FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 12 januari 2007

Contractverlenging Schumacher onzeker

Het is nog onzeker of Ralf Schumacher ook de komende jaren blijft racen voor Toyota. De Duitser tekende begin 2005 een contract voor drie jaar, met een optie voor nog twee jaar. Aangezien 2007 zijn derde jaar voor Toyota wordt, zou het dus kunnen dat het contract van Ralf dit jaar afloopt.

Motorsport-directeur John Howett wil nog geen beslissing forceren. "Ik denk dat beide partijen graag in de eerste races willen kijken hoe het gaat", zei Howett. "Hij wil bekijken of wij een auto leveren die goed genoeg is en dan gaan we gewoon eens praten. Op dit moment zijn we er erg ontspannen onder."

Het contract van Jarno Trulli loopt ook na dit jaar gewoon door. "We denken dat het, gezien de huidige rijdersmarkt, een goed plan was om Jarno's contract te verlengen", vervolgde Howett. "We geloven in hem en met een goede auto kan hij resultaten leveren."

Mubadala nieuwe sponsor Ferrari

Scuderia Ferrari heeft een sponsorovereenkomst gesloten met investeringsmaatschappij Mubadala Development Company. Het bedrijf is eigendom van Abu Dhabi, één van de Verenigde Arabische Emiraten. Mubadala was al aandeelhouder van Ferrari, maar zal de komende drie jaar dus ook sponsor zijn.

Teambaas Jean Todt: "We zijn blij dat we een sponsordeal hebben kunnen sluiten met een dynamische onderneming als Mubadala. We delen belangrijke eigenschappen als innovatie en passie voor ons werk. Deze overeenkomst versterkt bovendien onze relatie met Abu Dhabi, waar het eerste Ferrari-pretpark zal worden gebouwd."

Grote veranderingen technische staf Ferrari

Er zal veel veranderen binnen Ferrari, nu sleutelfiguren als Ross Brawn en Michael Schumacher zijn vertrokken. Hun opvolgers lijken hun rol anders in te gaan vullen. Mario Almondo wordt de nieuwe technisch directeur en gaat die taak op een andere manier benaderen dan zijn voorganger.

"Ik ben de nieuwe technisch directeur, maar dat houdt niet in dat ik dezelfde taken ga vervullen als Ross Brawn, die ook bij de races de baas was", zei Almondo. "Die taak zal vervuld worden door Luca Baldisseri. Mijn rol zal verschillend zijn en ik bepaal of ik bij de races zal zijn of niet".

De rol van Michael Schumacher binnen Ferrari is nog steeds niet helemaal duidelijk. Sporting director Stefano Domenicali leek er ook nog niet helemaal over uit. "Als adviseur van Ferrari kan hij doen wat hij wil, maar de beslissingen worden genomen door diegenen die er de verantwoordelijkheid voor hebben", zei hij.

"Het hele jaar door zullen er vergaderingen zijn waar Michael ook bij aanwezig zal zijn", vervolgt Domenicali. "Hij kan de gevoelens van een coureur goed verwoorden. Onze nieuwe technische organisatie zal geholpen worden door Michael Schumacher. Hij kan helpen bij tests, ook als hij er niet bij is."

[GP2] Bruno Senna naar Arden

Bruno Senna gaat komend seizoen in de GP2-serie rijden voor Arden International. Het neefje van Ayrton Senna reed vorig jaar in de Britse Formule 3 en eindigde daar als derde in het klassement.

"Ik verwacht dit jaar al goede resultaten te kunnen scoren", zei Senna. "In 2008 wil ik mee kunnen doen voor de titel. Ik zal veel leren van de samenwerking met dit team en dat is erg belangrijk voor mijn loopbaan."

De 23-jarige Braziliaan wordt al een tijd in verband gebracht met Scuderia Toro Rosso, voor zijn eerste F1-test.

Toyota presenteert TF107

Toyota Racing heeft vandaag haar auto voor 2007 gepresenteerd. De TF107 zal, net als zijn voorganger, de TF106, bestuurd worden door Ralf Schumacher en Jarno Trulli. Toyota is het eerste team dat haar auto aan de pers voorgesteld heeft.

Tijdens de presentatie zei Toyota-president John Howett: "Toyota is een bedrijf dat graag grote uitdagingen aangaat. In 2006 hebben we onze doelen niet gehaald. We hadden problemen met de betrouwbaarheid. Voor 2007 hebben we onszelf hoge doelen gesteld. We willen dit jaar onze eerste race winnen en hopen in de toekomst om de wereldtitel te kunnen vechten. Dit jaar is ons vijftigste jaar in de autosport. Met de nieuwe auto beginnen we aan een nieuw hoofdstuk in de historie van Toyota."




Nixon naar halve finale Lakeside

De laatste kwartfinale van vanavond werd gespeeld tussen Phil Nixon en Paul Hanvidge. De laatste wist in de vorige ronde van Albertino Essers te winnen, terwijl de eerste van Martin Atkins won.

De wedstrijd tussen de heren begon rustig, en al snel stond de stand op 1-1 in sets. In de derde set kwam Nixon op een voorsprong. Beide spelers kwamen niet echt op gang, de triples werden niet geraakt en de dubbels werden even hard gemist. Nixon leek de betere speler te zijn en wist de set naar zich toe te trekken met onder andere een 180 worp. Hanvidge probeerde wel terug te komen in deze set, maar zijn pogingen waren kansloos. Nixon kwam op een 3-1 voorsprong in sets dankzij een dubbel 1 uitworp.

Na de break mocht Hanvidge beginnen maar werd gelijk gebroken door Nixon, die ook de tweede leg van deze vijfde set mocht starten. Hij kon zijn eigen leg behouden, en leek daarmee toch veruit Hanvidge de baas te zijn. Na een paar mooie worpen van beide spelers viel de gemiddelde score per pijl weer omlaag, maar Nixon wist ook deze set weer op zijn naam te schrijven.

De zesde set werd begonnen door Nixon, maar de eerste leg werd gepakt door Hanvidge. Het leek erop alsof beide heren rekenden op het missen van de dubbel door de tegenstander. Nixon brak na een fraaie 180 in de tweede leg Hanvidge meteen weer terug en wist nu wel zijn leg te behouden. Hanvidge wist niet in zijn ritme te komen, en kon de vierde leg maar met pijn en moeite op zijn naam te schrijven. Hanvidge mocht deze set wel op zijn naam te schrijven, en kwam daarmee terug in de wedstrijd.

De zevende set ging weer gelijk op. Om en om werden er legs gewonnen hoewel de score’s per pijl laag bleven. Hanvidge wist in de wedstrijd te blijven door nog drie legs te winnen in de achtste set en daarmee de set op zijn naam schrijven. Het kwam dus aan op de beslissende en laatste negende set die door Nixon werd geopend met een fraaie 180 in de eerste leg. Hij wist op vrij eenvoudige wijze de set naar zich toe te trekken en Hanvidge buitenspel te plaatsen.

Maaskant gaat weg bij RBC

Trainer Robert Maaskant vertrekt na dit seizoen bij RBC Roosendaal. Een eventueel kampioenschap zal geen invloed hebben op zijn besluit.

Maaskant maakte na de verloren wedstrijd tegen De Graafschap (1-3) zijn besluit bekend, maar wilde niet verder uitweiden over zijn aanstaande vertrek. De coach geeft echter aan zijn redenen voor het besluit te hebben en pas in een later stadium hierover naar buiten te willen treden.

De huidige coach van RBC leidde de Roosendaalse club in 2000 en 2002 naar de Eredivisie. Na een verblijf bij Go Ahead Eagles ging hij in 2003 terug naar RBC. Na een niet zo succesvol verblijf bij Willem II keerde hij in januari 2006 wederom terug naar de Roosendaalers.

Prey demo voor Mac

Aspyr Media heeft vandaag een demo gereleased van Pray. Dit keer voor de Macintosh. De demo bevat de eerste vjif SP levels en twee MP maps.
De demo is te halen van Macgamefiles.com.


PC screens

Voor diegene die het gemist hebben: Prey is een FPS waar de speler in de huid kruipt van Tommy, een garagemonteur en Cherokee. Wanneer de Aliens die de aarde bedreigen hem oppikken moet hij zijn spirituele indianenmagie gebruiken om de wereld te redden.

De specs:
Mac OS X 10.3.9 or later
PowerPC G5 or Intel chipset
CPU Speed: 1.8 GHz
Memory: 512 MB or higher



360 screen

De demo is 454 MB groot.

Lading screenshots Reprobates

Reprobates is de nieuwe adventure van de makers van Black Mirror en NiBiRu, Future Games. Het wordt een psychothriller over mensen die na hun dood een tweede kans krijgen.

Een van de personages in het spel is de 23-jarige Adam Raichl, die een lange saaie dag voor de boeg heeft op zijn werk. Hij weet echter dat hij 's avonds een leuke tijd gaat beleven met zijn vriendinnetje en redelijk goedgehumeurd stapt hij in zijn auto. Hij voelt een scherpe pijnscheut in zijn hoofd maar besluit het te negeren en met een muziekje op de radio rijdt hij weg van huis. Als zijn mobiele telefoon gaat en hij deze oppakt wordt hij aangereden door een vrachtauto.

Hij wordt wakker in een kleine bungalow waar hij niet alleen blijkt te zijn. Er zijn mensen uit allerlei tijdperioden maar niemand begrijpt waarom ze daar zijn. Iedere avond klinkt een bel, en bij het ontwaken zijn sommige mensen verdwenen en nieuwe mensen nemen hun plaats in. Adam gaat op onderzoek uit en vindt verspreid over het eiland aanwijzingen die door een voorganger zijn achtergelaten. Wat staat hem de volgende ochtend te wachten?

Future Games heeft een hele lading nieuwe screenshots vrijgegeven. Een aantal ervan vind je hieronder, de rest op de Screenshotpagina.






Uitslagen Jupiler League speelronde 23

Vanavond is de 23ste speelronde in de Jupiler League gespeeld. Hieronder kun je de uitslagen vinden.

Uitslagen

ThuisUitUitslag
FC DordrechtTOP Oss4-1
RBC RoosendaalDe Graafschap1-3
FC EmmenFC Eindhoven3-2
Fortuna SittardHFC Haarlem2-0
FC Den BoschAGOVV Apeldoorn2-0
Cambuur LeeuwardenFC Volendam0-1
FC ZwolleBV Veendam1-3
Helmond SportVVV-Venlo1-1
Stormvogels TelstarGo Ahead Eagles2-2
FC OmniworldMVV3-1

Ranglijst

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesDoelsaldoPunten
1De Graafschap23163454-2551
2RBC Roosendaal23155355-2450
3VVV-Venlo23126536-2542
4FC Dordrecht23124740-2540
5FC Den Bosch23114733-2737
6Go Ahead Eagles23107634-2737
7BV Veendam23811439-2935
8FC Volendam2398633-2635
9FC Emmen2397744-3534
10Stormvogels Telstar231031042-3933
11Haarlem2388730-2832
12FC Omniworld23761034-4727
13TOP Oss23741234-5225
14MVV23661127-3624
15AGOVV23651130-4123
16FC Zwolle23581031-3323
17Cambuur Leeuwarden23651224-3823
18Fortuna Sittard23641321-3722
19FC Eindhoven23461329-4718
20Helmond Sport23461322-5118

Programma

DatumThuisUit
19-1De GraafschapCambuur Leeuwarden
19-1MVVFC Den Bosch
19-1TOP OssStormvogels Telstar
19-1Go Ahead EaglesFC Emmen
19-1FC EindhovenFC Dordrecht
19-1AGOVVFC Omniworld
19-1HaarlemRBC Roosendaal
19-1BV VeendamHelmond Sport
19-1FC VolendamFC Zwolle
19-1VVV-VenloFortuna Sittard

[Dakar] Uitslag zevende etappe

Vandaag werd de zevende etappe in de Dakar rally verreden. De klassementsproef tussen Zouérat en Atâr werd door de organisatie ingekort. De laatste 134 kilometer van de 542 kilometer tellende proef werden geschrapt omdat de helikopters niet konden opstijgen wegens slechte weersomstandigheden

Vrachtauto’s
Opnieuw een dagsucces voor Hans Stacey. De trucker eindigde 26 minuten en 52 seconden voor de Fransman Philippe Jacquot. De beide MAN trucks eindigden voor de TATRA van Tomecek. Een andere Nederlander, Wuf van Ginkel, viel net buiten het podium met een vierde plaats. In het algemeen klassement heeft Stacey inmiddels een voorsprong van meer dan twee uur op de Kamaz van Mardeev.

Bij de trucks zijn inmiddels de auto’s van Team de Rooy niet meer actief. Eerder verliet Jan de Rooy de woestijn, vrijdagmorgen moest Gerard de Rooy de strijd staken. Ook Hugo Duisters hield het voorgezien.

Uitslag etappe zeven

#TeamMerk TijdVerschil
1STACEY (HOL)/ GOTLIB (BEL)/ DER KINDEREN (HOL)MAN4:51:44
0
2JACQUOT (FRA)/ ALCARAZ (FRA) / VAN GENUGTEN (HOL)MAN5:18:36
0:26:52
3TOMECEK (CZE)/ MORAVEK (CZE) / LALA (CZE)TATRA5:19:41
0:27:57
4VAN GINKEL (HOL)/ TIJSTERMAN (HOL)/ DE ROOY (HOL)GINAF5:21:12
0:29:28
5MARDEEV (RUS)/ BELYAEV (RUS) / NIKOLAEV (RUS)KAMAZ5:21:33
0:29:49

Stand in het vrachtautoklassement na etappe zeven

#TeamMerk TijdVerschil
1STACEY (HOL)/ GOTLIB (BEL)/ DER KINDEREN (HOL)MAN22:36:57
0
2MARDEEV (RUS)/ BELYAEV (RUS) / NIKOLAEV (RUS)KAMAZ24:53:25
2:16:28
3VAN GINKEL (HOL)/ TIJSTERMAN (HOL)/ DE ROOY (HOL)GINAF25:50:11
3:13:14
4DE AZEVEDO (BRE)/ JUSTO (BRE) / MARTINEC (unk)TATRA25:51:58
3:15:01
5LOPRAIS (CZE)/ GILAR (CZE)TATRA26:36:45
3:59:48

Auto’s
Bij de auto’s ging de dagoverwinning naar Giniel de Villiers. De Zuid-Afrikaan was samen met navigator Dirk von Zitzewitz de sterkste in de, door weersomstandigheden, ingekorte zevende etappe. Stephane Peterhansel werd tweede, Carlos Sainz derde. Tot vandaag leidde Sainz ook het autoklassement maar moest die positie na de etappe afstaan aan De Villiers.

