Lost Planet: Extreme Condition

Kevin (KoosyNL)
Vorig jaar kwam CAPCOM met Lost Planet op de Xbox 360. De game werd door de meeste media goed ontvangen vanwege de goeie graphics, interessante gameplay en een leuke multiplayer. Nu, meer dan een jaar later, komt de game ook naar de PS3. Is deze poort nog hartstikke hot, of is hij al helemaal afgekoeld?


De aarde is op, en de mensheid probeert op andere planeten een nieuw thuis te maken. Zo zijn de mensen terecht gekomen op E.D.N III. Een beetje rare keuze hebben ze wel gemaakt, want de planeet is koud. IJskoud. Dus trek je warme jas maar aan, en zet je muts maar op. Daarnaast wordt de planeet al bevolkt door een alien ras genaamd de Akrid. Dit zijn een soort insecten die het niet hebben op de aardse indringers, en zich vrij agressief tegen jou zullen gedragen. Wat blijkt, de Akrid produceren een oranje vloeistof wat T-Eng (Thermal energy) wordt genoemd. De mensen op de planeet hebben geleerd hoe ze deze energie kunnen gebruiken om zichzelf warm te houden en voertuigen te voorzien van brandstof.

Je speelt het spel als Wayne. Wayne is een soort van soldaat die de mens probeert te beschermen tegen de Akrid. In het begin van het spel raakt Wayne zijn geheugen kwijt, en het laatste wat hij zich kan herinneren is een grote aanval van de Akrid, waarbij zijn vader overleed, en hijzelf in een coma belandde. Hij sluit zich aan bij een groep sneeuw-piraten en wil wraak nemen op de Akrid. Het verhaal is niet heel erg sterk, ondanks dat er verderop in de game nog genoeg plottwistst plaatsvinden. Dit komt doordat het moeilijk is om je in te leven in de hoofdpersonages en je niet echt het gevoel krijgt deel uit te maken van het verhaal. Het verhaal wordt verteld door middel van cutscenes die je voorgeschoteld krijgt tussen de missies. Het is erg jammer dat de link tussen de missies en de cutscenes vaak ver te zoeken is. Je krijgt het gevoel dat je een reeks missies speelt, die niet echt veel met het verhaal te maken hebben. Maar ja, het verhaal is niet de reden waarom je deze game wil spelen. Die reden is namelijk de actie.

Lost Planet is een third person shooter, en schieten zal je ook veel doen. Er zijn namelijk veel verschillende soorten Akrids op de planeet, en jij hebt hun T-Eng nodig om te overleven. De enige manier om dit te krijgen is ze een kopje kleiner te maken. Dit doe je met een klein arsenaal aan wapens. Zo heb je de standaard Machine Gun, de Shotgun, de Sniper Rifle, Rocket Launcher en verschillende energy guns. Je kan in totaal twee verschillende wapens meedragen, en één soort granaat. Daarnaast heb je de beschikking over een grappling hook, waarmee je hoger of lager gelegen gebieden kan bereiken. Mocht dit nog niet genoeg zijn, dan zijn er nog verschillende soorten Vital Suits (VS’s). Deze robotten, die je kan aantrekken als een soort pak, zorgen er voor dat je ineens tot heel wat meer vuurkracht beschikt, hoger kan springen en sneller kan voortbewegen. Er zijn verschillende vital suits, de één meer geavanceerd dan de andere. Door de levels heen zal je ook voor je VS verschillende wapens vinden zoals de gatling gun, shotgun en rocket launcher. Mocht je VS kapot gaan, dan is het zelfs mogelijk deze wapens van je VS af te breken en gewoon gebruiken alsof het een Machine gun is. Dit zal wel je snelheid omlaag gooien, maar je bent dan wel een stuk krachtiger.