Moderne mens al 45000 jaar geleden in Europa

Icoon WetenschapDe moderne mens was al 45.000 jaar geleden in Europa. Dat stelde een internationaal team van wetenschappers donderdag op basis van vondsten in Rusland.

Het team deskundigen vond op de locatie Kostenki bij de rivier Don, zo'n 400 kilometer ten zuiden van Moskou, onder een laag vulkanische as stenen, botten en ivoren gereedschap. Zij ontdekten ook geperforeerde schelpen en een bewerkt stuk mammoettand dat op een menselijk hoofd lijkt. De experts sluiten niet uit dat het om het oudste bekende stuk figuratieve kunst ter wereld gaat.

John Hoffecker van de universiteit van Colorado te Boulder over de vondsten: ''De grote verrassing is de zeer vroege aanwezigheid van moderne mensen op ÚÚn van de koudste en droogste plekken van Europa.'' Mogelijk zijn moderne mensen eerst dit deel van Europa binnengetrokken omdat concurrenten als Neanderthalers hier afwezig waren, oppert Hoffecker. ''De Neanderthalers, die Europa meer dan 200.000 jaar bezetten, lijken de achterdeur te hebben opengelaten voor moderne mensen.''

Wat menselijke restanten betreft, trof het team in de laag as vooralsnog uitsluitend enkele tanden aan. De onderzoekers presenteren hun bevindingen vandaag in het wetenschappelijk tijdschrift Science. Het team stond onder leiding van de Russische Academie van Wetenschappen en de universiteit van Colorado.

Kostenki vondsten
Enkele van de bewerkte voorwerpen. Middenboven het op een mensenhoofd gelijkende beeldje (drie aanzichten).