Op de vierde plaats eindigde Hiroshi Masuoka, net voor Luc Alphand. De meest opvallende coureur van vandaag was Carlos Sousa. De Portugees liet zijn co-piloot in de woestijn staan nadat beide een woordenwisseling hadden gehad.

Uitslag etappe zeven

#NaamMerk TijdVerschil
1DE VILLIERS (AFS)/ VON ZITZEWITZ (ALL)VOLKSWAGEN4:00:46
0
2PETERHANSEL (FRA)/ COTTRET (FRA)MITSUBISHI4:03:32
0:02:46
3SAINZ (ESP)/ PERIN (SPA)VOLKSWAGEN4:05:36
0:04:50
4MASUOKA (JAP)/ (MAIMON (FRA)MITSUBISHI4:11:04
0:10:18
5AL ATTIYAH (QAT)/ GUEHENNEC (FRA)BMW4:12:30
00:11:44


Stand in het autoklassement na etappe zeven

#NaamMerk TijdVerschil
1DE VILLIERS (AFS)/ VON ZITZEWITZ (ALL)VOLKSWAGEN20:04:01
0
2SAINZ (ESP)/ PERIN (SPA)VOLKSWAGEN20:05:40
0:01:39
3PETERHANSEL (FRA)/ COTTRET (FRA)MITSUBISHI20:28:39
0:24:38
4ALPHAND (FRA)/ PICARD (FRA)MITSUBISHI20:37:54
0:33:53
5MASUOKA (JAP)/ (MAIMON (FRA)MITSUBISHI21:15:31
1:11:30


Motoren

Bij de motoren pakte Cyril Despres de winst. De plaatsen twee en drie werden ingenomen door respectievelijk Pal Anders Ullevalster en David Casteu. De als dertiende gestarte Ullevalster begon de etappe met een uur en drie kwartier achterstand op klassementsleider Marc Coma. Door zijn uitstekende prestatie, hij kwam binnen op slechts 2’46” van Despres, steeg de Noor naar de negende plek in het klassement bij de motoren. De winnaar van gisteren, Jordi Viladoms, viel en brak zijn arm en voor hem is daarmee de rally afgelopen.

Uitslag etappe zeven

#NaamMerk TijdVerschil
1DESPRES (FRA)KTM04:30:42
0
2ULLEVALSETER (NOR)KTM4:33:28
0:02:46
3CASTEU (FRA)KTM4:35:18
0:04:36
4SALA (ITA)KTM4:39:29
0:08:47
5ESTEVE PUJOL (ESP)KTM4:41:44
0:11:02


Stand in het motorenklassement na etappe zeven

#NaamMerk TijdVerschil
1COMA (ESP)KTM22:38:34
0
2ESTEVE PUJOL (ESP)KTM22:49:21
0:10:47
3CASTEU (FRA)KTM23:15:27
0:36:53
4DESPRES (FRA)KTM23:23:30
0:44:56
5BLAIS (USA)KTM23:31:27
0:52:53

The Pirate Bay wil Sealand kopen

Torrentsite The Pirate Bay wil het minilandje Sealand kopen. Het eiland kwam eerder in het nieuws omdat het te koop aan werd geboden. De organisatie van de downloadsite hoopt er een auteursrechtenvrij downloadwalhalla van te maken.

De Zweedse site probeert nu met man en macht genoeg geld in te zamelen om de aankoop van het eiland te kunnen bekostigen. De site, waar onder andere films, muziek en software te vinden zijn, hoopt een paradijs voor downloaders te maken van het eiland. Volgens de "wetten" van het eiland zijn de activiteiten van de piraten namelijk volkomen legaal. Indien het ze niet lukt om het eiland te bemachtigen, gaat de organisatie proberen een ander onafhankelijk gebied in bezit te krijgen.

Met dank aan Tokamak voor de submit.

Belgische minister verwerpt Nederlandse kritiek

Icoon BuitenlandsDe Vlaamse minister van Mobiliteit is vast van plan om het Belgische wegenvignet volgend jaar januari in te voeren. Ze bleek vrijdagavond in het geheel niet gevoelig voor een storm van Nederlandse kritiek.

Van Brempt toonde zich vrijdag in het televisieprogramma Terzake verbaasd over de Nederlandse woede. "Het is bizar dat ze zo hard reageren. Maar het gaat over hun portemonnee en dan kennen we de Nederlanders", aldus Van Brempt in een duidelijke verwijzing naar de in België vermaarde Nederlandse zuinigheid.

Van Brempt wees er op dat het Nederlands kabinet zelf plannen heeft voor rekeningrijden. "Daar gaan de Vlamingen dan ook voor betalen. Ze moeten niet te hoog van de toren blazen."

De Vlaamse regering wil met het geld de wegen opknappen en het openbaar vervoer verbeteren. Het Belgische wegennet is mede door Nederlanders, Duitsers en Fransen een van de drukste ter wereld.

Van Brempt wil wel nadenken over de situatie in Baarle-Nassau en Zeeuws-Vlaanderen. Nederlanders zijn daar omringd door België en worden dus wel gedwongen om het vignet aan te schaffen.

Overigens is de 60 euro die het vignet gaat kosten alleen voor een jaarvignet. Er komen ook goedkopere versies voor bijvoorbeeld tien dagen, aldus Van Brempt.

Eerste 'eurospreekwoord' bekend

Icoon Opmerkelijk'Niets meer gemeen hebben dan de euro'. Dit is voor zover bekend het allereerste eurospreekwoord. De betekenis van het spreekwoord zal niemand verrassen: het geeft aan dat twee situaties of mensen nagenoeg niets met elkaar gemeen hebben.

Het allereerste eurospreekwoord is verzonnen door Mieke van der Doef uit Nijmegen. Zij deed mee aan een prijsvraag die door TV Gelderland was uitgeschreven. Deelnemers moesten een eurospreekwoord verzinnen, die door een vakjury zou worden beoordeeld.

De vakjury, bestaande uit de redactie van het Van Dale-woordenboek, het genootschap Onze Taal en neerlandicus Riemer Reinsma heeft ruim honderd inzendingen voor de prijsvraag beoordeeld. Hun keus is uiteindelijk op de inzending van Van der Hoef gevallen, omdat het nieuwe spreekwoord een algemene wijsheid uitdrukt en in veel situaties bruikbaar is.

'Niets meer gemeen hebben dan de euro' staat vanaf maandag op freecards, die onder meer in horecagelegenheden verkrijgbaar zijn.


Kitzbühel wil sneeuw 'transplanteren'

Het Oostenrijkse Kitzbühel wil er alles aan doen om de wereldbekerwedstrijden, die van 26 tot en met 28 januari gepland staan, door te laten gaan. Een van de plannen die men wil gaan uitvoeren is 'sneeuwtransplantatie'.

Kitzbühel wil minimaal 4000 kubieke meter sneeuw uit hoger gelegen gebieden aanvoeren naar de wereldbekerpistes, die nu nog groen zijn. Hiervoor zullen transporthelicopters worden ingezet.

Deze operatie zal minstens enkele honderdduizenden euro's kosten.

13. Vast aan de mast

Daar stond ie dan: de Leidse dominee J.A. Endenee, vastgenageld aan de mast van piratenschip d'Enter ende Lete, de bouwvallige, door ratten verlaten schuit van onze verdoemde voorvader Hein Hoerenzn Pietersz, dat ergens dobberde op de spiegelgladde Zuiderzee, een aantal knopen onder Hoorn.

Hoe het zover heeft kunnen komen? Simpel: enkele ogenblikken eerder was de kaperkapitein Hein Pietersz op J.A. Endenee afgestapt, die op dat moment in de mast stond te kerven, omdat zijn eigen kerfstok al te vol was van de vele zonden.
Endenee kon echter niet lang doorgaan met deze rustgevende arbeid. Hij had namelijk een fatale fout gemaakt. Toen Hein Pietersz het dek opgelopen was, en Endenee aansprak, had deze zich omgedraaid met de dolk nog in zijn handen. En dat had Pietersz opgevat als een dreigement.

Terwijl de rest van de bemanning zich in een ruime kring rondom de mast verzameld had, en de armen over elkaar sloeg, greep Hein een brief uit zijn binnenzak. Hij rolde de brief open, en rolde hem weer dicht. Het was de vervalste kaperbrief die hij, als hij het zich goed kon herinneren, enkele dagen eerder nog aan kastelein Stille Willem van de Amsterdamse taveerne Aen Laegere Wal had laten zien. Hein toverde een andere brief tevoorschijn. Het was een artikelbrief van de Staten-Generaal, compleet met authentieke, valse stempel, die ook wel een beetje van een echte was te onderscheiden. Vervolgens las hij de verbijsterde Endenee het vonnis voor:

Wie een mes treckt met toorn, om yemand leet te doen ofte questsen, zal met een mes door syn handt aende mast genagelt worden ende aldaer soo lange staen tot dat hy tzelve doortreckt.

"Maar, maar..", had de dominee perplex gereageerd.
"Maar, maar, wat?", vroeg Hein met een valse grijns. "Als je het recht van een weerwoord verkwanselt door twee keer hetzelfde te zeggen, dan heb je er vast ook geen bezwaar tegen dat ik dat dubbel meeweeg in de strafmaat?!" Hij tuurde naar boven, waar de uitkijk 50-Floryn in zijn kraaiennest op zijn beurt omlaag tuurde, naar het schouwspel onder de grote mast.

"Hee, Floryn!" riep Hein omhoog, "Gooi eens een stuk touw omlaag!"
Het was 1621, - in die tijd gehoorzaamde de gemiddelde neger nog -, dus de voormalige slaaf en oogappel van Hein sneed snel een stuk van het groot-bovenbramstag af, en wierp dit naar beneden. Het stuk touw kletterde op het dek, voor de voeten van Endenee, die inmiddels verbitterd, doch zonder tegenstribbelen zijn aanstaande lot onderging.
Hein bond de dominee vast, strekte diens linkerarm omhoog, en plantte met een krachtige steek Endenees eigen dolk in diens linkerhand.
Endenee beet op zijn lippen.

"Doe dat nou niet, Endenee, straks doen die ook nog pijn!"
De rest van de bemanning zweeg. Ze durfden niet te lachen, want ze kenden de dominee langer dan vandaag, zelfs langer dan gisteren. Op eerdere reizen, nog niet onder het gezag van Hein Pietersz, hadden ze gezien waar Endenee zelf toe in staat was. Ze keken dan ook zwijgend toe hoe Hein Pietersz zich naar hen omdraaide.
"Zo ga ik met verraders om. Deze Endenee heeft namelijk heel wat uit te leggen. Wie hij werkelijk is, bijvoorbeeld. Deze zogenaamde dominee weet meer van mij, meer van jullie, en het belangrijkste: hij weet meer van de schat! En dus zal hij moeten praten over zijn snode plannen.. "
Hein hief zijn eigen dolk op, en liet het flikkeren in het zonlicht. De zwarte raaf zat zoals gewoonlijk op zijn rechterschouder. Het was stil aan boord, alleen wat meeuwen in de lucht krijsten af en toe een nare kreet. Hein vervolgde zijn betoog:

"Als de dolk door zijn linkerhand begint te kriebelen kan hij het er met zijn rechterhand zo uithalen! Al voel ik me wel genoodzaakt om het spel-element wat te vergroten door ook DIE hand aan de mast te nagelen!"
Endenee slaakte een rauwe kreet die tot ver over de Zuiderzee gehoord moet zijn geweest, en zat nu met beide handen vast aan de mast.

Hein keek Endenee aan. "Je kijkt wel zuinig voor iemand met een gat in zijn hand? Troost je, het geneest wel. Je kunt het altijd nog laten dichten. Als je maar niet zo gierig bent als Joannes van Edinborgh, een Zeeuwse weldoener van Schotse komaf. Die was nog te gierig om het gat in zijn hand te dichten. Dat gat was er bij hem niet ingekomen omdat ie mij belazerd had, zoals jij, maar omdat hij na het geven van een flinke fooi in taveerne 't Opstootje in Zierikzee in een spijker van een bovenbalk bleef hangen. Die balk had hij willen kopen om zijn geld overheen te smijten, maar hij had al zijn geld al verbrast aan de drank en de hoeren, zodat ie platzak was toen ik 'm met wat oude kameraden uit 't Rasphuis wilde overvallen, de vuile gierigaard!"

Hein keek weer om naar zijn bemanning, liep naar Sjaak Hekkebraak, de scheepskok, en greep een fles rum uit diens handen. Hij nam een ferme slok. Hij duwde de fles terug in de handen van Hekkebraak, en snauwde: "Geef Endenee ook te drinken! Of wil je een dooie op je geweten hebben? Dan prik ik je ook aan de mast, Hekkebraak, al zal dat met een botte lepel misschien wat pijnlijker zijn. Zelf ga ik nu eventjes liggen.. Maak me niet wakker, alleen voor scheepsbeschuit kom ik eruit. En als Endenee begint te spreken. Maar dat spreekt voor zich, of niet Endenee?"
Endenee, die inmiddels bezweet aan de mast genageld stond, keek Hein grimmig aan.
Hein liep naar zijn hut. "Geloof me", mompelde hij zachtjes in zichzelf, "Spreken zal ie!"

