Elfjarig rekenwonder ziet cijfers in kleur

Icoon WetenschapEen Sri-Lankaanse jongen die momenteel in Marokko woont is al een tijdje een raadsel voor wetenschappers. Het jochie is namelijk een genie wat getallen betreft, hij voert de meest complexe berekeningen uit, uit zijn hoofd. Volgens eigen zeggen omdat hij de cijfers in zijn hoofd in kleur ziet.

"Wanneer ik uit het hoofd een lange berekening moet uitvoeren, zie ik de cijfers in kleur, en op die manier kan ik ze makkelijk tot op het einde onthouden", legde de 11-jarige jongen uit. De jongen, Adnane Mahendran, wist in 56 minuten een berekingen uit te voeren waarvoor menig FOK!ker een rekenmachine zou moeten gebruiken. Hij vermenigvuldigde, foutloos, een getal van 15 cijfers met een ander getal met evenzoveel cijfers.

De jongen vertelt dat elk cijfer van 0 tot en met 9 voor hem een eigen kleur heeft, bijvoorbeeld paars voor een zeven en roze voor de drie. Deze gave heeft Adnane vermoedelijk al zijn hele leven, want op zijn derde onthield hij al een heleboel telefoonnummers. De jonge bolleboos heeft zich voorgenomen later wetenschapper te worden.