FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 4 december 2006

Even bijkomen...

Ergens in Amsterdam staat een hotel en blijkbaar hoort bij dat hotel een coffeeshop. En als je eerst naar de coffeeshop gaat en daarna naar het hotel dan vraag je bijna om moeilijkheden. Je komt waarschijnlijk zo stoned als een garnaal het hotel binnen en je wilt nog maar één ding: even rustig bijkomen.

Gewoon even rustig zitten en je wilt voor al niet dat iemand je lastig valt.

Met dank aan een anonieme fok!ker (slachtoffer misschien?) voor de submit.

Aanhoudingen in zaak afgeknipte pink

Icoon PolitieDe Belgische politie heeft maandagochtend twee verdachten gearresteerd voor een overval in Delft waarbij de rovers bij een 21-jarige man een pink afknipten. De vermoedelijke daders werden aangehouden in Dendermonde en Antwerpen. Een derde verdachte zat al in de cel en is ook officieel in verdenking gesteld.

De mannen zijn 22, 23 en 28 jaar oud en allemaal van Belgische afkomst. Ze worden ervan verdacht dat ze op 29 mei van dit jaar een woning aan de Elzenlaan in Delft overvielen. Daarbij knipten ze de pink van jongeman af. Ook het haar van zijn 22-jarige vrouw werd gekortwiekt. De verdachten blijven voorlopig op hun uitlevering wachten in een Belgische cel.

De politie vermoedt dat de overval te maken heeft met concurrentie in de anabolenmarkt. Waarschijnlijk dachten de daders dat de Delftenaren achter een lab zaten met de naam "Feralab". De politie benadrukt echt dat ze geen enkel bewijs hebben gevonden dat de slachtoffers iets met anabolen te maken hebben. Het onderzoek is nog in volle gang. Mogelijk worden nog meer verdachten gearresteerd.

Met dank aan Moniek2006 voor het bericht

Man zwaargewond na val uit achtbaan

Icoon BuitenlandsEen 42-jarige man is maandagmiddag zwaar gewond geraakt toen hij op de kermis in het Vlaamse Sint-Niklaas uit een achtbaan was gevallen. Hij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. De politie heeft de attractie, genaamd 'Tokyo Express', meteen gesloten.

De man uit was met zijn vrienden na het werk naar de kermis gegaan. Daar stapte hij in de achtbaan in een treintje waar zes mensen in kunnen. De Tokyo Express ging niet over de kop en inzittenden werden beveiligd met een stang op schoot.

Bij het tweede rondje in de achtbaan werd de man gelanceerd uit zijn bakje waarop hij tegen een afsluiting van de attractie vloog. De man liep zware verwondingen op aan zijn hoofd en ribben. Volgens de uitbater van de achtbaan is er in de dertien jaar dat de Tokyo Express draait nog nooit een ongeluk gebeurd. Het is onbekend hoe het ongeval heeft kunnen gebeurden. De achtbaan blijft voorlopig dicht.

Met dank aan Moniek2006 voor het bericht.

HOT PXL screenshots

Er zijn weer enkele nieuwe screenshots van het PSP spel HOT PXL verschenen. In HOT PXL moet de speler in een soort numerieke wereld de hoofdrolspeler door zijn dag leiden. Zo een dag zit vol met verrassingen waarbij je meer dan 200 mini-games zal spelen. Verder is er nog vrij weinig bekend van het spel, wel is op de screenshots af te leiden dat het spel zeer divers en apart in stijl genoemd kan worden.
Blair wil Brits kernarsenaal vernieuwen

De Britse premier Tony Blair wil het kernarsenaal van Groot-Brittannië tot diep in deze eeuw op peil houden. Hij zei maandag dat de regering nieuwe kernonderzeeërs zal bestellen om de huidige duikboten met een nucleaire lading te vervangen.

De levensduur van de Trident-raketten wordt verlengd, maar Blair beloofde wel dat het aantal kernkoppen met 20 procent wordt teruggebracht tot 160. Om opstandige Labour-parlementariërs gerust te stellen, zei hij ook te overwegen het aantal kernonderzeeërs terug te brengen van vier naar drie.

Critici vinden dat de 15 tot 20 miljard pond (22,3 tot 29,7 miljard euro) voor de operatie beter zou kunnen worden besteed. De antikernwapenlobby pleit dat de Trident-raketten waren gemaakt voor de Koude Oorlog en niet voor de huidige dreiging van het internationale terrorisme.

De Nederlandse tak van de milieugroepering Greenpeace noemt de beslissing 'hypocriet'. ''Het is tegenstrijdig dat Groot-Brittannië Iran verwijt kernwapens te ontwikkelen en tegen de internationale afspraken in zelf nieuwe kernwapens maakt'', aldus een woordvoerster.

Voor één euro naar AC Milan

Icoon OpmerkelijkAC Milan is erg bang voor een leeg stadion bij de wedstrijd tegen Olympique Lille. Zo bang zelfs, dat de kaarten voor maar liefst één hele euro in de voorverkoop zijn gegooid.

De reden dat AC Milan bang is voor totale leegheid van het stadion, dat een capaciteit van 80.000 man heeft, is dat men in Italië niet naar een wedstrijd gaat als er niets op het spel staat, en blijkbaar is een strijd voor de beste acht van de Champions League niet genoeg. Dit werd kortgeleden nog eens bevestigd, toen er bij een wedstrijd slechts 1800 toeschouwers te vinden waren.

Met dank aan fly_hnl voor de submit.

Ouch

De jongen uit het volgende filmpje is met z'n vrienden aan het zwemmen bij een meertje. Toevallig hangt er ook een touw aan een boom, en wat doet deze jongens, die gaan er stoer aan zwaaien

Een van de apen probeert een salto in het water te maken.. probeert ja, de stunt eindigt nogal in een dramatische 'KRAK'. En het is niet het touw dat breekt..

Zweedse kerstbok mag niet in de fik

Zweedse brandstichters die het ieder jaar hebben voorzien op de traditionele strooien kerstbok in de stad Gävle, komen dit jaar waarschijnlijk bedrogen uit.

Het is hun sport om de bok binnen enkele dagen in vlammen te laten opgaan, zodat het 13 meter hoge gevaarte het nieuwe jaar niet haalt. De gemeente heeft het beest echter ondergedompeld in brandwerende chemische middelen en iedereen kan de bok bovendien via een webcam 'bewaken'.

De kerstbok wordt sinds 1966 jaarlijks gebouwd op het centrale plein van de stad, maar in al die jaren hebben volgens de Britse zender BBC slechts tien van de strooien dieren ongedeerd het nieuwe jaar begroet.Live webcam beeld hier

Loos weer naakt (boring)

Nee, wees niet bang dit is geen extra vroege Picture this!, die komt gewoon straks om 22.00 u. Maar wie niet genoeg had aan de Playboypics van meisje Loos, kan hier nog even kijken naar foto's uit het Spaanse blad Interviu.

Het zijn eigenlijk nog meer foto's maar ik werd er zo moedeloos van, dat ik geen zin had om de andere nog te uploaden. En om met Tigertje te spreken: "het idee dat Beckham hier overheen is gegaan maakt het allemaal niet aantrekkelijker... ". Wie wel een dringende behoefte voelt, plettert de rest van de foto's maar ff in de reacties.

[upd] Minister Kamp onderscheidt Dutchbat 3

Icoon BinnenlandsMinister Henk Kamp van Defensie heeft maandag op de Johan Willem Frisokazerne in Assen onderscheidingen uitgereikt aan militairen van Dutchbat III, die betrokken waren bij de val van de Bosnische enclave Srebrenica.

Er werd tevens een plaquette onthuld bij het Stoottroepenmonument op de kazerne. De onderscheiding, een draaginsigne, geldt als symbool van erkenning voor de ongeveer 850 militairen die gelegerd waren in Srebrenica. Tijdens de ceremonie waren vijfhonderd van hen aanwezig.

In zijn toespraak noemde Kamp het een schande dat de ware aanstichters van de massamoord nog altijd niet zijn gearresteerd om terecht te staan voor het Joegoeslavië-Tribunaal. Daarnaast noemde hij de onderscheiding een zichtbare erkenning voor de zware taak die de militairen naar eer en geweten hebben uitgevoerd en voor het feit dat Dutchbat jarenlang ten onrechte verantwoordelijk is gehouden voor de val van de enclave. Het insigne geeft de rehabilitatie gestalte, aldus de minister.

Ook luitenant-kolonel Karremans hield een toespraak. Hierin maakte hij melding van zijn twijfels over het al dan niet aannemen van de onderscheiding. "Uiteindelijk heb ik mijn gevoelens van waardering en bewondering voor de onmogelijke taak van de militairen laten prefereren." Het onderscheidingsteken was voor diverse actiegroepen aanleiding tot protesten. In Assen demonstreerden tientallen in Duitsland wonende Bosniërs buiten de hekken van de kazerne. Ook op het plein voor de Tweede Kamer in Den Haag protesteerden enkele mensen tegen de uitreiking.

Update 20.56 uur
Bosnië-Herzegovina vindt de uitgereikte onderscheidingen onbegrijpelijk. Het land heeft de Nederlandse ambassadeur in Sarajevo op het matje geroepen. Dat heeft het persbureau Novum gemeld.

Ambassadeur Karel Vosskuhler heeft het land uit moeten leggen waarom de militairen onderscheidingen hebben gekregen. "De ambassadeur heeft een toelichting gegeven, maar ze hebben (zoals u begrijpt) weinig begrip voor het besluit", aldus ministeriewoordvoerder Dirk Jan Vermeij. De ambassadeur heeft geprobeerd te benadrukken dat het niet om een 'medaille voor heldenmoed', maar om een erkenning voor de moeilijke situatie waarin de soldaten hebben gewerkt.

Informateur wil coalitie CDA, PvdA en SP

Icoon Politiek Informateur Rein Jan Hoekstra stuurt aan op een kabinet van CDA, PvdA en SP. Het CDA, dat tot dusver weigerde zich onomwonden uit te spreken voor samenwerking met PvdA en SP, ging er maandag mee akkoord dat de fractievoorzitters van deze partijen met elkaar om de tafel gaan zitten.

Onder leiding van Hoekstra vinden de komende dagen tweegesprekken plaats tussen de fractievoorzitters van de drie partijen. Daaruit moet blijken of er voldoende bereidheid bestaat te komen tot stabiele samenwerking.

De informateur gaat na de drie tweegesprekken om de tafel met alle drie fractieleiders tegelijk. Waarschijnlijk wordt woensdag een begin gemaakt met de tweegesprekken. Het ligt niet in de bedoeling dat Hoekstra na deze reeks van gesprekken met uitgeschreven compromissen komt, waarop de drie partijen elkaar zouden moeten vinden. Wel zal hij dan aangeven hoe de formatie voortgezet kan worden.

Veredeld B-elftal Real Madrid naar Kiev

Aankomende woensdag zal Real Madrid, in het laatste groepsduel in de Champions League tegen Dinamo Kiev, uitkomen met een veredelde B-ploeg. Coach Fabio Capello neemt vooral reserves mee naar de Oekraïense hoofdstad, omdat voor beide teams niets meer op het spel staat.

Real Madrid is zeker van een plaats in de volgende ronde, en daarom besloot Capello aanvoerder Raúl en middenvelder Emerson thuis te laten. De verdedigers Fabio Cannavaro en Ivan Helguera en de middenvelders Jose Antonio Reyes en Guti blijven eveneens in Spanje achter, het viertal kampt met lichte pijntjes en zal worden gespaard. Verdediger Sergio Ramos is geschorst.

[A1GP] Zaugg niet in Indonesië

De komende A1GP-races kan het team van Zuid-Afrika niet beschikken over coureur Adrian Zaugg.

De 22-jarige coureur, winnaar van de sprintrace in Zandvoort, heeft last van de spieren in zijn onderarmen en overweegt een operatie. Alan van der Merwe zal voor Zaugg invallen. "We maken ons veel zorgen over de toestand van Adrian. We zijn ervan overtuigd dat hij er met de juiste medische zorg weer bovenop komt. We denken tot die tijd voldoende getalenteerde rijders te hebben die kunnen invallen," aldus teambaas Dana Cooper.

FOK!radio: nog 3 vrouwelijke FOK!mods veilen zichzelf

FOK!RadioVoor de mensen die meteen naar FOK!radio willen luisteren: klik hier.

Je moet wat overhebben voor het goede doel. Onder dat motto gaan een aantal mods zich vanavond verhuren via een veiling. Het begon allemaal met PussyDeLuxe die graag een datingshow wilde komen maken bij FOK!radio voor de alleenstaande rechterhand'ers onder ons. Ongeveer tegelijk startte de actie 'FOK! voor FOK!' Met de feestdagen in het verschiet wordt geld ingezameld voor de Stichting FOK. Die hebben als doel activiteiten te organiseren voor kinderen en jongeren met Cystic Fibrosis (CF). Vanavond zou de veiling eigenlijk stoppen, maar niks is minder waar! Het gaat allemaal nog even door. De veiling is verlengd met een week. Sterker nog: nieuw veilingmateriaal heeft zich aangediend. Drie nieuwe vrouwelijke mods gaan tegen betaling leuke dingen met je doen. Een van hen is vanavond live aanwezig in de studio van FOK!radio. Luisteren dus, vanaf 20:00 uur!

Je zult maar jarig zijn in deze sinterklaastijd. Een voor FOK!radio bekende FOK!ker heeft dat ieder jaar. Vandaag is diegene namelijk jarig. Eens kijken of we wat speciaals kunnen doen.

En wat doe je als je op Radio 538 bent geweest? Dan vraag je het telefoonnummer van de dj van dienst en geef je het nummer door aan FOK!radio. Eens kijken of diegene ook opneemt.

Natuurlijk kun je iedere week meekijken in de studio van FOK!radio via de webcam. Natuurlijk gaat Yvonne weer met ons roddelen en legt Blinky een stelling neer. Nikky komt het forum met ons doornemen. Tijdens de uitzending kun je ons bellen met vragen, opmerkingen en al je zin en onzin via Skype. Voeg ons toe op met username actionradiolive. Meer over Skype kun je hier vinden.