(wordt vervolgd)

De Ruijter naar de halve finale

Niels de Ruijter is er in geslaagd om de derde kwartfinale van Lakeside 2007 te winnen. In een matige wedstrijd was de Nederlander met 5-4 te sterk voor Gary Robson. In de negende set waren er acht legs nodig om de winnaar te bepalen.

Robson mocht de partij tegen De Ruijter beginnen. In de eerste set wist de Engelsman de eerste twee legs te winnen. Daarna kwam de Nederlander op stoom en won de daaropvolgende twee legs. Toch won Big Robbo deze set uiteindelijk door de laatste leg te pakken. Ook de tweede set ging naar Robson. Hij brak The Excellent Dude in de eerste en derde leg, waardoor hij de set won. In de derde set gingen alle vijf de legs tegen de darts in. Robson was hem begonnen, waardoor De Ruijter hem uiteindelijk op zijn naam wist te schrijven. De laatste set voor de break wist de Nederlander naar zich toe te trekken. Daardoor was de stand na vier sets 2-2.

De vijfde set wist Robson op zijn naam te schrijven. De eerste twee legs bestonden uit breaks. Daarna behielden de twee darters hun eigen leg. In de beslissende leg van deze set gooide De Ruijter twee keer 180, maar Robson wist deze met 121 alsnog uit te gooien. De zesde set ging wederom naar Big Robbo. De eerste leg wist hij de Nederlander teb breken en ook de tweede set pakte hij. Daarna won The Excellent Dude nog een leg, maar doordat Robson de vierde leg won ging ook de set naar hem.

De zevende set ging naar De Ruijter. De eerste drie legs gingen allemaal tegen de darts in, waarna de Nederlander de vierde leg, welke hij zelf begon, wist te winnen. Ook de achtste set, waarin The Excellent Dude geen leg af stond, ging naar onze landgenoot. De negende set moest uiteindelijke de beslissing brengen. De eerste twee legs in deze belangrijke set gingen met de darts mee. De hieropvolgende vier legs gingen steeds naar de darter die de leg niet was begonnen. De zevende en achtste leg gingen naar de Nederlander, waardoor hij deze kwartfinale wist te winnen.

Elfjarig rekenwonder ziet cijfers in kleur

Icoon WetenschapEen Sri-Lankaanse jongen die momenteel in Marokko woont is al een tijdje een raadsel voor wetenschappers. Het jochie is namelijk een genie wat getallen betreft, hij voert de meest complexe berekeningen uit, uit zijn hoofd. Volgens eigen zeggen omdat hij de cijfers in zijn hoofd in kleur ziet.

"Wanneer ik uit het hoofd een lange berekening moet uitvoeren, zie ik de cijfers in kleur, en op die manier kan ik ze makkelijk tot op het einde onthouden", legde de 11-jarige jongen uit. De jongen, Adnane Mahendran, wist in 56 minuten een berekingen uit te voeren waarvoor menig FOK!ker een rekenmachine zou moeten gebruiken. Hij vermenigvuldigde, foutloos, een getal van 15 cijfers met een ander getal met evenzoveel cijfers.

De jongen vertelt dat elk cijfer van 0 tot en met 9 voor hem een eigen kleur heeft, bijvoorbeeld paars voor een zeven en roze voor de drie. Deze gave heeft Adnane vermoedelijk al zijn hele leven, want op zijn derde onthield hij al een heleboel telefoonnummers. De jonge bolleboos heeft zich voorgenomen later wetenschapper te worden.

Verkiezingsnieuws...

Zoals je misschien wel weet (en als je het nog niet wist, dan weet je het nu) ergens in November 2008 worden er in Amerika verkiezingen gehouden. Normaal gesproken is het eigenlijk altijd een race tussen de democraten en de republikeinen. De onafhankelijke kandidaten tellen eigenlijk nauwelijks mee.

Maar daar komt nu verandering in, eindelijk is er een echt alternatief : Generaal Zod.

quote:
In 2008 I shall restore your dignity and make you servants worthy of my rule. This new government shall become a tool of my oppression. Instead of hidden agendas and waffling policies, I offer you direct candor and brutal certainty. I only ask for your tribute, your lives, and your vote.
Dit moet toch beter zijn dan vriendje Bush?

Met dank aan een anoniempje voor de submit.

Doorbraak in zoektocht vaccin tegen BSE

Icoon OnderzoekAmerikaanse wetenschappers hebben een doorbraak bereikt bij het onderzoek naar de bestrijding van de gekkekoeienziekte, ook wel BSE geheten. De onderzoekers zijn erin geslaagd om koeien immuun te maken voor deze ziekte.

Dit hebben de wetenschappers bereikt door de koeien te manipuleren, waardoor ze een bepaald eiwit niet in hun lichaam hebben dat gewone koeien gevoelig maakt voor de aandoening. De gemanipuleerde exemplaren zijn twintig maanden in de gaten gehouden, en op hun groei en gezondheid was niets aan te merken. De onderzoekers schatten dat er nog minimaal drie jaar onderzoek nodig is voordat de methode ook werkelijk veilig kan worden verklaard.

Symonds heeft vertrouwen in Kovalainen

De hoofdingenieur van het team van Renault, Pat Symonds, is ervan overtuigd dat Heikki Kovalainen komend seizoen een race kan winnen.

Dit jaar begint de Fin aan zijn eerste seizoen als racerijder in de Formule 1. Vorig jaar was Kovalainen testcoureur van het Franse team en in 2005 eindigde hij als tweede in het GP2-kampioenschap, met het team van Arden.

"Heikki is misschien een beetje stijfjes na een jaar lang testen, maar ik denk dat het allemaal vanzelf weer terug zal komen. Ik denk dat we een paar fantastische races van Heikki te zien zullen krijgen. Hij zal vast ook wel enkele spectaculaire fouten maken, maar dat hoort bij het leerproces. Ik zou het niet gek vinden als hij dit jaar al een race zou winnen," aldus Symonds tijdens de Autosport International Show in Birmingham.

Beleggende gorilla verslaat AEX-index opnieuw

Icoon BeursDe Beursgorilla heeft voor de zevende keer op rij de AEX-index verslagen. De beleggende gorilla Jacko haalde dit jaar een rendement van 27,9 procent, terwijl de AEX-index bleef steken op een winst van 13,4%.

Jacko begaf zich in 2000 voor het eerst op de beursvloer. Bij wijze van experiment werd de gorilla, die in een dierentuin in Berlijn woont, een bak met 75 gemarkeerde bananen voorgezet. Elke banaan correspondeerde met een beursgenoteerd bedrijf. Van de tien bananen die Jacko het eerste pakte, werden aandelen gekocht.

Sindsdien wordt de portefeuille van Jacko maandelijks aangepast. Er worden telkens twee bakken met bananen voor Jacko neergezet: één bak met de bedrijven waarvan al aandelen zijn gekocht en één bak met alle overige fondsen. Jacko haalt uit elke bak één banaan en beslist zo welk fonds wordt verkocht en welk fonds wordt aangekocht.

Overigens is 2006 niet eens Jacko's beste jaar. Het eerste jaar dat hij aandelen bezat behaalde hij een rendement van 35,6 procent, terwijl de AEX index destijds een verlies van 5,1 procent noteerde.

Sieto de Vries, de eigenaar van de site www.beursgorilla.nl, denkt dat 2007 het eerste jaar van Jacko wel eens zou kunnen overtreffen. "Zijn portefeuille is momenteel redelijk offensief. Daarnaast is de marktverwachting voor 2007 erg gunstig. Dit jaar moet dus wel een top jaar worden", aldus de Vries.

Een overzicht van Jacko's rendementen over de afgelopen jaren is op deze pagina te vinden.



Met dank aan IDNT voor de submit.

Paul de Leeuw Omroepman van het Jaar

TelevisiePaul de Leeuw is vrijdag door Broadcast Magazine uitgeroepen tot Omroepman van het Jaar 2006. De redactie van het omroepvakblad koos voor de 44-jarige VARA-programmamaker omdat ''zijn veelzijdige talent juist afgelopen jaar (weer) tot volle bloei kwam''.

Tijdens een bijeenkomst in Bussum kreeg De Leeuw de prijs overhandigd door de omroepman van vorig jaar: John de Mol.

Volgens de redactieleden was het geen gemakkelijke opgave voor De Leeuw om op zaterdagavond prime time in het gat te moeten springen dat ontstond na het vertrek van Jack Spijkerman naar Talpa (inmiddels Tien).

''Maar De Leeuw heeft zich met verve van die taak gekweten. Je hoeft geen fan te zijn of kunt zelfs een hekel aan hem hebben om toch zijn grote vakmanschap te (h)erkennen. Een meester in improvisatie, spraakmakend en volstrekt authentiek in de georganiseerde chaos die hij zelf met veel plezier schept'', schrijft het vakblad.

Broadcast Magazine vindt dat de VARA-man van alle markten thuis is. ''Van een vette lach met platte, goedkope grappen naar een dikke traan met gevoelige, emotionele onderwerpen: niemand in Nederland beheerst die omschakeling zo goed en natuurlijk als Paul de Leeuw. Die kunst levert vaak onvergetelijke taferelen op.'' De redactie zegt dat het leidt tot 'brok-in-de-keeltelevisie'.


Ferguson wil dat Mourinho blijft

Sir Alex Ferguson heeft de hoop uitgesproken dat José Mourinho gewoon trainer van Chelsea blijft. Hiermee reageert de oefenmeester op de geruchten die de Engelse media verspreiden. Aanleiding hiervoor zijn de matige resultaten die de Portugees met zijn ploeg weet te boeken.

"Het zou teleurstellend voor mij zijn als Mourinho weggaat bij Chelsea. Het was leuk met hem als we elkaar ontmoetten na afloop van de wedstrijden. Ik denk dat hij een goed karakter heeft en de strijd met hem bevalt me heel goed", lichtte Ferguson toe. Zijn ploeg Manchester United gaat momenteel aan kop in het Premiership. Het verschil met Chelsea, dat op de tweede plaats staat, bedraagt zes punten.

Lotz in juni terug in het peloton

Marc Lotz zal in juni zijn rentree in het peloton gaan maken. De wielrenner kreeg naar aanleiding van het gebruik van het verboden middel epo een schorsing van twee jaar opgelegd. De 33-jarige Limburger rijdt momenteel voor Löwik Meubelen.

"De hoofdsponsor weet dat het misschien van korte duur is, maar ik rij in ieder geval tot eind juni in deze ploeg", zegt Lotz. De wielrenner hoopt overigens dat hij naar verloop van tijd bij een grotere ploeg een nieuwe kans krijgt.

De verwachting is dat Lotz debuut op 6 juni plaats zal vinden. Op die dag wordt namelijk de Parel van de Veluwe verreden. "Het is voor mij een ideale opstap naar de top om in deze ploeg te beginnen" Ook de ploegleider van Löwik Meubelen, Herman Snoeijink, is erg blij met de ervaring de Limburger met zich mee brengt: "Hij zal samen met Bart Boom de lijnen moeten uitzetten. Marc heeft zijn straf uitgezeten en mag met een schone lei beginnen."

Roberto Carlos maand buitenspel

Real Madrid kan de komende maand geen beroep doen op Roberto Carlos. De verdediger liep in het duel tegen Real Betis, om de Copa del Rey, een blessure aan zijn kuitbeen op. Volgens de medische staf van de Spaanse ploeg mag de speler vier tot zes weken niet in actie komen.

Door het wegvallen van Roberto Carlos komt Real Madrid lichtelijk in de problemen. Eerder liep Marcelo, de andere speler voor de linksback-positie, een blessure aan zijn knie op. Naar verluid zal de 19-jarige verdediger zes weken vanaf de zijlijn toe moeten kijken.

Toch is er ook een speler die profiteert van het leed van dit tweetal. Nu Marcelo en Roberto Carlos zijn weggevallen is de kans erg groot dat Raul Bravo zijn opwachting zal gaan maken in de selectie van trainer Fabio Capello.

EK allround: Kramer klasse apart

Sven Kramer leidt na de eerste dag van het Europees kampioenschap allround. De Nederlander reed op de 5.000 meter een tijd van 6.15,65, een nieuw wereldrecord op buitenijs en de snelste van allemaal.

In de achtste rit moest de Rus Ivan Skobrev, tweede op de 500 meter, het opnemen tegen de Fransman Contin. Skobrev wist gelijk een voorsprong te nemen op de 20-jarige Fransman, die in Nederland woont. Skobrev reed de gehele rit rond de tijd van Joenin, tot dan de snelste, en wist met 6.39,28 iets sneller te finishen dan zijn landgenoot.

In de rit daarop ging de Noor Christiansen goed van start. Hij bleef lange tijd rondjes van 30 seconden rijden, waardoor hij een fikse voorsprong opbouwde. Met nog twee ronden te gaan was hij negen seonden sneller dan Skobrev en reed hij bovendien onder het baanrecord vann Fabris. Die voorsprong wist hij niet meer weg te geven, waardoor hij finishde in een tijd van 6.31,12.

Carl Verheijen moest het opnemen tegen regerend Europees kampioen Enrico Fabris. Verheijen nam gelijk voorsprong en was verreweg de snelste. Op de 3.000 meter was Verheijen drie seconden sneller dan de Italiaan en reed bovendien onder het wereldrecord buitenbaan. Fabris wist echter vanaf dat moment telkens een paar tienden terug te pakken, maar Verheijen wist met 6.19,67 de ritwinst te pakken en een nieuw wereldrecord buitenbaan te rijden

In de rit erop Sven Kramer tegen de Noor Eskil Ervik. Kramer, die Ervik al gauw op achterstand wist te rijden, bleef lange tijd rondjes rijden van 29e, reed onder de tijd van Verheijen, en wist dat ook te blijven. De 6.15,65 die hij er uit wist te persen was genoeg om de leiding in het algemeen klassement van Fabris over te nemen.

