broertjes van de aartsrivalen elkaar. Club Atlético de Madrid, nog altijd strijdend voor Champions League-voetbal, begon zeer aanvallend tegen Espanyol. De thuisclub kent een bijzonder slechte periode; waar in de eerste seizoenshelft nog CL-voetbal mogelijk leek hoopt de club nu op de Intertoto. Het kwam echter in eigen huis op achterstand tegen Atlético, door een treffer van Kun Agüero. Nog voor Espanyol iets terug kon doen hadden Los Rojiblancos via Diego Forlán de tweede er al in liggen. De thuisclub had vervolgens lange tijd het beste van het spel, maar gescoord werd er niet meer: 0-2.

In de strijd tegen degradatie pakte Valencia kostbare punten tegen directe concurrent Real Zaragoza. In Mestalla was David Silva de enige doelpuntenmaker. Getafe leek onderin te blijven hangen toen Almería na elf minuten al 0-2 voor stond. De mannen van Michael Laudrup toonden echter veerkracht en eindigden onder meer twee goals van Manu del Moral met een 4-2 zege. Real Racing Club de Santander faalde in het belangrijke duel met Sevilla. Doordat de Andalusiërs met 0-3 zegevierden lijkt de stunt om de Champions League te halen niet meer mogelijk.

Uitslagen:

DatumThuisUitUitslag
7/5Deportivo de La CoruńaLevante UD1-0
7/5Getafe CFUD Almería4-2
7/5RCD MallorcaCA Osasuna2-1
7/5Real Racing ClubSevilla FC0-3
7/5Real Betis BalompiéReal Valladolid CF1-1
7/5Real Murcia CFAthletic Club de Bilbao1-2
7/5RC Recreativo de HuelvaVillarreal CF0-2
7/5Valencia CFReal Zaragoza1-0
7/5Real Madrid CFFC Barcelona4-1
8/5RCD EspanyolClub Atlético de Madrid0-2

Stand:

#ClubGespeeldPuntenDoelsaldo
1Real Madrid CF*3681+45
2Villarreal CF**3671+19
3FC Barcelona3664+32
4Club Atlético de Madrid3661+20
5Sevilla FC3658+21
6Real Racing Club de Santander36560
7RCD Mallorca3653+13
8Deportivo de La Coruńa3652+2
9Athletic Club de Bilbao36490
10UD Almería3649-3
11RCD Espanyol3648-6
12Real Betis Balompié3646-4
13Valencia CF***3645-20
14Getafe CF3645-4
15Real Valladolid CF3643-15
16Real Zaragoza3641-10
17RC Recreativo de Huelva3640-22
18CA Osasuna3640-6
19Real Murcia CF****3630-26
20Levante UD****3626-35

* = Kampioen, Champions League 2008-09
** = Champions League 2008-09
*** = UEFA Cup 2008-09
**** = Gedegradeerd, Segunda División 2008-09

Topscorers:

#SpelerClubDoelpunten
1Dani GüizaRCD Mallorca25
2Luís FabianoSevilla FC23
3Sergio 'Kun' AgüeroClub Atlético de Madrid18
=Nihat KahveciVillarreal CF18
=Raúl GonzálezReal Madrid CF18
6Diego ForlánClub Atlético de Madrid15
=Diego MilitoReal Zaragoza15
8Frédéric KanoutéSevilla FC14
=Joseba LlorenteReal Valladolid CF14
=Ricardo OliveiraReal Zaragoza14
=Samuel Eto'oFC Barcelona14

Programma:

DatumThuisUitTijd
11/5UD AlmeríaRC Recreativo de Huelva21.00
11/5Athletic Club de BilbaoReal Racing Club de Santander21.00
11/5Club Atlético de MadridDeportivo de La Coruńa21.00
11/5FC BarcelonaRCD Mallorca21.00
11/5Levante UDValencia CF21.00
11/5CA OsasunaReal Murcia CF21.00
11/5Real Betis BalompiéSevilla FC21.00
11/5Real Valladolid CFGetafe CF21.00
11/5Villarreal CFRCD Espanyol21.00
11/5Real ZaragozaReal Madrid CF21.00

Gij zult nooit The Hulk tegenspreken in zijn screenshots

Al zeer binnenkort kunnen we The Incredible Hulk op het witte doek bewonderen, maar ook op onze eigen TV. Naast een film komt er uiteraard ook een game die deels gebaseerd is op de film. Het spel kent naast het verhaal van de film, ook een aantal plotlijnen uit de comics. Vandaag zijn er aardig wat screenshots verschenen, en je weet dat je The Hulk nooit mag tegenspreken. Anders wordt hij een beetje boos.


In The Incredible Hulk kruip je in de huid van, wie anders, The Hulk. In een zeer mooi nagemaakte New York mag je doen wat je wilt. Alles in de omgeving kan kapot, en alles in de omgeving kan gebruikt worden als wapen. Je kan het een soort utopia voor de onruststokers onder ons noemen.

Beenhakker voegt Braziliaan toe

Leo Beenhakker heeft al flink in zijn voorlopige selectie gesneden. De bondscoach van Polen dropte zes spelers van de lijst maar voegde de geboren Braziliaan Roger Guerreiro toe.

