FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 28 maart 2008

Ik schiet ze kapot!

De Kamer heeft minister Ernst Hirsch Ballin opgedragen onderzoek te doen naar de mogelijkheid om zeer gewelddadige games te verbieden. De invloed van gewelddadige games op mensen is de laatste jaren al veel onderzocht en heeft ook verschillende uitkomsten gehad. De ene keer zet het de mensen wel aan tot geweld, de andere keer weer niet en soms iets er tussen in. Een van de meest ‘recente’ onderzoeken uit 2007 vertelt ons dat gewelddadige games inderdaad van slechte invloed kunnen zijn. Echter niet op gewone mensen, maar op psychisch instabiele personen. Een onderzoek dat eigenlijk niets nieuws vertelt en precies om deze reden het meest betrouwbaar is.

Hitler sommeert Oekraïnse wanbetalers

Adolf Hitler speelt de hoofdrol in een bizarre campagne van een energiemaatschappij uit Oekraïne. Op grote reclameposters en aanmaningen die het bedrijf deze week heeft verspreid staat een tekening met daarop het hoofd van Hitler, gespietst op een Rusissche bajonet.

Onder de afbeelding is de tekst ''Wie niet voor zijn verwarming betaalt, wordt gestraft!'' te lezen. Dat meldden diverse Russische media. De directeur van het bedrijf uit de plaats Donetsk stelt dat hij zulke rigoureuze maatregelen moest nemen omdat zijn maatschappij door wanbetalers enorme verliezen lijdt. Op dit moment kent de energieleverancier meer dan 14.000 wanbetalers.

De burgemeester van Donetsk wil dat het bedrijf in elk geval de posters weer verwijdert. Het is niet de eerste keer dat de maatschappij in opspraak komt door een campagne. Vorige jaar speelde dictator Joseph Stalin de hoofdrol in een soortgelijke actie.

Ondergrondse sekte verlaat hol

Leden van een Russische sekte hebben hun ondergrondse verblijfplaats verlaten waar zij zich vijf maanden ophielden om het verwachte einde van de wereld te overleven. Zij hadden gedreigd zichzelf op te blazen als de politie pogingen zou doen in te grijpen.

Een groep vrouwen kwam gisterenvond naar buiten omdat de ruimte dreigde in te storten, verklaarden de autoriteiten. Enkele tientallen aanhangers zouden zich nog ophouden in het hol bij de Wolga in de Centraal-Russische streek Penza. De sekte trok zich er op 7 november terug.

De politie trad terughoudend op uit vrees voor slachtoffers, vooral onder de kinderen. De leider van de sekte ging niet ondergronds. Hij wordt psychiatrisch behandeld en moet rekening houden met vervolging.

Verdonk: Nederland medeschuldig bankroet Antillen

Uitspraken van de Nederlandse oud-minister Rita Verdonk in een Antilliaanse krant hebben een hevige discussie teweeg gebracht over de verantwoordelijkheid van Nederland bij de grote schuldenlast van de Antillen.

Volgens Verdonk, vandaag in het Antilliaans Dagblad, is de Nederlandse regering "medeschuldig aan het bankroet van de Antillen. Den Haag zou volgens haar de eilanden in hun ontwikkeling naar een volwassen en goed functionerend land geremd hebben door in de afgelopen 50 jaar veel te toegeeflijk te zijn".

Volgens Gregory Damoen, fractieleider van de oppositiepartij Forsa Kòrsou, heeft Verdonk maar voor een deel gelijk. Volgens hem is Nederland namelijk niet "ten dele" verantwoordelijkheid voor de Antilliaanse schuld.

Criminele 'patser' moet auto's en euro's inleveren

Een man van wie wordt vermoed dat hij er criminele praktijken op nahoudt moest woensdag alvast 25 duizend euro aan contant geld en drie auto's inleveren bij justitie. De 24-jarige man uit Velsen wordt verdacht van het witwassen van geld dat is verkregen uit criminele activiteiten. Hij is opgepakt.

De politie denkt dat hij strafbare feiten pleegt omdat hij er een 'weelderige levensstijl' op nahoudt terwijl hij geen werk of uitkering heeft.

Het is gebruikelijk dat bepaalde verdachten na veroordeling worden 'geplukt'. In enkele politieregio's worden ongebruikelijke transacties gecontroleerd. Met de zogenoemde patseraanpak kan een misdrijf worden opgespoord via iemands vermogen. Ook wordt gecheckt hoe het kan dat iemand met bijvoorbeeld een uitkering in een hele dure auto rijdt.

Uitslag De Graafschap - Groningen

Vanavond werd er weer een wedstrijd in de Eredivisie afgewerkt. Hieronder de uitslag en karaktistieken.

De Graafschap - FC Groningen (1-1)
45'+2 Powel 0-1 (assist: Sankoh)
83' Johnson 1-1 (assist: Biseswar)

Toeschouwers: 12.600
Scheidsrechter: Haverkort
Stadion: De Vijverberg
Gele kaart: Fränkel (De Graafschap), Nijland, Powel, Hiariej (FC Groningen)

Opstellingen

De Graafschap: v.Fessem, Schuurman, Keller, Fung A Wing, Fränkel (De Groot/58), Bot (Johnson/79), J.Buijs, Schöne, Vidarsson (Hese/79), Tarvajärvi, Biseswar

FC Groningen: v.Loo, De Roover, Sankoh, Cahais, Stenman, v.d.Laak (Matavz/30), Hiariej, Lovre, Fledderus, Powel, Nijland (Svejdík/79)

Fitna na dreigementen van Liveleak verwijderd

De film Fitna van Geert Wilders is vanavond van de internetsite Liveleak.com verwijderd. Dat staat in een verklaring op de website te lezen. Volgens de verklaring zouden medewerkers van de site zijn bedreigd. Het zou gaan om ernstige bedreigingen.

"Dit is een droevige dag voor de vrijheid van meningsuiting", stellen medewerkers van de website. "Maar we stellen de veiligheid van ons personeel voorop. We willen alle duizenden mensen van veel verschillende achtergronden en religies bedanken voor de steun die ze ons hebben gegeven. Zij begrepen dat Liveleak.com een plek waar talloze meningen gehoord kunnen worden. Maar de prijs die we nu moeten betalen is te hoog."

Over de precieze aard van de dreigementen laat de verklaring zich niet uit. De website was sinds gisteravond de plek waar honderdduizenden mensen Fitna hebben bekeken. Op downloadsite Youtube.com was de film vanavond om 21.30 uur nog wel te zien.  Ook FOK! heeft een mirror van de film online gezet.

Screenshot Liveleak

Met dank aan de vele submitters voor de submit.

Braziliaanse jongen (16) bekent 12 moorden

Volgens de politie moordde hij voor de kick. Een Braziliaanse jongen van 16 heeft volgens de politie bekend dat hij in de afgelopen drie maanden twaalf mensen heeft vermoord. De tiener zegt dat hij zijn slachtoffers in vlagen van woede of uit wraak heeft omgebracht, maar volgens de politie deed hij het in sommige gevallen ook voor de kick. De politie zegt over bewijzen te beschikken dat de jongen zeker zes van de twaalf moorden die hij beweert te hebben gepleegd inderdaad heeft begaan.

De politie kwam de jongen op het spoor na de moord op een 39-jarige winkelier. Hij werd woensdag thuis in de stad Novo Hamburgo in het zuiden van het land gearresteerd. "Tijdens de verhoren sprak hij met de ijzingwekkende kilheid van iemand die er plezier in schept om mensen te vermoorden", zei politie-inspecteur Enizaldo José Plentz.

De verdachte, wiens naam in verband met zijn leeftijd niet wordt vrijgegeven, is ingesloten in een jeugddetentiecentrum waar hij de komende 45 dagen psychologische onderzoeken zal ondergaan. "Hij vertelde ons dat hij alleen maar mensen vermoordde die dat verdienden, zoals de jonge man die hij doodschoot omdat die uit wilde gaan met zijn zus", aldus inspecteur Plentz.

Stress? Ga in een open graf liggen!

De plannen van een Duitse pastoor om zijn schapen van de stress van het dagelijks leven af te helpen, werden van de week ruw verstoord. Opdringerige journalisten wilden namelijk per se weten waarom er levende mensen in open graven werden gelegd.

"Het was bedoeld als een meditatieoefening", verklaart pastoor Nolting. "Ik wil mensen in het duister laten nadenken over wat ze dwars zit en ik wil ze de energie laten verzamelen om zich hiertegen te verzetten."

Zijn rustige 'meditatiesessie' werd echter ruw onderbroken toen er nieuwsgierige journalisten kwamen opdagen die de participanten wilden interviewen. "Het was niet stil en dat had het wel moeten zijn. Ze wilden maar niet weg gaan, zelfs niet toen ik het ze vroeg." Volgens de pastoor waren er gelukkig toch wat enthousiastelingen die zich in het 2 meter diepe gat wilden laten zakken. "Ze waren dolenthousiast over hun 'wederopstanding'."

Voormalig FIA-baas Balestre overleden

Voormalig FIA-baas Jean-Marie Balestre is overleden. Dat heeft de Franse krant L'Equipe vandaag bekend gemaakt.

Balestre was van 1979 tot 1991 president van de Federation International de Sport Automobile (FISA), wat een min of meer autonoom onderdeel van de FIA was. Vanaf 1986 was de Fransman ook president van de FIA.

Het presidentschap van Balestre stond vooral in het teken van de harde strijd tussen de FIA en de constructeursorganisatie FOCA, waarvan Bernie Ecclestone de leider was. De strijd tussen 1980 en 1982 leidde uiteindelijk ertoe dat Ecclestone zich met de commerciële kant mocht bezighouden, en de FIA zich moest beperken tot het sportieve deel.

In 1991 verloor Balestre de verkiezing om het FIA-presidentschap van Max Mosley. Balestre is 86 jaar geworden.

Romario stopt nu definitief

Romario gaat definitief stoppen als profvoetballer. De Braziliaan stopt komend weekend als zijn contract bij Vasco Da Gama afloopt.

"Ik houd ermee op", aldus Romario in de krant O Dia. "Ik heb de juiste vorm niet meer. Voor mij is het voorbij." De wereldkampioen van 1994 voegde er nog aan toe dat hij op 30 maart "werkloos is en een baan gaat zoeken." Romario heeft al sinds november geen wedstrijd meer gespeeld. Desondanks sluit hij een afscheidstournee niet uit.

Madrid decor CL-finale 2010

In 2010 zal de finale om de Champions League worden gespeeld in Madrid. In het stadion van Real Madrid, Santiago Bernabéu, zullen de twee beste teams van Europa het dan met elkaar uitvechten. Dat maakte de UEFA bekend. Onder andere het nieuwe Wembley stadion was een van de afvallers.

Voor Bernabéu is het alweer de vierde keer dat het de finale van het prestigieuze toernooi mag organiseren. In 1957, 1969 en in 1980 was dat al eerder het geval.

Naast Wembley behoorden ook de München en Berlijn tot de afvallers. Voor Duitsland was er echter een troost: Hamburg zal in 2010 het decor zijn van de finale van de UEFA Cup.


Met dank aan High5 voor de submit.

100.000 mensen zien naakte Sophie Hilbrand

De film Zomerhitte heeft in negen dagen tijd al meer dan 100.000 bezoekers getrokkken. De debuutfilm van regisseuse Monique van de Ven, die 20 maart in première ging, heeft hiermee de status van Gouden Film bereikt.

De trofee werd vanavond uitgereikt aan Van de Ven. In de verfilming van het gelijknamige boek van Jan Wolkers spelen Sophie Hilbrand en Waldemar Torenstra de hoofdrollen. Eerder deze week werd al bekend dat Zomerhitte het beste openingsweekeinde van een Nederlandse boekverfilming in de afgelopen dertig jaar had (kinderboeken uitgezonderd).

Aan de pers heeft overigens niet gelegen. Bijna overal kreeg de film vernietigende kritieken. Zo zou de film oubollig zijn met krakkemikkige dialogen. Maar wellicht wilde iedereen een naakte en vingerende Sophie Hilbrand zien. Wie nieuwsgierig is naar deze scène maar geen zin heeft helemaal naar de bios te gaan kan hier kijken. (NSFW)

 

Lot Van Gaal in handen van spelers

Het lot van Louis van Gaal ligt in handen van de spelers van AZ. De directie van de Alkmaarse voetbalclub besloot eerder deze week ,,in goed overleg'' met de trainer om aan het einde van dit voetbalseizoen afscheid van elkaar te nemen. "Als de spelers van AZ de komende weken laten zien dat ze voor deze trainer door het vuur gaan, blijft Van Gaal komend seizoen misschien toch hoofdcoach'', zei voorzitter Dirk Scheringa.

Na de vrijdagochtendtraining maakte Van Gaal zijn vertrek bekend aan de spelersgroep. De selectie reageerde verontwaardigd. "Wij vinden dat Van Gaal de juiste man is om AZ op een hoger plan te brengen'', aldus verdediger Kew Jaliens. De aanvoerder stapte met de geblesseerde Stijn Schaars, die normaal gesproken captain is, naar het bestuur. "We hebben eerst met de spelersgroep overlegd'', aldus Jaliens. "We waren unaniem in onze mening.''

