Geen schuld personeel bajesboot aan dood gevangene

Het personeel van de bajesboot in Rotterdam heeft geen schuld aan de dood van een gevangene in februari. Het Openbaar Ministerie heeft dat bepaald na een onderzoek van de politie. Dat zegt staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) in antwoord op Kamervragen.

In de nacht van 2 februari overleed een Algerijnse gevangene op de bajesboot. Zijn advocaat zei daarop in dagblad Trouw dat haar cliënt die dag nog met hartklachten bij de medische dienst was geweest. Eerder zou hij een hartaanval hebben gehad. Toch werd hij teruggestuurd naar zijn cel, waar het snel slechter met hem ging. Ondanks de roep om hulp van celgenoten zou de bewaking pas na twee uur poolshoogte hebben genomen.

Albayrak zei eerder al dat dit niet waar is. Zo zou het personeel direct zijn gaan kijken toen de medegevangenen rond 03.00 uur 's nachts om hulp riepen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeerde eerder in een ander onderzoek al dat het personeel juist heeft gehandeld. Een week na de dood van de gevangene hield de Anarchistische Antideportatie Groep Utrecht (AAGU) een demonstratie bij de boot.