The Book of Games

Als je de bibliotheek binnenloopt kun je duizenden boeken vinden. Verhalende boeken vooral, maar ook heel veel informatieve boeken. Als je een beetje zoekt kun je over elk onderwerp wel wat vinden, van bloemetjes en bijtjes tot zware quantum mechanica. Over videogames is er echter niet echt heel veel te vinden, er zijn wel wat boeken als Highscore! en The Ultimate History of Videogames, maar het is allemaal niet zo uitgebreid als het zou kunnen zijn.

gameXplore wil daar nu verandering in brengen en komt met The Book of Games, volume 1 (er staan meer delen gepland) waarin ze dieper willen ingaan op de games, de hardware en tussendoor ook nog wat achtergrond artikelen hebben. Deze drie categorieën zijn ook meteen de drie belangrijkste onderdelen van het boek. Naast deze drie categorieën heb je overigens ook nog een verklarende woordenlijst (bijvoorbeeld voor iedereen die niet weet wat split-screen nou inhoudt) en een inhoudsopgave. Het boek is Amerikaans, dus als je het wilt lezen zul je Engels moeten begrijpen. Ook is enige kennis van de dollar gewenst aangezien alle prijzen in het boek in dollars zijn.

Het hardware gedeelte omvat de meest voor de hand liggende consoles/handhelds van dit moment. Wat betreft de handhelds vinden we er informatie over de Nintendo DS (lite) en de PlayStation Portable. Qua consoles krijgen we zowel de vorige generatie (PS2, Xbox, GameCube) als de huidige/volgende generatie (PS3, Xbox 360, Wii). De informatie over de consoles wordt besproken op vier pagina\'s welke globaal hetzelfde zijn ingedeeld. Van alle apparaten is er een specificatie overzicht en wordt er ingegaan op het design en de mogelijkheden van de console en/of handheld. De informatie wordt gepresenteerd in korte stukken tekst met een aantal duidelijke foto\'s. Helaas is de informatie vrij beperkt, de totale tekst bij een console past in zo\'n vier alineas. Als je dat gaat vergelijken met bijvoorbeeld een gratis online encyclopedie als Wikipedia is het vrij karig.

Ook wordt er gesproken over de derde generatie consoles als het boek praat over de Xbox 360, PS3 en Wii. Dit is natuurlijk fout, want consoles zijn alweer toe aan hun zesde generatie (pre-8-bit, NES/Master System, SNES/Megadrive, PSOne/Saturn/N64, PS2/Cube/Xbox, 360/PS3/Wii).

De achtergrond artikelen in volume 1 zijn wel erg goed geschreven. Er zijn in totaal zeven artikelen: The Future of Video Games, Game Heroes, MMORPG, Making of Age of Conan, From Games to Movies, Research on Games en The Year 2006 in Games. Game Heroes (Mario, Sonic, Lara, etc) en The Year 2006 (tot 19 november, de Wii launch in Amerika) zijn vrij algemene stukken en heb je al tig keren kunnen lezen op gamesites en in gamemagazines, maar de overige vijf voegen zeker wat toe. Elk artikel heeft een eigen visie op het onderwerp en gebruikt goede argumenten daarvoor. Het kan echter wel zo zijn dat je het er niet mee eens bent, in de toekomstvisie beschrijven ze bijvoorbeeld dat in 2012 de roeiwedstrijden op de Olympische Spelen met computers gedaan worden, maar dat moet nog maar blijken...