De directie gaf de selectie om vijf uur 's middags de kans hun gedachten over te brengen. Spelers die al thuis waren, kwamen na een telefoontje terug naar de club. In het ruim twee uur durende overleg slaagden de spelers erin om het bestuur te overtuigen. "Iedereen gaf aan dat ze komend seizoen hoe dan ook met Van Gaal verder willen'', aldus Scheringa. ,,We hebben besloten ze daarvoor de komende weken een kans te geven. De selectie moet laten zien wat ze er voor over hebben. Na afloop van het seizoen nemen we een besluit of we verder gaan met Van Gaal. Dat wordt niet alleen afgemeten aan de inzet, maar ook aan het resultaat.''

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK! Voetbalmanager!

Golfers presteren goed in Marbella

De Nederlandse golfers zijn vooralsnog goed op dreef in het toernooi van Marbella. De drie aanwezige golfers, Maarten Lafeber, Joost Luiten en Robert-Jan Derksen, hebben alle drie de cut gehaald.

Maarten Lafeber heeft de na de tweede dag zijn positie in de bovenste regionen vast kunnen houden. De Eindhovenaar zakte na een ronde van 70 wel twee plaatsjes, van de vijfde naar de zevende plaats, maar verkleinde zijn achterstand op de twee koploper, Hedblom en Millar, naar twee slagen. Lafeber staat op een totaal van 138, de Zweed en de Engelsman staan op 136.

Joost Luiten maakte een prima dag mee. Zijn ronde van 65 slagen was de beste van de dag en leverde hem een flinke stijging in het klassement op. Hij steeg van de 86ste positie naar plaats nummer 13 met een totaal van 139 slagen.

Ook Robert-Jan Derksen mag in het weekend verder golfen. Met een rondje van 69 slagen klom hij 32 plaatsen en staat hij nu gedeeld 31ste met een totaal van 142 slagen.

Spaanse zusters moeten minirokje dragen

Mannen die ziek raken tijdens hun vakantie in Spanje, zijn het beste af in de St. Rafael kliniek in Cadiz. De directie verplicht de verpleegsters namelijk voortaan een ultrakort rokje en een shirtje met diep decolleté te dragen. Indien een zuster dit weigert, wordt er dertig euro ingehouden van hun salaris.

De werkneemsters trokken namelijk de slobberbroeken van hun mannelijke collega's aan, omdat deze veel comfortabeler zouden zijn om te dragen. Aan het eind van de maand bleek er tot hun verbazing dertig euro 'toewijdingstoeslag' in mindering te zijn gebracht op hun salaris.

“Wij zijn geen decorstukken van het ziekenhuis. Wij willen gewoon patiënten verzorgen", laten de dames weten. Ze lieten het er niet bij zitten, en besloten hun werkgever voor de rechter te slepen. De directie is ervan overtuigd dat zij de zaak zullen winnen. In hun arbeidscontract staat namelijk duidelijk dat de zusters verplicht zijn de sexy bedrijfskleding te dragen.

De verpleegsters in kwestie maakt het niets uit. Zij gaan hoe dan ook volgende week met de slogan 'Eens zien wie de broek aan heeft' protesteren tegen de maatregel.

 


Of de zusters ook hun patiënten moeten verwennen, is niet bekend

Sponsor Bingo Loterij moet toontje lager zingen

De Sponsor Bingo Loterij is op de vingers getikt door minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA). Boosdoener is een massale actie, waarvan circa vier miljoen Nederlanders met een 'persoonlijke brief' op de hoogte zijn gesteld.

Hirsch Ballin laat vrijdag in antwoord op Kamervragen van SP'er Jan de Wit weten dat deze handelwijze niet past in het restrictieve kansspelbeleid dat het kabinet voor ogen heeft. Op de envelop prijkt de tekst 'Iedereen een lcd-tv en 1 op de 4 wint 7500 euro gegarandeerd'. Volgens de bewindsman is er in de brieven en op de websites van de Sponsor Bingo Loterij, net als in de talloze radio- en tv-spotjes, geen sprake van 'evenwichtige en zorgvuldige reclame'.

In december werd het Nederlands Kansspel Platform door het ministerie van Justitie berispt in een brief, in februari volgde de Nationale Goede Doelen Loterijen. De Sponsor Bingo Loterij valt onder beiden. Het vriendelijke doch dringende verzoek luidt om een streep door dit soort campagnes te zetten. Zonodig volgen aanvullende voorwaarden, schrijft Hirsch Ballin.

'Rokende bom' blijkt schoolproject

Een Amerikaanse student heeft gisteren in New York voor flink wat opschudding gezorgd toen het studieproject dat hij bij zich had, opeens flink begon te roken.

De 29-jarige student had een model van een lift bij zich in de ondergrondse metro. Toen het in een doos verpakte model na een kortsluiting hevig begon te roken, raakten zijn medereizigers in paniek.

De jongeman probeerde hen nog uit te leggen dat het geen bom maar gewoon een project was. De angstige forenzen besloten echter waarschijnlijk dat dat niet erg geloofwaardig was uit de mond van een jongen met een rokende doos vol met draden, een batterij en een motortje in zijn handen, en gingen ervandoor.

Even later werd hij opgepakt en na verhoor door de politie werd hij weer vrijgelaten. Hij verklaarde er spijt van te hebben dat hij iedereen zo heeft laten schrikken. "De volgende keer laat ik mijn elektronicaprojecten wel thuis."

Lekker hakken met piraten in Soul Calibur IV screens

Vandaag kunnen we genieten van een hele serie nieuwe screenshots van Soul Calibur IV. Op deze beelden zien we de stoere Cervantes de León en Zasalamel in actie, net zoals de schattige maar gevaarlijk babe Amy.

Het vierde deel in de Soul Calibur reeks zal verschijnen voor zowel de Xbox 360 als Playstation 3. Een exacte releasedatum is vooralsnog niet bekend, maar we verwachten dat de game nog dit jaar uit zal komen.


Releasedatum van SOCOM Confrontation bekend gemaakt

Sony heeft laten weten dat SOCOM Confrontation dit jaar zijn opwachting zal maken. We zullen echter nog wel tot in de nazomer moeten wachten voordat we met de game aan de slag kunnen gaan, de game slaat namelijk gepland voor een release op 16 september 2008.

Om dit te vieren is ook de officiële website van de game online gegaan. Deze kun je hier vinden. De site dient nu nog als community plek voor de fans, maar zal in de tijd naar de release toe ook worden voorzien van de laatste updates over de game. Na de launch zal de site worden gebruikt voor het bijhouden van stats, clan management en meer.


Nintendo Benelux pakt mod-winkels aan

Nintendo Benelux heeft genoeg van de bedrijfjes die tegen een zacht prijsje een Wii voor je kunnen ombouwen of je een flashkaart voor je Nintendo DS leveren. Als reactie hierop hebben ze een advocatenkantoor in de arm genomen om druk te zetten op deze bedrijfjes. Enkele van hen zijn hiervoor reeds gezwicht en hebben hun diensten gestaakt.

Advocatenkantoor Lovells is deze week aan de slag gegaan voor Nintendo en heeft meer dan twintig winkels aangeschreven. In deze brief worden de winkels aangeraden hun activiteiten ogenblikkelijk te staken. Wat de precieze inhoud van deze brieven is, is niet geheel duidelijk.
Het blijft echter niet bij deze bedrijfjes, Nintendo is op dit moment hard bezig met het verzamelen van nieuwe adressen om aan Lovells door te spelen. De brief moet aardig overtuigend zijn, aangezien zowel Ombouwlimburg.nl en Modmybox.nl via hun websites hebben laten weten dat ze gehoor aan de oproep gaan geven.

Advocaat Win Yan Lam van Lovells heeft laten weten dat "de verkoop van modchips voor de Wii inbreuk op de auteursrechten van Nintendo oplevert, omdat modchips bestemd zijn voor het omzeilen van technische voorzieningen ter bescherming van auteursrechtelijk beschermde werken. Het ombouwen van de Wii en de verkoop van flashkaarten voor de DS vormen daarom auteursrechtinbreuk".

Dit is niet de eerste keer dat Nintendo actie onderneemt tegen ombouwers. In 2007 hield Nintendo in Duitsland een vergelijkbare actie en ook toen was deze erg succesvol. Naast Nintendo, hebben ook zowel Sony als Microsoft in het verleden opgetreden tegen het modden van hun consoles.

Belg ramt deur in voor hamster

Een 22-jarige man uit het Belgische Luik is opgepakt omdat hij de deur van het appartementencomplex van zijn ex-vriendin heeft ingeramd. Zijn ex had namelijk zijn hamster nog in huis, en die wilde hij uiteraard terug.

Toen de deur eenmaal was ingeramd, stormde hij de trappen op naar de derde verdieping, naar het appartement van de ex. Zonder zich om de vrouw te bekommeren liep hij naar zijn hamster. Het knaagdiertje was het enige waarvoor hij kwam.

[MLB] Van den Hurk in line-up Marlins

Rick van den Hurk zal dit jaar zijn opwachting maken in de roulatie van startende pitchers bij de Florida Marlins. De Nederlander, die vorig jaar zijn debuut maakte in de Major League Baseball, heeft opnieuw de kans gekregen van coach Fredi Gonzalez.

Van den Hurk speelde vorig seizoen 18 wedstrijden voor de Marlins. Daarin behaalde hij vier overwinningen, zes nederlagen en acht onbesliste wedstrijden. Op dit moment is hij de enige rechtshandige pitcher in de line-up van de Marlins. Hij zal beginnen als de tweede pitcher in de roulatie, achter de linkshandige Mark Hendrickson.

Het seizoen van de Marlins begint op 31 maart tegen de New York Mets, Van den Hurk speelt een dag later tegen diezelfde Mets.

Krajicek alweer naar huis

Michaëlla Krajicek is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de derde ronde van het WTA-toernooi in Miami. In de tweede ronde was de Nieuw-Zeelandse Marina Erakovic, die getraind wordt door de Nederlander Michiel Schapers, te sterk voor onze landgenote.

Krajicek, de nummer 34 van de wereld, verloor met 6-2 3-6 en 6-2 van Erakovic, de nummer 101 van de wereld. Omdat ze in Miami als 30ste geplaatst was had Krajicek in de eerste ronde nog een bye gekregen.

Cuba heft beperkingen mobiele telefonie op

De Cubaanse regering heft de beperkingen op het gebruik van mobiele telefonie op. Dit is vrijdag in Havana bekendgemaakt. Het is volgens waarnemers een nieuwe stap van president Raúl Castro om de Cubanen beter toegang te bieden tot consumptieartikelen.

De telefoonmaatschappij Etecsa heeft in de krant van de regerende communistische partij Granma aangekondigd dat het publiek de komende dagen mobiel kan bellen. Veel Cubanen verlangen al langer naar mobieltjes en hoopten dat het einde van de beperking op dit gebied tot de eerste besluiten van de nieuwe leider Raúl Castro zou behoren.

"Dit toont aan dat er een mentaliteitsverandering in de top gaande is en vormt een bewijs dat Cuba de 21e eeuw is binnengetreden", zei een jonge Cubaanse computertechnicus in een reactie.

De 76-jarige Raúl Castro is begonnen met het opheffen van restricties in het dagelijks leven. Hij beloofde vorige maand na zijn aantreden binnen enkele weken te beginnen met het schrappen van ,,overdadige regels en verboden''. Het Cubaanse volk verlangt naar betere levensomstandigheden.

Tot dusver moesten Cubanen mobieltjes via derden, voornamelijk buitenlanders, bemachtigen. Daardoor bleef de gsm vooral voorbehouden aan de rijken van het eiland. Ook van de nieuwe regeling zullen vermoedelijk vooral welgestelden profiteren, want wie bij Etecsa een mobieltje gaat aanvragen moet hiervoor buitenlandse valuta op tafel leggen.

Twee weken geleden werd al een ban op een aantal elektronicaproducten opgeheven, waaronder computers en dvd's. Toegang tot internet blijft beperkt en reizen naar het buitenland blijft moeilijk.

Zussen tot 21 jaar de cel in voor drugssmokkel

Twee Nederlandse zussen zijn veroordeeld tot 21 en 18 jaar cel voor het smokkelen van 115 kilo heroïne. De zussen werden in juni vorig jaar opgepakt in de Britse havenstad Harwich. Zij hadden de drugs in een busje met meubels verstopt. De waarde van de drugs zou meer dan vijf miljoen pond zijn.

De 39-jarige Jacqueline en de 45-jarige Manon werden vorige maand al schuldig bevonden door een Britse rechtbank. Alleen de strafmaat moest nog worden bepaald. Dat is nu gebeurd. De rechter stelde dat de zussen hun levens en die van hun familie hebben geruïneerd, maar dat zij datzelfde hebben gedaan met de levens van honderden Britten, die de drugs zouden hebben gebruikt. "Drugs zijn slecht en de straffen moeten hoog zijn om anderen te ontmoedigen."

De drugsvangst is een van de grootste in de geschiedenis van Harwich. De zussen waren met de boot van Hoek van Holland naar Harwich gevaren. Bij aankomst in de Britse haven keek de douane in het busje en stelde vast dat de meubels in niet al te goede conditie waren. Toen douaniers wat meubels verschoven, stuitten zij op de heroïne.

De strafmaat in Groot-Brittannië ligt over het algemeen beduidend hoger dan in Nederland, aldus de reclassering. De zussen hebben 28 dagen de tijd om in hoger beroep te gaan.

Jade Raymond werkt aan een nieuw project

Jade Raymond begon lang geleden bij Sony Online Entertainment. Niet veel later vertrok ze naar Electronic Arts en nog later naar There Inc. Uiteindelijk kwam ze bij Ubisoft terecht. Daar kreeg ze de leiding over het team achter Assassin's Creed.

Nu haar eerste hit binnen is, kan een nieuw project natuurlijk niet uitblijven, want stoppen wil ze zeker niet. Yves Guillemot, medeoprichter en CEO van Ubisoft, onthult dat Jade momenteel aan een nieuw project werkt. Het project is nog niet ver gevorderd dus voorlopig zullen we moeten wachten op meer informatie. Wel vertelt Guillemot ons het volgende:

"This game shows that our industry has reached a new level, and I'm not really surprised that it gets polarised critics, just as a strong movie would. As you know, such a success with a totally new IP which took so many risks in order to redefine the genre is unprecedented."

Guillemot meldt verder dat hij dol op Jade is vanwege haar creativiteit en ervaring. Het succes van Assassin's Creed zou dit meer dan eens bewijzen. De aandacht die ze kreeg, zou volledig te danken aan de anticipatie en de kwaliteit van het spel. Zou haar glimlach ook geholpen hebben?[Update]GT5: Prologue later op PSN

Update
Inmiddels staat Gran Turismo 5: Prologue op PSN. Je kan de game downloaden voor 39,99 euro.

Oorspronkelijke bericht
Bijna iedereen met een PS3 zit er op te wachten: Gran Turismo 5: Prologue. De game is sinds gisteren al te koop op BluRay, maar zou ook sinds gisteren te downloaden zijn via het PlayStation Network. Er is alleen nog niks te vinden en volgens Sony zijn er enkele technische problemen die een release op PSN verhinderen.

"Unfortunately due to some last minute technical difficulties, we were unable to publish the new content to the PS Store yesterday. We are working to resolve these issues and will let you know as soon as new content is posted. Aldus een woordvoerder van Sony. Wanneer de game te downloaden zal zijn is niet bekend, maar de verwachting is dat hij morgen online zal staan.

Grand Turismo 5 Prologue is de voorloper van Gran Turismo 5 op de PS3 die 28 maart in de schappen ligt. De game zal 71 auto's bevatten, waaronder Lotus, Mitsubishi, Nissan en Ferrari wagens. Daarnaast zullen er zes circuits te vinden zijn, zoals Eiger Nordwand, the London City Track en Suzuka. GT5: Prologue zal ook de eerste GT-game zijn die online zal gaan, en wel met 16 spelers tegelijk. De game zal draaien op 1080p en 60 fps (30 fps bij replays vanwege de extra effecten). Online leaderboards en My Garage zullen aanwezig zijn.

Met dank aan Kepler voor het herschrijven van het bericht.

'Spin Massa was eigen schuld'

Tijdens de race van de GP van Maleisië, die afgelopen weekend werd gehouden, spinde Felipe Massa in zijn Ferrari van de baan en kon de race niet meer voortzetten. Volgens Massa lag het aan de auto, maar volgens de persman van Ferrari was het wel degelijk zijn fout.

Massa reed op dat moment op een keurige tweede plek en zag door de spin een podiumplaats in rook op gaan. Hij was na de race van mening dat het absoluut zijn fout niet was, maar Ferrari-persman Luca Colajanni spreekt Felipe tegen: "Hij ging wat te hard over de kerbstones in bocht zes, waardoor hij de achterkant van de auto verloor en in bocht zeven van de baan spinde."

De geruchten dat Massa op de schopstoel staat worden alleen maar sterker, zeker nu Alonso zich heeft aangeboden als coureur voor het team. De persman spreekt dit voor alsnog tegen: "Er is niks afgesproken met Alonso. Ik wil graag benadrukken dat onze coureurs voor 2009 gewoon zijn vastgelegd."

[Upd] Van Gaal stapt op bij AZ

Louis van Gaal heeft besloten om aan het einde van dit seizoen op te stappen bij AZ. De oefenmeester maakte dit vrijdag, na afloop van de ochtendtraining, aan zijn spelers bekend.

Kort na de bekendmaking van het vertrek van Van Gaal vertrok een aantal spelers naar huis, maar bleven er ook een aantal in het DSB-stadion om met het management van de Alkmaarders te overleggen. De bespreking zal later vandaag moeten uitmonden in een officieel standpunt van de clubleiding binnen deze kwestie.

Van Gaal is aan zijn derde seizoen als trainer van AZ bezig. In 2005 werd de oefenmeester als opvolger van Co Adriaanse aangetrokken. De voormalig bondscoach van het Nederlands Elftal en coach van FC Barcelona en Ajax beleeft een slecht seizoen met zijn selectie. Het was de bedoeling dat de Alkmaarders mee zouden doen in de strijd om te titel, maar inmiddels nadert de degradatiezone met rasse schreden. De ploeg staat momenteel op de twaalfde plaats en heeft maar zes punten meer dan Willem II, dat op de zestiende positie staat.

Afgelopen zaterdag hadden de supporters genoeg van het slechte spel van AZ. Toen speelde de club doelpuntloos gelijk tegen De Graafschap. Tijdens het duel haalden zij hard uit naar clubleiding, spelers en Van Gaal. Sinds 16 januari wist de club uit Alkmaar geen enkele wedstrijd meer te winnen.

Dirk Scheringa, voorzitter van AZ, liet anderhalve maand geleden nog weten dat de positie van Van Gaal onomstreden was. "Er was geen twijfel, Van Gaal blijft bij ons," aldus Scheringa. "Hij heeft een contract tot 2010 en hij is een goede coach. We hebben vier geweldige jaren gehad, nu zit het gewoon tegen. Maar we leiden AZ met zijn vijven en hebben een langere termijnvisie. Daar wijken we niet van af."

Inmiddels ligt het dus allemaal anders, aangezien Van Gaal na dit seizoen dus toch vertrekt. De oefenmeester behaalde vorig seizoen, ondanks het mislopen van de titel op de laatste speeldag, een prima resultaat. Dit seizoen was de selectie geen schim meer van de groep die vorig seizoen nog prima voetbal liet zien.

Update 16.11 uur
AZ ontkent dat Van Gaal na dit seizoen vertrekt bij de Alkmaarders. "Op dit moment is er geen sprake van een vertrek", aldus de perschef.

[upd] Louis van Gaal vertrekt bij AZ

Louis van Gaal heeft besloten om aan het einde van dit seizoen op te stappen bij AZ. De oefenmeester maakte dit vrijdag, na afloop van de ochtendtraining, aan zijn spelers bekend.

Kort na de bekendmaking van het vertrek van Van Gaal vertrok een aantal spelers naar huis, maar bleven er ook een aantal in het DSB-stadion om met het management van de Alkmaarders te overleggen. De bespreking zal later vandaag moeten uitmonden in een officieel standpunt van de clubleiding binnen deze kwestie.

Van Gaal is aan zijn derde seizoen als trainer van AZ bezig. In 2005 werd de oefenmeester als opvolger van Co Adriaanse aangetrokken. De voormalig bondscoach van het Nederlands Elftal en coach van FC Barcelona en Ajax beleeft een slecht seizoen met zijn selectie. Het was de bedoeling dat de Alkmaarders mee zouden doen in de strijd om te titel, maar inmiddels nadert de degradatiezone met rasse schreden. De ploeg staat momenteel op de twaalfde plaats en heeft maar zes punten meer dan Willem II, dat op de zestiende positie staat.

Afgelopen zaterdag hadden de supporters genoeg van het slechte spel van AZ. Toen speelde de club doelpuntloos gelijk tegen De Graafschap. Tijdens het duel haalden zij hard uit naar clubleiding, spelers en Van Gaal. Sinds 16 januari wist de club uit Alkmaar geen enkele wedstrijd meer te winnen.

Dirk Scheringa, voorzitter van AZ, liet anderhalve maand geleden nog weten dat de positie van Van Gaal onomstreden was. "Er was geen twijfel, Van Gaal blijft bij ons," aldus Scheringa. "Hij heeft een contract tot 2010 en hij is een goede coach. We hebben vier geweldige jaren gehad, nu zit het gewoon tegen. Maar we leiden AZ met zijn vijven en hebben een langere termijnvisie. Daar wijken we niet van af."

Inmiddels ligt het dus allemaal anders, aangezien Van Gaal na dit seizoen dus toch vertrekt. De oefenmeester behaalde vorig seizoen, ondanks het mislopen van de titel op de laatste speeldag, een prima resultaat. Dit seizoen was de selectie geen schim meer van de groep die vorig seizoen nog prima voetbal liet zien.

Update 16.09 uur
AZ ontkent dat Van Gaal na dit seizoen vertrekt bij de Alkmaarders. "Op dit moment is er geen sprake van een vertrek", aldus de perschef.

Voor meer voetbalnieuws kijk je op de FOK! Voetbalmanager!

Alves heeft tijd nodig

Afonso Alves moet nog zijn eerste doelpunt in dienst van Middlesbrough nog maken. De Braziliaan, die ooit bij SC Heerenveen doelpunten aan de lopende band maakte, komt bijna niet aan spelen toe in Engeland. Hij moet het vooral hebben van invalbeurten.

Gareth Southgate, de trainer van Middlesbrough, zegt dat het helemaal goed komt met de 27-jarige aanvaller. "We moeten hem de tijd geven, dat heb ik vanaf de dag dat we hem contracteerden gezegd", liet de manager weten in The Times. "Dat vind ik nog steeds."

"Als je een speler voor een dergelijk bedrag vastlegt, dan genereert dat veel aandacht", gaf de trainer aan. "Tuncay Sanli was transfervrij en Jeremie Aliadière kostte ons twee miljoen pond. Zij dragen minder ballast met zich mee. Maar ik behandel iemand die we voor geld hebben gehaald niet anders dan zijn concurrenten." Alves zou voor circa 13 miljoen pond in de winterstop van Heerenveen overgekomen zijn.

Safin blijft ondermaats presteren

Marat Safin is er wederom niet in geslaagd om de tweede ronde van een ATP-toernooi te bereiken. De Rus moest in de eerste ronde van het toernooi in Miami zijn meerdere erkennen in Bobby Reynolds, een Amerikaanse qualifier. De setstanden waren 6-7(3), 6-4 en 6-7(5).

In de beslissende tiebreak wist Safin nog wel een 3-1-voorsprong te pakken. Daarna maakte hij echter vijf onnodige fouten, die hem uiteindelijk de zege hebben gekost.

De Russische tennisser wacht al meer dan drie jaar op een toernooizege. In die periode zakte hij bovendien flink op de wereldranglijst en staat nu op plaats 90.

Nederland 2 start grote campagne

Altijd bij 2De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) start in april een reclamecampagne voor Nederland 2. Met de slogan 'Opinie en debat, Altijd bij 2' zijn onder andere commercials op televisie, advertenties in dagbladen en tijdschriften en banners op internet te zien. Daarin staan specifieke Nederland 2 programma's als De leugen regeert (VARA), Het elfde uur (EO), Het hof van Joosten (VARA), Rondom 10 (NCRV) en NOVA (NOS, NPS, VARA) centraal. Met de campagne hoopt de NPO niet alleen meer kijkers te trekken voor de televisiezender, maar ook het profiel van Nederland 2 te versterken.

Tijdens de Boekenweek waren er ook al spotjes te zien over de literaire programmering. "Uit onderzoek van KLO (Kijk- en Luisteronderzoek) blijkt dat de doelgroep de programmering rondom de Boekenweek heel goed vindt passen bij Nederland 2", zegt Jeroen Kramers, manager marketing en promotie. "Programma's als De avond van het boek (NPS) en Van Kooten en De Bie: Van oude jongens krentenbrood (VPRO) zijn goed bekeken en gewaardeerd. Kijkers geven zelfs aan hierdoor ook meer te gaan lezen. Door in een multimediale campagne de actuele zenderprogrammering centraal te stellen, wordt niet alleen de positie van Nederland 2 versterkt, maar ook de publieke taak van het net onderstreept."

Vanaf dinsdag wordt er ook een speciale site gelanceerd.

Koevermans praat nog niet over titel

Danny Koevermans kan zich zaterdagavond revancheren voor het mislopen van de titel van vorig seizoen. De spits stond toen nog onder contract bij AZ en had nog een kans om het kampioenschap binnen te slepen. Uiteindelijk bleek Excelsior te sterk en ging de schaal naar PSV.

Aanstaande zaterdag zou Koevermans wel eens met een brede grijns van het veld kunnen stappen. De aanvaller staat, dit keer met PSV, op het punt om voor het eerst in zijn carrière als profvoetballer kampioen van Nederland te worden. Mocht PSV van NEC winnen én laat Ajax punten liggen bij SC Heerenveen, dan is de vierde landstitel voor de Eindhovenaren veilig gesteld.

Toch blijft Koevermans realistisch en kijkt nog niet naar de naderende festiviteiten. "Dat doe ik niet meer," liet hij vrijdag na de training weten. "Ik praat pas over de titel als het zover is. Ik heb geleerd van vorig seizoen."

Met dat laatste refereerde Koevermans naar de laatste dagen voorafgaand aan een mogelijk kampioenschap voor AZ. De speler sprak veel over de mogelijke titel en was ook zijn zenuwen nauwelijks de baas. Het lijkt echter een kwestie van tijd, voordat De Koef de schaal boven zijn hoofd kan houden.