Kom ook vooral naar ons irc-kanaal #fokradio om vragen te stellen en mee te praten.

Meteen luisteren?
ActionRadioDat kan! FOK!Radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is.

Hieronder vind je de overige directe luisterlinks:
LQMQHQ
WinampWinamp48 kbps96 kbps128 kbps
Windows Media PlayerWindows Media Player33 kbps64 kbps128 kbps
RealPlayerRealPlayer48 kbps96 kbps128 kbps
iTunes / QuicktimeiTunes / Quicktime48 kbps96 kbps128 kbps


Zelf ook wat te melden? Bel ons dan op 084-8375761. Dan krijg je een antwoordapparaat waarop je iets kunt inspreken. Dus wil je iemand verrot schelden, een huwelijksaanzoek doen, een plaatje aanvragen, je ban bespreken of je liefde voor gr8w8 uitspreken? Bel ons dan op 084-8375761, dan laten wij het weer in de uitzending horen!

Terug luisteren?
Alle uitzendingen van FOK!radio zijn terug te luisteren. Soms als podcast, maar meestal als stream. Meer hierover kun je hier lezen.

Veel luisterplezier!

Met dank aan FOKradio voor de submit.

Alan Wake naar 2008?

Mensen die op Alan Wake zitten te wachten kunnen hun agenda er weer bij pakken, want de game is helaas verschoven naar 2008. Althans, dat zegt OXM (Official Xbox 360 Magazine). In deze game, die verschijnt op de PC en Xbox 360, speel je met Alan Wake die in een klein dorpje probeert bij te komen van de mysterieuze verdwijning van zijn verloofde. In dat dorpje, Bright Falls, komt hij niet bepaald tot rust en lijken zijn nachtmerries waarheid te worden. Nog ruim een jaartje wachten dus.Wii geleverd met vreemde veiligheidsgids

Bedrijven kunnen wel erg ver gaan met het waarschuwen van consumenten voor het gebruik van hun producten. Nadat er schade en ongelukken gebeurden door het gebruik van de Wii-console, besloot Nintendo een aparte veiligheidsgids te maken voor de Japanse markt.

Door middel van afbeeldingen wordt de gebruiker gewezen op de gevaren van het apparaat. Zo is het verboden om anderen in het gezicht te slaan met de controller of jezelf met het draad ervan op te hangen. Ook is het verboden de Wii als plantenbak te gebruiken. Het wordt niet aangeraden om een kapotte cd met plakband vast te tapen en terug in de Wii te stoppen. Als laatste tip vindt Nintendo het niet gewenst als consumenten de Wii bij het grof vuil zetten.Verboden anderen te slaan met Wii-controller


Verboden Wii als plantenbak te gebruiken


Verboden vastgeplakte cd's in de Wii te stoppen


Verboden Wii bij het grof vuil te zetten

Patch voor Medieval II: Total War bijna klaar

Sega is momenteel bezig met het testen van de aankomende patch voor Medieval II: Total War. Over een paar dagen moet de patch verschijnen en er zal onder meer gesleuteld zijn aan de unit balancing, de AI en een hoopje bugs. Verder zal er een unpacker van de data files voor de modders beschikbaar gesteld worden en zal er een nieuwe charge mechanic worden ingebouwd, wat eigenlijk betekent dat je je soldaten te paard goed opgesteld moet hebben wil hun aanval effectief worden:
"[...]
The triggers for a formed (powerful) charge include:

* Line up the cavalry parallel to the target
* Utilize a long straight run up toward the target
* Prioritize stationary targets as moving targets may result in a last second turn and reform

The triggers for an unformed (weak) charge include:

* The unit is spread out just before charging
* The charge is issued while too close to the target
* The charge is issued when the unit isn’t facing the target
* The player changes direction just before the charge
* The target moves and turns just before being hit
[...]"


Nintendo komt met vreemde veiligheidsgids

Bedrijven kunnen wel erg ver gaan met het waarschuwen van consumenten voor het gebruik van hun producten. Nadat er schade en ongelukken gebeurden door het gebruik van de Wii-console, besloot Nintendo een aparte veiligheidsgids te maken voor de Japanse markt.

Door middel van afbeeldingen wordt de gebruiker gewezen op de gevaren van het apparaat. Zo is het verboden om anderen in het gezicht te slaan met de controller of jezelf met het draad ervan op te hangen. Ook is het verboden de Wii als plantenbak te gebruiken. Het wordt niet aangeraden om een kapotte cd met plakband vast te tapen en terug in de Wii te stoppen. Als laatste tip vindt Nintendo het niet gewenst als consumenten de Wii bij het grof vuil zetten.Verboden anderen te slaan met Wii-controller


Verboden Wii als plantenbak te gebruiken


Verboden vastgeplakte cd's in de Wii te stoppen


Verboden Wii bij het grof vuil te zetten

Eiergooiende jongen doodgeschoten

Icoon MisdaadEen veertienjarige jongen die met zijn vrienden eieren gooide naar voorbijkomende auto's heeft zijn kwajongensstreken met de dood moeten bekopen. Een bestuurder van een SUV-wagen schoot hem dood nadat een ei zijn voertuig raakte. Het drama gebeurde in de stad Columbus, in de Amerikaanse staat Ohio.

De bestuurder van de SUV-wagen zette de achtervolging in op het groepje jongeren nadat zijn wagen was geraakt door een ei. Hij loste verschillende schoten op de jongens en raakte Danny Crawford in zijn bovenlichaam. De jongen overleefde het drama niet. Zijn vrienden bleven ongedeerd. De politie vond de wagen van de schutter terug. De dader is nog steeds spoorloos.

Morgenavond drukke spits verwacht

Icoon FileWie morgen op tijd thuis wil zijn voor pakjesavond, doet er verstandig aan om op tijd te vertrekken. Het sinterklaaseffect zal dinsdagmiddag namelijk weer toeslaan op de Nederlandse snelwegen. De ANWB waarschuwde daar vandaag voor.

Wegens pakjesavond stappen veel mensen eerder in hun auto om naar huis te gaan. De ANWB verwacht dat de eerste files vanaf 15.00 uur zullen ontstaan. Omstreeks 18.00 uur zal er meer dan 350 kilometer file staan.

Volgens een woordvoerder van de ANWB speelt ook het verwachte slechte weer een rol bij de drukte. "Het slechte weer is voorspeld. Daardoor gaan meer mensen met de auto naar hun werk en 's middags gaan ze massaal eerder naar huis. Op de middag voor pakjesavond is het altijd druk in de avondspits."

Wellicht is het openbaar vervoer een alternatief of misschien een vrije middag. Mócht het door de files erg laat worden, is het misschien een idee om gelijk een kerstboom mee te nemen en daar de pakjes onder te leggen.

Paard
Hopelijk komt Sinterklaas zelf niet vast te zitten...

Eigenaar Diana-auto eist wrak terug

Icoon Showbizz Jean Francois Musa, de eigenaar van de auto waarin de Britse prinses Diana dodelijk verongelukte, heeft een procedure voor de rechtbank gestart om zijn wrak terug te krijgen. Hij wil het wrak verkopen voor grof geld.

De man wil dat de limousine terugkeert naar Frankrijk, waar het vandaan komt. Bovendien wil hij een schadevergoeding voor de negen jaar dat hij niet over het wrak kon beschikken. De Britse politie heeft de auto negen jaar in bezit gehouden voor onderzoek. Prinses Diana overleed in 1997 na een auto-ongeluk in Parijs.

"Het is een uitzonderlijk wrak, net zoals de wagen waarin James Dean gestorven is. Het is naar verluidt minstens 1 miljoen waard en het behoort ons toe", zegt Musa over de gestarte procedure. "Eerst vond ik dat het wrak aan Mohamed al Fayed moest worden gegeven, omdat zijn zoon er ook in is gestorven. Dan dacht ik dat het misschien best in een museum terecht kon komen, maar nu wil ik het verkopen", aldus Musa.1 miljoen euro waard

Opa rijdt kleinzoon dood met heftruck

Icoon OngelukEen 54-jarige opa heeft maandag in Volendam zijn éénjarige kleinzoon met een heftruck doodgereden. Het ongeluk gebeurde toen de man bij een visrokerij aan de Dwarskuul met het voertuig een pallet dozen wilde verplaatsen.

De ouders en hun andere kind waren eveneens aanwezig in de visrokerij. Het jongste kind werd meegesleurd en liep zwaar hoofdletsel op. De familie bracht de jongen meteen naar het ziekenhuis, waar hij even later overleed. De politie onderzoekt het ongeluk nog.

Naar AC Milan - Lille voor 1 euro

AC Milan verkoopt voor de Champions Leaue-wedstrijd van aankomende woensdag tegen Lille toegangskaarten voor één euro. Dit doen ze uit vrees om in een leeg San Siro te moeten voetballen.

AC Milan heeft zich in groep H al gekwalificeerd voor de laatste zestien in de Champions League. Het grote Milanese stadion kan 80.000 toeschouwers bevatten, maar Italianen gaan niet naar voetbal als er niets op het spel staat. Bij een wedstrijd in de Italiaanse beker tegen Brescia zaten onlangs slechts 1800 toeschouwers op de tribune.

Prison Break-acteur betrokken bij auto-ongeluk

Icoon ShowbizzActeur Lane Garrison, beter bekend als Tweener uit de populaire tv-serie Prison Break, is zaterdagavond gewond geraakt bij een auto-ongeluk. Een andere jongen vond de dood en nog twee anderen, buiten Garrison, raakten gewond.

Garrison crashte met zijn sportwagen tegen een boom in Beverly Hills. De politie weet echter nog niet of hij ook de bestuurder van het voertuig was, dit wordt nog onderzocht. Over de aanleiding van de botsing met de boom is evenmin niets bekend. De acteur kwam er goed vanaf, met wat lichte verwondingen, maar zijn 17-jarige vriend niet. Hij overleed in het ziekenhuis. Twee 15-jarige meisjes raakten ook gewond, waarvan er één nog in kritieke toestand verkeert.

Tweener
Garrison in Prison Break.

Met dank aan Bart (Mainport) en Rianne84 voor de submit.

Duurzaam voedsel in kantines

Icoon GezondheidIn 2010 moet de catering in overheidsgebouwen voor ten minste 40 procent uit biologische producten bestaan. Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen hebben hierover afspraken gemaakt. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft dit maandag bekendgemaakt.

Daarnaast moet voor de verpakking van etenswaren zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van gemakkelijk afbreekbare materialen. Producten moeten ook voldoen aan criteria voor eerlijke handel. De overheden nemen de 'duurzaamheidseisen' mee in nieuwe contracten die ze met cateraars afsluiten.

Voor andere inkopen worden de komende tijd duurzaamheidseisen vastgesteld. De overheid wil zo het bedrijfsleven stimuleren om milieubewuster te produceren.

Alves moet zeker 20 miljoen opleveren

Mocht er in de winterstop een club zijn die Afonso Alves van SC Heerenveen over wil nemen, dan moet deze een grote zak met geld hebben. De Braziliaan zou namelijk twintig miljoen euro moeten kosten.

De verkoop van Alves is volgens voorzitter Koos Formsma geen optie. Toch is een club met veel geld zeer zeker welkom in Friesland. "Als je huis drie ton waard is en het is te verkopen voor drie miljoen dan denk je daar wel over na", aldus de preses van de Friese ploeg. Met deze uitspraak kijkt hij terug naar het moment dat de Braziliaan werd gekocht. De club moest vier miljoen euro op tafel leggen. De middenvelder is op dit moment degene met de meeste goals in de Eredivisie achter zijn naam, namelijk vijftien.

Top of Flop: Love Abuse

De meningen waren vorige week nogal verdeeld, maar de meerderheid beslist, dus de uitslag luidt: "Out Loud" van Mindy Smith is een top, dus. Gizmore verwoordde jullie mening nog als beste: "Wel relaxt, maar verder niet zo mijn ding. Twijfelgevalletje, maar gaat meer richting top".

We hebben er weer eentje voor jullie.

Maak kennis met Lukas Kasha, een rockband uit Oslo, Noorwegen. De band bestaat uit zes heren: Sven, Brox, Andy, Kris, Henjum en Jon. Ze hebben vorige maand hun eerste album opgenomen. Op 29 januari komt deze in de verkoop. Daarop vooruitlopend is de eerste single nu al een echte radiohit in de Noorse charts: "Love Abuse".

cptmarco is zeer positief: "Na de clip een keertje of tien bekeken te hebben, realiseer je opeens dat het een toppertje is... ".

Ik vind het ook wel in orde. Maar ja, over smaak valt gelukkig te twisten. Daarom aan jullie de vraag: Is het een top of een flop?

Van Gaal :"Win-win situatie"

Louis van Gaal heeft met het aantrekken van Ronald Waterreus een probleem minder. De sluitpost lost bij De Alkmaarse club het keepersprobleem op dat ontstaan was door de blessures van zowel Joey Didulica als Khalid Sinouh.

"We willen bij AZ een topclub worden, dus dan moeten we snel handelen. En dat hebben we dan ook gedaan", aldus Van Gaal over de keuze voor Waterreus. "Deze maand hebben we veel belangrijke wedstrijden en dan wordt de druk groot. Ook op de herstellende keepers Didulica en Sinouh. Door de tijdelijke komst van Waterreus neemt de druk op hun revalidatieproces ook wat af, dat komt ons ook goed te goede. Het is gewoon een win-win-situatie."

Werder bekijkt interesse Klose

Werder Bremen heeft enkele Europese clubs uit Engeland, Italië en Spanje de oren gespitst. De Duitse club meldde namelijk dat ze zullen luisteren naar eventuele in Miroslav Klose geïnteresseerde clubs.

De spits, die op de twee afgelopen WK's topscorer werd en regerend Duits topschutter is, heeft door zijn indrukwekkende vorm de aandacht van veel clubs geëist. De geboren Pool wil zelf ook graag een nieuw avontuur, buiten Duitsland. De club beseft dan ook, dat als ze nog iets willen verdienen aan Klose, ze hem beter kunnen verkopen aan het eind van het seizoen, aangezien het huidige contract loopt tot de zomer van 2008.

