Ook Muntz en cartoonist in actie tegen Fitna

Programmamaker Robbie Muntz stapt vandaag nog naar zijn advocaat. Muntz is kwaad op Geert Wilders omdat die in zijn film Fitna een audiofragment van hem heeft gebruikt. ''Puur jatwerk. Hij had me op zijn minst even kunnen zeggen dat hij dat ging doen.''

In de film is de stem van Muntz te horen onder beelden van Theo van Gogh. Het fragment komt volgens de programmamaker uit een radiointerview dat hij met Van Gogh had. Van Gogh vertelde Muntz dat hij niet bang was dat hij ooit vermoord zou worden.

Muntz: ''Hij maakt goede sier met mijn interview. En verder is het nog een te onbenullige film ook. Knip- en plak- en jatwerk.''

Kurt Westergaard
Ook de Deense cartoonist Kurt Westergaard is kwaad omdat  Wilders zonder toestemming een van zijn tekeningen heeft gebruikt. Het gaat om de prent waarop Mohammed is afgebeeld met een bom in zijn tulband.

Westergaard zei gisteravond dat hij vindt dat Wilders diefstal heeft gepleegd en het copyright heeft geschonden. Westergaard heeft hulp ingeroepen van een advocaat van de Deense journalistenbond om te kijken welke stappen hij kan ondernemen tegen wat hij het misbruik van zijn cartoon noemt. Wilders toont de spotprent aan het begin en einde van zijn film Fitna.

De serie cartoons waartoe Mohammed-met-de-bomtulband behoort, veroorzaakte na publicatie in september 2005 wereldwijde opschudding. De cartoonist moest naar aanleiding van bedreigingen onderduiken. Uiteindelijk leidde de publicatie tot een boycot in de Arabische wereld van Deense producten. De handel met islamitische landen halveerde en de boycot heeft Denemarken naar schatting 134 miljoen euro gekost.

Afgelopen februari plaatsten Deense dagbladen opnieuw de spotprent van de islamitische profeet. Aanleiding hiervoor was de verijdeling van een moordaanslag op tekenaar Westergaard.

Fitna
 Voor wie de film nog niet heeft gezien, hij staat onder meer hier.