Cohen tikt bestuur Turkse moskee op de vingers

Rob (R@b)

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen heeft het bestuur van de Aya Sofia Moskee op de vingers getikt vanwege de geuite dreigementen aan het adres van PvdA-raadslid Yuksel Kaplan (zie foto) van deelraad De Baarsjes. Kaplan deed eerder deze week aangifte nadat hij naar eigen zeggen bedreigd was omdat hij kritiek had geleverd op het bestuur van de nog te bouwen omstreden Westermoskee. Cohen vindt het onacceptabel dat een politicus kennelijk niet kan zeggen wat hij wil.

Het bestuur van de Turkse moskee, onderdeel van Milli Görüs,  ontkent echter met klem dat Kaplan is bedreigd. Volgens hun was de PvdA'er zelf zeer provocerend aanwezig en hebben ze hem op advies van de politie de toegang geweigerd. ''Het bestuur moest eraan te pas komen om Kaplan met andere gelovigen na het gebed uit elkaar te halen, omdat de ruzie uit de hand dreigde te lopen. Vervolgens hebben we Kaplan  gevraagd voorzichtig te zijn met provocerende uitspraken en dat het bestuur geen verantwoordelijkheid kan nemen als het een volgende keer wel uit de hand zou lopen'', aldus een verklaring van het bestuur in dagblad het Parool.

Tegenover AT5 liet Kaplan weten dat hij het betreurt dat de moskee ontkent wat er is gebeurd. De PvdA-fractie wenst niet in discussie te  treden over het incident.