Herstel Makaay verloopt beter dan verwacht

Roy Makaay herstelt voorspoedig van zijn enkelblessure. De spits van Feyenoord liep twee weken geleden een enkelblessure op in het duel met AZ. De herstelperiode werd door de medische staf geschat op ongeveer zes weken.

Bert van Marwijk hoopt dat de aanvaller sneller dan de zes geplande weken terugkeert. "Ik hoop stiekem dat hij een beetje sneller terugkeert dan de zes weken die ervoor stonden gepland", aldus de nieuwe bondscoach tegenover De Telegraaf.

Naast Makaay kan de trainer van Feyenoord ook geen beroep doen op Ron Vlaar en Tim Vincken. Beide spelers zijn langdurig geblesseerd. Andwéle Slory en Chun-soo Lee zijn wel beschikbaar voor de volgende wedstrijd uit bij NAC Breda.

Dramatische cijfers van Koster

De interim-trainer van Ajax, Adrie Koster, heeft de mogelijkheid om een record neer te zetten. Het is niet een record om trots op te zijn. Hij heeft nog vier wedstrijden om te voorkomen dat hij de slechtst presterende coach in de laatste dertig jaar wordt bij Ajax.

De Volkskrant heeft een onderzoek gedaan en daaruit is gebleken dat alleen Jan Wouters een lager puntengemiddelde in de eredivisie heeft dan de huidige coach van Ajax. In de periode van 1998-2000 behaalde Wouters een gemiddelde van 1,71 punten per wedstrijd. Morten Olsen heeft de beste cijfers als coach van Ajax. De Deen behaalde een gemiddelde van 2,37 punten per wedstrijd.

Minste punten Ajax-trainers laatste dertig jaar
1. Jan Wouters (1998-2000) 42 duels, 72 punten – 1,71 gemiddeld
2. Adrie Koster (2007-2008) 23 duels, 40 punten – 1,74 gemiddeld
3. Co Adriaanse (2000-2001) 48 duels, 90 punten – 1,88 gemiddeld
4. Danny Blind (2005-2006) 44 duels, 84 punten – 1,91 gemiddeld
5. Leo Beenhakker (1979-1981 en 1989-1991) 124 duels, 254 punten – 2,05 gemiddeld

Stekelenburg zaterdag inzetbaar

Maarten Stekelenburg zal zaterdag weer onder de lat van Ajax staan. Door privéomstandigheden was de eerste doelman van Ajax een aantal wedstrijden afwezig.

Hij miste onder andere de wedstrijden tegen PSV, FC Twente en meldde zich af voor de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Oostenrijk. Zaterdag wordt er tegen SC Heerenveen gespeeld, en Koster kan weer een beroep doen op de eerste doelman van Ajax.

Er bestaat een kleine kans op het kampioenschap voor Ajax, maar het ziet er niet zonnig uit. Van de laatste negen keer dat er tegen SC Heerenveen gespeeld is, is maar tweemaal gewonnen door de Amsterdammers.

Guillaume Elmont haalt EK

Guillaume Elmont kan over twee weken meedoen aan de Europese Kampioenschappen judo in Lissabon. De Wereldkampioen van 2005 is dit jaar nog niet in actie gekomen door een blessure.

Elmont moet tijdens het EK vormbehoud tonen om mee te mogen doen aan de Olympische Spelen in Peking. Door zijn derde plek op de Wereldkampoenschappen van 2007 wist hij al een nominatie af te dwingen. Om zich te kwalificeren moet Elmont bij de beste zeven eindigen.

"Mijn doel in Lissabon is gewoon het podium, daar ga ik voor. Dan komt het met die kwalificatie wel goed", aldus Elmont.

Tweede Kamer debatteert over 'Fitna'

De Tweede Kamer houdt dinsdag een debat over 'Fitna'. De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hebben het debat aangevraagd, heeft Kamervoorzitter Gerdi Verbeet vrijdag laten weten.

Het is voor het eerst dat de Kamer in debat gaat over de film, ook al heeft die politiek Den Haag weken in de greep heeft gehouden. Tot nu toe kwam de film hooguit zijdelings even aan de orde in debatten over andere onderwerpen. De coalitiepartijen willen dat premier Jan Peter Balkenende (CDA) en eventueel nog andere bewindslieden aan het debat meedoen.

Balkenende zei donderdagavond namens het kabinet dat hij betreurt dat Geert Wilders zijn antikoranfilm naar buiten heeft gebracht. De film is er op gericht om gevoelens te kwetsen, zei de premier. "In de film wordt de islam gelijkgesteld met het plegen van gruweldaden. Wij verwerpen deze voorstelling van zaken. Een overgroot deel van de moslims verwerpt extremisme en geweld. De slachtoffers zijn vaak ook moslims."

Politieke partijen reageerden donderdagavond nogal lauw op 'Fitna'. De PvdA zag 'niets nieuws', de VVD sprak van een 'gemiste kans' en de SP vindt dat Wilders generaliseert. CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel noemde de film 'onnodig kwetsend'.

Sullivan weer sneller op 50m vrij

Eamon Sullivan, de nieuwe Australische zwemheld, heeft opnieuw het wereldrecord op de 50 meter vrije slag verbroken. Hij wist een tijd neer te zetten van 21,28 seconden.

Eamon zwom zijn tijd tijdens Australische Trials. Een dag eerder had hij op dezelfde afstand het wereldrecord al aangescherpt tot 21,41. De fransman Alain Bernard wist vorige week tijdens de Europese Kampioenschappen in Eindhoven een nieuw wereldrecord neer te zetten op de 50 meter vrij, hij zwom toen 21,50.

Van Basten gecharmeerd van Gourcuff

Marco van Basten is al druk bezig met plannen voor Ajax. De nieuwe Ajax-trainer wil graag Yoann Gourcuff voor één jaar huren van AC Milan, volgens Italiaanse media. Gourcuff is op dit moment voornamelijk een bankzitter bij de club uit Milaan.

Gourcuff wordt door Van Basten als de perfecte man achter de spitsen gezien, in de rol die eerder door Van der Vaart en Sneijer vervuld werd bij Ajax. De 21-jarige Gourcuff werd door Milan overgenomen van Stade Rennes, voor 4,5 miljoen euro in 2006.

Diverse kranten meldden dat ook Olympique Marseille de middenvelder graag wil hebben. De jonge speler heeft onlangs zijn contract nog verlengd tot de zomer van 2012.

Nieuwe assistenten Oranje maandag gepresenteerd

De nieuwe assistenten van bondscoach Bert van Marwijk zijn Frank de Boer, Phillip Cocu, Dick Voorn en Ruud Hesp. De heren zullen maandag officieel gepresenteerd worden

Ruud Hesp zal de keeperstrainer worden terwijl de overige drie veldassistenten worden. Hesp is op dit moment ook de keeperstrainer van de huidige bondscoach Marco van Basten.

Het is voor Philip Cocu zijn stageperiode terwijl Frank de Boer zijn assistentschap zal gaan combineren met het coachen van Ajax A1. Het betreft de versnelde cursus coach betaald voetbal voor Cocu.

Platenlabel overweegt stappen tegen Wilders

Niet alleen rapper Salah Edin, maar ook zijn platenlabel Top Notch overweegt juridische stappen te ondernemen tegen Geert Wilders. In diens donderdag gelanceerde film 'Fitna' is een foto van Edin te zien terwijl wordt verwezen naar de moordenaar van Theo van Gogh. "Dat beeld gaat de wereld over met het onderschrift van Mohammed B.", zegt Kees de Koning, oprichter van Top Notch.

Het betreffende portret werd gemaakt voor de albumhoes van 'Nederlands grootste nachtmerrie' en was een bewuste verwijzing naar de alom bekende foto van B. "Ik wil dat Wilders met zijn fikken van onze spullen afblijft. Het gaat om artwork dat wij hebben laten vervaardigen", stelt De Koning. "Ik wil op geen enkele wijze een bijdrage leveren aan het werk van Geert Wilders."

Filmmaker Wilders gaf vrijdag op Radio 1 toe in de fout te zijn gegaan met de foto. Edin zelf kondigde ook al stappen tegen de PVV-leider voor het gebruik van zijn beeltenis. Het is niet voor het eerst dat zijn foto wordt verward met die van B. Dagblad Dag plaatste al eens eerder de foto van de rapper bij een artikel over de tot levenslang veroordeelde moslimextremist.

Wilders kan rekenen op meerdere telefoontjes van verontwaardigde advocaten. Vrijdag liet programmamaker Rob Muntz al weten het niet eens te zijn met het gebruik van een geluidsfragment in de film. Voor het gebruik van het fragment, dat afkomstig is uit een interview met Van Gogh, zou Wilders hem niet om toestemming hebben gevraagd.

Ook de Deense cartoonist Kurt Westergaard overweegt stappen tegen de PVV-politicus. Zowel aan het begin als het einde van 'Fitna' is zijn veelbesproken spotprent te zien van de profeet Mohammed die een bom draagt in zijn tulband. "Mijn cartoon gebruiken zonder toestemming is een manier van diefstal", zei hij donderdag in een telefonisch vraaggesprek met een redacteur van actualiteitenprogramma Nova.

Sinterklaas mag geen huwelijk meer voltrekken

Sinterklaas mag in Leiden geen liefdeskoppels meer in de echt verbinden. Tijdens zijn verjaardag op 5 december vorig jaar deed de goedheiligman dat nog wel. Maar het college van burgemeester en wethouders vond dat ongepast en heeft de kledingvoorschriften voor de ambtenaar van de burgerlijke stand gewijzigd.

"Het voltrekken van een huwelijk is een waardige en serieuze ceremonie", vindt het Leidse college. De buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand mag voortaan daarom alleen een toga dragen die verstrekt is door de gemeente, licht een gemeentewoordvoerder toe.

Nederlandse Politiebond akkoord met cao

De Nederlandse Politiebond (NPB) gaat akkoord met het nieuwste cao-voorstel van minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA). Twintig procent van de ruim 23 duizend leden bracht een stem uit, van wie zestig procent voor het voorstel stemde.

"Het was een erg moeilijke bevalling", zegt NPB-voorzitter Hans van Duijn. "Met name het geringe aantal leden dat gestemd heeft, zorgde voor discussie in het bestuur. Uiteindelijk hebben we met een grote meerderheid besloten om de uitspraak van de leden te volgen."

Het is niet meer de vraag of de cao wordt aangenomen, zegt Van Duijn. "Die komt er zeker, want de VMHP zal ook een positief advies uitbrengen." Voor een nieuwe cao moeten ten minste twee van de vier bonden akkoord gaan. Leden van de VMHP kunnen nog tot 1 april stemmen, maar volgens de woordvoerder zijn de meeste stemmen al binnen. "We hebben het voostel positief voorgelegd en dat lijkt geen probleem te worden."

De andere grote vakbond ACP geeft zijn leden nog tot en met 1 april voor het uitbrengen van een stem. De kleinere bond ANPV gaat volgende week de laatste regio's langs voor het verzamelen van stemmen. Tot nu toe wordt er evenveel voor als tegen gestemd, zegt voorzitter Ron Tournier.

Film: The Banishment

De Russische cinema kent een grootse historie van filmkunstenaars, met Sergej M. Eisenstein en Andrej Tarkovski als belangrijkste vaandeldragers. Met de release van The Return (Vozvrashcheniye) in 2003 leek een nieuwe arthouse-held geboren in de persoon van Andrei Zvyagintsev. De film werd 'ontdekt' op het filmfestival van Venetië en werd met zo'n beetje alle belangrijke prijzen beloond. Volkomen terecht, want de prachtige, trage beelden en de onderhuidse spanning maken het tot een unieke ervaring en één van de absolute hoogtepunten van de hedendaagse Europese cinema. Opvolger The Banishment (Izganie) is na de, overigens niet zo succesvolle, première in Cannes nu eindelijk in de Nederlandse bioscopen te bewonderen.Pires langer bij Villarreal

Robert Pires, ooit een sterspeler van Arsenal, heeft zijn contract met één seizoen verlengd bij Villarreal. De onderhandelingen verliepen niet vlekkeloos, maar donderdag is er toch een akkoord bereikt tussen de beide partijen.

Pires gaf onlangs nog aan dat hij nog wel een seizoen in de Primera División wilde spelen. De wens van de 34-jarige aanvallende middenvelder werd gehonoreerd door Villarreal. Het was de bedoeling van de club om hem een langer contract aan te bieden maar de oud-speler van Arsenal zag dit niet zitten.

De Franse media berichtte dat Pires kon terugkeren naar Olympique Marseille, maar de Fransman wil liever nog een jaar blijven in Spanje. De mogelijkheid bestaat dat de routinier zijn carrière afsluit in de Franse Ligue 1.

Interesse voor Pranjic uit Engeland en Frankrijk

De Franse media melden dat Danijel Pranjic zich in de kijker van Tottenham Hotspur heeft gespeeld. De Londense club is al een aantal weken intensief de middenvelder aan het bekijken.

Er zal echter een flinke transfersom betaald moeten worden voor de 26-jarige Kroatisch international. Pranjic heeft op dit moment een contract tot medio 2012 bij de Friese club.

De website Football365.fr meldt dat ook Stade Rennes en nog een andere onbekende Franse club interesse tonen voor de Kroaat.