"Als hij ons vertelt dat hij graag weg wil, zullen wij ons beraden", meldde Werder's technisch directeur Klaus Allofs. "We zullen er echter alles aan doen om hem ervan te overtuigen dat hij moet blijven. Een transfer is wel een mogelijkheid, als de financiële details in orde zijn en we een vervanger hebben."

Als Italiaanse media het bij het rechte eind hebben, zou Klose's volgende club wel eens Juventus kunnen zijn. De Oude Dame zal waarschijnlijk promoveren naar de Serie A aan het eind van het seizoen en wil de selectie weer versterken. Coach Didier Deschamps zal genoeg geld tot zijn beschikking hebben om enkele topaankopen te doen, waardoor Juventus weer volledig op oorlogssterkte zal verkeren.

Geen toekomst voor Van den Herik

Er is een kans dat Jorien van den Herik, momenteel nog voorzitter van Feyenoord, binnen niet al te lange tijd zal aftreden. Dit was ook de wens van een onderzoekscommissie. Deze staat onder leiding van oud-voorzitter Gerard Kerkum.

Deze groep mensen heeft de afgelopen tijd onderzoek gedaan naar de organisatie bij Feyenoord. Het voorstel van de commissie is om deze gehele structuur te vervangen. Hierdoor zou ook de bestaande Raad van Commissarissen komen te vervallen. Van den Herik zal zich dan aansluiten bij de overige commissarissen van deze raad. De verwachting is dat de huidige voorzitter van de Rotterdammers zijn functie op 11 december, tijdens de aandeelhoudersvergadering van de club, neer zal leggen.

Inter doet bod op Belluschi

FC Internazionale Milano probeert de Argentijnse spits Fernando Belluschi naar Italië te lokken. De regerend kampioen wil hiermee Spaanse clubs af troeven in de jacht om de spits.

Naast de Italianen zijn ook Real Madrid, Atlético Madrid en FC Barcelona geïnteresseerd in de diensten van de 23-jarige Argentijn. Volgens Belluschi's club River Plate is Inter vooralsnog de enige die een bod heeft uit gebracht, maar dit bod (¤7 miljoen) zou niet voldoende zijn.

"We hebben een fax van Inter gehad waarin men meldt geïnteresseerd te zijn in Belluschi, maar het bedrag dat ze uit willen geven vinden wij niet genoeg", aldus vice-voorzitter Mario Israel. "Volgens ons is Belluschi een jonge speler met een geweldige toekomst voor zich. Hij is meer waard dan zeven miljoen."

Real Madrid wil graag Belluschi's teamgenoot en collega-spits Gonzalo Higuaín aantrekken, maar mocht dat onverhoopt niet lukken dan kijkt men of Belluschi wel een optie is. Ondertussen kijkt Atlético Madrid naar een eventuele vervanging van Fernando Torres, die steeds moeilijker te behouden blijft in de Spaanse hoofdstad. Verder zoekt Barcelona nog altijd naar versterking in de voorhoede, waar Samuel Eto'o en Lionel Messi er lang uit liggen. De interesse van de Spaanse grootmachten is echter niet concreet, daar waar die van Internazionale dat wel is.

Wii nu al gekraakt

Gisteren wisten we al te melden dat de Blu-Ray schijfjes van de PS3 gekraakt waren. Het lijkt er op dat de nieuwe console van Nintendo, de Wii, nu ook al het slachtoffer is geworden van de 'hacking community'. Bij Wii-News is er nu namelijk een tutorial te vinden hoe je homebrew kunt draaien kunt draaien op je Wii, en tevens via dezelfde methode roms en emulators zou kunnen afspelen, met behulp van een SD memory card, een Gamecube Action Replay en een Gamecube SD adapter.

Note: Roms zijn bij wet illegaal en FOK!games keurt het downloaden, spelen en algemeen gebruik hiervan dan ook ten zeerste af.

Henry ontkent ruzie met Wenger

Thierry Henry wil niet bevestigen dat er onenigheid is ontstaan tussen hem en Arsène Wenger, trainer van zijn ploeg Arsenal. De Britse media suggereren namelijk dat de Franse aanvaller afgelopen vrijdag de training verliet in een zeer slecht humeur.

De reden zou zijn dat Henry afgelopen weekend, tijdens de competitiewedstrijd tegen Tottenham Hotspur, niet in actie zou komen. "Ik was inderdaad kwaad, maar alleen omdat ik mijn ploeg niet kon helpen op het veld", lichtte de Frans international toe. "Het was moeilijk te accepteren. Maar ik ben zeker niet kwaad geworden op Wenger."

Henry miste vorig weekend de wedstrijd tegen Bolton Wanderers ook al vanwege klachten aan zijn nek. Eerder deze week werd bekend dat hij een blessure aan zijn dij zou hebben. Het gevolg is nu dat hij waarschijnlijk drie maanden niet kan spelen, omdat hij veel te lang doorgespeeld heeft ondanks de klachten. Bovendien heeft de Fransman een zenuw beschadigd.

"Het zal enige tijd duren voor de pijn volledig is verdwenen", was het nuchtere commentaar van Henry. "Ik heb dit jaar zo'n zestig wedstrijden gespeeld en nu zegt mijn lichaam 'stop'. Het is verstandig om hier naar te luisteren"

'Feyenoordvoorzitter treedt af'

De voorzitter van Feyenoord, Jorien van den Herik, treedt hoogstwaarschijnlijk binnenkort af. Hiermee komt hij tegemoet aan de wens van een onderzoekscommissie, die de organisatiestructuur van de Rotterdamse voetbalclub de afgelopen weken doorgelicht heeft. Of het aftreden ook beïnvloed is door de veelvuldige protesten van de harde kern van Feyenoord tegen de voorzitter, is niet bekend.

De commissie, onder leiding van oud-voorzitter Gerard Kerkum, stelt voor Feyenoord een nieuwe organisatiestructuur voor, waarin de huidige Raad van Commissarissen vervangen wordt. Van den Herik heeft zich met de andere commissarissen solidair verklaard. Op 11 december is de algemene aandeelhoudersvergadering van de club; daar zal hij zijn positie waarschijnlijk neerleggen.

Jorien van den Herik is overigens allesbehalve populair bij de supporters. Hij wordt medeverantwoordelijk gehouden voor de slechte sportieve prestaties van dit moment. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de slechte financiële situatie waarin de club verkeert. Die situatie is mede te danken aan een enorme lening die de club afgesloten had bij een buitenlands bedrijf waarin Van den Herik aandelen had. Die lening kende een woekerrente van 12 procent.


Jorien van den Herik

AS Roma mist Totti tegen Valencia

AS Roma moet het dinsdag, in het Champions League treffen met Valencia, stellen zonder Francesco Totti. De aanvoerder heeft problemen met zijn enkel en zal tegen de Spaanse ploeg niet in actie komen. De Italianen hebben aan een gelijkspel voldoende om zich te plaatsen voor de volgende ronde.

Totti liep de blessure afgelopen weekend op in de competitiewedstrijd tegen Atalanta Bergamo. De aanvaller kreeg namelijk een tik tegen het gewricht. De verwachting is dat hij niet lang nodig heeft om zich weer bij de selectie te voegen. "Ik heb er vertrouwen in dat hij op tijd fit is voor de stadsderby tegen Lazio komend weekeinde", waren de bemoedigende woorden van Luciano Spaletti, coach van AS Roma.

Ook voor Simon Perrotta is het nog onzeker of hij komende dinsdag kan spelen. Hij is net als Totti licht geblesseerd. Spaletti: "Ik heb mijn twijfels over hem. Ik hoop dat hij kan spelen, maar ik heb geen zekerheid."

Veertien zwemmers naar WK

Technisch directeur Jacco Verhaeren van de Nederlandse zwembond KNZB heeft veertien zwemmers aangewezen voor de wereldkampioenschappen van maart volgend jaar in het Australische Melbourne. De Nederlandse afvaardiging bestaat uit acht vrouwen en zes mannen.

De selectie telt geen verrassingen. Alleen bij de estafetteploegen op de vrije slag gaan ook de nummers vijf en zes mee, die niet aan de WK-limiet voldaan hadden. Bij de vrouwen gaat het in dat geval om Ranomi Kromowidjojo (4x 100 m vrij) en Manon van Rooijen (4x 200 m vrij) en bij de mannen om Joost Reijns (4 x 200 m vrij).

"Er is gekozen voor selectiebeleid dat uitzicht biedt op het maximale resultaat in Melbourne. Alleen zwemmers met individuele en/of estafettelimieten verschijnen aan de start, uitgezonderd enkele estafettereserves die nodig zijn om de drukbezette topzwemmers waar mogelijk te ontlasten in de series", aldus Verhaeren.

Album van de dag: Red Hot Chili Peppers

Het is weer 17 uur en iedereen komt thuis na een zware werk- of schooldag. Tijd voor wat muzikale ontspanning, tijd voor een muziek album! KjellB wou graag Stadium Arcadium van de Red Hot Chili Peppers hebben, nou u vraagt, wij draaien! Het nieuwste en negende album stamt uit mei 2006 en bevat wel 28 nummers!

1. Dani California 4:42
2. Snow ((Hey Oh)) 5:34
3. Charlie 4:37
4. Stadium Arcadium 5:15
5. Hump de Bump 3:33
6. She's Only 18 3:25
7. Slow Cheetah 5:19
8. Torture Me 3:44
9. Strip My Mind 4:19
10. Especially in Michigan
met Omar Rodriguez-Lopez 4:00
11. Warlocks
met Billy Preston 3:25
12. C'mon Girl 3:48
13. Wet Sand 5:09
14. Hey 5:39
15. Desecration Smile 5:01
16. Tell Me Baby 4:07
17. Hard to Concentrate 4:01
18. 21st Century 4:22
19. She Looks to Me 4:06
20. Readymade 4:30
21. If 2:52
22. Make You Feel Better 3:51
23. Animal Bar 5:25
24. So Much I 3:44
25. Storm in a Teacup 3:45
26. We Believe 3:36
27. Turn It Again 6:06
28. Death of a Martian 4:24
Totaal 2:02:19

Red Hot Chili Peppers - Stadium Arcadium (2006) (Track 1 – 14, 100mb)
Red Hot Chili Peppers - Stadium Arcadium (2006) (Track 15 – 28, 97mb)

Veel luister plezier!

Partij van 145 kilo heroïne in R'damse kelderbox

Icoon PolitieDe Nationale Recherche heeft afgelopen vrijdag in een kelderbox in Rotterdam maar liefst 145 kilo heroïne aangetroffen. De partij was verdeeld in 289 pakjes van een pond per stuk. De pakketjes zaten in koffers, kartonnen dozen en plastic tassen.

Er zijn drie Turkse mannen (27, 40 en 45 jaar) aangehouden in verband met de vondst van de partij harddrugs. Ook legde de recherche beslag op ruim 120.000 euro aan contanten alsmede een vuurwapen.

De drugs zijn vermoedelijk een week geleden naar Nederland gesmokkeld. De verdachten zouden de drugs in kleinere partijen hebben willen doorverkopen.


Met dank aan fok_king_me voor de submit.

[upd] Julien C. ontkent schoolmoord

Misdaad De 22-jarige Julien C. die wordt verdacht van de schoolmoord op de 8-jarige Jesse Dingemans uit Hoogerheide, ontkent nog steeds iets met het voorval te maken te hebben. Dat heeft zijn advocaat Henk van Asselt vandaag gezegd.

Volgens Van Asselt ''liggen alle mogelijkheden nog open. Zelfs de vraag of het gaat om de dader.'' Tot die conclusie komt de raadsman na bestudering van de laatste gegevens. De advocaat zegt dat zijn cliënt een ''bizar alibi'' heeft, maar hij wil niet zeggen wat dat precies is.

Verder spreekt hij van een ''mysterieuze zaak''. De verdachte is volgens hem nog steeds rustig en zegt dat hij het niet gedaan heeft. ''Die houding past niet bij de ernst van de beschuldigingen.''

C. wordt vanmiddag rond 15.30 uur voorgeleid aan de rechter-commissaris, die bepaalt of het voorarrest wordt verlengd. Politiechef Fred Stegman die het onderzoek leidt, zegt er zeker van te zijn dat Julien C. de man is die ''we moeten hebben.''

Overval
Volgens het regionale dagblad BN/DeStem werd C. in 2004 veroordeeld tot twee jaar cel voor een gewapende overval op een supermarkt in Breda. Hij bedreigde toen twee caissières met een namaakwapen en ging aan de haal met 3.500 euro kasgeld. Maar niet nadat hij nog netjes dankjewel''' had gezegd.

Deskundigen bestempelden indertijd de koele houding van C., die in de rechtszaal geen greintje berouw toonde, als ''zorgelijk''. Volgens hen was er het nodige mis met de toen 19-jarige Hoogerheidenaar, een bovengemiddeld intelligente student. Hij zou lijden aan ''zelfoverschatting'' en ''zwak normbesef'' en zou opvallend geïnteresseerd zijn in wapens en criminaliteit. De rechtbank veroordeelde hem buiten de gevangenisstraf ook tot een verplichte behandeling in een forensisch therapeutische kliniek.

Update 16.48 uur
Inmiddels heeft de rechter-commissaris besloten de voorlopige hechtenis van Julien C. met 14 dagen te verlengen. Dat is de maximale duur bij een eerste voorgeleiding. Later kan worden besloten om die periode steeds met 30 dagen te verlengen.

De verdachte zei bij zijn voorgeleiding dat hij wél in de school is geweest, maar dat hij Jesse niet heeft vermoord. De rechter-commissaris vond echter dat er genoeg redenen zijn om C. hangende het politie-onderzoek, voorlopig vast te laten zitten.

Hardrijders worden niet meer geflitst

Icoon Politie Automobilisten die te hard rijden, zullen binnenkort niet meer geflitst worden. Wel zullen er nieuwe digitale snelheidsmeters komen, die automobilisten op de bon slingeren zonder een flits. Deze nieuwe snelheidsmeters worden onherkenbaar voor radardetectors.