De laatste rit ging tussen Mark Tuitert en Wouter Olde Heuvel. Oldeheuvel wist weg te rijden van Tuitert, op de 1.800 meter was hij iets langzamer dan Verheijen en bijna drie seconden sneller dan Tuitert. Op de 3.000 meter reed Olde Heuvel zijn eerste 31'er, terwijl Tuitert het wat moeilijker kreeg. Olde Heuvel wist niet meer terug te keren in de 30'ers, en met nog 1 ronde te gaan reed hij op de zesde tijd. Tuitert zakte helemaal in en reed al in de 33. Olde Heuvel finishde in 6.28,79, Tuitert in 6.36,96.

Na de vierde rit moest de wedstrijd even worden gestaakt omdat er zaagsel op de baan was gekomen. Na een kleine onderbreking kon men weer door.



Uitslag 5.000 meter:
#NaamLandTijd
1Sven KramerNederland6.15,65
2Carl VerheijenNederland6.19,67
3Enrico FabrisItalie6.20,28
4Havard BökkoNoorwegen6.24,41
5Eskil ErvikNoorwegen6,24,85
6Wouter olde HeuvelNederland6.28,96
11Mark TuitertNederland6.36,79

Algemeen klassement:

#NaamLandPunten
1Sven KramerNederland74.325
2Enrico FabrisItalie74.408
3Havard BökkoNoorwegen75.431
4Carl VerheijenNederland75.497
5Mark TuitertNederland76.279
8Wouter olde HeuvelNederland76.466

Italiaans ziekenhuis bewaakt doden

Icoon MedischIn het grootste ziekenhuis van Italië, de Policlinico Umberto I in Rome, worden de doden onder begeleiding van bewakers naar het mortuarium gebracht. Zo moet worden voorkomen dat oogartsen de ogen uit de lijken halen om het hoornvlies illegaal aan te bieden voor transplantatie.

Het Italiaanse blad L'Espresso berichtte vrijdag dat de leiding van het ziekenhuis al een jaar geleden een particuliere bewakingsfirma heeft ingehuurd, na waarschuwingen van de politie die de illegale handel in organen onderzoekt. Tot nu toe zijn overigens geen gevallen van diefstal van de ogen bekend.

L'Espresso bracht eerder deze week al verhalen over misstanden in Italiaanse ziekenhuizen. In de Umberto I trof een undercoverjournalist die een maand lang als schoonmaker in de Policlinico had gewerkt onder meer stapels afval en onbewaakte laboratoria met radioactief en bacteriologisch materiaal aan.

Een overheidsonderzoek bevestigde dat chaos en rotzooi wijdverbreid zijn in Italiaanse ziekenhuizen. Vooral in het armere zuiden van het land is de situatie slecht.

Album van de dag: Justin Martin

Vandaag een iets anders AVDD dan normaal verwacht wordt. Geen rock, pop of metal, nee we gaan eventjes de techno en house kant op. Voor velen is de uit de VS afkomstige DJ/producer Justin Martin een onbekende. Op deze cd is eigen werk met dat van anderen afgewisseld wat zorgt voor een lekker pompende mix, een aanrader voor de bezoekers die van tech-house houden! Klik hier voor previews van de tracks.
Het album heet Winter Sessions, en bevat de volgende tracks;

1. James Taylor - "Take Me or Break Me""
2. Skye - "Whats Wrong With Me" (Phonique Remix)
3. Paul Woolford - "Fever"
4. Switch - "Get On Downz"
5. Heidi & Riton - "Vejer"(Jesse Rose Remix)
6. Mike Monday - "I Dream of Ducks"
7. Soul Avengers - "Don't Let The Morning Come"
8. Damonkenutz - "Yellowpants" (Justin Martin Remix)
9. Claude Vonstroke - "Who's Afraid of Detroit"
10. Jochenn Trappe - "Organic"
11. Andy Caldwell - "Warrior" (Claude VonStroke Sharp Tool Mix)
12. Martin Brothers - "Stoopit"
13. Claude Vonstroke - "Beware of the Bird"
14. IZ & DIZ - "Magnificent" (Justin Martin's No Heart & Soul Mix)
15. The Bald and the Beautiful" - "Black Down"
16. Spirit Catcher - "Sweet Deal"

OM Winter Sessions Mixed bij Justin Martin and Johnny Fiasco (2006).rar (68mb)

Veel luisterplezier en dank aan Buddha_Monk voor de tip!

'54% jeugd negatief over moslims'

54% van de jongeren, in de leeftijd van 14 tot 16 jaar, denkt negatief over moslims. Dat blijkt uit een onderzoek van professor Henk Dekker in opdracht van het televisieprogramma Zembla. Dekker ondervroeg voor zijn onderzoek bijna zeshonderd niet-islamitische middelbare scholieren van alle verschillende schooltypen. Uit het onderzoek blijkt verder dat de belangrijkste verklaring voor deze negatieve houding het gebrek aan direct contact met moslims is.

Eén dag voor de Tweede Kamerverkiezingen vinden traditioneel de scholierenverkiezingen plaats. De laatste scholierenverkiezing werd weliswaar ruim gewonnen door de PvdA en de SP, maar het is de onderzoekers niet ontgaan dat de PVV een flinke sprong voorwaarts heeft gemaakt, met ruim tien procent van de stemmen. De onderzoekers vroegen zich af wat daarvoor de reden is.

Geen contact
Een zeer opvallend gegeven uit het onderzoek is dat veel jongeren die op Wilders stemden, geen of nauwelijks allochtonen in hun omgeving hebben. Professor Dekker stelt nu dat juist het gebrek aan direct contact met moslims een belangrijke reden voor de negativiteit is.

Andere verklaringen voor de negatieve gevoelens ten opzichte van moslims zijn de mening van beste vrienden en ouders, die klakkeloos worden overgenomen, stelt Dekker, die als politicoloog en sociaal wetenschapper verbonden is aan de universiteiten van Leiden en Utrecht. Verder blijken jongens negatiever over moslims te denken dan meisjes.

Wilders
Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen behaalde Wilders' PVV 6% van alle stemmen, goed voor negen zetels. Zijn partij wordt gekenmerkt door een harde anti-islam houding. Zo vergeleek Wilders de aanwezigheid van moslims met een tsunami van islamisering die Nederland zou treffen.

De Zembla-aflevering 'Jong en Wilders' is zondag 14 januari om 21.50 uur bij de VARA/NPS op Nederland 3 te zien.

Met dank aan FOKwa voor de submit.

[Dakar] Volkswagen's Sousa laat navigator achter

Tijdens de etappe naar Atar, die momenteel nog bezig is, heeft de Portugees Carlos Sousa van zich doen spreken. Het gaat hier echter niet om het resultaat.

De Portugees kwam vast te zitten op een zandduin, wat veel tijdverlies inhield. De Portugees gaf de schuld hiervan aan zijn Duitse navigator en co-piloot. In een woedeuitbarsting is de Portugees met de auto vertrokken zonder de navigator mee te nemen.

De navigator, Andreaz Schulz, is meer dan 45 minuten aan het zoeken geweest naar zijn coureur en auto. De Portugees heeft staan wachten op het 299 kilometer punt van de special van vandaag. Inmiddels zijn de amokmakers herenigd en hebben ze hun weg vervolgd.

Wat de gevolgen zijn voor de Portugees is nog niet duidelijk.

Docente toont klas porno: 40 jaar cel geëist

Icoon Not Safe For Work (NSFW)Een Amerikaanse docente heeft 40 jaar cel tegen zich horen eisen vanwege het laten zien van porno op haar computer op school. In het bijzijn van tien leerlingen van 12 en 13 jaar was op haar computer pornografisch materiaal te zien, volgens eigen zeggen 'als gevolg van spyware'.

Een zes koppen tellende jury heeft de 40-jarige Julie Amero vrijdag veroordeeld. "De pop-ups bleven maar komen en gingen niet meer weg", aldus Amero over de spyware. Een computerexpert zegt inderdaad spyware te hebben gevonden op de pc, en dit was, volgens hem, verantwoordelijk voor de porno.

De aanklager stelde echter dat de docente actief gezocht heeft naar pornosites, en vraagt zich af waarom Amero de computer niet gewoon uit heeft gezet toen de porno verscheen. Een beveiligingsexpert bevestigt dat de pornosites bewust zijn bezocht. "Ze heeft dus bewust op linkjes moeten klikken om bij de sites te komen, daarom vind ik dat er genoeg bewijs is om te stellen dat het haar bedoeling was om deze sites te openen", aldus de aanklager. De docente zal waarschijnlijk in hoger beroep gaan.

Meer ongevallen door kunstsneeuw

Icoon BuitenlandsKunstsneeuw leidt tot meer ongevallen. Ook de aard van de verwondingen is vaak ernstiger dan op echte sneeuw. Dat meldden Duitse en Ostenrijkse media vrijdag.

Zij baseren zich op medici die waarschuwen voor de extra gevaren voor skiërs en snowboarders. In een ziekenhuis in de Oostenrijkse regio Landeck bijvoorbeeld werden de afgelopen kerstvakantie een derde meer ongevallen geregistreerd dan een jaar daarvoor. Vooral het aantal breuken en verwondingen aan wervelkolom en hoofd nam aanzienlijk toe.

Kunstsneeuw verandert sneller in hard ijs dan gewone sneeuw. Vooral voor onervaren skiërs levert dat problemen op.

Door het gebrek aan natuurlijke sneeuw zijn de skipistes in de Alpen ook kleiner, waardoor skiërs sneller op gewone grond of stenen terechtkomen en daar abrupt worden afgeremd. Door de kleinere pistes is ook de kans op botsingen tussen wintersporters fors gestegen. Medici adviseren skiërs een helm te dragen.

Volgens de leiding van het ziekenhuis St. Vinzenz in Zams (Landeck) belanden op dit moment vooral buitenlanders met botbreuken of andere verwondingen in de ziekenhuizen. Oostenrijkers zouden zich nauwelijks onder de slachtoffers bevinden.

De Tyrolian Air Ambulance, die gipsvluchten verzorgt, bracht tot nu toe ongeveer driehonderd gedupeerde vakantiegangers naar huis. Het betrof vooral Belgen en Nederlanders. De firma spreekt over een lichte stijging van het aantal passagiers.

Verdachte in webcamzaak

Icoon FilmDe politie in Amsterdam heeft een 46-jarige man op het oog in de zogeheten webcamzaak. De Amsterdammer wordt verdacht van het met een webcam begluren van studentes. Een woordvoerder van de politie bevestigde dit vrijdag.

In december 2005 ontdekte een studente in een meisjesstudentenhuis in het centrum van Amsterdam verborgen webcams in haar appartement. In twee zolderkamers in het pand aan de Fokke Simonszstraat was in een plank aan de muur een camera verstopt. De twee camera's waren verbonden met de zolderkamer van het naastgelegen pand.

Man rijdt op A10 kilometers mee op motorkap

Icoon OpmerkelijkEen 44-jarige man heeft vrijdagmiddag op de A10 bij Amsterdam zeker vijf kilometer op de motorkap van een auto meegereden. Ter hoogte van het VU Medisch Centrum zag de man een auto met daarin een medewerker van Bureau Jeugdzorg.

Omdat de man problemen heeft met Bureau Jeugdzorg over zijn kind, wilde hij de medewerker graag spreken. Daarop verliet de man zijn eigen auto met nog draaiende motor en sprong op de motorkap van de auto met de medewerker, aldus een woordvoerster van de politie.

Pas kilometers later, vlak voor de Coentunnel, werd de auto klemgereden door politieauto's en kon de man van de motorkap worden afgehaald. De motorkaprijder en de twee inzittenden zijn niet gewond geraakt. Alle drie worden ze door de politie gehoord. Over de identiteit van de inzittenden van de auto is niets bekendgemaakt.

Schut na 22 maanden terug op het veld

Alje Schut is voor het eerst sinds 22 maanden weer in actie gekomen voor FC Utrecht. De 25-jarige verdediger speelde gisteren een uur mee in een oefenduel van het tweede elftal van Utrecht tegen de amateurs van Quick Amersfoort.

Op 5 maart 2005 kwam Schut voor het laatst in actie voor FC Utrecht, in de competitiewedstrijd tegen RKC Waalwijk. In de wedstrijd tegen de Waalwijkers liep hij een knieblessure op. Tijdens het herstel van die kwetsuur kreeg Schut te maken met diverse terugslagen. De verwachting is dat Schut zich binnen afzienbare tijd weer kan aansluiten bij het eerste elftal.

Xiang Sun toch naar PSV

De Chinees Xiang Sun vertrekt toch naar PSV. De Eindhovense club huurt de 24-jarige linksback voor de rest van het seizoen van zijn club Shanghai Shenua. In de verbintenis is tevens een optie tot koop voor drie jaar opgenomen.

Manager voetbalzaken van de Eindhovenaren, Stan Valckx, heeft dit vrijdag bevestigd. Afgelopen november liep Xiang Sun met zijn tweelingbroer twee weken stage in Eindhoven. Aanvankelijk wilde de club van de Chinees niet meewerken aan een overgang, maar ze zijn daar alsnog op teruggekomen.

Konami-games nog steeds in ontwikkeling

Deze week was er nog het gerucht dat Konami gestopt zou zijn met de ontwikkeling van een vijftal PS3-games en een tweetal Wii-games. Konami wist echter te melden dat dit niet waar is en dat de games nog steeds in ontwikkeling zijn.

Het lijstje met gecancelde games stond in het Japanse blad Famitsu en Dengeki, maar dat bleek dus een foutje te zijn. Echter is er nog geen datum voor de games, maar er wordt dus nog wel aan gewerkt. De ontwikkeling van de game Coded Arms Assault van Konami voor de PS3 is deze week wel officieel gestopt.