Nederlandse sekstape met Pamela Anderson?

Er is mogelijk een video gemaakt waarop een Nederlandse man seks heeft met Pamela Anderson. Dat schrijft De Telegraaf vandaag zich daarbij baserend op berichtgeving van roddel- en achterklapsite Zijonline dat zich weer deels baseert op RTL Boulevard.

De seks zou volgens Amerikaanse bronnen hebben plaatsgevonden in Berlijn tijdens een filmfestival. Daar viel Anderson voor de charmes van de Nederlandse decorbouwer John V., getrouwd en vader van twee kinderen.

Deze John was in Berlijn om de standbouw te coördineren. In de wereld van de standbouw is hij geen onbekende.

De Telegraaf weet te melden dat twee Amerikaanse journalisten van de National Inquirer inmiddels naar Nederland zouden zijn afgereisd om een en ander te onderzoeken.

Pam

Geen nieuw contract voor Sikora

Victor Sikora zal op zoek moeten gaan naar een nieuwe club na het seizoen. NAC Breda heeft aangegeven het huidige contract van de 29-jarige aanvaller niet te willen verlengen.

De club meldt dat er op het moment geen geïnteresseerde clubs zijn voor de snelle buitenspeler. Sikora heeft in zijn carrière onder andere bij Go Ahead Eagles (vijf seizoenen), Vitesse (drie seizoenen) en Ajax (twee seizoenen) gespeeld.

Systeemeisen, prijs en screenshots van Penny Arcade

In de wereld van games zijn er een hoop webcomics. Een van de bekendsten is toch wel Penny Arcade. Inmiddels is al een tijdje een game in ontwikkeling op basis van deze strip; Penny Arcade Adventures: On the Rain-Slick Precipice of Darkness. Deze game zal in episodes gaan verschijnen op Mac, PC en Xbox Live Arcade. De prijs zal in Amerika $19,95 worden en voor de mensen met een PC of Mac zijn dit de systeemeisen.

Minimum System Requirements

Windows and Linux
• Windows® 2000/XP/VistaTM with latest updates or Linux® 32-bit x86
• Pentium® III, AMD AthlonTM 1.0 GHz or better

Mac
• Mac® OS X 10.4/10.5 with latest updates
• PowerPC® G4, G5 or Intel® based Mac 1.0 GHz or better

Recommended Configuration

Windows and Linux
• Pentium® IV, AMD AthlonTM 1.5 GHz or better

Mac
• PowerPC® G4, G5 or Intel® based Mac 1.5 GHz or better


All Platforms

Minimum System Requirements

• ATI RadeonTM 9500 or better, NVIDIA GeForceTM FX 5200 or better, Intel® GMA 950 or better with 64 MB of video memory (shared or dedicated)*
• 512 MB of available system memory
• OS-supported keyboard and mouse
• OS-supported sound card
• 350 MB of available hard drive space (185 MB installed)
• Available Internet connection for download and one-time authentication

Recommended Configuration

• ATI RadeonTM X800 or better, NVIDIA GeForceTM 6600 or better video card with 128 MB of video memory*
• 768 MB of available system memory
• 16-bit stereo- or surround-capable sound card with latest drivers


Wilders: Balkenende moet zich doodschamen

PVV-leider Geert Wilders vindt dat premier Jan Peter Balkenende zich ''dood moet schamen'' over alles wat hij de afgelopen tijd heeft gezegd over de anti-Koranfilm Fitna van Wilders.

''Hij zou met een rood hoofd van schaamte voor de camera zijn excuses moeten aanbieden. Eigenlijk zou hij zijn biezen moeten pakken, maar dat zal wel niet gebeuren'', aldus Wilders vandaag.

Balkenende wees Wilders de afgelopen weken diverse malen op zijn verantwoordelijkheid voor de gevolgen van Fitna. De film zou kunnen leiden tot geweld van moslimextremisten en Nederlanders in het buitenland in gevaar kunnen brengen.

De PVV-leider blijkt overigens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) gisterenmiddag rond 16.00 uur op de hoogte te hebben gesteld van het feit dat hij de film 's avonds online ging zetten.

Kort geding
De Nederlandse Islamitische Federatie (NIF), die wil dat de uitspraken van Geert Wilders over moslims aan banden worden gelegd, vroeg de voorzieningenrechter vanochtend in een kort geding in Rotterdam een oordeel te vellen over de uitlatingen van de PVV-politicus over de moslims.

Aanvankelijk had het koepelorganisatie van een aantal Turkse moskeeën het geding aangespannen om voor elkaar te krijgen dat een onafhankelijke deskundige de film Fitna vóór de première kon bekijken. Met de uitkomst van de film gisteravond was dat niet meer nodig. Maar het NIF wilde het kort geding toch laten doorgaan en gooide het deels over een andere boeg zodat een rechter kan oordelen over allerhande uitspraken van Wilders die terugvoeren tot 2003.

De advocaat van Wilders vond het maar een merkwaardige gang van zaken. Volgens de raadsman was de eis ook veel te breed gesteld en zou als de NIF zijn zin krijgt, Wilders zijn werk als Kamerlid niet meer kunnen doen. De advocaat benadrukte dat de PVV-politicus niet tegen moslims is, maar op de gevaren van de islam wil wijzen. Hij zei dat Wilders ''tegen de toenemende islamisering is'', en niet tegen moslims.

De rechter deed echter niet direct uitspraak omdat met de vertoning van de film de urgentie van de uitspraak minder noodzakelijk is. De uitspraak is nu op maandag 7 april.

 

Jongeren voor rechter voor wegpesten gezin Waspik

Elf jongeren moeten zich voor de rechter verantwoorden voor het terroriseren van een Liberiaans gezin uit Waspik. Ze hebben het gezin Hayes veelvuldig op een discriminerende manier belaagd en beledigd, stelt het Openbaar Ministerie. Negen van de verdachten zijn minderjarig.

De groep zou zich op het Liberiaanse gezin hebben gericht direct nadat het zich in maart 2006 in het Noord-Brabantse dorp had gevestigd. De Afrikanen waren gevlucht voor de oorlog in Liberia. Niet alleen werd het gezin beledigd, ook gooiden de jongeren volgens het OM eieren en vuurwerk naar het huis en richtten ze vernielingen aan. Hierbij zou meerdere malen geweld zijn gebruikt. De elf staan ook terecht voor poging tot doodslag. Zo zou met een bestelbus op enkele familieleden zijn ingereden.

Eind september dook het gezin onder nadat een dochter was lastiggevallen door jongens. Een van hen zou met een scooter op haar zijn ingereden. In overleg met de gemeente Waalwijk, waartoe Waspik behoort, kreeg het gezin een woning in de stad. In december konden ze hun nieuwe huis in de wijk Zanddonk betrekken.

De verdachten moeten op 24 april in Breda voorkomen. De negen minderjarigen staan terecht voor de kinderrechter, de twee anderen voor de politierechter. De vonnissen volgen later die dag.

AC Milan wil Flamini en Hernanes

AC Milan is deze week druk bezig op de transfermarkt. Volgens verschillende bronnen in Italië en Engeland is de club bezig om middenvelder Matthieu Flamini van Arsenal over te nemen. Een andere speler die Milan graag wil hebben is Hernanes, een supertalent dat uitkomt voor São Paulo.

Binnen een paar jaar is Flamini bij Arsenal uitgegroeid tot één van de beste middenvelders van Europa. Volgens Tuttosport heeft de middenvelder een aanbieding van Arsenal al afgewezen, en zijn voetballoopbaan voortzetten in Milaan. De 23-jarige verdedigende middenvelder zou bij AC Milan één miljoen meer verdienen dan bij de Gunners.

Milan wil graag in de zomer contact opnemen met het Braziliaanse São Paulo. Scouts van AC Milan hebben de 23-jarige Hernanes al tijdens de oefeninterland Zweden-Brazilie (0-1) bekeken. Hernanes heeft zeker interesse in een carrière in Italië.

Op dit moment is er niks concreet, maar de Braziliaan zou graag willen voetballen bij een club als de Rossineri. "Maar als het doorgaat, ben ik wel heel gelukkig", spreekt het talent. "De kans krijgen om voor Milan te spelen, is iets dat je trots maakt. Op dit moment voel ik me echter verbonden met Sao Paulo", zegt Hernanes, die tot medio 2011 een contract heeft bij São Paulo.

EU: Doel Fitna haat aanwakkeren

De Europese Unie staat ''volledig'' achter de verklaring van de Nederlandse regering over de film Fitna van Geert Wilders. Dat heeft EU-voorzitter Slovenië vanochtend verklaard.

Slovenië, dit half jaar voorzitter van de EU, stelt namens de 27 landen van de Unie: ''We geloven dat daden, zoals in de bovengenoemde film, geen ander doel dienen dan het aanwakkeren van haat.'' De EU gaat daarmee nog een stapje verder dan premier Jan Peter Balkenende die gisteravond zei dat de film van Wilders geen ander doel dient dan ''het kwetsen van gevoelens''.

Amerikanen azen op 'Dunya & Desie'

Drie Amerikaanse producenten hebben aangegeven dat ze een remake willen maken van de Nederlandse film 'Dunya & Desie'. Onderhandelingen over de rechten zijn gaande, heeft producent Lemming Film vrijdag bekendgemaakt.

Verschillende partijen zouden een Engels- en Franstalige versie willen maken van de roadmovie, die vorige maand zijn internationale première beleefde op de Berlinale. De originele versie van de film is aangekocht door een Japanse distributeur, zo werd eerder al bekend.

De film van regisseuse Dana Nechushtan is inmiddels geselecteerd voor meer dan vijftien internationale festivals. Vanaf 17 april draait de film over twee hartsvriendinnen uit Amsterdam-Noord in de Nederlandse bioscopen.

Iran veroordeelt 'gruwelijke' film

Iran heeft de donderdag verschenen film Fitna van Geert Wilders vrijdag veroordeeld als "gruwelijk" en "godslasterlijk".

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken riep de Nederlandse regering en de Europese Unie op snel actie te ondernemen om "deze walgelijke actie" te stoppen.

In een verklaring waarschuwde woordvoerder Mohammad Ali Hosseini voor repercussies. Hij trad daarover niet in detail. Eerder hebben parlementsleden in de streng islamitische republiek de regering opgeroepen diplomatieke en economische banden met Nederland te verbreken. De regering in Teheran is daar nog niet op ingegaan.

Soepeler boetebeleid fiscus tegenover ondernemers

Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) wil zich soepeler opstellen tegenover ondernemers die te laat zijn met de maandelijkse afdracht van btw. Er volgt niet langer automatisch een boete, kondigt hij aan in het magazine Ondernemen van MKB-Nederland dat volgende week verschijnt.

De Jager denkt aan een periode van coulance van zeven dagen. Hij wil zo tegemoet komen aan irritaties bij het bedrijfsleven over het boetebeleid van de fiscus. Een soepeler regime zal ook gelden voor de te late afdracht van loonbelasting van personeel. De ingangsdatum is nog onduidelijk, maar De Jager hoopt de aanpassingen volgend jaar te kunnen laten ingaan.

SBS België gewaarschuwd voor seksberichten

De Belgische commerciële tv-producenten SBS en de Vlaamse Media Maatschappij hebben van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) een waarschuwing gekregen voor het vertonen van seksberichten op teletekst.

De zaak was bij de Vlaamse variant van het Commissariaat voor de Media aangespannen door Vlaams-Belangparlementariër Gerda van Steenberge. Als moeder van drie minderjarige kinderen stoorde zij zich aan teksten als "Tieners, je mag met ze doen wat je wilt'' en "Spannende groepsseks".

Volgens de VRM kunnen "dit soort seksueel getinte boodschappen de ontwikkeling van gezonde emotionele relaties negatief beïnvloeden, omdat een vertekend beeld wordt gegeven van seksualiteit en een normale seksuele beleving."

Sagna drie weken uitgeschakeld

De Fransman Bacary Sagna is voorlopig uitgeschakeld. De verdediger van Arsenal zal waarschijnlijk drie wedstrijden missen in de Engelse competitie. Sagna trapte mis op een training en liep een enkelblessure op. Naar verwachting zal hij na drie weken weer inzetbaar zijn.

Arsenal kent vele tegenslagen op dit moment. Het wegvallen van Sagna komt zeer ongelegen voor de Gunners. Het leek erop dat de club uit London dit jaar de landstitel in de Premier League ging pakken, maar de topclub moest het afleggen op Manchester United. Op dit moment staat Arsenal zelfs derde na de nederlaag van vorige zondag tegen Chelsea.

Poison-drummer vast voor verkrachting

De drummer van de Amerikaanse glamrockband Poison is maandag op verdenking van verkrachting gearresteerd op een vliegveld in Los Angeles. De staat Mississippi had een arrestatiebevel afgevaardigd tegen de 46-jarige Ricki Rockett, meldt de LA Daily News. Verdere details over de aantijgingen zijn nog niet bekend.

Rockett richtte Poison in de jaren tachtig op samen met zanger Bret Michaels. In 1989 scoorde de band in Nederland een bescheiden hit met 'Every rose has its thorn', afkomstig van het album 'Enigma'. Wereldwijd verkocht de rockband meer dan 25 miljoen albums.

