Raketaanval op ambassade VS in Athene

Icoon AanslagOnbekenden hebben vrijdag om 05.55 uur een raket afgeschoten op de Amerikaanse ambassade in de Griekse hoofdstad Athene. Het projectiel werd afgevuurd vanaf een gebouw aan de andere kant van de straat en sloeg in op de derde etage van de diplomatieke post.

De ontploffing had plaats in een toilet. Door de explosie zou er korte tijd brand hebben gewoed. De plaatsvervangend chef van de Griekse politie en de commissaris van Athene zijn het gebouw ingegaan samen met leden van de binnenlandse veiligheidsdienst en een antiterreureenheid van de politie.

Het gebied rond de ambassade is afgezet waardoor een verkeerschaos ontstond. De autoriteiten gaan er vooralsnog niet van uit dat al-Qaeda achter de aanslag zit.

Bij de aanslag zijn geen slachtoffers gevallen. De Griekse minister voor Openbare Orde meldt dat de linkse Griekse terreurbeweging Revolutionaire Strijd de aanslag heeft opgeëist.

''Er zijn een of twee anonieme telefoontjes geweest waarin werd gesteld dat de Revolutionaire Strijd achter de aanval zat'', aldus minister Polydoras. De links extremistische groepering pleegde in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2004 onder meer aanslagen op een politiebureau in Athene. Vorig jaar pleegde de beweging nog een mislukte aanslag op de Griekse minister van Cultuur.

Brandweer voor de Amerikaanse ambassade in Athene