Vier jaar eis tegen dronken doodrijder

JustitieEen 23-jarige automobilist uit Axel hoorde gisteren voor de rechtbank in Middelburg 4 jaar celstraf (waarvan een half jaar voorwaardelijk) tegen zich eisen wegens het doodrijden van de 19-jarige Bjorn de Brouwer. Bovendien moet hij 5 jaar zijn rijbewijs kwijtraken. De verdachte was dronken toen hij eind september met zijn opgepimpte VW-Golf in zijn woonplaats het fietsende slachtoffer vol schepte. Meteen na het ongeluk ging hij er ook nog eens als een haas vandoor.

Getuigen spraken over absurd verkeersgedrag van de verdachte. ''Het was een dollemansrit.'' Vlak voor het fatale ongeval moest een vrouw al uitwijken om een aanrijding te voorkomen. En een andere fietser had met gebaren aangegeven dat de verdachte rustiger moest rijden. Toen hij met met hoge snelheid in een onoverzichtelijke bocht een bus wilde passeren, ging het mis en schepte hij de 19-jarige Bjorn.

De verdachte werd als snel na het ongeluk aangehouden bij zijn buurman. Hij bleek vijf keer te veel te hebben gedronken. De verdachte verklaarde wel dat hij uit schrik bij zijn buurman nog een paar extra borrels achterover had geslagen. Vijf jaar geleden had de 23-jarige verdachte overigens ook al een ongeval veroorzaakt, in een gestolen auto. Ook zou hij aan een wegrace hebben meegedaan.

Levenslang
De nabestaanden, zo zei de vader van Bjorn gisteren voor de rechtbank, hebben levenslang gekregen. Met trillende stem, soms overmand door emoties, hield hij de aanwezigen voor dat het leven van de familie ''in ťťn seconde'' totaal overhoop is gegooid. ''Het gemis en het verdriet zijn bijna ondraaglijk.'' Elk moment missen ze hem. De beide ouders moeten zich dwingen te eten, werken kunnen ze nog lang niet. De jongere broer van Bjorn is misschien nog wel het grootste slachtoffer, die zijn grote broer iedere dag ontzettend mist.

De verdachte zat er met een bleek gezicht bij, te beschaamd om achterom te kijken naar de nabestaanden. Hij durfde gisteren aan het eind van de rechtszitting de confrontatie met de nabestaanden niet aan. Hij volstond met enkele woorden, zacht uitgesproken in de richting van de officier van justitie: ''Het spijt mij heel heel erg. Ik was echt, echt fout.'' Zijn advocaat pleitte voor een celstraf van 2 jaar en desnoods een langer rijverbod. De advocaat vond dat er geen sprake was geweest van vluchtgedrag. ''Mijn cliŽnt verkeerde in shock.''. De uitspraak is over twee weken.