Tottenham Hotspur wil Ronaldinho

Juande Ramos heeft grootse plannen in gedachten voor Tottenham Hotspur. De coach uit Spanje wil Dimitar Berbatov houden en heeft zijn interesse uitgesproken voor de Braziliaan Ronaldinho.

Berbatov staat op de verlanglijsten van enkele topclubs, maar de Spurs willen de 27-jarige spits niet laten gaan.

Barcelona garandeert Ronaldinho geen basisplaats meer. ‘Er zijn heel wat grote clubs geïnteresseerd in hem en hij verdient dat, want hij is een geweldige voetballer. Ook wij zouden hem graag in de selectie zien", volgens Ramos.

Hardwareverkopen Japan, Geen PSP of Wii dit keer

Wekenlang waren het Nintendo's Wii en Sony's PSP die elkaar aangingen om de nummer één positie in de hardware charts van Japan. Na een lange strijd is het dit keer Nintendo's DS die op nummer één staat. De reden hiervoor is in de Japanse software charts duidelijk te zien. Namelijk Pokémon Ranger: Battonnage en Sim City DS 2: Past To The Future.


Hardware - This Week | Last Week | YTD | LTD
1. NDS - 65,055 | 53,266 | 991,232 | 22,164,283
2. WII - 62,404 | 55,845 | 1,006,658 | 5,622,818
3. PSP - 59,833 | 57,651 | 978,830 | 8,580,424
4. PS3 - 12,874 | 14,934 | 335,384 | 1,977,060
5. PS2 - 9,990 | 9,930 | 156,800 | 21,083,837
6. 360 - 1,407 | 1,744 | 45,499 | 552,840

Afellay hervat training

Het lijkt erop dat Ibrahim Afellay komend weekend zijn rentree zal gaan maken bij PSV. Twee weken geleden liep de aanvallende middenvelder tijdens een potje trefbal een enkelblessure op.

Door de blessure miste hij de topper tegen Ajax (0-0) en de oefeninterland van Oranje tegen Oostenrijk (3-4). De eenmalig international hervatte donderdag de training op de Herdgang. Ook Alcides zal waarschijnlijk snel weer meespelen. Hij hervatte de training ook op donderdag. Sef Vergoossen gaf aan dat Alcides zaterdag nog niet inzetbaar is. De medische staf heeft geconstateerd dat Alcides nog niet wedstrijdklaar is.

Balász Dzsudzsák blijft een twijfelgeval. Tijdens de verloren oefeninterland tegen Slovenië liep de Hongaar een lichte hielblessure op. De klachten zijn vrijdag helemaal verdwenen. De Hongaarse international is inzetbaar tegen NEC.

Hoge Raad: leasecontract Dexia is huurkoop

De Hoge Raad heeft vandaag bepaald dat bij leasecontracten van de Belgisch-Franse bank Dexia sprake is van huurkoop. Op basis van deze uitspraak, die betrekking heeft op één echtpaar, kunnen mogelijk enkele duizenden beleggers geld terugeisen van Dexia.

Bij huurkoop is een contract wettelijk gezien pas geldig als ook de partner heeft getekend. Als die tweede handtekening ontbreekt, dan moet Dexia de inleg inclusief rentekosten terugbetalen aan de deelnemers. De klant moet het contract wel binnen drie jaar na ondertekening vernietigd hebben verklaard.

De uitspraak heeft geen waarde voor de 165.000 aandelenleaseklanten die de zogeheten Duisenberg-regeling accepteerden. Beleggers die hiervan gebruikmaakten, kregen tot twee derde van hun restschuld vergoed. Ook gedupeerden die op een eerder aanbod van Dexia zijn ingegaan, kunnen niet profiteren van de uitspraak.

Mensen die geen regeling troffen met Dexia kunnen met de uitspraak van de Hoge Raad in de hand een gerechtelijke procedure beginnen tegen Dexia. Volgens Leaseproces, een belangenorganisatie die opkomt voor gedupeerde beleggers, gaat het om achtduizend mensen bij wie de vereiste tweede handtekening in het contract ontbreekt.

Met de uitspraak bevestigde de Hoge Raad een eerder oordeel van het gerechtshof in Amsterdam. Hiertegen had Dexia cassatieberoep aangetekend. De Hoge Raad volgt met de uitspraak bovendien een advies dat de plaatsvervangend procureur-generaal aan het rechtscollege uitbracht..

Jongeren doof voor gevaren mp3-spelers

Jongeren weten dat harde muziek gevaarlijk is voor het gehoor, maar vinden het niet nodig zelf het volume van de mp3-speler lager te zetten. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum en TNO.

Het onderzoek is deze maand gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Pediatrics.

Volgens onderzoeksleider Hein Raat, universitair hoofddocent jeugdgezondheidszorg aan het Erasmus MC, moeten ouders met hun kinderen in discussie over het sluipende gevaar van te harde muziek voor het gehoor. Ook jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen van GGD-en en de fabrikanten van mp3-spelers hebben volgens hem een rol bij de preventie van lawaaidoofheid door te harde muziek van mp3-spelers.

Brandweer moet duwend naar brand

Op de Filipijnen is een historische kerk volledig in de as gelegd. Reden: de brandweer moest hun wagens duwend naar de brand brengen.

De brand in de 178 jaar oude kerk op het vakantie-eiland Cebu werd direct gemeld aan de brandweer, maar beide brandweerwagens bleken defect te zijn. Besloten werd om hun bolides tussen de kazerne en de kerk te duwen.

Dit duurde toch iets langer dan gedacht, want toen de brandweerlieden kwamen aangetuft was de kerk al volledig in vlammen opgegaan.

Cohen tikt bestuur Turkse moskee op de vingers

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen heeft het bestuur van de Aya Sofia Moskee op de vingers getikt vanwege de geuite dreigementen aan het adres van PvdA-raadslid Yuksel Kaplan (zie foto) van deelraad De Baarsjes. Kaplan deed eerder deze week aangifte nadat hij naar eigen zeggen bedreigd was omdat hij kritiek had geleverd op het bestuur van de nog te bouwen omstreden Westermoskee. Cohen vindt het onacceptabel dat een politicus kennelijk niet kan zeggen wat hij wil.

Het bestuur van de Turkse moskee, onderdeel van Milli Görüs,  ontkent echter met klem dat Kaplan is bedreigd. Volgens hun was de PvdA'er zelf zeer provocerend aanwezig en hebben ze hem op advies van de politie de toegang geweigerd. ''Het bestuur moest eraan te pas komen om Kaplan met andere gelovigen na het gebed uit elkaar te halen, omdat de ruzie uit de hand dreigde te lopen. Vervolgens hebben we Kaplan  gevraagd voorzichtig te zijn met provocerende uitspraken en dat het bestuur geen verantwoordelijkheid kan nemen als het een volgende keer wel uit de hand zou lopen'', aldus een verklaring van het bestuur in dagblad het Parool.

Tegenover AT5 liet Kaplan weten dat hij het betreurt dat de moskee ontkent wat er is gebeurd. De PvdA-fractie wenst niet in discussie te  treden over het incident.

Concert: Triggerfinger in Ekko

Een glinsterend rood doek versierde de donkere zaal van de Utrechtse Ekko, een beetje à la een Amerikaanse jazzclub was het wel. Felrode lichten maakten de sfeer nog intiemer. Verder geen tafeltjes en stoeltjes met grauwe asbakken maar een zaal vol staande liefhebbers van vuige bluesrock. Geheel in stijl betraden rond 21.45 drie mannen het versierde podium. Net als het Nederlandse Moke klom het Belgische trio Triggerfinger strak in pak het podium op. Eén pak was echter wat korter dan normaal, gezien het feit dat de boomlange bassist "Monsieur Paul" niet in staat was te spelen. Zijn waardige invaller was Renaud Mayeur, die de baslijnen mocht verzorgen in de dampende rockshow van het drietal.

Real Madrid wil Xabi Alonso

Real Madrid heeft Xabi Alonso op hun verlanglijstje gezet. Madrid wil proberen de Spanjaard terug te halen naar Spanje.

De 27-jarige middenvelder is in Liverpool niet meer zeker van een basisplaats en dat is niet onopgemerkt gebleven in Madrid. De Koninklijke wil vijf miljoen euro en Ruben de la Red geven voor Alonso. De la Red is momenteel verhuurd aan Getafe.

Liverpool nam Alonso van Real Sociedad in 2004 over. Hij was drie jaar lang vaste waarde bij The Reds, maar door de komst van de Argentijn Javier Mascherano moet Alonso genoegen nemen met een plaats op de bank.

CD: Nick Cave and The Bad Seeds - Dig, Lazarus, Dig!!!

De inspiratie voor de albumtitel en gelijknamige eerste single Dig, Lazarus, Dig!!! legt Nick Cave uit op de homepage van de band:
"Ever since I can remember hearing the Lazarus story, when I was a kid, you know, back in church, I was disturbed and worried by it. Traumatized, actually. We are all, of course, in awe of the greatest of Christ's miracles - raising a man from the dead - but I couldn't help but wonder how Lazarus felt about it. As a child it gave me the creeps, to be honest. I've taken Lazarus and stuck him in New York City, in order to give the song, a hip, contemporary feel. I was also thinking about Harry Houdini who spent a lot of his life trying to debunk the spiritualists who were cashing in on the bereaved. He believed there was nothing going on beyond the grave. He was the second greatest escapologist, Harry was, Lazarus, of course, being the greatest. I wanted to create a kind of vehicle, a medium, for Houdini to speak to us if he so desires, you know, from beyond the grave."

Grégoire wil weg bij Willem II

Christophe Grégoire twijfelt erover of hij komend seizoen ook voor Willem II wil uitkomen. De 27-jarige middenvelder maakt tot nu toe een goede indruk bij de club uit Tilburg, maar is niet zeker of zijn toekomst ligt bij deze ploeg. Hij gaf overigens aan dat indien de club degradeert, hij zeker de club zal verlaten.

De Belg kwam in de winterstop over van AA Gent, maar heeft op dit moment niet veel plezier in Tilburg. Willem II strijd tegen degradatie in de Eredivisie. "Volgens mij zijn er geen grote verschillen tussen Willem II en AA Gent op sportief niveau, maar toch staan we onderaan", aldus Grégoire in Vers L'Avenir.

Grégoire heeft aangegeven zeker te willen vertrekken indien de Brabantse club degradeert. "Nee ik zal niet blijven als we degraderen. Ook als we in de Eredivisie blijven is het nog niet zeker of ik hier ook het komende jaar zal spelen", besluit de ambitieuze Belg.

[NBA] Denver makkelijk langs Dallas

Bij de Denver Nuggets zijn het twee mannen die de show iedere avond stelen. Het was ook niet anders gisteravond. Allen Iverson en Carmelo Anthony scoorden beiden respectievelijk boven de 30 punten. Met 118-105 werd er van de Dallas Mavericks gewonnen.

Denver is bezig met een opmars naar de felbegeerde achtste plaats in de Western Conference, die recht geeft op deelname aan de play-offs. Op dit moment staan de Golden State Warriors op die achtste plaats met één wedstrijd voorsprong. Anthony was na de wedstrijd teleurgesteld. Ondanks dat hij een goede wedstrijd speelde met 32 punten, tien rebounds en acht assists, blijven ze negende in het Westen. Doordat de Golden State Warriors hun wedstrijd wonnen tegen de Portland Trailblazers is er niks gewijzigd in de stand. Anthony is met deze 32 punten de tweede op de lijst van jongste spelers die 9000 punten hebben gescoord. Hij is precies 23 jaar en 303 dagen toen hij de 9000 bereikte. LeBron James ging hem voor op de leeftijd van 22 jaar en 352 dagen.

De Dallas Mavericks moesten het nog steeds zonder de geblesseerde Dirk Nowitzki doen. De Duitse power forward liep een enkelblessure op in de wedstrijd tegen de San Antonio Spurs. Het was vooral Josh Howard die de taak van Duitser overnam. Howard scoorde 30 punten en pakte vijf rebounds. Jason Kidd, die alweer met zijn dertiende seizoen bezig is, scoorde negentien punten en gaf vijftien assists.

De Nuggets hebben alles nog in eigen handen. Ze spelen tegen de Golden State Warriors morgenavond. Iverson benadrukte hoe belangrijk het is om die wedstrijd te winnen om in de race te blijven voor de play-offs.

Uitslagen in de NBA

ThuisUitUitslag
Denver NuggetsDallas Mavericks118-105
Golden State WarriorsPortland Trailblazers111-95
Detroit PistonsMiami Heat85-69

Alan Wake: "Will be released when It's done"

Er gaan al een tijdje geruchten over de survival horror game Alan Wake. Volgens de geruchten zou de game in september uitkomen. Deze geruchten zijn nu ontkracht door Remedy Entertainment.

Volgens Remedy Entertainment zal de game uitkomen als deze klaar is, en is het gerucht afkomstig van een onbetrouwbare bron. Of de game klaar zal zijn in september weten we dus niet, maar het lijkt erop dat we nog even moeten wachten totdat we de game kunnen gaan spelen.

De game zal verschijnen op de Xbox360 en de PC.

Psychologische actie-thriller. Alan Wake is een horror-schrijver. Zijn eerste boek schrijft hij op basis van de vreemde dromen die hij kreeg toen hij zijn verloofde ontmoette. Zodra het boek uitgegeven wordt, is het een enorme bestseller. Dan verdwijnt zijn verloofde. Alan is totaal van de kaart en lijdt aan slapeloosheid.