De nieuwe camera's zijn al in gebruik in Zwolle en Ankeveen. De eerste boetes met het systeem zijn al uitgedeeld. De belangrijkste flitspalen van het land zullen als eerste vervangen worden. Daarna volgt de rest van Nederland. Vroeger werden alle flitspalen door één bedrijf gemaakt, maar deze nieuwe snelheidsmeters komen er in drie varianten van drie verschillende bedrijven.

De camera's sturen binnen enkele seconden de informatie van snelheidsduivels naar de computers van de politie. De verwerkingstijd is hierdoor veel sneller dan voorheen.Er hoeven geen filmrolletjes meer gekocht en ontwikkeld te worden, waardoor de snelheidsovertreder zijn bon sneller op de deurmat heeft. Bovendien is het niet meer nuttig om vlak na een snelheidsovertreding de snelheidsmeter te slopen. De benodigde gegevens zijn dan namelijk al bij de politie aangekomen.

Barrichello verliest kartrace van 15-jarige

Afgelopen weekend vond de tiende editie van de Granja Viana 500 plaats. Zesvoudig winnaar Rubens Barrichello wist deze keer niet winnen en moest genoegen nemen met de tweede plek, achter het 15-jarige talent Otavio Bonder.

Felipe Massa vertrok vanaf pole, maar moest zijn race vroegtijdig afbreken wegens motorische problemen. Het team van Barrichello, met daarin Dan Wheldon, Tony Kanaan en Felipe Giaffone, wist in de 10-uur durende kartrace uiteindelijk niet te winnen van de 15-jarige Otavio Bonder en zijn team. De Braziliaanse Honda-coureur finishte de race op twee ronden achterstand van de winnaar.

Toch was Barrichello blij met zijn prestatie. "We kunnen blij zijn, onze kart was niet zo snel als de die van de andere rijders die voor ons staan en van een aantal die we nog hebben kunnen passeren. We hadden steeds problemen met een slechte motor", aldus Barrichello na de race.

Tony Kanaan sluit zich bij Barrichello aan: "Alleen mensen die niets weten van het Braziliaanse karten zullen verbaasd zijn over de resultaten. Deze jongens zijn professionals en weten perfect hoe het moeten worden gedaan."

EU wil olie uit Kazachstan halen

Icoon Economie De Europese Unie heeft maandag een samenwerkingsverband gesloten met Kazachstan, om in de toekomst olie, gas en uranium uit dat land te kunnen importeren. De twee regio's zullen elkaar helpen met het bouwen van pijpleidingen. De EU wil hierdoor op het gebied van energie minder afhankelijk worden van Rusland en Iran.

"Met deze documenten hebben we de basis gelegd voor een energiesamenwerking die extreem vruchtbaar zal zijn voor ons beiden", zei de voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso. Hij was maandag op bezoek bij president Noursoultan Nazarbajev in Kazachstan. De EU heeft al soortgelijke overeenkomsten met Azerbeidzjan en Oekraïne. Ook is de EU bezig met een overeenkomst met Algerije, een land dat ook veel gas uitvoert.

De EU heeft deze landen serieus nodig voor olie- en gaslevering. Onlangs dreigde Rusland nog de prijs van gas met vijftien procent te verhogen. Eerder misbruikte Rusland zijn gasmonopolie in een geschil met Oekraïne. Het besloot toen de gaskraan dicht te draaien voor dat land, waardoor enkele Europese landen te maken kregen met een verminderde gastoevoer.

Dronken man regelt verkeer

Icoon OpmerkelijkZaterdagnacht heeft de politie in Tiel een 42-jarige, straalbezopen man aangehouden. Even daarvoor was bij de politie gemeld dat de man in gezelschap van zijn hond het verkeer aan het regelen was.

De man liet personenauto's stoppen om ze vervolgens te controleren. Hij deed zich hierbij voor als politieagent in burger. Omdat de man zichzelf en de omstanders in gevaar kon brengen, besloten agenten om hem aan te houden voor openbaar dronkenschap en het zich voordoen als politieagent.

De man is samen met zijn hond overgebracht naar het politiebureau, waar hij zijn roes uit heeft kunnen slapen. De volgende ochtend is hij samen met zijn hond én met een bekeuring op zak weer in vrijheid gesteld.

Oliver Turvey krijgt McLaren-test

De 19-jarige Oliver Turvey heeft gisteravond in Grosvenor House in Londen de McLaren Autosport BRDC Award gewonnen. De Brit krijgt, naast een leuk geldbedrag, de mogelijkheid om een McLaren Mercedes Formule 1 auto te testen.

Turvey kwam dit seizoen uit in de Britse Formule BMW. Hij deed pas mee vanaf de zevende van de twintig races, maar werd alsnog tweede in het kampioenschap met vijf overwinningen. De vakjury vond deze prestatie overtuigend genoeg om hem de award in ontvangst te laten nemen.

Onder andere Allan McNish, David Coulthard, Jenson Button, Gary Paffett en Anthony Davidson gingen Turvey voor als winnaar van de award.

Blatter wil zomerstop afschaffen

Als het aan de Fifa ligt, zal er binnen korte tijd gewoon gevoetbald worden in de zomermaanden. De voorzitter van de wereldvoetbalbond, Sepp Blatter, heeft dit gezegd in het Duitse voetbalblad Kicker.

In de plannen van de FIFA begint het nieuwe voetbalseizoen in februari en zal in november eindigden. December en januari worden dan gebruikt voor het spelen van interlands.

Onlangs stelde Blatter de Europese topclubs al voor om het voetbalseizoen als een normaal kalenderjaar in te vullen in plaats van augustus tot juni. "Daardoor hebben spelers genoeg tijd om te herstellen. In de wintermaanden kunnen er in blokken van drie weken interlandwedstrijden worden gespeeld," aldus Blatter, die zegt dat alle grote Europese clubs achter zijn plannen staan. Het is onduidelijk of ook de WK's en EK's in de winter moeten plaatsvinden.

Daarnaast wil Blatter dat er minder Europese landen meedoen aan de kwalificatie voor de wereldkampioenschappen. Dat zou moeten leiden tot een minder uitgebreid interlandprogramma, waar veel voetbalclubs al geruime tijd om vragen. Ook wil de Zwitser het aantal buitenlandse spelers bij Europese clubs terugdringen naar maximaal vijf buitenlanders. Op die manier gaan de fans zich volgens Blatter weer meer identificeren met het elftal van hun club.

Ontsnapte tbs'er Hendrik M. opgepakt

De 30-jarige tbs'er Hendrik M. die sinds half november voortvluchtig was, is maandagochtend aangehouden in een woning van een familielid in Brunssum. Dat heeft justitie bekendgemaakt.

Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat de man gedurende de tijd dat hij voortvluchtig was, strafbare feiten heeft gepleegd. Het KLPD en de politie in Limburg doen daar nog wel onderzoek naar. ''De aanhouding heeft plaatsgevonden op basis van het opsporingsonderzoek naar de verblijfplaats van de tbs'er'', stelt justitie in een verklaring.

H. vluchtte van zijn begeleiders weg tijdens een verlof in Heerlen. Hij verbleef in tbs-kliniek de Kijvelanden in Poortugaal.

Win leuke prijzen met de FOK!sport prijsvraag

Vanaf vandaag tot en met vrijdag 8 december maak je kans op veel prijzen tijdens de FOK!sportprijsvraag op FOK!sport. Als je geregistreerd en ingelogd bent, dan kun je meedoen.

Wat is de bedoeling?

Elke dag krijg je vijf sportvragen voorgeschoteld. Die vul je hier in. De meeste antwoorden zijn terug te vinden op FOK!sport. Aan het eind van de week heb je dus 25 vragen beantwoord. Uit alle goede inzendingen trekken wij de winnaars. Om kans te maken op een prijs moet je wel alle dagen hebben meegedaan.

Wat kan ik winnen ?

Ben je benieuwd waar je voor speelt ? Kijk dan hier. De prijzen worden aangeboden door Fanshop.nl, Best things, Kadoshop.nu, Sportstore.nl, Bestel en Lupux.

FOK!crew is uitgesloten van deelname.

Klik hier om mee te doen!

Henry zes weken aan de kant

Voor Thierry Henry zit het voetbaljaar 2006 er op. De medische staf van Arsenal heeft de Franse spits gezegd dat hij zes weken rust moet houden.

Henry kampt al drie maanden met een blessure aan zijn nek, die alleen met rust kan genezen. "Ik moet stoppen, de pijn is te hevig", aldus de spits, die nu onder meer de cruciale Champions League-wedstrijd tegen FC Porto en minimaal acht competitieduels mist, waaronder de topper tegen Chelsea.

"Ik heb al twee of drie maanden last van een zenuw in mijn nek. Inmiddels is het moment gekomen dat het niet langer gaat, ik moet er even tussenuit. Ik heb ruim zestig wedstrijden gespeeld dit jaar, mijn lichaam zegt 'stop'. Ik moet daarnaar luisteren," aldus Henry tegen het Franse l'Equipe.

Hersi: "Ik moet iets anders gaan zoeken"

Alles lijkt erop te wijzen dat Vitesse niet verder wil met Youssouf Hersi. Eerder deze week staakte de club het overleg met de middenvelder over een nieuwe verbintenis. Het huidige contract van de middenvelder loopt aan het einde van de zomer af.

Hersi zou naar eigen zeggen deze gesprekken niet hebben gestaakt, aangezien hij graag bij Vitesse wil blijven spelen. "Ik wil heel graag bij Vitesse blijven. Het is nu aan Vitesse, maar ik denk dat ze me niet willen behouden. Dan moet ik maar iets anders zoeken", was zijn conclusie.

In het seizoen 2000/2001 maakte Hersi zijn debuut in de Eredivisie. Toen was de speler nog actief voor Ajax. In de jaren daarna speelde hij nog voor NAC Breda, NEC en SC Heerenveen. Aan het einde van 2004 werd bekend gemaakt dat de middenvelder de overstap naar het Gelredome zou maken.

Nederland wil iets scherpere sanctie Turkije

Het kabinet vindt dat de sanctie voor Turkije voor het niet-toelaten van schepen en vliegtuigen uit EU-land Cyprus ''iets scherper, iets krachtiger zou kunnen dan de Europese Commissie heeft voorgesteld''.

Minister Bernard Bot (Buitenlandse Zaken) heeft dat maandag laten weten. Het kabinet wil nog niet specificeren hoe de aanpak scherper kan. Ministers van Buitenlandse Zaken van de 25 EU-landen bespreken het onderwerp volgende week maandag in Brussel.

De Europese Commissie had woensdag voorgesteld om acht van de resterende 26 gespreksonderwerpen op te schorten. Turkije zou daardoor feitelijk ongeveer tien jaar de tijd krijgen om Cyprus te negeren.

Cyprus, Griekenland evenals toonaangevende landen als Duitsland en Frankrijk willen Turkije een nieuw ultimatum stellen. De Tweede Kamer wil verder gaan dan het kabinet en het toetredingsoverleg met Turkije geheel schorsen.

Mols stopt na dit seizoen

Michael Mols hangt zijn kicksen na dit seizoen aan de wilgen. De aanvaller van ADO Den Haag wordt over een paar weken 36 jaar. Dit zou ook de reden zijn waarom hij stopt met zijn actieve carriére als voetballer.

In eerste instantie was het de bedoeling dat Mols aan het einde van vorig seizoen een punt zou zetten achter zijn loopbaan als profvoetballer. Dit deed hij echter niet, omdat de fans, spelers en technische staf van ADO Den Haag hem toen overhaalden om nog een seizoen langer te blijven. Deze keer zal hij zich niet om laten praten. "Mijn besluit staat vast", aldus de Amsterdammer in het Algemeen Dagblad.

Tot nu toe speelde Mols 400 wedstrijden in het betaald voetbal. Hierin wist hij 133 doelpunten te maken. In het verleden kwam de Amsterdammer ook nog uit voor Cambuur Leeuwarden, FC Twente, FC Utrecht en het Schotse Glasgow Rangers. Bovendien werd de aanvaller zes keer opgeroepen voor het Nederlands Elftal.

PSV zonder Salcido tegen Bordeaux

PSV zal morgen in de Champions Leaguewedstrijd tegen Bordeaux geen risico’s nemen met het oog op de volgende ronde van de Champions League en de competitie. Daarom laat Ronald Koeman Carlos Salcido, die op scherp staat, niet meespelen.

Vanmorgen trainden de Einhovenaren voor de laatste keer in aanloop naar de wedstrijd van morgenavond. De Fransen zijn al verzekerd van de derde plaats, PSV zal als nummer twee eindigen. Bij PSV staat Carlos Salcido met twee gele kaarten op scherp, Ronald Koeman neemt daarom geen enkel risico.

"Als ik mag kiezen win ik liever zaterdag tegen FC Groningen, maar het liefste win ik ze allebei. Er zijn immers genoeg redenen om er volledig voor te gaan. De inkomsten voor de club, de premies voor de spelers, en natuurlijk de prestige. Het zal niet vaak voorkomen dat je er al voortijdig bent, daar moet je van genieten. Dertien punten kunnen we halen, dat is een Nederlandse club nog nooit gelukt," aldus Koeman.

Waterreus tekent bij AZ

Ronald Waterreus zal maandag een contract tekenen bij de Alkmaarse club AZ. De Noord-Hollanders waren op zoek naar een ervaren doelman, daar zij Joey Didulica en Khalid Sinouh door blessures niet in kunnen zetten.

De 36-jarige Waterreus en de Alkmaarders zijn het eens over een contract tot en met 30 juni van het aankomende jaar. De beide partijen hebben echter onderling uitgemaakt dat Waterreus in de winterstop weer zal vertrekken, aangezien de oude rot in de Amerikaanse Major League aan de slag wil in het nieuwe jaar. Mocht Waterreus ook maar één wedstrijd onder de lat staan bij AZ, dan heeft de ex-keeper van onder meer PSV een jubileum behaald, het wordt dan zijn vierhonderdste wedstrijd.

