Italiaans ziekenhuis bewaakt doden

Redactie
Icoon MedischIn het grootste ziekenhuis van ItaliŽ, de Policlinico Umberto I in Rome, worden de doden onder begeleiding van bewakers naar het mortuarium gebracht. Zo moet worden voorkomen dat oogartsen de ogen uit de lijken halen om het hoornvlies illegaal aan te bieden voor transplantatie.

Het Italiaanse blad L'Espresso berichtte vrijdag dat de leiding van het ziekenhuis al een jaar geleden een particuliere bewakingsfirma heeft ingehuurd, na waarschuwingen van de politie die de illegale handel in organen onderzoekt. Tot nu toe zijn overigens geen gevallen van diefstal van de ogen bekend.

L'Espresso bracht eerder deze week al verhalen over misstanden in Italiaanse ziekenhuizen. In de Umberto I trof een undercoverjournalist die een maand lang als schoonmaker in de Policlinico had gewerkt onder meer stapels afval en onbewaakte laboratoria met radioactief en bacteriologisch materiaal aan.

Een overheidsonderzoek bevestigde dat chaos en rotzooi wijdverbreid zijn in Italiaanse ziekenhuizen. Vooral in het armere zuiden van het land is de situatie slecht.