Beenhakker stelde eerder een lijst van 31 spelers samen in de aanloop naar het Europees Kampioenschap. Nu het Poolse elftal op trainingskamp gaat heeft de Nederlandse keuzeheer de groep verkleind naar 26 spelers. Van 19 tot en met 31 mei zijn de Polen te vinden in het Duitse Donaueschingen, waar het trainingskamp plaats vindt. "De afgevallen spelers zouden alsnog naar het EK kunnen, als andere spelers geblesseerd raken of in slechte vorm steken", meldde Beenhakker. De 25-jarige Braziliaan Roger kreeg onlangs de Poolse identiteit, waardoor de speler van Legia Warszawa opgeroepen kon worden.

De voorlopige selectie van 26 spelers:

Doel: Artur Boruc (Celtic FC), Tomasz Kuszczak (Manchester United FC), Łukasz Fabiański (Arsenal FC)

Verdediging: Jacek Bąk (FK Austria Wien), Marcin Wasilewski (RSC Anderlecht), Paweł Golański (FC Steaua Boekarest), Mariusz Jop (FC Moskou), Adam Kokoszka (Wisła Kraków), Jakub Wawrzyniak (Legia Warschau), Michał Żewłakow (Olympiacos CFP), Grzegorz Bronowicki (Rode Ster Belgrado).

Middenveld: Dariusz Dudka (Wisła Kraków), Wojciech Łobodziński (Wisła Kraków), Jakub Błaszczykowski (BV Borussia Dortmund), Mariusz Lewandowski (FC Shakhtar Donetsk), Rafał Murawski (Lech Poznań, Łukasz Garguła (GKS Bełchatów), Jacek Krzynówek (VfL Wolfsburg), Radosław Majewski (Groclin Grodzisk Wielkopolski), Michał Pazdan (Górnik Zabrze), Roger Guerreiro (Legia Warschau).

Aanval: Euzebiusz Smolarek (Real Racing Club de Santander), Maciej Żurawski (Larissa FC), Tomasz Zahorski (Górnik Zabrze), Radosław Matusiak (Wisła Kraków), Marek Saganowski (Southampton FC).

'Jongeren willen hun pasfoto terug'

De site ikwilmijnpasfototerug.nl wil een petitie opstellen en aanbieden aan de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Tineke Huizinga. Ze willen namelijk dat de overheid alle honderdduizenden pasfoto's die sinds 2005 zijn ingeleverd voor de OV-chipkaarten teruggeeft aan de studenten.

Eén pasfoto kost omgerekend al snel twee euro, in totaal hebben de studenten sinds 2005 ongeveer voor vier miljoen euro geïnvesteerd in de OV-chipkaart. Deze kaart moet in 2009 alle andere vervoersbewijzen overbodig maken. Echter is de invoering van de kaart ernstig vertraagd. Eerder deze week kwam nog naar buiten dat de Tweede Kamer door wil gaan met de invoering van de OV-chipkaart.

Met de steun van alle studenten hopen de initiatiefnemers achter de site de benodigde 40.000 handtekeningen voor een zogenaamde burgerinitiatief op te halen. Met dit initiatief kan er worden afgedwongen dat er in de kamer over gepraat zal worden. Ze hopen hiermee de overheid te stimuleren om zorgvuldiger met projecten als de OV-chipkaart om te gaan.

Topman al-Qaeda in Irak gearresteerd

De leider van het terreurnetwerk in Irak, Abu Hamza al-Muhajir, is gearresteerd. Dat berichtte de Arabische nieuwszender al-Arabiya op gezag van het Iraakse ministerie van Defensie.

Muhajir geldt als de opvolger van Abu Musab al-Zarqawi. Deze 'topterrorist', volgens de Amerikanen verantwoordelijk voor tal van aanslagen en moorden in Irak, werd in 2006 gedood in Irak.

Over Muhajir is niet veel bekend. Hij zou een Egyptenaar zijn die eigenlijk Abu Ayyub al-Masri heet. Hij zou zijn opgepakt door Amerikaanse en Iraakse troepen in Mosul in Noord-Irak.

THQ mag games over de Marvel Super Hero Squad maken

THQ en Marvel zijn tot een overeenkomst gekomen. Een overeenkomst die THQ de mogelijkheid geeft om games te maken die gebaseerd zijn op de Marvel Super Hero Squad personages. De Marvel Super Hero Squad is een nieuw onderdeel van de Marvel figurines en is vooral gedoeld op kinderen. Denk hierbij aan kleine lichaampjes, grote hoofden.

THQ's eerste game die gebaseerd is op de Marvel Super Hero Squad zal in 2009 uitkomen. De game komt op ieder platform uit, inclusief de handhelds.


Geen bèta, maar een demo voor LittleBigPlanet

Website PS3 Fanboy kreeg op de PlayStation Day de mogelijkheid om LittleBigPlanet uitgebreid te checken. Daarnaast gingen ze ook praten met Pete Smith (producer) en Sam Bennett (Community Development Manager). Maar dat hadden ze beter niet moeten doen, of toch wel...

Goed, tijdens het interview kregen onze collega's te horen dat er geen open bčta van LittleBigPlanet komt. Er is uiteraard wel een bčta, maar die mogen alleen uitgenodigde mensen spelen. Er is dus wel een kans om uitgenodigd te worden, maar de kans dat jij wordt uitgenodigd is nihil. Wees echter niet getreurd, want er zijn plannen voor een demo. Meer informatie daarover volgt.


Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.