Vlieglessen voor NBA Street Homecourt

J (SocialDisorder)
De NBA Street serie van de BIG-divisie van EA Sports draaiden altijd om één ding: het vernederen van je tegenstander door zo mooi mogelijke trucjes uit te halen. In de aankomende editie is dat niet anders.

Het team heeft dit maal het tricksystem helemaal opnieuw opgebouwd, zodat de gameplay nog soepeler wordt. Niet alleen de tricks op het veld, maar ook in de lucht zijn eens flink onder handen genomen.
Waren de dunks in eerdere delen nog vrij beperkt, in Homecourt zul je helemaal los kunnen gaan. Het begint al bij de afzet. Iedereen die de Harlem Globetrotters kent, kent het fenomeen van een teammate gebruiken als trampoline om meer airtime te krijgen. Homecourt zal een dergelijke feature ook kennen. Een teammate zal ineens in elkaar duiken, waardoor jij zijn rug als opstapje naar de stalen ring kunt gebruiken.


basic

OK, je hangt in de lucht. Then what? Op de 360 zet je dunks in met de B-toets. Hoe langer je B ingedrukt houdt, hoe stoerder de dunktrick wordt. Van een simpele 180 degrees reverse dunk (waarvan de gemiddelde basketball-amateur niet eens onder de indruk zal zijn) door B even aan te tikken, via een Tomahawk (now we're getting there) door B iets langer ingedrukt te houden, tot een full-fledged Double Dunk: je speler slamt de bal door de ring, vangt de bal op met z'n voeten, gooit de bal omhoog, en dunkt gewoon nog een keer. Het levert geen dubbele punten op, maar het voelt wel lekker. Zeker als je tegen iemand naast je zit te spelen.

Er zit echter een addertje onder het gras. Als je B te lang ingedrukt houdt, sla je de bal niet alleen op het ijzer, je hoofd maakt ook kennis met de natuurkundige wet dat staal sterker is dan het menselijk bot. Je kan zelfs vast komen te zitten in de ring, waardoor je team een verdediger tekort komt in de tegenaanval.
Bovendien is het zo dat hoe langer je B ingedrukt houdt, de speler steeds kwetsbaarder wordt voor blocks en botsingen met andere spelers. Stel je voor dat je door de lucht zoeft, je voelt de wind langs je gelaat trekken, je geniet van het moment, je gaat voor die schitterende Double Dunk en BOEM! Shaquille O'Neal besluit om met z'n volle gewicht tegen je aan te springen. Au is het woord dat hier past.
Dit alles moet er voor zorgen dat je je momenten moet uitzoeken. Er is een tijd voor efficiëntie en er is een tijd voor showing off.

Klinkt leuk en aardig allemaal, maar beelden zeggen meer dan woorden. EA Sports BIG beseft dat (gelukkig) ook, en dus hebben ze een filmpje getiteld "Flight School" beschikbaar gesteld. Je kunt hier kijken hoe zo'n Double Dunk er aan toe gaat.