Moskeeën reageren rustig op film Wilders

Moskeeën in Nederland reageren rustig op de donderdag verschenen film van Geert Wilders. In verschillende media wordt de film 'Fitna' door moskeebezoekers 'slechts knip- en plakwerk' genoemd.

De voorzitter van de Turkse Sultan Achmed Moskee in Almere zegt volgens Omroep Flevoland dat hij zijn aanhangers bij het vrijdaggebed oproept rustig te blijven. Verschillende moskeeën in Den Bosch en Breda zeggen tegen het Brabants Dagblad in debat te willen gaan over de 'ware aard' van de islam en openen daartoe hun deuren. Een moskee in Tilburg doet niet mee aan de actie, omdat de deuren daar altijd al geopend zouden zijn. Bezoekers van de moskeeën noemen de film in de krant een 'anti-climax'.

Landelijke moslimsorganisaties waren donderdagavond ook niet onder de indruk van de film. Volgens de vice-voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid valt de film 'reuze mee' en zitten er meerdere fouten in. Zo heeft vrouwenbesnijdenis volgens hem niets te maken met de islam.

Het bleef donderdagnacht rustig in het land. Op een minieme demonstratie in Den Haag na meldde de politie geen ongeregeldheden.