Met dank aan Flint en Diablos79 voor het submitten van dit nieuws

Jurg onderuit op EK bobslee

Eline Jurg en remster Urta Rozenstruik zijn vrijdag tijdens het Europees kampioenschap bobslee in de tweede run onderuitgegaan. Halverwege de afdaling op de baan van Cortina d'Ampezzo ging de bob van de Nederlandse vrouwen op zijn kant, om een paar honderd meter verder weer op zijn ijzers terecht te komen. De twee vrouwen kwamen ongedeerd uit de bob.

Jurg en Rozenstruik hadden in de eerste run de achtste tijd neergezet met 55,92. De race telde ook als wereldbekerwedstrijd en daarin stond de Nederlandse bob na de eerste run op de tiende plaats. Duitsland 1, met Sandra Kiriasis en Romy Logsch was met 54,10 het snelst. In de tweede run behielden zij hun voorsprong (54,93) en pakten met een totaaltijd van 1:49,53 het goud.

Esmé Kamphuis kwam niet aan de start omdat zij na het afzeggen van Nancy Karels geen remster had. De onervaren Karels, die was aangewezen als vervanger van de geblesseerde Christel Bertens, trok zich op donderdag uit angst terug.

EK allround: Wüst slaat slag op 500 meter

Ireen Wüst heeft de 500 meter voor vrouwen gewonnen tijdens het Europees kampioenschap allround in het Italiaanse Collalbo. De Nederlandse klokte een tijd van 39,51.

De eerste Nederlandse op het ijs was Marja Vis, die het in de achtste rit moest opnemen tegen de Oostenrijkse Rokita. Vis opende goed en wist Rokita ook voor te blijven met een tijd van 40,65, de snelste tijd tot dan. In de rit erna werd die tijd al weer verbroken door de Poolse Wojcicka met 40,56.

Renate Groenewold reed in de elfde rit tegen de Russische Malisjeva. De Nederlandse wist de Russische te verslaan, haar tijd van 41.05 was echter zwak. De Russinnen Lichatsjova en Abramova moesten het in de rit daarop tegen elkaar opnemen. Abramova wist met 39,91 als eerste onder de 40 seconden te rijden.

Paulien van Deutekom en Ireen Wüst gaven elkaar goed partij. Wüst wist echter afstand te nemen van haar teamgenoot en haar tijd van 39,51 was veruit de snelste. Van Deutekom finishde in een tijd van 40,51. In de laatste rit de Duitse Pechstein tegen de Russische Lobisjeva. Pechstein opende sneller dan Wüst maar haar volle ronde was langzamer, waardoor ze eindigde in een tijd van 40,28.



Uitslag 500 meter:
#NaamLandTijd
1Ireen WüstNederland39,51
2Jekaterina AbramovaRusland39,91
3Jekaterina LobisjevaRusland40,15
4Claudia PechsteinDuitsland40,28
5Paulien van DeutekomNederland40,51
8Marja VisNederland40,65
10Renate GroenewoldNederland41,05

Crossroads

Deze log heeft helemaal, maar dan ook helemaal niks te maken met de bagger film Crossroads van Britney Spears. Nee, deze Crossroads zal voor mij altijd dé Crossroads blijven. Karate Kid meets guitar met Steve Vai. Een mooie film gebaseerd op de Afrikaan-Amerikaanse folklore van het kruispunt, het punt om de duivel te ontmoeten en deals te maken met hem. De film is vooral bekend vanwege deze ene scene, en wat voor een scene!

EK allround: Fabris wint 500 meter

De eerste afstand tijdens het Europees kampioenschap allround in het Italiaanse Collalbo, de 500 meter voor mannen, is gewonnen door de Italiaan Enrico Fabris.

Wouter Olde Heuvel was de eerste Nederlander op het ijs, in de negende rit tegen de Noor Eskil Ervik. Olde Heuvel opende goed en wist de Noor op achterstand te rijden. De Nederlander eindigde in een tijd van 37,57, de tweede tijd tot dan. In de rit daarop titelverdediger Enrico Fabris tegen zijn landgenoot Anesi. Fabris reed een hele goede race en finishde in een tijd van 36.38.

Carl Verheijen had een moeilijke start tegen de Rus Aleksey Yunin, maar wist het in de volle ronde goed te maken en zijn tijd van 37,53 was redelijk. In de veertiende rit moest Sven Kramer het opnemen tegen de Duitser Stefan Heythausen. Kramer opende snel, en had geen partij aan de Duitser. Zijn tijd van 36,76 was goed voor de tweede tijd tot dan, viertienden van een seconde langzamer dan Fabris.

De Rus Ivan Skobrev liet in de rit erna zien dat er ook met hem rekening moet worden gehouden dit kampioenschap door een tijd van 36,29 te realiseren. In de laatste rit Mark Tuitert, Europees kampioen in 2004, tegen de Pool Niedzwiedzki. Tuitert had een goeie tegenstander aan de Pool en wist zich aan hem op te trekken. Tuitert finishde in een tijd van 36,60 en is daarmee de beste Nederlander op de 500 meter.

Voor Stefano Donagrandi was het toernooi snel voorbij. De Italiaan ging onderuit en liep daarbij zijn schouder uit de kom op.

Later vandaag schaatsen de mannen nog de 5.000 meter.



Uitslag 500 meter:
#NaamLandTijd
1Enrico FabrisItalie36,38
2Ivan SkobrevRusland36,39
3Konrad NiedzwiedzkiPolen36,52
4Mark TuitertNederland36,60
5Sven KramerNederland36,76
12Carl VerheijenNederland37,53
14Wouter Olde HeuvelNederland37,57

'Steekpartij in Deventer uit politiek motief'

Icoon MisdaadEen steekpartij die op 14 oktober plaatsvond op het terras van Royal aan de Brink in Deventer, blijkt een politiek motief te hebben. Dat bericht het regionale dagblad De Stentor vandaag. In eerste instantie ging het verhaal dat een geldkwestie de aanleiding voor de ruzie was, maar het betrof een confrontatie tussen aanhangers van de Koerdische politieke beweging PKK en de Turkse extreemrechtse organisatie Grijze Wolven, zo heeft een advocaat van één van de verdachten laten weten.

Bij de aanval raakte één man ernstig gewond. Een 29-jarige inwoner van het Duitse Bonn werd onder meer in de rug gestoken. Het Openbaar Ministerie heeft de vier aanvallers poging tot moord, dan wel doodslag, dan wel openlijke geweldpleging ten laste gelegd.

De steekpartij zou een wraakactie zijn geweest voor een mishandeling eerder op de dag. Daarvan was Deventenaar D. Y. (27) het slachtoffer. Een paar jaar geleden zou hij - in Dordrecht - ook al eens zijn beschoten. Hij trommelde een paar mensen op, waaronder zijn 19-jarige broertje T. Y. Die zou ook degene zijn geweest die de messteken uitdeelde.

De rechtszitting is over één tot drie maanden, omdat het dna-onderzoek nog niet is afgerond. Gisteren diende een pro-formazitting. Met het oog op de het politieke motief waren bij de zitting van gisteren extra veiligheidsmaatregelen van kracht.

Clijsters wint in Sydney

Kim Clijsters heeft het toernooi van Sydney op haar naam geschreven. De als derde geplaatste Belgische was in de finale met 4-6, 7-6 en 6-4 te sterk voor de Servische Jelena Jankovic.

Tot twee keer toe mocht Jankovic voor de partij serveren. Bij de stand 5-4 in de tweede set kreeg ze ook een wedstrijdpunt, maar Clijsters wist dat weg te werken. De Belgische pakte vervolgens de tiebreak, door drie dubbele fouten van Jankovic, en sloeg zich in de derde set, na ruim tweeënhalf uur tennis, naar haar 34e WTA-titel.

Godfather ook op de PS3 en Wii

Na releases op onder andere Xbox 360, PSP en PS2 verschijnt The Godfather ook op de PS3 en de Wii. Beide versies krijgen speciale features en een eigen subnaam.

De Wii versie gaat The Godfather Blackhand Edition heten en krijgt speciale controls. Zo kun je in de game mensen in elkaar meppen door deze bewegingen te simuleren met de Wiimote.

Wii screens:

De PS3 versie gaat The Godfather: The Don's Edition heten en krijgt extra content en missies. Ook worden de tiltcontrols van de SIXAXIS gebruikt in de game.

PS3 screens:

Beide versies moeten in maart in de winkels liggen.

Uitslagen Copa del Rey

De Copa del Rey vervolgde de strijd deze week. Het bekertoernooi van Spanje heeft alle topclubs nog als kanshebber voor de eindoverwinning. Houder Espanyol was al uitgeschakeld.

Zowel Sevilla als Real Madrid kwamen in hun uitwedstrijd niet verder dan een 0-0 gelijkspel. De Liga-koploper moest spelen tegen de laagstgeklasseerde deelnemer van de Copa, het Madrileense Rayo Vallecano. Real Madrid reisde zonder Ronaldo en David Beckham af naar Sevilla. Real Betis was daar de tegenstander. In beide wedstrijden werd het doel niet gevonden. Real Zaragoza had een makkelijke avond bij Málaga. De ploeg in vorm wist via Sergio García (2) en Oscar drie keer doeltreffend te zijn: 0-3.

Deportivo Alavés kreeg FC Barcelona op bezoek. De tweede divisionist had weinig in te brengen tegen Frank Rijkaards sterrenformatie. Het duurde lang voordat de ban werd gebroken, maar uiteindelijk scoorde Javier Saviola wel. Toen Corominas met rood van het veld mocht, was het duel gespeeld. Een tweede goal van Saviola vergrootte de marge nog voor de Catalanen. Getafe en Valencia hielden elkaar ook op een gelijkspel. Paunovic opende in de eerste minuut voor de thuisclub. Lange tijd leek Getafe de winst te pakken, maar David Silva maakte in blessuretijd nog gelijk.

Uitslagen achtste finales:

#ThuisUitUitslag
1Atlético MadridOsasuna1-1
2MálagaReal Zaragoza0-3
3Real MallorcaDeportivo la Coruña1-2
4Rayo VallecanoSevilla0-0
5Real ValladolidVillarreal2-1
6Deportivo AlavésBarcelona0-2
7GetafeValencia1-1
8Real BetisReal Madrid0-0

Returns volgende week.

Davids mogelijk naar Amerika

Edgar Davids sluit zijn voetballoopbaan mogelijk af in de Verenigde Staten. De manager van de Texaanse voetbalclub FC Dallas, Steve Morrow, heeft tegenover de BBC verklaard in onderhandeling te zijn met de Nederlandse middenvelder.

"We zijn al twee weken in onderhandeling. Het lijkt er op dat Tottenham Hotspur wil meewerken," aldus Morrow. De 33-jarige Davids is bij de ploeg van de Nederlandse trainer Martin Jol niet meer verzekerd van een basisplaats.

Theo Maassen komt met carnavalssingle

Cabaretier Theo Maassen komt op 22 januari met een carnavalssingle. Het betreft het nummer 'Lauwe pis' dat al een onderdeel was van zijn laatste theatershow. In samenwerking met componist Fons Merkies en zangkoor 'De kapotte kontjes' is de act uit zijn show omgezet in een carnavalslied.

'Lauwe Pis' zat in de voorstelling 'Tegen beter weten in' die eind vorig jaar op televisie werd uitgezonden. Via de cabaretsite Zwartekat.nl is een fragment ervan te horen.

Maassen bracht al eerder een single uit. Dat was het nummer 'Doodsbedreiging' uit 2004, dat hij maakte omdat hij vond dat er toen 'een hetze gaande' was tegen de 'diss mentaliteit' van hiphoppers.


Het nummer in de theatershow van Maassen


Stukje 'Ze maken mij de pis niet lauw'
''Ze maken mij de pis niet lauw,
het heeft tieten, zit te zeiken, 3 keer raden ... ja een vrouw!
Ze maken mij de pis niet lauw,
ik ben een beetje misselijk omdat ik het binnen hou.

[.......]

Amerika, het land van Bush ... dat is de president,
het zijn de nieuwe nazi's al wordt dat door hun ontkend.
Ze roeiden indianen uit, een volk kwam ten val,
ja, er zijn nog indianen maar alleen met carnaval.

[.......]

Nee, dan de buitenlanders, wat zijn het er toch veel,
dat heet dan met een mooi woord multicultureel;
Nee, ik zeg niet dat het vol is want dan klinkt er straks een knal,
en dat kan ik niet gebruiken want dan mis ik carnaval.

Ze maken mij de pis niet lauw
er zit ook wel wat bloed bij maar het meeste is cacao
ze maken mij de pis niet lauw
dat wijf dat moet niet zeiken zolang ik d'r onderhou.''


-
Complete songtekst, zoals die in de show zat, staat hier.

[Upd][Dakar] Vooruitblik etappe 7

Etappe 7
Datum: 12-01-2007
Route: Zouérat – Atâr
Afstand: 4 km liaison – 542 km special – 34 km liaison (580 km totaal)

De route door Mauretannie is langer dan vorig jaar, waar vooral de amateurs hun voordeel uit kunnen halen. Door goed navigeren zouden zij zomaar tussen de fabrieksteams kunnen finishen.

De deelnemers rijden nu Donker-Afrika binnen, waar het rijden heel anders is. De sfeer tijdens de route is merkbaar, mede dankzij de lokale bevolking die zich veelvuldig laat zien.

De verbindingsroute heeft alles in zich: tropische bossen, rivierbeddingen en slaloms tussen bomen door. De special zelf gaat voornamelijk over zand, duinen en off-road gedeelten. Vooral de duinen zullen hun stempel drukken deze dag. Ook de vermoeidheid komt om de hoek kijken, de deelnemers snakken naar de vrije dag van morgen.


