Belgische minister verwerpt Nederlandse kritiek

Icoon BuitenlandsDe Vlaamse minister van Mobiliteit is vast van plan om het Belgische wegenvignet volgend jaar januari in te voeren. Ze bleek vrijdagavond in het geheel niet gevoelig voor een storm van Nederlandse kritiek.

Van Brempt toonde zich vrijdag in het televisieprogramma Terzake verbaasd over de Nederlandse woede. "Het is bizar dat ze zo hard reageren. Maar het gaat over hun portemonnee en dan kennen we de Nederlanders", aldus Van Brempt in een duidelijke verwijzing naar de in BelgiŽ vermaarde Nederlandse zuinigheid.

Van Brempt wees er op dat het Nederlands kabinet zelf plannen heeft voor rekeningrijden. "Daar gaan de Vlamingen dan ook voor betalen. Ze moeten niet te hoog van de toren blazen."

De Vlaamse regering wil met het geld de wegen opknappen en het openbaar vervoer verbeteren. Het Belgische wegennet is mede door Nederlanders, Duitsers en Fransen een van de drukste ter wereld.

Van Brempt wil wel nadenken over de situatie in Baarle-Nassau en Zeeuws-Vlaanderen. Nederlanders zijn daar omringd door BelgiŽ en worden dus wel gedwongen om het vignet aan te schaffen.

Overigens is de 60 euro die het vignet gaat kosten alleen voor een jaarvignet. Er komen ook goedkopere versies voor bijvoorbeeld tien dagen, aldus Van Brempt.