Coach Louis van Gaal ziet het helemaal zitten in Waterreus. "Hij is vrij, fit, heeft getraind en past bij een club als AZ. Hij is bovendien heel goed met zijn voeten en heeft ervaring", legde Van Gaal uit in De Telegraaf. "Verder behouden onze eigen keepers perspectief, want als hij komt, gaat hij in de winterstop naar Amerika." Technisch directeur Marcel Brands legde de ernst van de zaak uit. "Puntenverlies in de komende fase kan fataal zijn." Hiermee doelt hij op de onervarenheid van derde doelman Job Bulters.

AZ speelt tot de winterstop nog vijf competitiewedstrijden, te beginnen met uitwedstrijd bij Ajax, aankomende zondag. Ook staat er nog een UEFA Cup-duel op het programma, de uitwedstrijd bij het Spaanse Sevilla moet op 14 december gespeeld worden.

China wil af van draak als symbool

Icoon OpmerkelijkNa duizenden jaren wil China af van de draak als nationaal symbool, omdat die op andere landen te agressief zou kunnen overkomen. Dat heeft de krant China Daily maandag gemeld.

De Chinese draak is in het Aziatische land een symbool van onder meer geluk en macht. Al 7000 jaar geleden dook de draak op in een Chinese legende. De Chinese draak heeft een paard-, kameel- of hertachtig hoofd, het lichaam van een slang en is uitgerust met klauwen.

Quincy heeft geen spijt

Quincy Owusu Abeyie heeft geen spijt van het feit dat hij Arsenal heeft verruild voor het Russische Spartak Moskou, nu bijna een jaar geleden.

De Nederlander liet nogal wat verbaasde gezichten achter in Engeland toen hij afgelopen januari zijn rug keerde naar de uiteindelijke vice-kampioen van Europa. De aanvaller geeft toe dat het moeilijk was zich aan te passen aan Rusland, maar dat hij geen spijt heeft van zijn plotselinge beslissing.

"Ik respecteer ieders mening", meldt de Jong Oranje-international. "Maar ik moest een keuze maken. Toen Wenger (Arsenal's coach, red.) me vertelde dat een Russische club interesse in me had, zei ik 'No Way!', maar toen ik er met mijn zaakwaarnemer mee om de tafel ging zitten, ging ik er anders naar kijken. Toen de trainer ook nog eens Adebayor van Monaco kocht, was maat voor mij vol." Quincy pakte zijn spullen en vertrok bij de Londense club, op naar een nieuw avontuur in Moskou.

"Spartak was de enige club die echt duidelijk maakte dat ze me wilden hebben. Ze vertelden dat ik hun nieuwe sterspeler zou zijn. Ik had kunnen wachten met mijn beslissing, ja. Als mensen hun hoofd schudden over mijn keuze, kan ik dat begrijpen. Zelfs mijn beste vrienden vonden het vreemd; ik kan ze niets kwalijk nemen. Het was een grote gok, maar ik wilde hem nemen. Het was mijn keuze."

Verdachte geweld op voetbalveld nog voortvluchtig

Icoon PolitieDe man die zaterdag een 33-jarige man uit Oud-Beijerland ernstig verwondde tijdens een voetbalwedstrijd, is nog voortvluchtig. Dat heeft de politie maandag laten weten.

Het slachtoffer ligt ernstig gewond in het ziekenhuis, maar is buiten levensgevaar. Wel moet hij een operatie ondergaan. Hij kreeg een kopstoot en een trap tegen zijn hoofd van een speler van de tegenpartij. De schedel van de 33-jarige man is op meerdere plaatsen gebroken en gescheurd. Ook zijn neus en beide oogkassen zijn gebroken.

Tijdens de wedstrijd tussen een voetbalelftal uit Oud-Beijerland en een elftal uit Bolnes, kwamen de twee voetballers in conflict. De aanleiding zou liggen in een ander opstootje op het veld. Toen het slachtoffer hierover de scheidsrechter aansprak, werd hij door zijn tegenspeler ernstig mishandeld.

Omstanders probeerden de dader vergeefs vast te houden in afwachting van de politie. Volgens GeenStijl zou de dader Dennis B. zijn die ooit ook op FOK! een jaartje actief is geweest. Zijn laatste post op de FP dateert echter al van 2004. De vraag is echter of deze persoon wel de dader is, want volgens De Telegraaf is de politie op zoek naar een 33-jarige dader, en de Dennis B. van FOK! zou nu 25 jaar zijn.


Voetbalclub SV Bolnes heeft laten weten dat de speler levenslang zal worden geschorst en dat hij zich nooit meer op hun complex mag vertonen.

Update 6 december
Inmiddels is duidelijk dat de dader nooit op FOK! actief is geweest onder de op GeenStijl genoemde username.

"Minder inhaalacties in 2007"

Omdat Bridgestone voor het nieuwe seizoen hardere banden dan voorgaande jaren zal leveren, zullen de rondetijden twee seconden langzamer zijn dan voorheen. Dit heeft zo zijn voordelen maar ook zijn nadelen.

Felipe Massa is bang dat de hardere banden voor een negatief effect gaan zorgen en dat de wedstrijd minder aantrekkelijk zal worden.“De banden worden volgend seizoen harder, daardoor is er minder grip en gaat de auto meer glijden. Je moet dus strakker gaan rijden, als je de controle over de wagen niet wil verliezen. Bovendien wordt de remweg langer als je een hardere compound banden hebt. Dit alles zorgt ervoor dat je minder agressief kunt zijn in de bochten, ik ben dus bang dat er volgend seizoen minder inhaalacties te zien zijn,” aldus de kleine Braziliaan.

Wat is Dit: Opgave 68 - Ronde 1

Het doel van dit spel en de regels staan hier na te lezen.

De prijzen
Voor de jaarprijs iBOOD zo vriendelijk geweest om een mooie prijs ter beschikking te stellen:
Portable DVD-speler - Een leuke gadget waarmee je overal en altijd je DVD's kan bekijken.


iBOOD.com - afkorting voor internet's best online offer daily - zet elke dag om middernacht één nieuwe aanbieding online. In de volgende 24 uur kan jij deze aanbieding bestellen. De keuze is simpel, je neemt hem of je neemt hem niet!

Voor kwartaal 4 (dus de periode tot en met 31 December) is MSI zo vriendelijk geweest om een mooie prijs ter beschikking te stellen:
MSI Megaplayer P640 - Een super trendy, stijlvolle functionele MSI MP3 speler. Met: 1,8" CSTN Display, 8GB HD Opslagcapaciteit, MP3/WMA, Foto browsing & M-JPEG Playback, CD direct opnemen, Supports 2.0 High Speed, Oplaadbare Li-ion batterij, SRS WOW Sound.

De opgave

Succes!

Neville denkt niet dat United wegzakt

Gary Neville denkt niet dat zijn club Manchester United de koppositie in het Premiership nog uit handen geeft. Momenteel heeft United zes punten voorsprong op titelverdiger Chelsea, dat echter wel een wedstrijd minder speelde.

"Ik heb het gevoel dat we niet zullen wegzakken. We maken dit seizoen een vastbesloten indruk. De afgelopen jaren hebben we ons prima ontwikkeld. De komende dagen worden echter wel zwaar. In de Champions League treffen we Benfica en in de competitie spelen we tegen Manchester City en Aston Villa. Maar ik heb vertrouwen in de manier waarop we nu spelen," aldus Neville.

Minder criminaliteit in Nederland

Icoon PolitieDe criminaliteit is vorig jaar verder afgenomen, na de daling in de twee voorgaande jaren. Het aantal geweldsmisdrijven tegen personen steeg echter, voor het vierde achtereenvolgende jaar.

Dit bleek maandag uit de Landelijke criminaliteitskaart 2005, opgesteld door de Dienst Nationale Recherche Informatie. De criminaliteitscijfers daalden met acht procent ten opzichte van 2004. Het aantal zeer actieve veelplegers is lager en minder mensen vallen in herhaling. Daarbij zijn er meer personen aangehouden.

Nieuws en post steeds vaker via internet

Icoon InternetSteeds meer mensen gebruiken internet om op de hoogte te zijn van het laatste nieuws. In 2006 gebruikte bijna 60 procent van de 10,5 miljoen frequente internetgebruikers het internet voor media- en postzaken, zo blijkt uit cijfers die het CBS maandag publiceerde.

Ruim 40 procent van de internetgebruikers leest de kranten en nieuwsbladen op het web, dat is een toename van 8 procentpunt ten opzichte van 2005. Mannen (48 procent) doen dit vaker dan vrouwen (38 procent). Vooral internetters tussen de 25 en 45 jaar lezen het nieuws digitaal.

Huiszoekingen in Belgische racismezaak

Icoon AanslagDe Belgische politie is maandagochtend huiszoekingen begonnen in een groot onderzoek naar de extreemrechtse organisatie Bloed, Bodem, Eer en Trouw (BBET).

Justitie in Dendermonde heeft dat bevestigd aan de Vlaamse omroep VRT. De invallen vonden plaats in Temse, Zwijndrecht en Kruibeke, ten westen van Antwerpen.

In september ontrafelde de politie een extreemrechts netwerk rond BBET in het leger. Zeventien mensen werden toen opgepakt. Volgens de Belgische krant Standaard wilde deze groep linkse en rechtse politici vermoorden, om het land in chaos te brengen, en vervolgens middels een staatsgreep naar de macht grijpen. De krant beroept zich op een 'gerechtelijke bron'.

Via de verklaringen van sommige verdachten zijn de speurders nu bij enkele verwante organisaties beland. Tegelijk wordt ook een onderzoek gevoerd naar enkele Belgische leden van een Nederlandse extreemrechtse groepering.

Loting PDC WK bekend

De loting voor de eerste ronde van het officieuze WK Darts van de PDC is bekend. De Nederlanders hebben, met uitzondering van Josephus Schenk, gunstig geloot.

Raymond van Barneveld zal het in de eerste ronde opnemen tegen Mitchell Clegg uit Australie. Deze Australische tiener mag geen probleem vormen voor Barney. Rolant Scholten is gekoppeld aan de Canadees Ron Miller. Josephus Schenk treft het minder goed. Hij zal de eerste ronde aantreden tegen de zeer ervaren Dennis Priestley.

Grote favoriet is natuurlijk Phil Taylor. In de eerste ronde komt de meervoudig wereldkampioen uit tegen Anton Pein, die zich plaatste via het kwalificatietoernooi. De als eerste geplaatste Colin Lloyd zal uitkomen tegen de Duitser Tomas Seyler.

Het toernooi zal op 18 december van start gaan in de Circus Taverne in het Engelse Purfleet.

Colin Lloyd (ENG, 1) Tomas Seyler (GER)
Raymond van Barneveld (NED, 32) Mitchell Clegg (AUS)
Mark Walsh (ENG, 16) Rico Vonck (NED)
Barrie Bates (WAL, 17) Brian Cyr (CAN)
Wayne Mardle (ENG, 8) Alan Caves (ENG)
Dave Askew (ENG, 25) Martin Burchell (ENG)
Denis Ovens (ENG, 9) Steve Smith (ENG)
Alan Warriner - Little (ENG, 24) Alan Tabern (ENG)
Adrian Lewis (ENG, 5) Anthony Fleet (AUS)
Wayne Jones (ENG, 28) Ian Branks (ENG)
Andy Jenkins (ENG, 12) Bill Davis (USA)
Andy Smith (ENG, 21) Shi Yongsheng (CHI)
Roland Scholten (NED, 4) Ron Miller (CAN)
Alex Roy (ENG, 29) Richie Burnett (WAL)
Kevin Painter (ENG, 13) Colin Osborne (ENG)
Wes Newton (ENG, 20) Tetsuya Wada (JAP)
Phil Taylor (ENG, 2) Anton Pein (OOS)
Matt Clark (ENG, 31) Mick McGowan (IER)
Chris Mason (ENG, 15) Wayne Atwood (WAL)
John Part (CAN, 18) Alan Green (ENG)
Peter Manley (ENG, 7) Dave Jowett (ENG)
Steve Maish (ENG, 26) Wynand Havenga (ZAF)
Ronnie Baxter (ENG, 10) Adrian Gray (ENG)
Bob Anderson (ENG, 23) Darren Webster (ENG)
Terry Jenkins (ENG, 6) Mark Lawrence (SCH)
Steve Beaton (ENG, 27) Gerry Convery (CAN)
James Wade (ENG, 11) Warren French (NWZ)
Lionel Sams (ENG, 22) Dave Ladley (ENG)
Dennis Priestley (ENG, 3) Josephus Schenk (NED)
Colin Monk (ENG, 30) Per Laursen (DEN)
Mark Dudbridge (ENG, 14) John Kuczynski (USA)
Andy Hamilton (ENG, 19) Gary Welding (ENG)

Uitslagen Spanje speelronde 13

Het afgelopen weekend bleek de dertiende speelronde voor veel Spaanse topclubs een ongeluksronde. De beide koplopers verloren punten, en ook teams als Valencia en Zaragoza bleven niet zonder averij.

FC Barcelona leek op papier een makkelijke wedstrijd te spelen bij promovendus Levante. Met het oog op de CL-wedstrijd tegen Werder Bremen liet coach Frank Rijkaard sterspeler Ronaldinho thuis. De afwezigheid van de Braziliaan zorgde ervoor dat het ritme uit de ploeg was, en Levante zelfs gevaarlijker was op bepaalde momenten in de wedstrijd. Toch kwam Barça vlak voor rust op voorsprong, toen middenvelder Deco een vrije trap binnenkrulde. Een kwartier voor tijd kreeg Levante echter waar het recht op had. Victor Valdés verkeer zich op een vrije trap van Kapo, en kon een rebound van Alvaro niet meer keren: 1-1.