FOK!tv: Zeitgeist - complottheorie of waarheid?

Onlangs werd in dertig landen de internetdocu 'Zeitgeist' vertoond. Deze gratis beschikbaar gestelde film behandelt in twee uur diverse onderwerpen als religie, geldstromen en 9/11. Wij woonden een voorstelling en een debat bij en wilden wel eens weten of het nu echt zo'n belangrijke film is of gewoon een hele hoop onzin. Of wil de maker juist met een hoop vage stellingen de kijker aan het denken zetten? Een ding is zeker: iedereen heeft een uitgesproken mening over de film.

Natuurlijk kun je 'm ook als wmv downloaden (128Mb)

De film Zeitgeist kun je in z'n geheel hier bekijken.

Ook Muntz en cartoonist in actie tegen Fitna

Programmamaker Robbie Muntz stapt vandaag nog naar zijn advocaat. Muntz is kwaad op Geert Wilders omdat die in zijn film Fitna een audiofragment van hem heeft gebruikt. ''Puur jatwerk. Hij had me op zijn minst even kunnen zeggen dat hij dat ging doen.''

In de film is de stem van Muntz te horen onder beelden van Theo van Gogh. Het fragment komt volgens de programmamaker uit een radiointerview dat hij met Van Gogh had. Van Gogh vertelde Muntz dat hij niet bang was dat hij ooit vermoord zou worden.

Muntz: ''Hij maakt goede sier met mijn interview. En verder is het nog een te onbenullige film ook. Knip- en plak- en jatwerk.''

Kurt Westergaard
Ook de Deense cartoonist Kurt Westergaard is kwaad omdat  Wilders zonder toestemming een van zijn tekeningen heeft gebruikt. Het gaat om de prent waarop Mohammed is afgebeeld met een bom in zijn tulband.

Westergaard zei gisteravond dat hij vindt dat Wilders diefstal heeft gepleegd en het copyright heeft geschonden. Westergaard heeft hulp ingeroepen van een advocaat van de Deense journalistenbond om te kijken welke stappen hij kan ondernemen tegen wat hij het misbruik van zijn cartoon noemt. Wilders toont de spotprent aan het begin en einde van zijn film Fitna.

De serie cartoons waartoe Mohammed-met-de-bomtulband behoort, veroorzaakte na publicatie in september 2005 wereldwijde opschudding. De cartoonist moest naar aanleiding van bedreigingen onderduiken. Uiteindelijk leidde de publicatie tot een boycot in de Arabische wereld van Deense producten. De handel met islamitische landen halveerde en de boycot heeft Denemarken naar schatting 134 miljoen euro gekost.

Afgelopen februari plaatsten Deense dagbladen opnieuw de spotprent van de islamitische profeet. Aanleiding hiervoor was de verijdeling van een moordaanslag op tekenaar Westergaard.

Fitna
 Voor wie de film nog niet heeft gezien, hij staat onder meer hier.

Veel bloed in launchtrailer Viking: Battle of Asgard

Sinds deze week kunnen we met onze bijlen op pad in Viking: Battle of Asgard. In deze game, geïnspireerd op de Noorse mythologie, krijgen we de mogelijkheid in de huid te kruipen van een Viking, die het opneemt tegen heel veel vijanden, en daarbij flink wat bloed vergiet.

SEGA heeft nu een launchtrailer van de game vrijgegeven. In deze ruim twee minuten durende trailer zien we flink wat hoofden rollen.

De game ligt sinds deze week in de Nederlandse winkels, en kan gespeeld worden op de Xbox 360 en de Playstation 3. Hou FOK!games in de gaten voor de review van deze game.


Euro 2008 demo beschikbaar via PC, Xbox Live en PSN

Oranje is deze week begonnen met oefenen voor het opkomende EK en dus vond EA Sports het ook maar eens tijd voor een demo van de game Euro 2008. Hij is inmiddels te downloaden via de site van EA. Later vandaag moet hij ook op het PlayStation Netwerk en Xbox Live verschijnen. De demo is ongeveer 1,1 gigabyte groot voor de Xbox 360 en PlayStation 3 en 640MB voor de PC. Hij bevat een wedstrijd tussen Engeland en Duitsland. Engeland? Ja Engeland.

Euro 2008 ligt vanaf 18 april in de winkels voor Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 2 en PSP.

Turkse paparazzi vechten om Paris Hilton

De komst van ons aller Paris Hilton gisteren op de luchthaven van Istanbul heeft tot verhitte taferelen geleid onder Turkse paparazzi.  In de strijd om de beste plaatjes te kunnen schieten, ontstond hevige ruzie.

Een aantal fotografen ging met elkaar op de vuist. Er werd tot bloedens toe geslagen. Paris leek ondertussen wel te genieten van alle mannelijke aandacht.

Lekker rammen 
Bewegende beelden hier op CNN

Geluidsopname uit 1860 gevonden

Amerikaanse geluidshistorici hebben in een archief in Parijs een geluidsopname gevonden die dateert van 9 april 1860. De opname, phonoautogram genoemd, is hiermee 28 jaar ouder dan de tot nu toe oudste geluidsopname. De Parijzenaar Édouard-Léon Scott de Martinville heeft de opname gemaakt.

Scott de Martinville had een apparaat gemaakt dat geluidsgolven op een stuk papier kraste dat zwart werd gemaakt met behulp van de rook uit een olielamp. Jaren later deed Edison ongeveer hetzelfde. Hij legde de geluidsgolven vast in metaal en was. De opname die Scott de Martinville maakte, was niet te beluisteren, omdat er simpelweg nog geen techniek voor was. Hij was er echter van overtuigd dat latere generaties hier wel een oplossing voor zouden vinden.

Met behulp van de hedendaagse technologie is het de wetenschappers gelukt om de opname om te zetten in geluid. Wanneer de opname wordt afgespeeld is er veel gekraak en ruis te horen. Daar tussendoor is een vrouwenstem te horen, die vermoedelijk 'Au clair de la lune' zingt.

In het archief van het Institut National de la Propriété Industrielle zijn ook opnames van Scott de Martinville uit 1853 en 1854 gevonden. Tijdens deze experimenten is geprobeerd menselijk stemgeluid en het geluid van een gitaar op te nemen. Helaas was de techniek die hij toen gebruikte nog niet in staat om daadwerkelijk geluiden vast te leggen.

De opname uit 1860 is dus 17 jaar eerder gemaakt dan dat Edison het patent op de phonograaf kreeg en 28 jaar eerder dan de tot nu toe oudste bekende geluidsopname. De opname uit 1888 laat een fragment horen van een muziekstuk van Händel. In tegenstelling tot Scott de Martinville was Edison echter in staat om het geluid op te nemen en te reproduceren.

Het geluidsfragment is hier te beluisteren.

Verhaal Mulder over zoon Theo van Gogh klopt niet

Het verhaal van Jan Mulder dat de zoon van de vermoorde cineast Theo van Gogh zou zijn beboet wegens ongeoorloofd schoolverzuim de dagen na de moord op zijn vader, klopt niet. Mulder, die zich woensdagavond in De Wereld Draait Door woedend maakte over het voorval, blijkt zich twee jaar vergist te hebben.

De gemeente heeft Lieuwe van Gogh wel een boet opgelegd wegens spijbelen, maar dat had betrekking op 3 november 2006 en niet op 3 november 2004. De gemeente Amsterdam liet gisteren weten dat van Lieuwe geen ongeoorloofd schoolverzuim staat geregistreerd in 2004.

Mulder erkent zijn blunder, maar blijft erbij dat een proces-verbaal voor Lieuwe wegens spijbelen een schandaal is. ''Ik heb het in de emotie verkeerd begrepen. Maar dat maakt het schandaal niet minder erg. Deze mensen worden door de instanties behandeld als een geval, een nummer. Terwijl dit toch een heel speciaal geval is in de Nederlandse geschiedenis. Die worden elke dag opnieuw geconfronteerd met die gebeurtenis. Dat je zulke mensen überhaupt zo’n brief stuurt. Ga daar naartoe. Het moet iets menselijker'', aldus de schrijvende oud-voetballer vandaag in De Telegraaf.

Microsoft: geen probleem met Master Chief op PS3

Enkele dagen geleden dook Master Chief op in Unreal Tournament 3 op de PlayStation 3. Fans hadden een model gemaakt van Bungies held. De algemene verwachting was dat Microsoft snel van zich zou laten horen om dit tegen te gaan, maar niets is minder waar.
Een advocaat van Microsoft, Don McGowan, heeft namens Microsoft gezegd dat het gebruik van Master Chief niet in strijd is met de Game Content Usage Rules .
Sterker nog, McGowan stelt dat het model UT3 spelers laat zien hoe geweldig de Halo franchise eigenlijk is, dus al met al goede reclame voor Microsoft op de PS3. Verder merkt hij nog fijntjes op dat er nog nooit een Playstation character op deze manier is opgedoken op de Xbox360.


Buiten Master Chief zijn er nog meer models uitgebracht waaronder Locust Horde en Marcus Fenix. Een paar ervan kun je hier bekijken.

Lindsay Lohan speelt in film over seriemoordenaar

Lindsay Lohan heeft een rol gekregen in een film over de seriemoordenaar Charles Manson. Dat meldde de Amerikaanse televisiezender E! donderdag.

Lohan gaat de rol spelen van Nancy Pitman in de film Manson Girls. Pitman was lid van de Manson Family, de groep rond Charles Manson. Deze groep maakte zich in de jaren zestig schuldig aan allerlei moorden. Een van hun slachtoffers was de actrice Sharon Tate in 1969.

Op dit moment speelt Lohan in de film Chapter 27, over Mark David Chapman, de moordenaar van John Lennon.

Geen schuld personeel bajesboot aan dood gevangene

Het personeel van de bajesboot in Rotterdam heeft geen schuld aan de dood van een gevangene in februari. Het Openbaar Ministerie heeft dat bepaald na een onderzoek van de politie. Dat zegt staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) in antwoord op Kamervragen.

In de nacht van 2 februari overleed een Algerijnse gevangene op de bajesboot. Zijn advocaat zei daarop in dagblad Trouw dat haar cliënt die dag nog met hartklachten bij de medische dienst was geweest. Eerder zou hij een hartaanval hebben gehad. Toch werd hij teruggestuurd naar zijn cel, waar het snel slechter met hem ging. Ondanks de roep om hulp van celgenoten zou de bewaking pas na twee uur poolshoogte hebben genomen.

Albayrak zei eerder al dat dit niet waar is. Zo zou het personeel direct zijn gaan kijken toen de medegevangenen rond 03.00 uur 's nachts om hulp riepen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeerde eerder in een ander onderzoek al dat het personeel juist heeft gehandeld. Een week na de dood van de gevangene hield de Anarchistische Antideportatie Groep Utrecht (AAGU) een demonstratie bij de boot.

Bekende rappers in de VS gestraft

De wegens illegale wapenaankopen aangeklaagde Amerikaanse rapper en tweevoudig Grammy-winnaar T.I. (Clifford Joseph Harris Jr.) heeft van de rechter in Atlanta niet alleen een werkstraf van 1500 uur en een boete van 100.000 dollar gekregen, hij moet ook nog eens de bak in. Hoe lang, dat moet nog precies worden bepaald.

De muzikant, die al een indrukwekkend strafblad heeft en meespeelde in de film American Gangster, werd in oktober in Atlanta opgepakt. De agenten vonden drie wapens in zijn auto en zes exemplaren in zijn huis.

Collega Remy Ma (Remy Smith) werd in New York schuldig bevonden aan wapenbezit en het schieten op een vriendin (een ongeluk, volgens de advocaat). Remy Ma hoort op 23 april welke straf daar tegenover staat. Deze rapper is overigens genomineerd voor een Grammy.

Wilders verwisselt rapper met Mohammed B.

Rapper Salah Edin wil stappen ondernemen tegen Geert Wilders. Een foto van de rapper is te zien in Wilders film Fitna.

Bij het gesproken woord van Mohammed B. lijkt het dat de moordenaar van Theo van Gogh wordt getoond, maar het gaat om een foto van de Nederlands-Marokkaanse rapper Salah Edin.

De beeltenis van de zanger is onder meer te zien op de site YouTube. Het is dezelfde foto als in Fitna. De rapper maakte voor de cover van zijn debuutalbum Nederlands Grootste Nachtmerrie een foto die lijkt op de politiefoto van de moordenaar van Theo van Gogh. In juni 2007 plaatste dagblad DAG die foto bij een artikel over Mohammed B. De advocaten van Edin troffen een financiële schikking met de krant en DAG plaatste een rectificatie en excuses.

Edin zei op Radio 1 financiële genoegdoening op dit moment niet belangrijk te vinden. ''Maar Wilders moet wel worden duidelijk gemaakt dat hij niet zonder toestemming zomaar een foto van iemand kan gebruiken'', aldus de rapper. Edin ziet enerzijds de humor van de situatie in, anderzijds zei hij: ''Het toont aan dat Wilders iedere moslim ziet als een Mohammed B..'' Daarvoor leent de rapper zich liever niet.

Later vandaag vindt overleg plaats tussen de rapper en zijn manager over te nemen stappen.

