Verhaal Mulder over zoon Theo van Gogh klopt niet

Het verhaal van Jan Mulder dat de zoon van de vermoorde cineast Theo van Gogh zou zijn beboet wegens ongeoorloofd schoolverzuim de dagen na de moord op zijn vader, klopt niet. Mulder, die zich woensdagavond in De Wereld Draait Door woedend maakte over het voorval, blijkt zich twee jaar vergist te hebben.

De gemeente heeft Lieuwe van Gogh wel een boet opgelegd wegens spijbelen, maar dat had betrekking op 3 november 2006 en niet op 3 november 2004. De gemeente Amsterdam liet gisteren weten dat van Lieuwe geen ongeoorloofd schoolverzuim staat geregistreerd in 2004.

Mulder erkent zijn blunder, maar blijft erbij dat een proces-verbaal voor Lieuwe wegens spijbelen een schandaal is. ''Ik heb het in de emotie verkeerd begrepen. Maar dat maakt het schandaal niet minder erg. Deze mensen worden door de instanties behandeld als een geval, een nummer. Terwijl dit toch een heel speciaal geval is in de Nederlandse geschiedenis. Die worden elke dag opnieuw geconfronteerd met die gebeurtenis. Dat je zulke mensen überhaupt zo’n brief stuurt. Ga daar naartoe. Het moet iets menselijker'', aldus de schrijvende oud-voetballer vandaag in De Telegraaf.