Cuba heft beperkingen mobiele telefonie op

Redactie
De Cubaanse regering heft de beperkingen op het gebruik van mobiele telefonie op. Dit is vrijdag in Havana bekendgemaakt. Het is volgens waarnemers een nieuwe stap van president Raúl Castro om de Cubanen beter toegang te bieden tot consumptieartikelen.

De telefoonmaatschappij Etecsa heeft in de krant van de regerende communistische partij Granma aangekondigd dat het publiek de komende dagen mobiel kan bellen. Veel Cubanen verlangen al langer naar mobieltjes en hoopten dat het einde van de beperking op dit gebied tot de eerste besluiten van de nieuwe leider Raúl Castro zou behoren.

"Dit toont aan dat er een mentaliteitsverandering in de top gaande is en vormt een bewijs dat Cuba de 21e eeuw is binnengetreden", zei een jonge Cubaanse computertechnicus in een reactie.

De 76-jarige Raúl Castro is begonnen met het opheffen van restricties in het dagelijks leven. Hij beloofde vorige maand na zijn aantreden binnen enkele weken te beginnen met het schrappen van ,,overdadige regels en verboden''. Het Cubaanse volk verlangt naar betere levensomstandigheden.

Tot dusver moesten Cubanen mobieltjes via derden, voornamelijk buitenlanders, bemachtigen. Daardoor bleef de gsm vooral voorbehouden aan de rijken van het eiland. Ook van de nieuwe regeling zullen vermoedelijk vooral welgestelden profiteren, want wie bij Etecsa een mobieltje gaat aanvragen moet hiervoor buitenlandse valuta op tafel leggen.

Twee weken geleden werd al een ban op een aantal elektronicaproducten opgeheven, waaronder computers en dvd's. Toegang tot internet blijft beperkt en reizen naar het buitenland blijft moeilijk.