 
Links de echte Mohammed Bouyeri

Oud deuntje

Jammer maar helaas voor de Amerikanen...ze waren er altijd apetrots op dat hun Edison het eerste geluid opnam. Het beroemde "Mary had a little lamb" om precies te zijn.

Maar de geschiedenisboeken kunnen herschreven worden want het is niet Edison maar een Fransman die dit stukje muziek opnam. En wel 28 jaar voordat Edison zijn opname maakte.

Nieuwsgierig? Dan kun je hier het hele artikel lezen en op het forum is er ook een topic over.

Met dank aan NorthernStar die het artikel vond en het eerder genoemde topic opende.

Moskeeën reageren rustig op film Wilders

Moskeeën in Nederland reageren rustig op de donderdag verschenen film van Geert Wilders. In verschillende media wordt de film 'Fitna' door moskeebezoekers 'slechts knip- en plakwerk' genoemd.

De voorzitter van de Turkse Sultan Achmed Moskee in Almere zegt volgens Omroep Flevoland dat hij zijn aanhangers bij het vrijdaggebed oproept rustig te blijven. Verschillende moskeeën in Den Bosch en Breda zeggen tegen het Brabants Dagblad in debat te willen gaan over de 'ware aard' van de islam en openen daartoe hun deuren. Een moskee in Tilburg doet niet mee aan de actie, omdat de deuren daar altijd al geopend zouden zijn. Bezoekers van de moskeeën noemen de film in de krant een 'anti-climax'.

Landelijke moslimsorganisaties waren donderdagavond ook niet onder de indruk van de film. Volgens de vice-voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid valt de film 'reuze mee' en zitten er meerdere fouten in. Zo heeft vrouwenbesnijdenis volgens hem niets te maken met de islam.

Het bleef donderdagnacht rustig in het land. Op een minieme demonstratie in Den Haag na meldde de politie geen ongeregeldheden.

Peruaanse bond schorst Farfán

De Peruaanse voetbalbond heeft Jefferson Farfán, samen met nog drie anderen, voor anderhalf jaar geschorst. Reden daarvoor is een feestje in het hotel vlak voor een interland tegen Ecuador.

Claudio Pizarro van Chelsea, Santiago Acasiete van Almería en Andrés Mendoza, die voetbalt bij Steau Boekarest werden ook geschorst. Zij zouden op 18 november een feestje in het spelershotel hebben gehouden met voldoende drank en vrouwen. Drie dagen later moest Peru het opnemen tegen Ecuador. Naast de schorsing kregen de spelers ook een boete van 50.000 euro.

De spelers mogen pas weer in mei 2009 uitkomen voor hun land. De huidige bondscoach van Peru, José del Solar, heeft echter aangegeven ook als de schorsing afgelopen is geen beroep meet te doen op de vier voetballers.

PLD: Van Barneveld wint van Part

Raymond van Barneveld heeft tijdens de Premier League Darts, de competitie van de PDC, een overwinning geboekt. Hij was te sterk voor John Part. Phil Taylor kwam niet verder dan een gelijkspel tegen Terry Jenkins.

De partij tussen Van Barneveld en Part ging lang gelijk op. De darters gingen rusten met een 3-3 stand in legs. Na de pauze kwam Part snel op 4-3 en kreeg mogelijkheden om 5-3 ervan te maken. 'Barney' won de leg echter alsnog. Bij een stand van 6-6 wist de Nederlander voor het eerst in de partij twee legs op rij te pakken waardoor hij de partij won.

De partij tussen Jenkins en Taylor ging ook gelijk op. Taylor, die de laatste vier wedstrijden won, kwam deze keer niet verder dan een gelijkspel. Op 7-6 kreeg hij één matchdart, maar die wist hij niet te benutten. Jenkins, die deze speelronde twee keer in actie moest komen omdat Lewis ziek is, bleef daarna koel en maakte er nog 7-7 van.

Omdat ook James Wade heeft gewonnen delen Van Barneveld en Wade de koppositie. Met een punt minder staat Taylor daar onder.

Uitslagen
Raymond van BarneveldJohn Part8 – 6
Terry JenkinsJames Wade4 – 8
Phil TaylorTerry Jenkins7 – 7
Wayne MardlePeter Manley8 – 5

Stand

PosSpelerGespeeldPuntenSaldo
1Raymond van Barneveld91261-50
2James Wade91264-56
3Phil Taylor91161-45
4Terry Jenkins10961-66
5Adrian Lewis8850-52
6Wayne Mardle9854-61
7John Part9751-64
8Peter Manley9655-63

Belgisch huis al 59 keer aangereden

In de Belgische plaats Rotem is bij een huis in de Haagstraat voor de negenvijftigste keer een auto door de gevel gereden. De volledige voorpui van het huis is verdwenen. Na de botsing is de veroorzaker er te voet vandoor gegaan. Getuigen zagen hem weglopen van zijn auto.

Het huis dat op de hoek staat in een bocht van de weg, krijgt regelmatig een auto door de gevel de woonkamer in. Bij de botsing die gisterenochtend plaatsvond zijn geen gewonden gevallen. Nahet ongeval is de bestuurder eerst naar een nabij gelegen grindplas gereden. De politie vond daar een zwarte Peugeot 206 met een Nederlands kenteken uit Schimmert in Limburg. De voorkant en rechterzijde van de onverzekerde auto zijn zwaarbeschadigd.

CD: The Atomic Bees - Start Breathing

Al van jongs af aan kennen de heren elkaar: Diego Leanza en Gianmatteo Matullo. Muzikaal gaan ze lange tijd ieder hun eigen weg, tot ze in 2004 besluiten toch de krachten te bundelen. The Atomic Bees is geboren. Deze samenwerking leidde tot het debuutalbum Start Breathing. Deze ligt sinds deze week in de winkel. Is het een debuut dat de moeite waard is? Dat is altijd weer de vraag die gesteld wordt.

Sébire stierf door slaapmiddel

Een zwaar slaapmiddel, dat vrijwel alleen door dierenartsen wordt gebruikt, heeft de ongeneeslijk zieke Française Chantal Sebiré van het leven afgeholpen. In haar bloed zaten sporen van een zwaar, snelwerkend barbituraat, zo heeft de procureur-generaal van Dijon verklaard.

Sebiré kampte in de laatste fase van haar leven met een tumor die zich in haar gezicht had genesteld. Deze vervormde haar gezicht, ontnam haar het zicht en leverde voortdurend enorme pijn op. Desalniettemin werd haar verzoek om onder begeleiding van een arts te sterven afgewezen door de Franse rechter. Sebiré nam daarop het heft in eigen handen, wat resulteerde in haar dood, op 19 maart 2008.

Boek: Chelsea Cain - Hartzeer

Seriemoordenaars, van tijd tot tijd komen er weer zaken naar voren. Het is altijd schokkend om dit nieuws aan te horen. Zo nu ook weer met Fourniret. Het is ook voer voor menig schrijver/schrijfster. Dit geldt ook voor Chelsea Cain. In haar boek Hartzeer vertelt zij het verhaal van Gretchen Lowell, een seriemoordenaar. Zij is het voorbeeld voor veel andere seriemoordenaars en weet er enkele ook aan te sturen. Een bizar soort 'organisatie' met veel moorden tot gevolg. Als je deze korte inhoud hoort, zou je zeggen dat dat wel garant moet staan voor een spannende thriller. Maar is dat ook zo?

'Wilders verdraait teksten uit Koran'

PVV-leider Geert Wilders is nogal creatief omgesprongen met het citeren van de koran in zijn film Fitna. Opzettelijk laat hij passages weg die de aangehaalde citaten in een ander licht zetten. Dat beweert Fred Leemhuis, hoogleraar in Groningen en vertaler van het heilige boek van de moslims.

Leemhuis geeft daarbij twee voorbeelden. Het eerste is soerat 8, vers 60. In de vertaling van Leemhuis, die in 1989 verscheen, luidt de eerste zin van dat vers: ‘En maakt tegen hen zo goed als jullie kunnen de bewapening en de inzetbare paarden gereed om Gods vijand en jullie vijand daarmee vrees aan te jagen en afgezien van hen anderen die jullie niet kennen, maar die God kent.’ Niet alleen vervangt Wilders de woorden ‘vrees aanjagen’ door het woord 'terroriseren', dat in de tijd dat de Koran werd geschreven totaal onbekend was. Ook laat de PVV-leider weg wat daarop volgt: ‘En wat jullie ook als bijdrage op Gods weg geven, het zal jullie worden vergoed en jullie zal geen onrecht worden aangedaan. En als zij geneigd zijn tot vrede, wees daar dan ook toe geneigd en stel je vertrouwen op God.’

Op soortgelijke wijze zou Wilders soera 47, vers 4 hebben verdraaid. Wilders citeert slechts het eerste deel van de eerste zin: ‘En wanneer jullie hen die ongelovig zijn (in de strijd) ontmoeten, slaat hen dan dood, maar wanneer jullie dan de overhand over hen hebben gekregen boeit hen dan stevig vast.’ Wilders laat weg wat dan volgt: ‘hetzij om hen later als gunst vrij te laten hetzij om hen los te kopen, wanneer de lasten van de oorlog zijn afgelegd.’ De PVV-leider verdraait een vers dat oorspronkelijk de gelovigen juist oproept tot matiging, in plaats van een oproep tot genadeloos handelen. 
-----
Met dank aan IHVK voor de submit.

OM onderzoekt film Wilders op strafbare feiten

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat onderzoek doen naar mogelijke strafbare feiten in de anti-Koranfilm van PVV-leider Geert Wilders. ''Het onderzoek zal worden gestart'', kondigde premier Jan Peter Balkenende gisteravond aan tijdens een persconferentie.

Volgens hem zal het OM ''uiteraard'' bezien of er strafrechtelijk over de schreef is gegaan en hoe de film zich verhoudt tot het strafrecht. In dit soort omstandigheden wordt volgens Balkenende altijd naar de juridische grenzen gekeken.

Mensen die aangifte willen doen tegen Geert Wilders wegens Fitna, kunnen hiervoor voorgedrukte aangifteformulieren gebruiken. De politiekorpsen Flevoland, Gooi- en Vechtstreek en Utrecht ontwikkelden de formulieren samen met het Openbaar Ministerie (OM).

De drie korpsen willen de ''uniformiteit borgen'' in de verwachte stroom van aangiftes tegen de politicus. Volgens de woordvoerster worden de standaardformulieren vermoedelijk ook in de rest van Nederland gebruikt. Bij het doen van aangifte hoeven alleen de naam Geert Wilders en de naam van de film nog te worden ingevuld. Aangevers kunnen kiezen uit diverse artikelen waarover ze aangifte willen doen. Daaronder is bijvoorbeeld aanzetten tot (godsdienst-)discriminatie.

Politieke reacties
- CDA-fractieleider Pieter van Geel: ''De film is vileinen onnodig kwetsend.'' Van Geel blijft erbij dat de film beter niet uitgezonden had kunnen worden. Hij had Wilders eerder opgeroepen van de film af te zien.

- Waarnemend PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer: ''De film is niets nieuws. Het zijn allemaal bekende beelden, maar hoe Wilders ze combineert is angstaanjagend.'' Volgens Hamer kwetst Wilders groepen mensen met zijn film, maar gaat hij ''juridisch niet over de schreef''.

- Fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie: Het waren bekende beelden. De film wekt de indruk dat iedere moslim geweld gebruikt en een terrorist is. Gelukkig is dat niet zo en hebben de meeste moslims in Nederland juist afstand genomen van het misbruik van de islam.

- De SP zegt ''niets nieuws'' te hebben gezien in Fitna. ''Het zijn vooral oude krantenknipsels en tv-beelden, en Wilders die weer eens generaliseert'', aldus de SP in een verklaring.

- VVD-leider Mark Rutte: ''De film van Wilders is een gemiste kans. Hij heeft nu een miljoenenpubliek dat hij had kunnen gebruiken voor het presenteren van oplossingen voor problemen met de radicale islam en integratie. In plaats van iets constructiefs heeft hij oude beelden van terroristische en criminele daden laten zien.''

- D66-leider Alexander Pechtold: ''Wilders tracht in zestien minuten een wereldgeloof te duiden en verbindt op onnavolgbare wijze fascisme, communisme en islam aan elkaar.'' Volgens Pechtold is de film rellerig en tendentieus.

- SGP-leider Bas van der Vlies: Wilders probeert met Fitna zorgvuldigheid te betrachten en niet bewust te kwetsen. Veel materiaal dat in de film over de islam wordt getoond, is al bekend.

- De reactie van GroenLinks-leider Femke Halsema werd al eerder op FOK! gepubliceerd.

 
Hier kun je de film terugzien

'Passagiere moest tepelringen verwijderen'

Bewakers op het vliegveld van Los Angeles hebben een vrouw een tang gegeven en gedwongen haar tepelringen te verwijderen voordat ze aan boord mocht. Dat heeft advocaat Gloria Allred donderdag gezegd. Details maakte ze niet bekend.

De TSA, de organisatie die de veiligheid in het vervoer regelt, liet weten niet over het incident gehoord te hebben. Een woordvoerder zei dat er geen specifieke regels voor tepelringen zijn. Maar grote exemplaren kunnen volgens hem het alarm doen afgaan, met als gevolg dat de drager niet zo maar door de beveiliging komt. Mensen die trouw- en andere ringen dragen komen wel zonder problemen door de beveiliging, merkte de woordvoerder op.
Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.