Update 13.45

Naar zojuist bekend is geworden zal de special van vandaag eindigen op het 407,6 km punt. De oorzaak is een zandstorm. Helikopters kunnen in een dergelijke zandstorm niet vliegen. De maatregel is genomen met het oog op veiligheidstandaarden.

De coureurs zullen de laatste 134 kilometer naar Atar op het asfalt afleggen. In Atar kunnen ze morgen genieten van een rustdag alvorens de weg naar Dakar definitief in te slaan.

[Dakar] Uitslag zesde etappe

Gisteren werd de etappe van Tan Tan naar Zouérat verreden. De rit besloeg in totaal 817 kilometer, waarvan 394 kilometer getimed. De verbindingsroute voorafgaand aan de special was nat, en werd gekenmerkt door veel modder.

Motoren:
De strijd tussen de motoren is erg spannend. Vandaag was Jordi Villadoms de snelste op de special. De Spanjaard was 57 seconden sneller dan Marc Coma, die wel de leiding in het algemeen klassement verstevigde. Met één minuut achterstand eindigde de Amerikaan Michael Blais als derde. Beste Nederlander was Frans Verhoeven, hij werd vijfde op 00:05:26 van winnaar Villadoms, na weer een goede dag. Henk Knuiman werd vijftiende op 00:15:41.

Auto’s:
Bij de auto’s was het een spannende strijd. Uiteindelijk was Robby Gorden de snelste in zijn Hummer. Hij eindigde 17 seconden voor Jean-Louis Schlesser in zijn buggy. De top-3 wordt compleet gemaakt door Giniel de Villiers in zijn Volkswagen Touareg. Beste Nederlander was Tonny van Deijne in zijn Mitsubishi L200, zij eindigden als 28ste op bijna een uur achterstand.

Vrachtwagens:
Ook vandaag was Hans Stacey de snelste in zijn MAN vrachtwagen. Hij wist ruim 14 minuten voor Gerard de Rooy te finishen, die uiteindelijk tweede werd in een GINAF. Derde werd de Rus Mardeev in zijn Kamaz. Wuf van Ginkel wist op een keurige zesde positie. Hans Beckx gaf zichzelf een leuk verjaardagscadeua met een toptien klassering. Na aankomst in het bivak in Zouérat moest ook Gerard de Rooy de handdoek in de ring gooien. Eén van zijn cylinders bleek compleet weggesmolten en is onherstelbaar beschadigd. Een dag eerder moest vader de Rooy ook uitvallen met motorische problemen.

Etappe 6 motoren:

Pos.#CoureurMerkTijdVerschil
1021Viladoms (ESP)KTM03:45:45-
2001Coma (ESP)KTM03:46:4200:00:57
3009Blais (USA)KTM03:46:4500:01:00
4004Esteve Pujol (ESP)KTM03:48:5300:03:08
5014Verhoeven (HOL)KTM03:49:1400:03:29

Klassement motoren na etappe 6:

Pos.#CoureurMerkTijdVerschil
1021Coma (ESP)KTM17:55:30-
2001Esteve Pujol (ESP)KTM18:07:3700:12:07
3009Casteu (FRA)KTM18:40:0900:44:39
4004Blais (USA)KTM18:43:0900:47:39
5014Despres (FRA)KTM18:52:4800:57:18

Etappe 6 auto’s:

Pos.#CoureurMerkTijdVerschil
1320Gordon (USA) / Grider (USA)Hummer02:58:57-
2310Schlesser (FRA) / Debron (FRA)Schels-Ford-Raid02:59:1400:00:17
3301De Villiers (AFS) / Von Zitzewitz (ALL)Volkswagen03:05:4900:06:52
4303Sainz (ESP) / Perin (FRA)Volkswagen03:06:1400:07:17
5302Peterhansel (FRA) / Cottret (FRA)Mitsubishi03:06:4600:07:49

Klassement auto’s na etappe 6:

Pos.#CoureurMerkTijdVerschil
1303Sainz (ESP) / Perin (FRA)Volkswagen16:00:14-
2301De Villiers (AFS) / Von Zitzewitz (ALL)Volkswagen16:03:1500:03:11
3313Sousa (POR) / Schulz (ALL)Volkswagen16:14:0700:14:03
4300Alphand (FRA) / Picard (FRA)Mitsubishi16:23:5900:23:55
5302Peterhansel (FRA) / Cottret (FRA)Mitsubishi16:25:0700:25:03

Etappe 6 vrachtwagens:

Pos.#CoureurMerkTijdVerschil
1501Stacey (HOL) / Gotlib (BEL) / Der Kinderen (HOL)MAN03:39:58-
2509De Rooy (HOL) / Colsoul (BEL) / Slaats (HOL)GINAF03:54:0500:14:07
3527Mardeev (RUS) / Belyaev (RUS) / Nikolaev (RUS)KAMAZ03:56:1000:16:12
4508Jacquot (FRA) / Alcaraz (FRA) / Van Genugten (HOL)MAN04:03:2100:23:23
5503De Azevedo (BRE) / Justo (BRE) / Martinec (unk)TATRA04:03:5000:23:52

Klassement vrachtwagens na etappe 6:

Pos.#CoureurMerkTijdVerschil
1501Stacey (HOL) / Gotlib (BEL) / Der Kinderen (HOL)MAN17:45:13-
2509De Rooy (HOL) / Colsoul (BEL) / Slaats (HOL)GINAF18:33:5500:48:42
3527Mardeev (RUS) / Belyaev (RUS) / Nikolaev (RUS)KAMAZ19:31:5201:46:39
4512Loprais (CZE) / Gilar (CZE)TATRA20:27:5702:42:44
5503De Azevedo (BRE) / Justo (BRE) / Martinec (unk)TATRA20:28:5902:43:46

COMA Deel I

Het is op elke nieuwszender te zien. De lift is vernietigd. Twee bommen waren bij de basis van de lift ontploft. Hierdoor was de constructie als een lucifer houtje omver geknapt en ineengestort. Duizenden mensen vonden hierbij de dood. Americana heeft een klap opgelopen. Hun miljoenen project van tientallen jaren is er niet meer. Deze dag zal de ommekeer zijn in de wereldgeschiedenis.

Het is het jaar 2108, 4 augustus. Ik weet nu al dat ik nooit meer zal vergeten waar ik toen was; beneden in de woonkamer, liggend op de bank. In 2096 was Americana begonnen met het bouwen van een ruimtelift die moest zorgen voor de bevoorrading naar het Odysseus XI, een ruimteplatform van Americana, dat werd gebruikt voor en door de wetenschap om de wereld in de gaten te houden.

Sinds 2046 is de wereld namelijk drastisch veranderd. Het klimaat is veranderd; het was te laat om nog enige invloed uit te oefenen. Deze gebeurtenis staat dan ook in de volksmond bekent als ’46. De veranderingen gingen gelukkig langzaam, de gebeurtenissen omtrent de veranderingen echter niet.

Het Oosten werd getroffen door zware overstromingen gepaard met tyfonen. Nieuwe ziektes staken de kop op en het Oosten werd daardoor geïsoleerd van de rest van de wereld. Men schat dat nog slechts één derde van de oorspronkelijke bevolking het heeft overleefd. De CID (Coalitie van Islamitische Deelstaten) is één grote woestijn geworden door de extreme droogte. Miljoenen vonden de dood en de massale vluchtelingen stromen die volgden werden geblokkeerd door Europa, dat al enkele jaren te kampen had met interne conflicten tussen de onderlinge deelstaten. Als gevolg vertrokken de meeste richting Afrika, dat nu één van de welvarendste continenten is.

Nova Rusva verkeert in een staat van isolatie sinds 2038. Je kunt het land niet meer binnenkomen of verlaten. Men schat dat tijdens de zuiveringen wederom miljoenen mensen om het leven zijn gekomen. Afrika is nu één van de welvarendste continenten. Sinds de klimaatveranderingen heeft het een bloeiende economie opgebouwd; tevens heeft het zijn positie als militaire grootmacht drastisch verbeterd.
Dit kwam voornamelijk dankzij de vluchtelingenstroom van de CID.

Hoogleraren en professors gaven les in ruil voor onderdak. De Verenigde Staten zijn in 2056 ontbonden. Alle landen van het Amerikaanse continent waren samengevoegd tot één coalitie; Americana. De VN is al tientallen jaren verdwenen, het was een nutteloze bureaucratische organisatie geworden. De machtswisseling had ervoor gezorgd dat de Derde Wereld nu voortaan de Eerste was.

Sinds ’46 is het Midden Oosten tevens zijn machtspositie kwijt. De oliemonopolie was verdwenen. Elk land met een kerncentrale werd zelfvoorzienend. Sommige landen probeerden het nog met groene stroom, deze leverden echter niet genoeg stroom op. Diverse conflicten braken uit, maar geen hevige. Dit kon echter nu spoedig veranderen…

Aantal valse eurobiljetten opnieuw omlaag

Icoon EconomieIn Nederland zijn vorig jaar 20.745 valse eurobiljetten onderschept, een daling van 17 procent ten opzichte van de 25.022 vervalsingen die in 2005 werden geteld. Dat maakte De Nederlandsche Bank vrijdag bekend.

In totaal werden in 2006 565.000 valse eurobiljetten aangetroffen, aldus de Europese Centrale Bank (ECB) vrijdag. Dat zijn er 2,4 procent minder dan een jaar eerder. Volgens de ECB blijft daarmee het aantal vervalsingen laag vergeleken met het aantal echte eurobiljetten in omloop. Dat waren er in de tweede helft van 2006 gemiddeld 10,6 miljard.

Volgens de ECB worden biljetten van 20 euro het meest vervalst, met 36 procent van het totaal. Tot voor kort was het 50-eurobiljet het meest geliefd bij valsemunters. Nu maakt dat biljet 31 procent van het totaal aantal vervalsingen uit.

Vier jaar eis tegen dronken doodrijder

JustitieEen 23-jarige automobilist uit Axel hoorde gisteren voor de rechtbank in Middelburg 4 jaar celstraf (waarvan een half jaar voorwaardelijk) tegen zich eisen wegens het doodrijden van de 19-jarige Bjorn de Brouwer. Bovendien moet hij 5 jaar zijn rijbewijs kwijtraken. De verdachte was dronken toen hij eind september met zijn opgepimpte VW-Golf in zijn woonplaats het fietsende slachtoffer vol schepte. Meteen na het ongeluk ging hij er ook nog eens als een haas vandoor.

Getuigen spraken over absurd verkeersgedrag van de verdachte. ''Het was een dollemansrit.'' Vlak voor het fatale ongeval moest een vrouw al uitwijken om een aanrijding te voorkomen. En een andere fietser had met gebaren aangegeven dat de verdachte rustiger moest rijden. Toen hij met met hoge snelheid in een onoverzichtelijke bocht een bus wilde passeren, ging het mis en schepte hij de 19-jarige Bjorn.

De verdachte werd als snel na het ongeluk aangehouden bij zijn buurman. Hij bleek vijf keer te veel te hebben gedronken. De verdachte verklaarde wel dat hij uit schrik bij zijn buurman nog een paar extra borrels achterover had geslagen. Vijf jaar geleden had de 23-jarige verdachte overigens ook al een ongeval veroorzaakt, in een gestolen auto. Ook zou hij aan een wegrace hebben meegedaan.

Levenslang
De nabestaanden, zo zei de vader van Bjorn gisteren voor de rechtbank, hebben levenslang gekregen. Met trillende stem, soms overmand door emoties, hield hij de aanwezigen voor dat het leven van de familie ''in één seconde'' totaal overhoop is gegooid. ''Het gemis en het verdriet zijn bijna ondraaglijk.'' Elk moment missen ze hem. De beide ouders moeten zich dwingen te eten, werken kunnen ze nog lang niet. De jongere broer van Bjorn is misschien nog wel het grootste slachtoffer, die zijn grote broer iedere dag ontzettend mist.

De verdachte zat er met een bleek gezicht bij, te beschaamd om achterom te kijken naar de nabestaanden. Hij durfde gisteren aan het eind van de rechtszitting de confrontatie met de nabestaanden niet aan. Hij volstond met enkele woorden, zacht uitgesproken in de richting van de officier van justitie: ''Het spijt mij heel heel erg. Ik was echt, echt fout.'' Zijn advocaat pleitte voor een celstraf van 2 jaar en desnoods een langer rijverbod. De advocaat vond dat er geen sprake was geweest van vluchtgedrag. ''Mijn cliënt verkeerde in shock.''. De uitspraak is over twee weken.

Potloodkunst

Toen we nog jong waren (lees 6 jaar) hadden we allemaal wel een mooie doos met heel veel kleurpotloden. Sommigen hebben deze nu nog, maar dat terzijde. Haal die doos van zolder af en haal alle kleurpotloden eruit en zaag deze in stukken van 3 cm. Vervolgens maak je aan al deze kleine stukje een mooie spitse punt.

Vervolgens kun je met wat lijm en een creatieve geest de volgende kunstwerken maken. De foto's van jullie potloodkunstwerken zien we graan in de submit verschijnen.

Mishandeling met steekvlam verzonnen

PolitieEr is niets waar van het verhaal van een 12-jarige jongen uit Bunschoten-Spakenburg die deze week verklaarde ernstig te zijn mishandeld met een steekvlam uit een spuitbus. De knaap zei dat onbekende jongens een spuitbus, waarbij ze een aansteker hielden, in zijn gezicht leegspoten. Daarbij liep hij brandwonden op.

Het ware verhaal is dat de Bunschoter met een vriendje een spuitbus in een emmer leegspoot, en daar een aansteker bij hield. De steekvlam van de gasontbranding trof hem in het gezicht, waarbij hij eerstegraads brandwonden opliep. Zijn vriend kon de vlammen doven.

De jongen was bang voor boze reacties van zijn ouders, dus kwam hij met het mishandelverhaal op de proppen. De daders zouden volgens hem plotseling zijn opgedoken en direct nadien zijn gevlucht op een scooter. Met zijn vader ging hij naar het bureau om aangifte te doen.