Door de gewonnen UEFA Cup-wedstrijd tegen Ajax lijkt Espanyol in hogere sferen beland. De club uit Barcelona kreeg nummer twee Sevilla op bezoek. Een betwiste hoekschop eindigde na vijfentwintig minuten wel in het net van Espanyol, nadat topschutter Frederic Kanouté de bal richting doel kopte. De stand was onterecht, aangezien Espanyol veel meer grip had op de wedstrijd. Lang moest men wachten op de gelijkmaker, maar uiteindelijk kwam deze er wel, toen Raúl Tamudo de bal achter doelman Palop werkte. Tien minuten voor tijd pakte Espanyol zelfs nog waar het recht op had; Iván de la Peña speelde de bal naar Luis García, en de Spanjaard miste niet. Een rode kaart voor Espanyol-middenvelder Riera kon ook niet voorkomen dat Sevilla hier drie punten ging mislopen.

Kansen dus voor Real Madrid, dat voor deze speelronde derde stond. Het ontving Athletic Club de Bilbao in het eigen Santiago Bernabéu stadion, de club die in de onderste regionen verkeert. Real speelde, afgezien van Robinho, erg matig, en dat resulteerde vaak in een counter voor de bezoekers, en uiteindelijk in de openingstreffer. Luís Prieto ramde een vrije trap laag over de grond van zo'n 25 meter langs Iker Casillas. Real herpakte zich en kwam beter in de wedstrijd. Voor het eerste gebruikte Capello het koppel Ronaldo-Van Nistelrooy, en dat bleek goed te werken. Na een dik uur spelen werkte Ronaldo een scherpe pass van Diarra koelbloedig af: 1-1. In de 83e minuut zou de Koninklijke zelfs de overwinning nog opeisen. Roberto Carlos haalde van ver uit met zijn linker, en passeerde doelman Lafuente voor de tweede maal.

Uitslagen:

DatumThuisUitUitslag
02/12Recreativo HuelvaValencia2-0
02/12LevanteBarcelona1-1
02/12Real BetisAtlético Madrid0-1
03/12Real MallorcaCelta de Vigo2-2
03/12VillarrealGimnàstic2-0
03/12Deportivo la CoruñaReal Racing0-0
03/12Real SociedadGetafe0-0
03/12EspanyolSevilla2-1
03/12Real MadridAthletic Club2-1
03/12Real ZaragozaOsasuna1-2

Stand:

#ClubGespeeldPuntenDoelsaldo
1.Barcelona133032-11
2.Real Madrid132924-9
3.Sevilla132826-13
4.Atlético Madrid132418-9
5.Real Zaragoza132316-17
6.Recreativo Huelva132220-17
7.Getafe132110-8
8.Villarreal132114-16
9.Valencia131815-14
10. Celta de Vigo131818-19
11.Deportivo la Coruña131711-13
12.Real Mallorca131711-14
13.Espanyol131612-14
14.Real Racing131512-16
15.Osasuna131412-18
16.Levante131411-18
17.Real Betis13913-18
18.Athletic Club13812-24
19.Real Sociedad1367-19
20.Gimnàstic13511-28

Topscorers:

#SpelerClubDoelpunten
1.Frederic KanoutéSevilla10
=.RonaldinhoBarcelona10
=.Diego MilitoReal Zaragoza10
4.Ruud van NistelrooijReal Madrid8
5.Fernando BaíanoCelta de Vigo6

Programma:

DatumThuisUitTijd
10/12Atlético MadridEspanyol18.00
10/12GetafeReal Betis18.00
10/12BarcelonaReal Sociedad18.00
10/12GimnàsticLevante18.00
10/12Celta de VigoVillarreal18.00
10/12OsasunaReal Mallorca18.00
10/12Real RacingReal Zaragoza18.00
10/12ValenciaDeportivo la Coruña18.00
10/12Athletic ClubRecreativo Huelva18.00
10/12SevillaReal Madrid18.00

Nederlanders willen een chihuahua

Icoon ShowbizzChihuahua's zijn populair bij de Nederlanders. De vraag naar de kleine hondjes neemt toe. Het zoekwoord chihuahua heeft bij voorbeeld bij speurders.nl inmiddels een vaste plek in de top twintig van zoekwoorden. Dat heeft deze site voor koop en verkoop door particulieren maandag meegedeeld.

De site verklaart de populariteit van het hondje doordat veel beroemde artiesten - denk aan Paris Hilton - ze zo ongeveer als accessoire gebruiken. Ook tv-programma's als Woef, gepresenteerd door Bridget Maasland, dragen bij aan de gewildheid van het beestje.

Nominaties Sporters van het Jaar bekend

Gisteren zijn de nominaties bekend geworden voor Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, Gehandicapte Sporter en Coach van het Jaar. De Nederlandse sportjournalistiek heeft de volgende sporters en coaches genomineerd.

Genomineerden Sportman van het jaar 2006:
wielrenner Theo Bos
schaatser Bob de Jong
atleet Bram Som

Genomineerden Sportvrouw van het jaar 2006:
wielrenster Marianne Vos
schaatsster Ireen Wüst
atlete Lornah Kiplagat

Genomineerden Gehandicapte Sporter van het jaar 2006:
atleet Pieter Gruijters
tennisster Esther Vergeer
tennisser Robin Ammerlaan

Genomineerden Sportploeg van het jaar 2006:
de Nederlandse hockeyvrouwen
de Nederlandse springruitersploeg
het Nederlands voetbalelftal onder de 21 jaar

Genomineerden Coach van het Jaar 2006:
schaatscoach Gerard Kemkers
voetbalcoach Frank Rijkaard
hockeycoach Marc Lammers

Donderdag 21 december zal tijdens het NOC*NSF Sportgala bekend worden gemaakt wie de winnaars zijn.

FOK!sport organiseert zijn eigen awards. Hier kan jij stemmen op jouw favorieten.

Boete en schorsing Van der Vaart

Zijn ondoordachte actie afgelopen weekend in de wedstrijd tegen VFl Bochum heeft Rafael van der Vaart niet alleen met een rode kaart en een schorsing van drie duels moeten bekopen. De aanvoerder van HSV, dat dit seizoen teleurstellend speelt, heeft ook een boete van 10.000 euro gekregen van de clubleiding.


Van der Vaart heeft toegegeven de overtreding op Tommy Bechmann, tien minuten voor het einde van de wedstrijd, uit pure frustratie te hebben gepleegd. Hamburger SV staat momenteel na vijftien wedstrijden met elf punten voorlaatste in de Bundesliga. Ze hebben slechts één puntje voorsprong op de nummer laatst, Mainz.

Coureurs Red Bull positief over 2007

Afgelopen seizoen was het team niet zo succesvol als men had gehoopt. Bij Red Bull Racing zijn echter inmiddels alle ogen gericht op 2007. Met de coureurs Mark Webber en David Coulthard en een door Adrian Newey getekende auto moet het volgend jaar gaan lukken.

"Het is goed dat Mark erbij komt," aldus Coulthard. "Hij is een snelle coureur en zal veel van zijn ervaring bij Williams meenemen. Hopelijk zullen we goed samenwerken en het team naar voren helpen."

Mark Webber heeft er ook alle vertrouwen in. "Het testen begon lekker rustig. We kijken natuurlijk vooruit naar volgend jaar en hopelijk kan Adrian ons een goede auto geven. Ik denk dat zowel David als ik een sterk seizoen tegemoet kunnen zien. Natuurlijk heeft David races gewonnen en dat is iets wat ik erg graag zou willen doen."

DVD: Nirvana - Live! Tonight! Sold Out!!

"Punk is musical freedom. It's saying, doing and playing what you want. In Webster's terms, 'nirvana' means freedom from pain, suffering and the external world, and that's pretty close to my definition of Punk Rock" Kurt Cobain

Live! Tonight! Sold Out!! geeft een beeld van het tijdsbestek na de uiterst succesvolle release van Nevermind in 1991. Een tijd waarin Nirvana's populariteit exponentieel groeide en die Cobain vastlegde met behulp van deze registratie. Door zijn zelfmoord bleef de finishing touch echter uit en hebben Grohl en Novoselic de live-documentaire voltooid. De officiële VHS-uitgave stamt uit 1994 en nu is er na twaalf jaar eindelijk een DVD verschenen. Weg met de beschadigde VHS-tape, knal de dvd met 5.1 Surround sound er maar in!

Uitslagen Frankrijk speelronde 16

Olympique Lyon wist zaterdag te winnen bij middenmoter Le Mans, terwijl Olympique Marseille, na een goede start, terugzakt.

Olympique Lyon won zaterdag met 0-1 bij middenmoter Le Mans. In de 57e minuut scoorde Sylvain Wiltord de winnende treffer. Hij kopte raak na een vrije trap van de Braziliaanse spelbepaler Juninho.

FC Sochaux blijft onverwacht goed presteren in de Ligue 1. Gisteren werd Olympique Marseille met 1-0 verslagen. Rabiu Afolabi was de gevierde man bij Sochaux. Met een rake kopbal brak de Nigeriaanse verdediger een klein kwartier voor het einde de ban.

Lille steeg naar de gedeelde tweede plaats na een 3-1 zege in Nancy. Benjamin Gavanon zette Nancy nog wel op voorsprong, maar daarna stelde de ploeg van trainer Claude Puel orde op zaken. Mathieu Bodmer, Mathieu Debuchy en Soulemane Youla tekenden voor de Lille-treffers.

Uitslagen zestiende speeldag:

ThuisUit:Eindstand
AS MonacoValenciennes3-0
RennesNantes2-0
Saint-EtienneLorient2-0
SedanTroyes1-2
Le MansOlympique Lyon0-1
AJ AuxerreOlympique Nice0-0
RC LensGirondis Bordeaux3-0
SochauxOlympique Marseille1-0
PSGToulouseAfg
NancyLille1-3

Stand:

Positie:Club:Wedstrijden:Punten:Doelsaldo:
1Ol. Lyon164332 - 10
2RC Lens162925 - 15
3Lille OSC162924 - 14
4FC Sochaux162921 - 16
5Saint Etienne162725 - 19
6AS Nancy162514 - 13
7Girondis Bordeaux162519 - 20
8Ol. Marseille162421 - 15
9Toulouse152420 - 18
10Stade Rennes162013 - 14
11Le Mans162019 - 21
12FC Lorient162016 – 20
13AJ Auxerre161814 - 19
14PSG151716 - 20
15Valenciennes161714 - 24
16AS Monaco161619 - 19
17Olympique Nice161414 - 19
18Troyes161415 - 23
19Nantes161212 - 23
20Sedan161019 – 30

Topscorers:

NaamAantal
Ismaël Bangoura (Le Mans)8
Dindane (RC Lens)7
Mathieu Bodmer (Lille)7

Zweed Myhrer boekt eerste WB-zege

De Zweed Andre Myhrer heeft gisteren verrassend de wereldbekerwedstrijd slalom in het Amerikaanse Beaver Creek gewonnen.

De 23-jarige Myhrer boekte met een totaaltijd van 1:48.60 zijn eerste zege in het wereldbeker-circuit. De Canadees Michael Janyk eindigde als tweede en de Duitser Felix Neureuther als derde.

In het wereldbekerklassement slalom nam Janyk met een totaal van 116 punten de leiding. De Oostenrijker Benjamin Raich, die de eerste slalom van het seizoen in het Finse Levi won, en Myhrer delen met allebei honderd punten de tweede plaats.

Minister Kamp wil Kamervoorzitter worden

Icoon PolitiekMinister Henk Kamp van Defensie wil graag voorzitter worden van de Tweede Kamer. Zijn VVD-partijgenoot Weisglas nam vorige week na ruim vier jaar afscheid van het voorzitterschap. Aankomende woensdag kiest de Tweede Kamer een nieuwe voorzitter.

De 54-jarige Kamp wordt in Den Haag gezien als een serieuze kanshebber. Voordat hij minister van Defensie werd, was hij minister van VROM en weer daarvoor was hij kamerlid. Hij stond bij de afgelopen verkiezingen op drie op de kandidatenlijst van de VVD.

De PvdA-kamerleden Hamer en Verbeet hebben ook belangstelling voor het Kamervoorzitterschap. De CDA'er Van de Camp twijfelt nog.

CD: Prima Donkey - Rythme Exotique

Gezeten aan de kaai van Antwerpen glijdt zijn blik over de duistere schaduwen. Opeens springen uit het troosteloze niets twee dames te voorschijn, uitbundig bewegend met gezichten die alleen uit tanden lijken te bestaan, maar hij kan het niet goed zien: hun gelaat is deels aan het zicht onttrokken door dansende paardestaarten. Daar achteraan sloft een Frans klezmerorkest van louter Afrikanen, de voltallige cast van een B-film naar keuze, en is dat niet Tom Waits? Van de Lei tot de Kaai is het Mardi Gras. De Antwerpse ring kronkelt, is het van genot of twijfel? Wat gebeurt er daar?

Kramer snel op 500 meter

Sven Kramer heeft zijn kandidatuur voor de wereldtitel allround gesteld. Tijdens trainingswedstrijden afgelopen weekend in Heerenveen verbeterde hij zijn persoonlijke record op de 500 meter naar 36,74. Zijn oude tijd, van 36,93, reed hij eerder dit jaar in Calgary.

Kramer zou aanvankelijk in Heerenveen tegen Carl Verheijen rijden, maar de Leusdenaar meldde zich af omdat zijn vrouw eerder die dag was bevallen van een dochter. Daarom reed Kramer tegen ploegmaat Wouter Olde Heuvel. "Ondanks dat het een persoonlijk record was, maakte ik twee fouten in deze race. Wouter veroorzaakte een pikstart waardoor ik bijna ten val kwam bij de start. En in de laatste buitenbocht kwam ik bijna omhoog. Daarom biedt deze tijd nog heel veel perspectief. Dat had ik niet gedacht."

Drie afmeldingen voor EK kortebaan

Linda Bank, Olaf Wildeboer en Sebastiaan Verschuren zullen aankomende week niet meedoen aan het Europees kampioenschap in het 25-meterbad in het Finse Helsinki.

Bij de kwalificatiewedstrijden voor het WK, die dit weekend werden gezwommen, heeft het drietal niet naar behoren gepresteerd. Technisch directeur Jacco Verhaeren vond het na onderling overleg daarom beter ze terug te trekken. "Je moet daar volwassen in zijn. Als je hier niet goed bent, heb je in Helsinki ook niks te zoeken,” aldus Verhaeren.

