COMA Deel I

Het is op elke nieuwszender te zien. De lift is vernietigd. Twee bommen waren bij de basis van de lift ontploft. Hierdoor was de constructie als een lucifer houtje omver geknapt en ineengestort. Duizenden mensen vonden hierbij de dood. Americana heeft een klap opgelopen. Hun miljoenen project van tientallen jaren is er niet meer. Deze dag zal de ommekeer zijn in de wereldgeschiedenis.

Het is het jaar 2108, 4 augustus. Ik weet nu al dat ik nooit meer zal vergeten waar ik toen was; beneden in de woonkamer, liggend op de bank. In 2096 was Americana begonnen met het bouwen van een ruimtelift die moest zorgen voor de bevoorrading naar het Odysseus XI, een ruimteplatform van Americana, dat werd gebruikt voor en door de wetenschap om de wereld in de gaten te houden.

Sinds 2046 is de wereld namelijk drastisch veranderd. Het klimaat is veranderd; het was te laat om nog enige invloed uit te oefenen. Deze gebeurtenis staat dan ook in de volksmond bekent als ’46. De veranderingen gingen gelukkig langzaam, de gebeurtenissen omtrent de veranderingen echter niet.

Het Oosten werd getroffen door zware overstromingen gepaard met tyfonen. Nieuwe ziektes staken de kop op en het Oosten werd daardoor geïsoleerd van de rest van de wereld. Men schat dat nog slechts één derde van de oorspronkelijke bevolking het heeft overleefd. De CID (Coalitie van Islamitische Deelstaten) is één grote woestijn geworden door de extreme droogte. Miljoenen vonden de dood en de massale vluchtelingen stromen die volgden werden geblokkeerd door Europa, dat al enkele jaren te kampen had met interne conflicten tussen de onderlinge deelstaten. Als gevolg vertrokken de meeste richting Afrika, dat nu één van de welvarendste continenten is.

Nova Rusva verkeert in een staat van isolatie sinds 2038. Je kunt het land niet meer binnenkomen of verlaten. Men schat dat tijdens de zuiveringen wederom miljoenen mensen om het leven zijn gekomen. Afrika is nu één van de welvarendste continenten. Sinds de klimaatveranderingen heeft het een bloeiende economie opgebouwd; tevens heeft het zijn positie als militaire grootmacht drastisch verbeterd.
Dit kwam voornamelijk dankzij de vluchtelingenstroom van de CID.

Hoogleraren en professors gaven les in ruil voor onderdak. De Verenigde Staten zijn in 2056 ontbonden. Alle landen van het Amerikaanse continent waren samengevoegd tot één coalitie; Americana. De VN is al tientallen jaren verdwenen, het was een nutteloze bureaucratische organisatie geworden. De machtswisseling had ervoor gezorgd dat de Derde Wereld nu voortaan de Eerste was.

Sinds ’46 is het Midden Oosten tevens zijn machtspositie kwijt. De oliemonopolie was verdwenen. Elk land met een kerncentrale werd zelfvoorzienend. Sommige landen probeerden het nog met groene stroom, deze leverden echter niet genoeg stroom op. Diverse conflicten braken uit, maar geen hevige. Dit kon echter nu spoedig veranderen…