Bos mogelijk in kabinet, Rouvoet niet

Icoon PolitiekPvdA-leider Wouter Bos wordt door ingewijden getipt als de toekomstige minister van FinanciŽn en de vicepremier. De sociaal-democraat heeft zelf nog geen besluit genomen. De kans dat CU-leider Andrť Rouvoet van de ChristenUnie ook tot het nieuwe kabinet toetreedt, lijkt kleiner. Rouvoet staat in zijn partij onder 'sterke druk' om in de Tweede Kamer te blijven, aldus een bron in zijn omgeving.

Voor de verkiezingen zei Bos dat hij geen minister of vicepremier wil worden als Jan Peter Balkenende de premier wordt. Maar daags na de verkiezingen wilde hij op vragen over dit onderwerp niet meer ingaan. Wanneer Bos terugkomt op zijn woorden, kan zijn geloofwaardigheid een deuk oplopen. Het ANP merkt op dat de PvdA-leider juist 'een signaal kan afgeven dat hij vastbesloten is van het nieuwe kabinet een succes te maken' door het vicepremierschap op zich te nemen.

Bos' voorganger Wim Kok werd in 1989 vicepremier en minister van FinanciŽn in het derde kabinet-Lubbers, het laatste waarin CDA en PvdA samenwerkten. Kok, die daarna tweemaal premier was, bouwde op FinanciŽn een sterke reputatie op.

De PvdA heeft vaker de minister van financiŽn mogen leveren. Ze leverde na de oorlog bewindslieden als Piet Lieftinck, Henk Hofstra en Wim Duisenberg voor deze functie. Overigens was Bos zelf staatssecretaris van FinanciŽn in Paars-II.

Tijdens de formatiegesprekken met informateur Herman Wijffels is over de invulling van de ministersposten nog met geen woord gesproken, aldus betrokkenen. Dat gebeurt pas aan het slot van de onderhandelingen, op zijn vroegst eind februari.


Wat zal ik toch eens doen...