Babel:"Nog wel pijn"

Tot zijn eigen verbazing maakte Ryan Babel gisteren zijn rentree in het eerste elftal van Ajax. De aanvaller stond ruim zes weken aan de kant met een knieblessure en zelf had hij nog niet gerekend op een rentree.

"Ik zat eerder bij de selectie dan verwacht. Helemaal pijnvrij heb ik niet gespeeld. Vooral het schieten met de wreef van de rechtervoet is nog gevoelig. Of Ten Cate me wil klaarstomen voor de topper tegen AZ komend weekend? Ik weet het niet, misschien wel", aldus de linkerspits.

Jongen vindt fiets terug op Marktplaats

Icoon MisdaadEen 17-jarige jongen uit Kaatsheuvel heeft zijn gestolen fiets teruggevonden op de handelssite Marktplaats. De fiets was afgelopen maandag gestolen bij een café. Dat heeft de politie gemeld.

Na het zien van de advertentie maakte de jongen een afspraak met de aanbieder. Deze aanbieder, een 50-jarige plaatsgenoot, kreeg echter geen bezoek van de jongen maar van de politie. De man verklaarde daarop geen idee te hebben waar de fiets vandaan kwam. Zijn 16-jarige dochter bleek de fiets gestolen te hebben en probeerde het onder de naam van haar vader op de website te verkopen. De politie heeft het meisje daarop een boete gegeven. De fiets is weer terug bij de rechtmatige eigenaar.

Met dank aan infra-roodborstje voor de submit.

Scans van Lost Planet

Op 22 december zal het langverwachte spel Lost Planet de Japanse winkels bestormen, maar voordat het zover is heeft het Japanse blad Famitsu nog enkele nieuwe scans van het spel laten zien. In het spel speel je als een character genaamd Wayne Holden die allerlei vijanden van zich afslaat in een ijzige omgeving. Het spel zal jou als speler voorzien van allerlei wapens en voertuigen waarmee jij je een weg kunt banen door de vijanden heen. Het spel zal tevens een multiplayer-mode bevatten waarbij je met zestien andere spelers in co-op mode kunt spelen.

Lost Planet zal op 12 januari van het jaar 2007 in de Europese winkels te verkrijgen zijn.Win leuke prijzen met de FOK!sport prijsvraag!

Icoon Sitenews - SportVanaf vandaag tot en met vrijdag 8 december maak je kans op veel prijzen tijdens de FOK!sportprijsvraag op FOK!sport. Als je geregistreerd en ingelogd bent, dan kun je meedoen.

Wat is de bedoeling?
Elke dag krijg je vijf sportvragen voorgeschoteld. Die vul je hier in. De meeste antwoorden zijn terug te vinden op FOK!sport. Aan het eind van de week heb je dus 25 vragen beantwoord. Uit alle goede inzendingen trekken wij de winnaars. Om kans te maken op een prijs moet je wel alle dagen hebben meegedaan.

Wat kan ik winnen ?
Ben je benieuwd waar je voor speelt? Kijk dan hier. De prijzen worden aangeboden door Fanshop.nl, Best things, Kadoshop.nu, Sportstore.nl, Bestel en Lupux.

FOK!crew is uitgesloten van deelname.

CD: Rhythms del Mundo - CUBADe natuur laat de laatste jaren flink zien waar ze toe in staat is. Met de tsunami in 2004 en orkaan Katrina vorig jaar is wederom duidelijk dat je als mens soms maar weinig invloed op de wereld hebt. Toch beïnvloedt de mens de aarde behoorlijk. Door het gebruik van allerlei brandstoffen verandert het klimaat, zoals we bijvoorbeeld recent konden zien in An Inconvenient Truth met Al Gore. Om bewustwording te creëren vragen steeds meer groepen en organisaties aandacht voor het klimaatprobleem, waaronder Artist Project Earth (APE). Samen met de Buena Vista Social Club heeft APE nu een cd opgenomen in het kader van de klimaatverandering. Een mooie cd of is de kwaliteit achtergebleven bij de boodschap?

DVD: 2001 Maniacs

<

In 1964 gebruikte regisseur Herschell Gordon Lewis de Amerikaanse burgeroorlog als inspiratie voor zijn horrorfilm. In zijn '2000 Maniacs' stranden een paar Noorderlingen in een klein zuiderlijk dorpje om vervolgens stuk voor stuk een kopje kleiner gemaakt te worden. Tim Sullivan besloot dit verhaal opnieuw te gebruiken voor het origineel getitelde 2001 Maniacs. Hetzelfde gegeven, maar dan platter en seksistischer dan het origineel.

Circustijger slaat man arm af

Icoon Shocking Een circustijger heeft in het Spaanse dorpje Zafra de linkerarm van een man afgerukt. De man probeerde met zijn mobieltje een foto van het dier te maken. Dat heeft de Spaanse politie zondagavond gemeld.

Het slachtoffer is een 31-jarige Pool. Hij solliciteerde samen met een vriend van hem naar een tijdelijk baantje bij het circus. Toen zijn vriend een praatje maakte met de werknemers van het circus, liep de Pool naar de tijger om er een foto van te maken. Toen hij te dichtbij kwam sloeg de tijger zijn slag. De man ligt nu in het ziekenhuis en is er ernstig aan toe.

Met dank aan CBRemy en Vince_Taylorvoor de submit.

Southgate voelt zich bedrogen door Ronaldo

Zaterdag won Manchester United met 1-2 bij Middlesbrough. De trainer van Middlesbrough, Gareth Southgate, was na afloop van dat duel absoluut niet blij met Cristiano Ronaldo.

Ronaldo maakte twee Schwalbes, de eerste leverde The Macunians een penalty op, die benut werd door Saha. De tweede keer dook Ronaldo rond de zestien, nu was het erbuiten. Cristiano Ronaldo nam zelf de vrije trap, maar schoot net naast het doel. "Ronaldo heeft bedrogen, zo eenvoudig is dat. Het is heel moeilijk voor de scheidsrechter omdat het zo snel gebeurt maar hoeveel keer gaan we dit nog zien gebeuren? Die gast heeft het al zo dikwijls gepresteerd. Er was duidelijk geen contact", aldus Southgate.

Kennis Litvinenko ook vergiftigd met polonium

Icoon Buitenlands Mario Scaramella, een Italiaanse kennis van de vergiftigde ex-KGB'er Alexander Litvinenko, blijkt zelf vijf keer de dodelijke dosis van de radioactieve en dodelijke stof polonium 210 in zijn lijf te hebben. Bovendien staat hij ook op de Russische dodenlijst. Dit heeft hij zelf aan de pers laten weten.

Scaramella is vrijdag in het ziekenhuis opgenomen. De Italiaanse wetenschapper sprak zondagavond telefonisch met de Italiaanse staatszender RAI 1. Scaramella zei zeer bevreesd te zijn voor zijn toekomst ondanks dat hij nog geen ziekteverschijnselen vertoont. Het University College Hospital waar de Italiaan wordt onderzocht meldde eerder dat hij een fractie van de hoeveelheid polonium in zijn lichaam als Litvinenko heeft.

De advocaat van Scaramella heeft verklaard dat zijn cliënt door besmet voedsel of inhaleren de uiterst schadelijke stof binnen heeft gekregen en niet door fysiek contact met Litvinenko. Scaramella, een beveiligingsexpert met kennis van spionageactiviteiten in de Sovjet-periode, heeft verklaard dat hij met Litvinenko heeft gesproken over de dodenlijst van de Russische geheime dienst waar zij beiden op zouden staan.

Scaramella ontmoette Litvinenko op 1 november in een sushibar in de Britse hoofdstad Londen. Daarna werd Litvinenko ernstig ziek. Hij overleed op 22 november als gevolg van vergiftiging door het hoogradioactieve materiaal.

Tien op de schaal van kortzichtigheid

Een groot fan van Amerika ben ik niet. En dat zal ook helemaal niemand denken. Mijn problemen met het land liggen naast de internationale politiek ook nog eens in de uitdrukking "Only in America" die tegenwoordig op ieder front wel te gebruiken is. Ook deze keer is dat van toepassing, het is dit keer niet de internationale politiek maar Amerikaanse mix van de nationale politiek met deze internationale politiek.

Amerika gaat een normering schaal voor reizigers instellen.Sterker nog, het systeem is al vier jaar in ontwikkeling. Het gaat nu alleen live.

quote:
Een groot aantal bronnen, zoals data uit Amerikaanse ministeries en van luchtvaartmaatschappijen, worden in dit systeem met elkaar gecombineerd. In deze gegevens staan hoe en waar een passagier zijn ticket heeft gekocht, in welke plek van het vliegtuig hij graag zit, welke reizen hij eerder ondernomen heeft, uit welk land hij komt, welke maaltijd hij het liefst eet en hoeveel reiskoffers hij meeneemt. Daaruit vloeit een dreigingsscore, die veertig jaar opgeslagen wordt in een centrale computer in Washington.
Als je dus een beetje je best doet en op de verkeerde momenten kauwgom of een lekker flesje AA drink hebt gedronken op een plek waar terroristen statistisch gezien vaak zitten. Dan ben je het haasje, doe ze de groeten in Guantánamo Bay wil je. Dan kan je ze vertellen dat er ook landen in de wereld zijn waar privacy een groot goed is.

Trouw niet bezorgd in het zuiden

Icoon Media Het dagblad Trouw wordt maandag niet bezorgd in Zeeland, Limburg, delen van Gelderland en Noord-Brabant. Door een technische storing kwam de krant later dan normaal van de drukpers in de drukkerij van uitgeverij PCM in Amsterdam, aldus een woordvoerder van Trouw maandagochtend.

De krant kan in de rest van het land wel op tijd worden bezorgd. "We moeten later uitrijden door de vertraging in het drukken. Hierdoor komt de krant bij de verderaf gelegen distributiecentra te laat binnen om nog te verspreiden." De andere kranten van PCM hadden geen hinder van de technische storing.

Tsjechen protesteren tegen kerstman

Icoon Buitenlands Medewerkers van talrijke reclamebureaus in Tsjechië zijn een actie begonnen tegen de kerstman. Onder het motto 'Santa Claus, go home!' protesteren ze tegen het gebruik van de kerstman bij de feestdagen.

"Santa Commercial Claus moet met zijn puntmuts terugkeren naar waar hij vandaan kwam", eist de Creative Copywriters Club zondag in een mededeling. Volgens hen is de kerstman een commercieel bedenksel uit de Verenigde Staten, die bij het traditionele kerstfeest hoort. Hij staat in de weg van de christelijke manier waarop kerstmis gevierd zou moeten worden. "Santa Claus staat voor de Amerikanisering van het Tsjechische kerstfeest", zegt de CCC. "Wij zouden graag hebben dat het kindje Jezus in de krib weer het symbool van de kerstdag wordt".Kerstman verziekt kerstfeest

Man wordt 2 keer opgepakt binnen 3 uur

Icoon Politie Een 22-jarige man uit Amersfoort is in de nacht van zaterdag op zondag twee keer gearresteerd binnen drie uur. Dat heeft de politie gemeld.

Rond 03.00 werd de man aangehouden, omdat hij in de Nieuwstraat in het centrum van de stad een jongen had mishandeld. De politie liet de man om 05.45 uur weer vrij, maar hij moest wel een boete betalen. Een half uur later moest de man weer gearresteerd worden. Toen hij om 06.15 toevallig passerende agenten tegenkwam, begon hij ze uit te schelden. Na meerdere waarschuwingen, vond de politie het nodig om te man opnieuw op te sluiten.

Noorse hardrijder gepakt na YouTube-video

Icoon Misdaad De politie in Noorwegen heeft een hardrijder gepakt door te surfen op de videouitwisselingssite YouTube. De automobilist had een filmpje op de website gezet, waarin hij topsnelheden van 240 kilometer per uur behaalde. Dat heeft Associated Press gemeld.

De man wilde met zijn snelheid patsen door de video op de website neer te zetten. In de video schept hij op over de hoge snelheden die hij haalt. "Wij halen de 240, we weten dat het kan, dit is fantastisch", zegt hij in het filmpje. De video is verwijderd van YouTube, omdat het grote commotie heeft veroorzaakt in Noorwegen. De video had de naam 'Driving in Norway' op de website.

De politie heeft de man een boete gegeven van ongeveer duizend euro. Eigenlijk wilde de politie een hogere boete uitdelen, maar kon slechts bewijzen dat de man 140 kilometer per uur had gereden. Het dashboard was namelijk in beeld toen deze op 140 stond. In Noorwegen is 100 kilometer per uur de maximumsnelheid.

Chávez wint verkiezingen Venezuela

Icoon Verkiezingen De zittende president Hugo Chávez heeft de verkiezingen van Venezula met groot verschil gewonnen. Daarmee blijft de linkse populist voor een termijn van zes jaar president. Chávez is door de arme bevolking beloond, omdat hij de olie van Venezuela gebruikt om geld te geven aan de armen. Hij geeft de Verenigde Staten de schuld van alle problemen in Venezuela.

Chávez krijgt in de voorlopige prognose 61 procent van de stemmen. Zijn tegenstander Manuel Rosales krijgt maar 38 procent. Chávez vond Rosales niet eens een serieuze concurrent. In de verkiezingscampagne vond hij het zonde van zijn tijd om serieus in gesprek te gaan met Rosales. Wel besteedde hij veel tijd aan het zwartmaken van de Amerikaanse president George Bush. "Mijn echte opponent is de Amerikaanse president George Bush. Rosales is niet meer dan een lakei van het imperium", zo zei hij in de hoofdstad Caracas. Hij zegt tegen de bevolking dat de regering-Bush zijn land binnen wil vallen om hem te vermoorden.