Tegenover de wijkagent heeft hij nu de ware toedracht opgebiecht. Zijn vader zegt dat de jongen zich met zijn verzinsel nogal wat op de hals heeft gehaald.

Weer dode door vogelgriep in Indonesië

Icoon BuitenlandsEen 37-jarige vrouw uit de Indonesische plaats Tangerang is vrijdag overleden aan vogelgriep. Een 22-jarige plaatsgenoot verkeert in levensgevaar, doordat zij dezelfde ziekte heeft. Zo maakte het Ministerie van Volksgezondheid bekend.

De echtgenoot en de zoon van de vrijdag overleden vrouw liggen ook in het ziekenhuis met verschijnselen van de vogelpest. Buren melden dat de 22-jarige vrouw ziek werd nadat zij een dode kip had opgeraapt. Ook eerder deze week was het raak. Toen kostte het vogelgriepvirus het leven van aan een 14-jarige jongen, eveneens uit Tangerang. Tangerang ligt nabij de Indonesische hoofdstad Jakarta.

In Indonesië zijn sinds 2003 zeker 59 mensen aan vogelgriep overleden.

Onderzoek naar alcoholbaby's

Icoon MedischEen groot landelijk onderzoek moet beter in kaart brengen hoe het zit met drankgebruik door zwangere vrouwen. Sinds 1 januari melden kinderartsen alle kinderen met het foetaal alcoholsyndroom (FAS) aan bij het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde (NSCK).

Ko van Wouwe, medewerker van TNO en zelf kinderarts en onderzoeker, heeft vrijdag een bericht daarover in Trouw bevestigd.

Het syndroom is een combinatie van hersenbeschadiging en groeiachterstand en wordt vaak veroorzaakt door intensief alcoholgebruik door de moeder tijdens de zwangerschap. Aanleiding voor het onderzoek is de toenemende bezorgdheid onder medici over de gevolgen die gebruik van alcohol door de zwangere vrouw voor het ongeboren kind heeft.

In 2005 stelde de Gezondheidsraad in een rapport dat niet is aan te geven hoeveel alcohol zonder riciso is. Het enige veilige advies aan vrouwen die zwanger willen worden of zijn, is dat zij geen alcohol, zelfs geen glaasje af en toe, drinken.

FAS wordt doorgaans door stevig alcoholgebruik veroorzaakt. De kans erop wordt groter naarmate vrouwen tijdens de zwangerschap meer drinken, maar in sommige landen, zoals Zuid-Afrika, komt het meer voor dan in andere landen.

Federer moet strijden tegen Roddick

Andy Roddick heeft zich ten koste van d Brit Andy Murray weten te plaatsen voor de finale van Kooyong Classic. De Amerikaanse hardhitter versloeg met tweemaal 6-4 zijn Britse opponent. Om de toernooizege speelt Roddick in de finale tegen de Zwiterse topfavoriet Roger Federer.

James Blake en Carlos Moya treffen elkaar zaterdag in de finale van het tennistoernooi van Sydney. Blake hoefde daarvoor niets te doen: zijn Oostenrijkse tegenstander Jürgen Melzer meldde zich ziek af voor de halve finale. De Spanjaard Moya versloeg de Fransman Richard Gasquet in drie sets: 6-3, 4-6 en 6-2.

Softwareverkopen Japan: Nintendo top 15

Nintendo krijgt Japan steeds meer en meer in haar greep. De complete top 15 van gameverkopen in de eerste week van 2007 zijn voor Nintendo consoles:

GameConsolePublisherAantalTotaal
DQ: Monsters JokerNDSSquare-Enix266.827860.820
Wii SportsWiiNintendo166.011732.719
Wii PlayWiiNintendo141.702664.512
New MarioNDSNintendo128.2113.986.506
Common Knowledge TrainingNDSNintendo109.7521.063.093
Brain Training 2NDSNintendo99.3203.805.787
Animal CrossingNDSNintendo94.9173.843.832
Pokemon DiamondNDSPokemon Company94.3702.479.819
KirbyNDSNintendo93.522836.588
Pokemon Pearl NDSPokemon Company78.3982.054.443

11/ Mario Kart DS (NDS, Nintendo)
12/ Jump Ultimate Stars (NDS, Nintendo)
13/ DBZ Budokai Tenkaichi 2 (Wii, Bandai)
14/ Wario Ware Smooth Moves (Wii, Nintendo)
15/ Brain Training (NDS, Nintendo)
16/ Metal Gear Solid Portable Ops (PSP, Konami)
17/ Zelda Twilight Princess (Wii, Nintendo)
18/ Oshare Majô Love & Berry (NDS, SEGA)
19/ Yakuza 2 (PS2, Sega)
20/ Kanji Test (NDS, Rocket Co.)
21/ Tamagotchi 2 (NDS, Bandai)
22/ DS Menu Collection (NDS, Nintendo)
23/ English Training (NDS, Nintendo)
24/ Pokémon Battle Revolution (Wii, Nintendo)
25/ Tales of the World (PSP, Namco)
26/ Seiken Densetsu 4 (PS2, Square-Enix)
27/ Yakuza - The Best (PS2, Sega)
28/ Momotarô Dentetsu (PS2, Hudson)
29/ Magic Taizen (NDS, Nintendo)
30/ Tetris DS (NDS, Nintendo)

In totaal zijn er maar zes games (4 PS2, 2 PSP) niet voor een Nintendo console.

Bos mogelijk in kabinet, Rouvoet niet

Icoon PolitiekPvdA-leider Wouter Bos wordt door ingewijden getipt als de toekomstige minister van Financiën en de vicepremier. De sociaal-democraat heeft zelf nog geen besluit genomen. De kans dat CU-leider André Rouvoet van de ChristenUnie ook tot het nieuwe kabinet toetreedt, lijkt kleiner. Rouvoet staat in zijn partij onder 'sterke druk' om in de Tweede Kamer te blijven, aldus een bron in zijn omgeving.

Voor de verkiezingen zei Bos dat hij geen minister of vicepremier wil worden als Jan Peter Balkenende de premier wordt. Maar daags na de verkiezingen wilde hij op vragen over dit onderwerp niet meer ingaan. Wanneer Bos terugkomt op zijn woorden, kan zijn geloofwaardigheid een deuk oplopen. Het ANP merkt op dat de PvdA-leider juist 'een signaal kan afgeven dat hij vastbesloten is van het nieuwe kabinet een succes te maken' door het vicepremierschap op zich te nemen.

Bos' voorganger Wim Kok werd in 1989 vicepremier en minister van Financiën in het derde kabinet-Lubbers, het laatste waarin CDA en PvdA samenwerkten. Kok, die daarna tweemaal premier was, bouwde op Financiën een sterke reputatie op.

De PvdA heeft vaker de minister van financiën mogen leveren. Ze leverde na de oorlog bewindslieden als Piet Lieftinck, Henk Hofstra en Wim Duisenberg voor deze functie. Overigens was Bos zelf staatssecretaris van Financiën in Paars-II.

Tijdens de formatiegesprekken met informateur Herman Wijffels is over de invulling van de ministersposten nog met geen woord gesproken, aldus betrokkenen. Dat gebeurt pas aan het slot van de onderhandelingen, op zijn vroegst eind februari.


Wat zal ik toch eens doen...

Supercombinatie Wengen afgelast

De supercombinatie voor de wereldbeker, die vandaag zou worden afgewerkt in het Zwitserse Wengen, is afgelast wegens de weersomstandigheden. Voor de skiërs was het al warm, bovendien kwam daar vannacht ook nog regen bij.

De wedstrijd was de eerste van drie wereldbekerwedstrijden dit weekend in Wengen. De organisatoren hebben nog wel hoop dat de afdaling van morgen en de slalom van zondag kunnen doorgaan.

Maurice De Hond belaagt universiteit en hoogleraar

Maurice de Hond belaagt hoogleraar notarieel recht Martin-Jan van Mourik, het college van bestuur van de Radboud Universiteit in Nijmegen en andere Nijmeegse professoren met brieven en e-mails. Dit in verband met een televisieoptreden van Van Mourik.

De Hond is woedend over een optreden van Van Mourik, waarin deze op feiten wees die Ernest Louwes een motief kunnen geven voor de moord op de weduwe Wittenberg, de zogenoemde Deventer moordzaak.

De Hond stelt dat Van Mourik ''kreten'' heeft geslaakt en ''alleen maar een grote mond heeft.'' De opiniepeiler wil dat het college van bestuur Van Mouriks optreden onwaardig en ongepast noemt. Ook aanhangers van de theorie dat Louwes onschuldig is, sturen brieven en mails naar Van Mourik. De toon van sommige briefjes is volgens Van Mourik regelrecht bedreigend.

Zowel de professoren als het college van bestuur zijn niet van plan te reageren, aldus een woordvoerder vrijdag.

Eerste 'ijsdansoorlog' nipt gewonnen door SBS

Icoon TelevisieSBS6 heeft met Sterren Dansen Op het IJs een nipte overwinning behaald op concurrent RTL4. Naar SBS keken donderdagavond 1.143.000 mensen, terwijl 1.016.000 kijkers afstemden op Dancing On Ice van RTL.

In de eerste aflevering van de ijsdansshows, die tegelijkertijd werden uitgezonden, werd gestreden om de felbegeerde wildcards. Bij SBS6 streden vijf bekende Nederlanders om de laatste plaats terwijl bij RTL4 'onbekende' Nederlanders konden meedingen naar een plek op de ijsbaan in de eerste 'echte' uitzending van vrijdagavond.

Bij RTL wisten twee kandidaten zich uiteindelijk te plaatsen omdat de jury geen keuze kon maken tussen de talentvolle Antoni Wanders en Cindy Langejan. Bij SBS6 kreeg actrice Petra Kagchelland de wildcard zodat zij vanavond ook tussen de reguliere deelnemers haar kunsten mag vertonen op het ijs.

Op het ijs woedt een ware kijkcijferoorlog tussen RTL4 en SBS6. De eerste reguliere afleveringen worden vanavond tegelijk uitgezonden.

Vlieglessen voor NBA Street Homecourt

De NBA Street serie van de BIG-divisie van EA Sports draaiden altijd om één ding: het vernederen van je tegenstander door zo mooi mogelijke trucjes uit te halen. In de aankomende editie is dat niet anders.

Het team heeft dit maal het tricksystem helemaal opnieuw opgebouwd, zodat de gameplay nog soepeler wordt. Niet alleen de tricks op het veld, maar ook in de lucht zijn eens flink onder handen genomen.
Waren de dunks in eerdere delen nog vrij beperkt, in Homecourt zul je helemaal los kunnen gaan. Het begint al bij de afzet. Iedereen die de Harlem Globetrotters kent, kent het fenomeen van een teammate gebruiken als trampoline om meer airtime te krijgen. Homecourt zal een dergelijke feature ook kennen. Een teammate zal ineens in elkaar duiken, waardoor jij zijn rug als opstapje naar de stalen ring kunt gebruiken.


basic

OK, je hangt in de lucht. Then what? Op de 360 zet je dunks in met de B-toets. Hoe langer je B ingedrukt houdt, hoe stoerder de dunktrick wordt. Van een simpele 180 degrees reverse dunk (waarvan de gemiddelde basketball-amateur niet eens onder de indruk zal zijn) door B even aan te tikken, via een Tomahawk (now we're getting there) door B iets langer ingedrukt te houden, tot een full-fledged Double Dunk: je speler slamt de bal door de ring, vangt de bal op met z'n voeten, gooit de bal omhoog, en dunkt gewoon nog een keer. Het levert geen dubbele punten op, maar het voelt wel lekker. Zeker als je tegen iemand naast je zit te spelen.

Er zit echter een addertje onder het gras. Als je B te lang ingedrukt houdt, sla je de bal niet alleen op het ijzer, je hoofd maakt ook kennis met de natuurkundige wet dat staal sterker is dan het menselijk bot. Je kan zelfs vast komen te zitten in de ring, waardoor je team een verdediger tekort komt in de tegenaanval.
Bovendien is het zo dat hoe langer je B ingedrukt houdt, de speler steeds kwetsbaarder wordt voor blocks en botsingen met andere spelers. Stel je voor dat je door de lucht zoeft, je voelt de wind langs je gelaat trekken, je geniet van het moment, je gaat voor die schitterende Double Dunk en BOEM! Shaquille O'Neal besluit om met z'n volle gewicht tegen je aan te springen. Au is het woord dat hier past.
Dit alles moet er voor zorgen dat je je momenten moet uitzoeken. Er is een tijd voor efficiëntie en er is een tijd voor showing off.

Klinkt leuk en aardig allemaal, maar beelden zeggen meer dan woorden. EA Sports BIG beseft dat (gelukkig) ook, en dus hebben ze een filmpje getiteld "Flight School" beschikbaar gesteld. Je kunt hier kijken hoe zo'n Double Dunk er aan toe gaat.

Sluiter en Tamaela door in kwalificaties

Raemon Sluiter en Elise Tamaela hebben zich weten te plaatsen voor de derde en tevens laatste kwalificatieronde van de Australian Open. Sluiter was met tweemaal 6-3 te sterk voor de Italiaan Flavio Cipolla. Tamaela won in drie sets van de Française Olivia Sanchez: 6-3, 1-6 en 6-4.

Sluiter moet het morgen opnemen tege Bobby Reynolds, de nummer 192 van de wereld. Tamaela wacht een Russische tegenstander: Alla Koedriavtseva, die de Tunesische Selima Sfar de weg naar het hoofdtoernooi versperde: 6-1 en 6-3.

Geen schorsing Discovery Channel

Discovery Channel zal niet uit de internationale vereniging van ProTourploegen (IPCT) worden gezet. Dat is gisteravond na een lange vergadering besloten.

Discovery had zich de woede van de IPCT op de hals gehaald door de in opspraak geraakte Italiaanse wielrenner Ivan Basso aan te trekken.

