Louis van Gaal vertrekt bij AZ

Louis van Gaal heeft besloten om aan het einde van dit seizoen op te stappen bij AZ. De oefenmeester maakte dit vrijdag, na afloop van de ochtendtraining, aan zijn spelers bekend.

Kort na de bekendmaking van het vertrek van Van Gaal vertrok een aantal spelers naar huis, maar bleven er ook een aantal in het DSB-stadion om met het management van de Alkmaarders te overleggen. De bespreking zal later vandaag moeten uitmonden in een officieel standpunt van de clubleiding binnen deze kwestie.

Van Gaal is aan zijn derde seizoen als trainer van AZ bezig. In 2005 werd de oefenmeester als opvolger van Co Adriaanse aangetrokken. De voormalig bondscoach van het Nederlands Elftal en coach van FC Barcelona en Ajax beleeft een slecht seizoen met zijn selectie. Het was de bedoeling dat de Alkmaarders mee zouden doen in de strijd om te titel, maar inmiddels nadert de degradatiezone met rasse schreden. De ploeg staat momenteel op de twaalfde plaats en heeft maar zes punten meer dan Willem II, dat op de zestiende positie staat.

Afgelopen zaterdag hadden de supporters genoeg van het slechte spel van AZ. Toen speelde de club doelpuntloos gelijk tegen De Graafschap. Tijdens het duel haalden zij hard uit naar clubleiding, spelers en Van Gaal. Sinds 16 januari wist de club uit Alkmaar geen enkele wedstrijd meer te winnen.

Dirk Scheringa, voorzitter van AZ, liet anderhalve maand geleden nog weten dat de positie van Van Gaal onomstreden was. "Er was geen twijfel, Van Gaal blijft bij ons," aldus Scheringa. "Hij heeft een contract tot 2010 en hij is een goede coach. We hebben vier geweldige jaren gehad, nu zit het gewoon tegen. Maar we leiden AZ met zijn vijven en hebben een langere termijnvisie. Daar wijken we niet van af."

Inmiddels ligt het dus allemaal anders, aangezien Van Gaal na dit seizoen dus toch vertrekt. De oefenmeester behaalde vorig seizoen, ondanks het mislopen van de titel op de laatste speeldag, een prima resultaat. Dit seizoen was de selectie geen schim meer van de groep die vorig seizoen nog prima voetbal liet zien.

Update 16.09 uur
AZ ontkent dat Van Gaal na dit seizoen vertrekt bij de Alkmaarders. "Op dit moment is er geen sprake van een vertrek", aldus de perschef.

Voor meer voetbalnieuws kijk je op de FOK! Voetbalmanager!