Chávez heeft Venezuela tot op het bot verdeeld. Er zijn grote groepen ultieme voorstanders van Chávez, maar ook grote groepen ultieme tegenstanders. De oppositie heeft meerdere malen geprobeerd om de president uit het zadel te krijgen. Zo werd er in 2002 een mislukte coup door de oppositie gepleegd. Deze pogingen hebben Chávez alleen maar zelfverzekerder gemaakt. Eerder veranderde Chávez de grondwet om langer aan de macht te kunnen blijven. Nu is zijn macht in ieder geval gegarandeerd tot 2013."Mijn echte opponent is de president George Bush"

VS geven terroristenscore aan reizigers

Icoon Big Brother Reizigers die naar de Verenigde Staten zullen vliegen, krijgen vanaf volgende week een 'terrorismescore'. Alle reizigers worden door een computersysteem in de gaten gehouden, waardoor de federale politie meteen kan zien of iemand een bedreiging voor de staatsveiligheid vormt of niet. Dat schrijft de Britse krant Guardian.

De voorgaande vier jaar is het systeem al getest in de Verenigde Staten. Zodoende hebben al miljoenen internationale en Amerikaanse reizigers een terrorismescore op hun naam staan. Het is voor burgers niet toegestaan om te kijken welke score toegewezen is.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid laat nu pas zien hoe het Automated Targetis System (ATS) werkt. Een groot aantal bronnen, zoals data uit Amerikaanse ministeries en van luchtvaartmaatschappijen, worden in dit systeem met elkaar gecombineerd. In deze gegevens staan hoe en waar een passagier zijn ticket heeft gekocht, in welke plek van het vliegtuig hij graag zit, welke reizen hij eerder ondernomen heeft, uit welk land hij komt, welke maaltijd hij het liefst eet en hoeveel reiskoffers hij meeneemt. Daaruit vloeit een dreigingsscore, die veertig jaar opgeslagen wordt in een centrale computer in Washington.

Het ministerie stelt dat het de score gebruikt wordt om mensen uit de vliegtuigen snel te kunnen herkennen en nader te ondervragen. Mensen met een hoge score worden onderworpen aan een extra veiligheidscontrole. Vroeger werd deze methode vooral gebruikt in vrachtvervoer, maar nu blijken de VS het nodig te achten om ook personenvervoer bij te houden.

Burgerrechtengroeperingen hebben heftige kritiek op het systeem en vinden dat het een ongeoorloofde inbreuk is op de privacy. De Privacy Act moet Amerikanen beschermen voor mogelijk foute dossiers van de overheid en er zijn groeperingen die zeggen dat de VS deze wet schenden. Elk jaar komen er meer dan 87 miljoen mensen per vliegtuig naar de VS, die allemaal op deze manier gecontroleerd zullen worden.

Evolutie gebeurt sneller dan gedacht

Icoon Wetenschap De evolutie gebeurt sneller dan Charles Darwin dacht. Dat blijkt uit een studie naar hagedissen op de Bahamas, waaruit blijkt dat evolutie al in enkele maanden plaats kan vinden. "Darwin had gelijk in veel dingen, maar hierin niet. Hij dacht dat evolutie langzaam en geleidelijk plaats zou vinden", zegt de bioloog Jonathan Losos.

Zijn onderzoek beweert het tegendeel. Op 12 eilanden van de Bahamas leven kleine eenheden Anolis sagrei, kleine hagedissen die insecten eten. Losos heeft met deze gegevens een verwachting opgesteld. Hij dacht dat als hij een natuurlijke vijand op zes van de twaalf eilanden zou plaatsen, dat de hagedissen met langere poten zouden overleven. Zij zouden immers sneller weg kunnen rennen van de vijand. Maar op langere termijn zouden de hagedissen met korte poten overleven: dat komt omdat zij zich zullen aanleren om in bomen te klimmen. Boven in de bomen kunnen ze sneller bewegen met korte poten.

Na zes maanden waren inderdaad de hagedissen met lange poten in het voordeel. De gemiddelde lengte van de poten was twee procent langer dan bij het begin van het experiment. Ook was de verwachting van Losos op de lange termijn juist. Na een jaar waren de poten gemiddeld drie procent korter. De verschillen zijn volgens de bioloog Brian Langerhans klein in absolute termen, maar statistisch gezien zeer groot.

Losos zou het liefst zijn hagedissenexperiment voortzetten, omdat hij verwacht dat de poten de komende generaties nog korter zullen worden. Helaas hebben twee orkanen in het gebied alles op de eilanden vernietigd. "Alle levende hagedissen zijn weggevaagd. Jammer", zegt Losos. Wel hebben enkele eieren de orkanen overleefd. Hij hoopt daarmee het experiment voort te kunnen zetten.

De wetenschapper heeft zijn onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Hij hoopt dat zijn onderzoek nut heeft voor de evolutie van de toekomst. Zo veranderen mensen de natuur en kunnen zo nieuwe situaties op aarde ontstaan. Als de evolutionaire biologische wetenschap steeds beter wordt, hoopt Losos dat evolutie in de toekomst voorspeld kan worden.

Firefox niet populair in Nederland

Icoon Firefox Het bladerprogramma Mozilla Firefox is niet populair in Nederland, vergeleken met andere Europese landen. Zo gebruikt in Nederland twaalf procent van de internetters Firefox, maar zijn er in andere landen uitschieters van meer dan dertig procent. Dat heeft Tristan Nitot, de Europese baas van Mozilla, gezegd in een interview met Emerce.

"Nederland is één van de slechtste landen voor ons", zegt Nitot. Van de Europese landen wordt Firefox alleen in Oekraïne minder gebruikt. Een verklaring voor dit slechte resultaat heeft hij niet. De browser is veel populairder bij onze oosterburen. Met een aandeel van dertig procent behoort Duitsland tot de top van Europa. Volgens Nitot hechten Duitsers veel aan veiligheid en ligt daarom het Firefox-gebruik veel hoger. "Om die reden vertrouwen ze Microsoft niet, en geven ze de voorkeur aan een alternatieve browser", zegt Nitot.

In Finland ligt het percentage Firefox-gebruikers het hoogst: 38,4 procent. Opvallend is dat Firefox veel populairder is in Centraal-Europa, dan in West-Europa. Zo scoren landen als Slovenië, Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Bulgarije zeer hoog qua Firefoxgebruik. In Denemarken, België, Spanje, Groot-Brittannië, Italië en Portugal loopt het Firefoxgebruik achter.

Annan: Irak nu erger dan onder Saddam

Icoon Buitenlands De burgers van Irak zijn er nu slechter aan toe dan tijdens het bewind van Saddam Hoessein. Bovendien is de toestand in Irak erger dan een burgeroorlog. Dat heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, gezegd in een interview met de Britse zender BBC.

"De gewone burgers zijn er nu slechter aan toe dan ten tijde van Saddam. Toen leefden ze onder een brutale dictator, maar ze konden wel hun kinderen naar school sturen zonder zich af te vragen of ze hen nog ooit zouden terugzien", zegt Annan over de toestand in Irak. "We hadden het destijds over een burgeroorlog in Libanon, maar dit is veel erger", voegt Annan daaraan toe. Hij stelt verder dat de Iraakse regering faalt het geweld onder controle te krijgen.

Annan neemt geen blad voor de mond en zegt duidelijk dat hij het niet eens is met het Amerikaanse beleid in Irak. Het lijkt erop dat Annan nu zo fel kan reageren, omdat hij volgend jaar opgevolgd wordt door de Koreaan Ban Ki-moon.

Ook heeft hij nog steeds kritiek op de Amerikaanse invasie van Irak in 2003. Deze had volgens hem vermeden kunnen worden als VN-wapeninspecteurs meer tijd hadden gekregen. De VS waren toen Irak binnengevallen omdat Hussein VN-resoluties aan zijn laars lapte. Ook zou het regime massavernietigingswapens bezitten. Deze zijn nooit gevonden.

Massa niet bang voor Räikkönen

Felipe Massa ziet vol vertrouwen uit naar 2007, waarin hij Kimi Räikkönen als teamgenoot krijgt. De Braziliaan is niet bang dat hij tweede viool zal moeten spelen voor de voormalig McLaren-coureur.

Räikkönen is al twee maal vice-kampioen geworden en zal ongetwijfeld met Ferrari wereldkampioen willen worden. Massa is echter absoluut niet bang voor de Fin. "Hij is sterk, maar ik zit in een goede situatie," vertelde Massa aan het Italiaanse sportblad Gazzetta dello Sport. Wel denkt Massa dat het beter zou zijn geweest als Räikkönen al had kunnen testen voor Ferrari, wat momenteel wordt tegengehouden door zijn nog lopende contract bij McLaren.

Massa zei ook helemaal klaar te zijn voor 2007. "Twaalf maanden geleden had ik een contract voor slechts een jaar," aldus Massa. "Iedereen dacht dat ik gauw weer weg zou zijn. Echter, ik ben er nog steeds, ik heb een contract, ik heb races gewonnen en ben meer ontspannen."

Voetballer loopt hoofdletsel op na mishandeling

Icoon VoetbalEen 33-jarige voetballer uit Oud-Beijerland heeft zaterdag zwaar hoofdletsel opgelopen, nadat hij tijdens een wedstrijd door een speler van de tegenpartij een trap en een kopstoot had gekregen. Het voorval gebeurde in zijn eigen woonplaats.

De man liep meerdere breuken in zijn schedel op. Ook brak hij zijn neus en beide oogkassen. De speler die hem mishandelde werd kwaad nadat het slachtoffer de scheidsrechter aansprak over een opstootje. De gewonde is inmiddels buiten levensgevaar.

De wedstrijd ging tussen een club uit Oud-Beijerland en een elftal uit Bolnes. Omstanders probeerden de dader vast te houden, maar die wist toch te vluchten. De politie weet nog steeds niet waar hij is.

Met dank aan static voor de submit.

Aah Sielig! 2

"Je zusje deed het goed he, bij het jeugdjournaal?"

"Ja sow, sij ken da wel jongah"

"Laten we maar hopen dat jullie nu niet terug moeten naar Algerije, dat die rare mevrouw Verdonk inziet dat ze niet de hele tijd streng kan lopen doen tegen al die gevluchte mensen die het zo moeilijk hebben, en dat ze eens leert wat echte democratie is. Dankzij al die nieuwe kamerleden kan jij straks je school mooi afmaken, hoef je niet meer uitzichtloos op straat rond te hangen door de beklemmende onzekerheid die door haar is veroor.."

"Hoho, man, het is niet alleen die bitsj Rita weetsje, het is die hele siesteem hier, die je sonder respek dwingt om soggens al voor hen klaar te staan weetsje, je moet ook een beetje kunne leve weetsje, en dat gaat niet als iedereen zich de hele tijd tegen je bemoeit.. In mijn land is iemand al volwasse as hij tegen de veertien is weetsje, en dan wordt hij met respek behandelt, en dat gebeurt hier niet. Je wordt hier op die school soms gecommandeerd assof je een slaaf ben weetsje"

"Maar erm, U moet toch ook inzien dat het vooral gaat om de kánsen die U hiermee wint, en uw intrede op de arbeidsmarkt.."

"Wach nouw eve, als ik die kanse pak, die zij op die school sogenaam klaarlegge weetsje, dan ga ik naar die stage weetsje, en als ik daar dan langsga en ga praten met die mense weetsje, dan is het gelijk van 'waarom was je er venoggent niet, wat doe je met die pet op, waar is die diploma' weetsje, terwijl ze toch een volwassene mens voor zich hebbe, dat recht heeft op dat stukje respek weetsje. Ze wille ons terugsture en doen alsof ze ons alle kanse gegeve hebbe maar houde geen rekening met ons eige innerlijk cultuur weetsje, dus hoe kan je dan respek hebbe? Dat sijn alleen maar weer witte kapitalistiese koloniale weetsje, als jij niet wil aanpasse aan voor jou onmogelijke, ongelovige regels dan schoppe ze je gewoon het land uit terwijl drie van mijn klein broertjes hier sijn gebore!"

"Waardoor is de asielaanvraag van uw ouders zo vaak afgewezen?"

"Ja, ik en een paar mate hebbe wel eens wat rottigheid, kwajongasstreken uitgehaald weetsje, en dat is wel ins door stomme pech een beetje uit de hand gelopen, laatste keer fikkie gestookt -ej, doen al die Nederlandse kinder toch ook steeds?- bij een rasiest in zijn voorkamer en toen -oehoe man!- ging die mollie ineens heel hard fikke doen, nee seg! En is die homo zelf ook verbrand weetsje.. Was wel moeilijk, se hadde ons te pakke, maar toen we die agente duidelijk hadde gemaakt dat het echt een rasiest was weetsje hadde ze er ook wel weer begrip van.. Mijn vriende hebbe er nog een boel geseik aan gehad weetsje, moeste van justitie ineens gaan werke enso, maar mij hebbe ze met rust gelate omdat anders die aanvraag van mijn ouders weer gevaar zou oplope weetsje, en dat is so ontzettend discrimenerend, zij kunne er toch ook niets aan doen weetsje.. Een van die gaste heeft mij toen verlinkt bij de IND en toen ginge se weer moeilijk doen, moeste mijn ouders wéér opnieuw asiel aanvrage, net als toen die ziekenauto die ik had geleend stuk ging, het is allemaal so onrechtvaardig, as we nog 1 keer afgeweze worde dan gaan se dat meemake weetsje, ik seweer je!"

"Waarom hebben uw ouders in de eerste instantie asiel aangevraagd?"

"Ah in Algerije, daar sijn de overheidsmense agressiefff! So hee, das eg nie normaal meer hoor... Wat hier heel gewoon is weetsje, daar wordt je daar voor in de bak gegooid! En dan niet na kwartiertje seike met de jeugdwerkster weer uitlope, maar onmenselijk weetsje, sonder respek weetsje! Je hoeft maar een tasje te pikke en je kan gelijk jare sitte! Mijn vader was bijna opgepak voor iets waar je in Nederlan hooguit een taakje voor krijg weetsje, en kon natuurlijk niet anders dan same met ons te vluchte naar Nederlan! Maar als wij worde uitgezet dan kan mijn vader niet meer betale aan die familie van mijn moeder die met vluchte geholpe heef, en loop zijn leve gevaar weetsje. Ik haat die fassiest Fuddonk!"

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.