De voorzitter van de IPCT, Quick Step-manager Patrick Lefevre, zei dat Discovery door het aantrekken van Basso de ethische code geschonden heeft. Tot een uitsluiting van de Amerikaanse wielerploeg werd echter niet besloten. "Alle ploegen, inclusief Discovery Channel, zullen het DNA van alle renners die genoemd worden in het Spaanse dopingschandaal ter beschikking stellen aan de openbare aanklager", aldus een verklaring van de IPCT.

Raketaanval op ambassade VS in Athene

Icoon AanslagOnbekenden hebben vrijdag om 05.55 uur een raket afgeschoten op de Amerikaanse ambassade in de Griekse hoofdstad Athene. Het projectiel werd afgevuurd vanaf een gebouw aan de andere kant van de straat en sloeg in op de derde etage van de diplomatieke post.

De ontploffing had plaats in een toilet. Door de explosie zou er korte tijd brand hebben gewoed. De plaatsvervangend chef van de Griekse politie en de commissaris van Athene zijn het gebouw ingegaan samen met leden van de binnenlandse veiligheidsdienst en een antiterreureenheid van de politie.

Het gebied rond de ambassade is afgezet waardoor een verkeerschaos ontstond. De autoriteiten gaan er vooralsnog niet van uit dat al-Qaeda achter de aanslag zit.

Bij de aanslag zijn geen slachtoffers gevallen. De Griekse minister voor Openbare Orde meldt dat de linkse Griekse terreurbeweging Revolutionaire Strijd de aanslag heeft opgeëist.

''Er zijn een of twee anonieme telefoontjes geweest waarin werd gesteld dat de Revolutionaire Strijd achter de aanval zat'', aldus minister Polydoras. De links extremistische groepering pleegde in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2004 onder meer aanslagen op een politiebureau in Athene. Vorig jaar pleegde de beweging nog een mislukte aanslag op de Griekse minister van Cultuur.

Brandweer voor de Amerikaanse ambassade in Athene

Scheringa twijfelt over play-offs

De voorzitter van AZ, Dirk Scheringa, heeft gisteren tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Alkmaarse club gezegd dat hij twijfelt over het sinds vorig seizoen ingevoerde play-offsysteem.

"De play-offs zijn een loterij. Het is geen goede afspiegeling van de competitie. Na dit seizoen moeten we het systeem met alle clubs evalueren," aldus Scheringa die met een goed gevoel op 2006 terugkijkt. "Ik ben enorm trots en tevreden. We hebben een schitterend stadion gekregen en doen het op voetballend gebied uitstekend. Zeker als je weet dat we na vorig seizoen zo'n tien spelers zijn kwijtgeraakt. We willen ook nu weer bij de bovenste vijf ploegen eindigen.”

Een andere doelstelling van Scheringa en AZ is om het grootste opleidingscentrum van Nederland te creëren. "Maar als je in Nederland iets wilt, kijkt de overheid eerst hoe het niet kan. In de Verenigde Staten is het precies andersom. De eerste onderzoeken lopen inmiddels. We moeten ongeveer duizend procedures doorlopen. Als alles meezit kunnen we over een jaar de eerste paal de grond inslaan." Voor het nieuw te bouwen complex heeft een delegatie van AZ onder meer Glasgow Rangers bezocht. "En op internet hebben we gekeken naar andere voorbeelden in het buitenland, zoals Nancy, Schalke 04 en Olympique Marseille. We hebben ongeveer tien hectare grond nodig. Het wordt een soort voetbalschool. Uiteindelijk moet dit het beste trainingscentrum van Nederland worden.”

Tweetaligheid vertraagt seniliteit

Icoon MedischActieve tweetaligheid zorgt voor uitstel van het optreden van seniliteit. Dit concluderen Canadese wetenschappers op basis van donderdag gepresenteerd onderzoek naar het optreden van de eerste symptomen van ouderdomgerelateerde cognitieve storingen.

Bij mensen die slechts in één taal door het leven gaan, is dat gemiddeld op 71,4-jarige leeftijd het geval. Bij tweetalige mensen treden die symptomen gemiddeld pas op 75,5-jarige leeftijd op.

Volgens de wetenschappers van de universiteit van Toronto heeft geen enkele medicamenteuze behandeling een seniliteitsvertragende werking die vergelijkbaar is met die van tweetaligheid.

Feyenoord onderuit in finale

Feyenoord is er niet in geslaagd het minitoernooi om de EFES Pilsen Cup in Turkije te winnen. Donderdag werd er in de finale met 1-2 verloren van Werder Bremen.

Werder Bremen, de oude club van Feyenoorder Angelos Charisteas, kwam vlak voor rust op voorsprong nadat de Braziliaanse verdediger Naldo raakte kopte uit een vrije trap van Torsten Frings. Kort na de pauze liep Werder Bremen simpel weg naar 2-0. De Duitse aanval maakte handig gebruik van de wanorde in de Rotterdamse defensie. Met dank aan Miroslav Klose schoof de Kroaat Jurica Vranjes de bal in het lege doel.

Na de tweede Duitse treffer kregen de Rotterdammers een paar goede kansen. Jonathan de Guzman en Charisteas moesten evenwel hun meerdere erkennen in doelman Andreas Reinke. In de slotfase kwam Charisteas alsnog tot scoren na goed voorbereidend werk van Nicky Hofs, waardoor de eindstand werd bepaald op 1-2.

Van der Wal pakt tweede Nederlandse titel

Snowboarder Dolf van der Wal heeft donderdag in het Zwitserse Saas-Fee zijn tweede Nederlandse titel behaald. Van der Wak was de beste op het onderdeel big air. Bas Mons en David Mol eindigden gezamenlijk op de tweede plaats. Luc van Ommen viel twee keer in de finale en moest daardoor genoegen nemen met de vijfde plaats.

Bij de vrouwen ging de titel naar Bell Berghuis. Charlotte van Gils (tweede) en Lucienne Klein (derde) haalden eveneens het podium.

DVD: Librarian II - Return to King Solomon's Mines

Het is maar goed dat The Librarian geen Nederlandse film is. De Bibliothecaris klinkt namelijk als een stoffige film over een gestoorde in zichzelf getrokken seriemoordenaar die alle lezers van een bepaald boek over de kling helpt. De echte The Librarian is verre van dat. Als een soort schatbewaarder is Noah Whylie beheerder van een flink aantal antieke boeken en schatten. Boeken waarin schatkaarten, puzzles en mysteries verborgen liggen. In het eerste deel leidde een ontdekking van zo'n schatkaart al tot een spannend avontuur. Nu is onze bibliothecaris, Noah Wyle (ER), weer terug voor een nieuw avontuur: The Librarian II - Return to King Solomon's Mines


AZ wil binnen twee weken nieuwe keeper


AZ hoopt dat het zich binnen twee weken kan versterken met een doelman. De technisch directeur van de Alkmaarders, Marcel Brands, zei dit donderdag tijdens de nieuwjaarsreceptie.

"Maar alleen als het haalbaar is. De wens is om een jonge keeper te huren met potentie. We willen altijd de beschikking hebben over twee goede doelverdedigers."

Afgezien van de wens voor een keeper verwacht Brands tijdens de huidige periode geen andere transfers. "Daarvoor is het tijdsbestek te kort. Over een week begint de competitie alweer. Het is moeilijk om spelers in te passen. Levan Tskitishvili loopt een week proef. En misschien dat Martijn Meerdink nog een nieuwe club vindt. Hij mag nog altijd vertrekken bij ons."

AZ is al wel bezig met het volgende seizoen. De Alkmaarders hebben onder meer belangstelling voor Luigi Bruins van Excelsior. "Maar we zijn niet de enige club die hem willen hebben. Ook is het niet verkeerd als we er een ervaren speler bijkrijgen. De 'types-Cocu' zijn echter dungezaaid. Bovendien doen de huidige spelers dit seizoen ook veel ervaring op."

Moderne mens al 45000 jaar geleden in Europa

Icoon WetenschapDe moderne mens was al 45.000 jaar geleden in Europa. Dat stelde een internationaal team van wetenschappers donderdag op basis van vondsten in Rusland.

Het team deskundigen vond op de locatie Kostenki bij de rivier Don, zo'n 400 kilometer ten zuiden van Moskou, onder een laag vulkanische as stenen, botten en ivoren gereedschap. Zij ontdekten ook geperforeerde schelpen en een bewerkt stuk mammoettand dat op een menselijk hoofd lijkt. De experts sluiten niet uit dat het om het oudste bekende stuk figuratieve kunst ter wereld gaat.

John Hoffecker van de universiteit van Colorado te Boulder over de vondsten: ''De grote verrassing is de zeer vroege aanwezigheid van moderne mensen op één van de koudste en droogste plekken van Europa.'' Mogelijk zijn moderne mensen eerst dit deel van Europa binnengetrokken omdat concurrenten als Neanderthalers hier afwezig waren, oppert Hoffecker. ''De Neanderthalers, die Europa meer dan 200.000 jaar bezetten, lijken de achterdeur te hebben opengelaten voor moderne mensen.''

Wat menselijke restanten betreft, trof het team in de laag as vooralsnog uitsluitend enkele tanden aan. De onderzoekers presenteren hun bevindingen vandaag in het wetenschappelijk tijdschrift Science. Het team stond onder leiding van de Russische Academie van Wetenschappen en de universiteit van Colorado.

Kostenki vondsten
Enkele van de bewerkte voorwerpen. Middenboven het op een mensenhoofd gelijkende beeldje (drie aanzichten).

Drink er nog één...

Dat de gemiddelde Rus een redelijk wodkaprobleem heeft is niet nieuw. Lekker achter in de schuur wat zelfgestookte drank in elkaar brouwen. En dat je niet jong genoeg kunt beginnen met een lekkere borrel, bewijzen deze twee vast erg lieftallige dames. Tja, drank maakt meer kapot dan je lief! Ach, zo’n bankje zal uit eindelijk best wel lekker liggen.

wie weet wie de zanger is en hoe het nummer heet?

Hardware- en softwareverkopen USA

Het is zover, de hardware- en softwareverkopen van de maand december in de USA zijn binnen. Er gingen al tijden verschillende aantallen rond, maar dit zijn de echte cijfers:

ConsoleAantal december Totaal
Nintendo DS1.6 miljoen9.2 miljoen
PS21.4 miljoen37.1 miljoen
Xbox 3601.1 miljoen4.5 miljoen
PSP953.2006.7 miljoen
GBA850.70035.1 miljoen
Wii604.2001.1 miljoen
PS3490.700687.300

Maar ook de software werd goed verkocht. De top tien van december 2006:

360 GEARS OF WAR - MICROSOFT 815.7 K
PS2 GUITAR HERO 2 W/GUITAR - ACTIVISION 805.2 K
PS2 MADDEN NFL 07 - ELECTRONIC ARTS 737.1 K
GCN LEGEND OF ZELDA: TWILIGHT PRINCESS - NINTENDO 532.9 K
WII LEGEND OF ZELDA: TWILIGHT PRINCESS - NINTENDO 519.2 K
PS2 WWE SMACKDOWN VS. RAW 2007 - THQ 484.5 K
NDS NEW SUPER MARIO BROS - NINTENDO 427.5 K
360 CALL OF DUTY 3 - ACTIVISION 410.8 K
NDS YOSHI'S ISLAND 2 - NINTENDO 407.2 K
PS2 CALL OF DUTY 3 - ACTIVISION 365.3 K

Daarnaast was er ook een games top tien voor het hele jaar 2006:

PS2 MADDEN NFL 07 - ELECTRONIC ARTS 2.8 mm
NDS NEW SUPER MARIO BROS - NINTENDO 2.0 mm
360 GEARS OF WAR - MICROSOFT 1.8 mm
PS2 KINGDOM HEARTS II - SQUARE ENIX 1.7 mm
PS2 GUITAR HERO 2 W/GUITAR - ACTIVISION 1.3 mm
PS2 FINAL FANTASY XII - SQUARE ENIX 1.3 mm
NDS BRAIN AGE: TRAIN YOUR BRAIN - NINTENDO 1.1mm
360 MADDEN NFL 07 - ELECTRONIC ARTS 1.1mm
360 TOM CLANCY'S GRAW - UBISOFT 1.0 mm
PS2 NCAA FOOTBALL 07- ELECTRONIC ARTS 1.0 mm

Als laatste hebben we de top tien van accessoires in december 2006 voor jullie:

360 WIRELESS CONTROLLER 823.8 k
WII REMOTE CONTROLLER 646.7 k
WII NUNCHUK CONTROLLER 497.1 k
PS2 8 MEG MEMORY CARD 474.8 k
PS3 SIXAXIS WIRELESS CONTROLLER 336.0 k
PS2 MEMORY CARD 8 MEG 286.0 k
PS2/PS DUAL SHOCK2 CONTL 263.4 k
PS2/PS BLUE DL SH2 CNTL 245.2 k
360 PLAY & CHARGE KIT 224.6 k
PS2 CORDLESS ACTION CNTLR 219.9 k

Vrouwenblad: Gamen goed voor de relatie

quote
Playing video games allows you to bond and learn how to problem-solve as a team," says Susan K. Perry, Ph.D., a Los Angeles-based social psychologist.

Het vrouwentijdschrift Women's Health heeft een artikel over gamen geschreven. Samen gamen is goed voor de relatie en leert je om samen te werken en problemen op te lossen.

Enkele voorbeelden van games die prima met zijn tweetjes te spelen zijn:

The Game: Guitar Hero II
Samenspel: Jij op de gitaar, hij op de basgitaar. Verleid elkaar in een Rock-'n-roll rollenspel.

The Game: Lego Star Wars II
Samenspel: Een tweede speler kan meedoen wanneer hij of zij wilt. Terwijl jij princess Leia speelt, doet je man het Solo.

Lees het volledige artikel voor meer voorbeelden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.