Boek: Chelsea Cain - Hartzeer

Seriemoordenaars, van tijd tot tijd komen er weer zaken naar voren. Het is altijd schokkend om dit nieuws aan te horen. Zo nu ook weer met Fourniret. Het is ook voer voor menig schrijver/schrijfster. Dit geldt ook voor Chelsea Cain. In haar boek Hartzeer vertelt zij het verhaal van Gretchen Lowell, een seriemoordenaar. Zij is het voorbeeld voor veel andere seriemoordenaars en weet er enkele ook aan te sturen. Een bizar soort 'organisatie' met veel moorden tot gevolg. Als je deze korte inhoud hoort, zou je zeggen dat dat wel garant moet staan voor een spannende thriller. Maar is dat ook zo?


Beauty Killer
Gretchen Lowell zit een levenslange straf uit. Veroordeeld voor vele moorden brengt zij haar dagen door in de gevangenis. Ze kan echter rekenen op ongezond veel aandacht van Archie Sheridan, de rechercheur die haar destijds ontmaskerde. De twee hebben een bizarre band ontwikkeld, toen Gretchen de rechercheur ontvoerde, mishandelde, dreigde te doden, maar uiteindelijk haar manier van 'levenslang' gaf door hem te laten leven: een leven met de nachtmerrie van al wat zij hem heeft aangedaan vers in zijn geheugen gegrift. Het kost Archie uiteindelijk zijn huwelijk en doet hem in de ziektewet belanden. Als er een nieuwe seriemoordenaar actief lijkt te zijn, wordt hij benadert om het team te leiden. Archie besluit op deze vraag in te gaan en gaat naar Portland om daar aan de zaak rond de 'nieuwe' moordenaar te werken. Bij tijd en wijle stoned van de medicatie probeert hij te achterhalen wie er achter de moorden op de vele tienermeisjes zit. De zaak roept veel emoties bij Sheridan op, vooral door de vele raakvlakken die de zaak heeft met die van Gretchen Lowell. Als dan later blijkt dat er niet alleen raakvlakken zijn met Lowell, maar ook een betrokkenheid naar voren komt, lijkt de cirkel rond. Het is een bizar geheel met enorme gevolgen voor de vele gezinnen die hun dochters verloren door deze moordenaar.

Wending na wending
Het boek hangt min of meer van plotwendingen aan elkaar. Net als je als lezer denkt te weten hoe de zaak in elkaar steekt, komt er een nieuwe wending. Soms geloofwaardig, soms totaal niet, maar wel altijd bizar. Vooral de bezoeken die Archie nog altijd elke zondag brengt aan zijn 'martelares' komen zo nu en dan erg ongeloofwaardig over. Wie is er zo gek dat hij zoiets week na week doet, na alles wat zij hem heeft aangedaan. Al zit er een gedachte achter, het is niet echt een detail dat aan werkelijkheid grenst. Het lijkt op dit punt raakvlakken te hebben met Clarissa uit Silence of the Lamb en de vervolgen van deze film.


Chelsea Cain


Met deze debuutthriller levert Cain een aardig boek af, maar een topper is het zeker niet. Zoals eerder aangegeven is de ongeloofwaardigheid van het verhaal die zo nu en dan om de hoek komt kijken debet aan de matige beoordeling. Het lijkt in dit boek al erg duidelijk dat Cain een opvolger in gedachte heeft en dat komt het verhaal ook niet ten goede. Het heeft er alle schijn van dat het een soort Hannibal Lector-opvolger moet worden. Jammer, want potentie heeft de schrijfster zeker. Ze moet alleen niet al te ver vooruit denken. Hou je bij dit ene boek, schrijf het gedegen en geloofwaardig en ga pas na uitgave ervan verder met een nieuw boek.


Uitgever: Luitingh ISBN: 9024560829 Pagina's: 320 Waardering: